صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۱۹ مرداد ۱۴۰۰
المدرسی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

تکنیک‌های سنجش از دور چگونه ایجاد می‌شوند؟ | رشته «ژئومورفولوژی» را بیشتر بشناسید

استادتمام گرایش ژئومورفولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد گفت: تکنیک‌های سنجش از دور و GIS با شناخت انواع فرآیندهای شکل‌زا روی زمین به وجود می‌آیند، مانند فرآیندهای حوزه یخ که مربوط به دوران کوارترنری زمین‌شناسی هستند.
کد خبر : 595941

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- احسان عربی مفرد؛ سیدعلی المدرسی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد و استادتمام گرایش ژئومورفولوژی از سال ۱۳۸۵ همکاری خود را با دانشگاه آزاد اسلامی آغاز کرد و سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۴ به ترتیب به درجه استادیاری و دانشیاری ارتقا یافت.


المدرسی دارای ۵۰ مقاله داخلی و ۳۰ مقاله بین‌المللی بوده که از این تعداد ۲۰ مورد مقالات ISI و Scopus است. او سال ۱۳۸۹ در رشته دکتری ژئومورفولوژی از دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با درجه عالی فارغ‌التحصیل شد.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد در مجموع ۸۰ مقاله در مجلات معتبر به چاپ رسانده و ۱۵۰ مقاله هم در همایش‌های داخلی و خارجی دارد و در کارنامه خود ۶ طرح پژوهشی ثبت کرده است.


چالش رشته ژئومورفولوژی در حوزه آموزش عالی آن است که متخصص، گروه علمی‌ و دپارتمانش نتوانند آن را تبدیل به دانشی کنند که کسب‌وکار به عنوان خروجی از آن گرفته شود.از دیگر فعالیت‌های اجرایی المدرسی می‌توان به سردبیری مجله Jrors در حوزه علوم سنجش از دور و محیط با چاپ ۷ شماره، دبیر همایش ملی آمایش‌های سرزمین با استفاده از تکنیک‌های سنجش از دور و جی آی اس با همکاری شهرداری، دبیر نخستین همایش بین‌المللی آمایش‌های سرزمین با استفاده از تکنیک‌های سنجش از راه دور و جی آی اس با مدعوین خارجی، مدیریت روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی یزد، معاونت دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی یزد، معاونت آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی یزد، مدیریت گروه رشته سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی را ذکر کرد.


مرتبه علمی عضو هیئت علمی گروه ژئومورفولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد به‌تازگی در جلسه کمیسیون هیئت ممیزی و با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به استادتمامی ارتقا یافت.


استادتمام رشته‌گرایش ژئومورفولوژی به همین مناسبت در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا درباره این رشته و چالش‌های علمی آن در دانشگاه‌ها به بحث و تبادل‌نظر پرداخته است. مشروح گفت‌وگوی آنا با المدرسی در پی می‌آید:


آنا: ابتدا تعریفی از رشته ژئومورفولوژی ارائه کنید و بگویید چه جایگاهی در دانشگاه‌های کشور دارد؟


المدرسی: دانش ژئومورفولوژی یا زمین‌ریخت‌شناسی به‌عنوان دانشی که مطالعه تأثیر فرایندهای مختلف روی چگونگی تغییر شکل زمین در گذر زمان با استفاده از تکنیک‌های مختلف را در دستور کار دارد، شناخته می‌شود.


متخصصان در این حوزه، الگوها و مدل‌هایی را تولید، کار و تحلیل می‌کنند که این الگوها و مدل‌ها، چگونگی این تغییرات را با فرایندهای مختلف سه‌گانه بیرون‌زمینی و برخی از فرایندهای درون‌زمینی و تأثیر آنها روی تغییر شکل زمین مورد توجه قرار می‌دهد.


ژئومورفولوژی گرایشی از حوزه جغرافیای طبیعی است


فرآیندهای آب، باد و یخ، تغییردهنده‌های شکل زمین در بیرون از زمین هستند و فرآیندهای درونی زمین، انرژی‌های درون زمین در واقع تکتونیک زمین و تکتونیک جُنبا که نئوتکتونیک گفته می‌شود، تغییر شکل‌دهنده‌های سطح زمین از درون زمین هستند.


این دانش یکی از گرایش‌های حوزه جغرافیای طبیعی است و در کشور ما در دانشگاه‌های تهران، اصفهان، سیستان، فردوسی مشهد و تبریز و یزد مورد توجه و تحصیل دانشجویان علاقه‌مند در این حوزه تا مرحله PHD قرار می‌گیرد.


آنا: علاقه‌مندان به تحصیل در رشته ژئومورفولوژی باید در چه زمینه‌هایی دارای استعداد باشند و چه آموزه‌هایی را فرابگیرند؟


المدرسی: البته علاقه‌مندان تحصیل در رشته ژئومورفولوژی باید ریاضیات و علوم طبیعی را بدانند و تخصص‌های مرتبط را پیدا کنند. یکی از گرایش‌هایی که می‌توانند به این رشته وارد شوند، گرایش سنجش از دور و GIS در حوزه علوم جغرافیایی کارشناسی ارشد است که ما هم در دانشگاه آزاد اسلامی یزد، کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS را از سال ۹۰ به بعد داریم و تاکنون نزدیک ۴۰۰ نفر دانشجو در این حوزه فارغ‌التحصیل شده‌، کار و تحصیل و تلاش کرده‌اند.



علاقه‌مندان به تحصیل در رشته ژئومورفولوژی باید آموزه‌های علوم طبیعی را در حوزه مسائل مرتبط با فیزیک زمین و تکنیک‌هایی که می‌توان این تغییرات سطح زمین را ارزیابی کرد، داشته باشند.


تکنیک‌های سنجش از دور و GIS با شناخت انواع فرآیندهای شکل‌زا روی زمین به وجود می‌آیند، مانند فرآیندهای حوزه یخ که مربوط به دوران کوارترنری زمین‌شناسی هستند، فرآیندهای مرتبط با باد یا تلماسه‌ها، دیون‌ها، ریپل‌مارک‌ها، برخان‌ها، هرم‌های ماسه‌ای (در منطقه طبس) و آنچه بر اثر حرکت‌های آب روی زمین به‌صورت تغییر شکل اتفاق می‌افتد (مانند گالی‌ها و آبکَندها یا رسوباتی که ناشی از رفتار ته‌نشین‌کننده آب است یا مخروط افکنه‌ها و دانه‌بندی آنها و اتفاقاتی که در رودخانه‌ها رخ می‌دهد).




بیشتر بخوانید:


دلیل کمبود شغل برای فارغ‌التحصیلان رشته شیمی چیست؟


مهندسانی که با سرمایه کمتر کسب و کارهای کوچک راه‌اندازی می‌کنند




آنچه از بقایای عملکرد یخ در ایران حتی در حوزه یزد مانند شیرکوه در تِزِرجان که سیرک یخچالی بزرگ بوده و ترمینال‌های حمل یخ تا فخرآباد، رسوبات یخچالی را که نام آنها مورَن است (مورن‌های زیرین، زبرین و رویی با خود دارند) از دیگر تکنیک‌هاست.


دانش ژئومورفولوژی به‌عنوان دانشی که مطالعه تأثیر فرایندهای مختلف روی چگونگی تغییر شکل زمین در گذر زمان با استفاده از تکنیک‌های مختلف را در دستور کار دارد، شناخته می‌شود.کارکردن، تحلیل، سنجش، ارزیابی و معرفی این تکنیک‌ها، ظرفیت‌های توریستی، فیزیکی و نگهداشتِ آب و ... مسائل مهمی است که در حوزه دانش ژئومورفولوژی به آنها پرداخته می‌شود.


آنا: استقبال داوطلبان از رشته ژئومورفولوژی چگونه است و آیا برای آنان جاذبه دارد؟


المدرسی: در شرایط فعلی به‌طور کلی رشته‌های تحصیلی در همه زمینه‌ها دچار کاهش هستند و هر آنچه در تکنیک، عملیات و مفیدبودن یک رشته در زندگی بشری بیشتر باشد، طبیعتاً استقبال از آنها بیشتر خواهد شد و دانش ژئومورفولوژی هم مستثنی از این موضوع نیست.


برگزاری همایش بین‌المللی در حوزه آمایش سرزمین با استفاده از تکنیک‌ GIS


حال شما هر دانشی دارید، باید ببینید چگونه می‌توانید آن دانش را برای بهبود زندگی بشر به‌کار ببرید و از آن یک کسب و کار بسازید. این بسیار مهم است.


در دانش ژئومورفولوژی دنبال آن هستیم که مدل را تعریف و تحلیل و با تکنیک‌های مختلف، تغییرات وضعیت و شرایط زمین را بشناسیم و از ناحیه آن، زندگی بشر را بهبود ببخشیم و کسب و کار در حوزه‌های وضعیت آب‌های سطحی، تغییرات سطح زمین و دانش توریسم و مسائل مختلف ایجاد کنیم و این یک فرصت بسیار مهم برای علاقه‌مندان است.


آنا: چالش‌های رشته ژئومورفولوژی در آموزش عالی کشور را چه چیزهایی می دانید؟ راهکارهایتان چیست؟


المدرسی: چالش رشته ژئومورفولوژی در حوزه آموزش عالی آن است که متخصص، گروه علمی‌ و دپارتمانش نتوانند آن را تبدیل به دانشی کنند که کسب‌وکار به عنوان خروجی از آن گرفته شود.


امروزه این چالش بزرگ‌ترین چالش همه دانش‌ها از جمله دانش ژئومورفولوژی مطرح است و در این حوزه تلاش کردیم که این دانش را به یک فاز عملیاتی تبدیل کنیم تا فایده داشته باشد.


آنا: گروه آموزشی رشته ژئومورفولوژی دانشگاه آزاد اسلامی چقدر در تربیت دانشجویان موفق بوده است؟


المدرسی: دانشجویان کارشناسی‌ارشد گروه آموزشی سنجش از دور و GIS در دانشگاه آزاد اسلامی یزد ارتباطات بین‌المللی مختلفی با دانشگاه‌های ورزبورگ در آلمان، لون در سوئد و اورادئا در رومانی دارند.


برگزاری چهار همایش ملی و یک همایش بین‌المللی در حوزه آمایش سرزمین با استفاده از تکنیک‌های سنجش از دور و GIS، یک مجله علمی تحت عنوان «سنجش از دور راداری و نوری» (Journal of Radar and Optic Remote Sensing) خروجی کار دانشگاه در عرصه این رشته است.


گروه آموزشی سنجش از دور و GIS با جدیت تلاش دارد که مسائل مختلف را پیگیری کرده و به جایی برساند که بتواند برای ایران اسلامی در حوزه کسب‌وکار و پرورش و آموزش جوانان آینده‌ خوبی درست کند.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر