صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۱:۱۱ - ۲۹ تير ۱۴۰۰
آنا از خسارت‌های دولت دوازدهم گزارش می‌دهد؛

۸ سال پوچِ پوچ/ «زمین سوخته» تنها یادگار آقای حقوقدان!

کابینه دولت آن چنان از رونق اقتصادی و سیاسی روحانی می‌گویند که انگار خبری از مشکلات پیش آمده در کشور ندارند.
کد خبر : 595425

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، شمارش معکوس برای اتمام دولت دوازدهم آغاز شده است و در این روزهای پایانی، پروژه‌ها و طرح‌های ملی کشور در صف انتظار برای افتتاح عجولانه هستند.


در سال ۱۳۹۲، «حسن روحانی» با نام دولت تدبیر و امید و شعار اعتدال‌گرایی دولت یازدهم را شروع کرد و در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ هم به‌عنوان هفتمین رئیس‌جمهور ایران انتخاب شد.


بعد از گذشت ۸ سال، روحانی و وزرای فعلی باید دستاوردهایشان را به دولت منتخب تحویل بدهند و نسبت به عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم پاسخگو باشند اما امروز دولتمردان اعلام می‌کنند که اگر دولت روحانی نبود قحطی می‌شد!


به عقیده کارشناسان و با در نظر گرفتن آمار حوزه‌های مختلف، شرایط کشورمان در زمان شروع به کار دولت سیزدهم، بسیار بحرانی و پیچیده است و به‌اصطلاح، «زمین سوخته» میراث دولت روحانی برای دولت منتخب است.



محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این روزها جناح مخالف دولت عنوان می‌کنند دولت سیزدهم یک زمین سوخته از سوی دولت روحانی به ارث برده چراکه این دولت همه‌چیزش را پیش‌خور کرده است پاسخ شما چیست، گفت: «این‌که می‌گویند دولت یک زمین سوخته به دولت بعدی می‌دهد به نظر من حرف بی‌ربط و نادرستی است؛ در هر بخشی که وارد شوید مشاهده خواهید کرد ما بیشتر از آنچه در سال ۹۲ تحویل گرفتیم، امروز تحویل دولت بعدی می‌دهیم».


واعظی در آستانه تحویل دولت دوازدهم چنان از گذشته دفاع می‌کند که گویا عملکرد دولت روحانی در این سال‌ها را فراموش کرده است؛ بحران بورس، کسری بودجه کشور، ناکامی در برجام و ایجاد بدهی‌های سنگین برای دولت آینده از جمله دستاوردهای دولت روحانی است که در این گزارش به بخشی از این موارد اشاره می‌شود.


*بورس؛ قتلگاه سرمایه‌های مردم


«آیا وعده‌های دولت پیرامون حضور مردم در بورس یادتان هست؟»، به نقل از آمارها ۴۶ میلیون ایرانی ۴۰ درصد سرمایه خود را در بورس از دست داده‌اند و این مسئله درحالی است که رئیس‌جمهور به مردم گفته بود همه دارایی‌هایتان را به بورس بسپارید! این گفته حسن روحانی موجب شد تا جمعیت زیادی از مردم به امید حفظ ارزش پول خود وارد بازار سرمایه شوند.



فرهاد دژپسند پس از ماه‌ها سکوت بیان می‌کند: «در شش ماه گذشته، توانسته‌ایم جبران کسری منابع خود را از محل فروش اوراق و واگذاری سهام شرکت‌های دولتی جبران کنیم».


در آخر نیز پس از قربانی کردن مردم و تأمین کسری بودجه دولت، رئیس‌جمهور مدعی شد که مردم وقتی می‌خواهند در بورس وارد شوند همه سرمایه خود را نباید در بورس بیاورند، باید در حدی بیاورند که فراز و نشیب بورس زندگی آن‌ها را به هم نزند.


*گلابی برجام چه شد؟


روحانی تنها نامزدی بود که وعده می‌داد با حل مسئله هسته‌ای از طریق مذاکره، وضعیت اقتصادی را بهبود می‌بخشد و می‌گفت: «خوب است که سانتریفیوژها بچرخند، اما چرخ زندگی مردم هم باید بچرخد».


کار تا جایی پیش رفت که برخی دولتمردان حتی آب خوردن مردم را از برجام می‌خواستند؛ روحانی در مراسم دهمین دوره جایزه ملی محیط‌زیست- ۱۷ خردادماه ۹۴ می‌گوید: «تحریم‌های ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیط‌زیست، ‌اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبی زیاد شده و بانک‌ها احیا شوند».



سرانجام در راستای سیاست‌های دولت روحانی، توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران بسته می‌شود اما دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و غربی‌ها نیز به تبعیت از آمریکا، در اجرای وعده‌های خود بدعهدی کردند.


۸ سال انرژی و سرمایه کشور صرف برجام شد و در روزهای پایانی دولت نیز، «اگر و اما» ‌ها به‌جای ارائه راهکار برای حل بحران‌ها تحویل مردم داده می‌شود؛ دولتمردان معتقدند که اگر ترامپ در دنیای سیاست آمریکا نبود مردم می‌دیدند خدمات دولت روحانی در این ۸ سال چقدر مهم بود.


*گرانی بنزین و سرمایه اجتماعی که سوخت


بامداد جمعه ۲۴ آبان ۹۸ شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ایران آغاز سهمیه‌بندی بنزین و قیمت‌های جدید را اعلام کرد و این افزایش قیمت بدون اقناع افکار عمومی، آتشی بر اعتراضات عمومی شد. روحانی یک روز پس از اعلام رسمی دولت، با طفره رفتن از پذیرش مسئولیت این اقدام هزینه‌ساز، طی سخنانی مدعی شد:‌ «من هم مثل شما صبح روز جمعه دیدم قیمت بنزین تغییر کرده؛ برای اینکه موضوع را به شورای امنیت کشور واگذار کرده بودم. به آن‌ها هم گفته بودم به من لازم نیست بگویید، خودتان بروید برنامه‌ریزی کنید».




بیشتر بخوانید:


دفاع روحانی از ۸ سالِ «هیچ»




این اظهارات عجیب با واکنش معاون امنیتی وزارت کشور مواجه شد؛ ذوالفقاری بیان می‌کند: «تمام کسانی که روز جمعه می‌گفتند ما نمی‌دانستیم و روز جمعه متوجه شدیم، این‌ها سندها مواضع دوستان و مسئولان محترم و عزیزی است که اگر لازم شد یک روزی سر جایش می‌توان گفت که در ساعت فلان، تاریخ فلان، فلان مجموعه توسط فلان فرد در جریان قرار گرفته‌اند».


*قطعی‌های مکرر برق و خسارت به مردم


در پی قطع مکرر برق در مناطق مختلف که زندگی مردم را به‌رغم گرمای شدید هوا دچار مشکل کرده است، اهالی بعضی از شهرها با تجمع در برابر اداره‌های برق اعتراض خود را ابراز داشته‌اند؛ علیرضا ورناصری، عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه هنوز روستاهایی در حوزه انتخابیه به شبکه برق و آب وصل نشده‌اند، می‌گوید: «مطابق قانون باید در طول برنامه ششم توسعه، باید ۲۵ هزار مگاوات برق تولید می‌شد، اما در طول ۵ سال برنامه ششم میانگین تولید به حدود ۱۱ هزار مگاوات رسیده، این در حالی است که فقط سال جاری مصرف نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است. مشکلاتی که امروز مردم به دلیل قطعی برق دچار آن شده‌اند نشئت‌گرفته از سیاست‌های غلط وزارت نیرو در ۸ سال گذشته است».


بر اساس آمار وزارت نیرو، دولت روحانی در بین دولت‌های پس از انقلاب، کمترین میزان توسعه ظرفیت تولید برق کشور را انجام داده است.


از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا پایان سال ۱۳۹۹ ظرفیت اسمی تولید برق کشور فقط ۲۳ درصد افزایش یافته است که در بین دولت‌های پس از انقلاب، با فاصله بسیار، بدترین عملکرد محسوب می‌شود.


*صف‌های طویل مرغ و کالاهای اساسی


«آقایان مسئول صف‌های مرغ و روغن را دیده‌اید؟»، صف‌های طویل مردم مستقیماً با تصمیمات مدیران و به‌طور خاص تصمیمات دولت مرتبط است؛ اینکه مردم برای تهیه ملزومات اولیه چون تخم‌مرغ، روغن مایع و سیم‌کارت باید تشکیلات صف گونه را تجربه کنند ربطی به تحریم یا جنگ اقتصادی ندارد و حاکی از ناتوانی مسئولان در اداره کشور است.


ادعای حسن روحانی برای افتخار بر نبود صف به‌عنوان یک موفقیت در عرصه مدیریتی نشان می‌دهد دولت توجهی به وضعیت مردم ندارد و گویی فراموش کرده که وجود صف متأثر از تصمیمات خود دولت او بوده است؛ از پشت شیشه‌های دودی نمی‌توان احوالات مردم را سنجید و در جریان مشکلاتشان قرار گرفت.



رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تصمیم‌گیری‌ اشتباه روحانی را یکی از اصلی‌ترین عامل انحراف در تأمین و توزیع نهاده‌های دامی دانست؛ حجت‌الاسلام نصرالله پژمان فر در این رابطه توضیح داد: «درگذشته قانون تمرکز وجود داشت و گفته می‌شد که متولی نهاده‌های دامی و دام باید یک نفر باشد و واردات و صادرات را در ارتباط با این موضوع تنظیم کند اما بر اساس تصمیم اشتباه روحانی به ‌اصرار از این موضوع جلوگیری و واردات به‌طور کامل به وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیریت بخش کشاورزی به بخش وزارت جهاد کشاورزی سپرده ‌شد، درنتیجه به ‌دلیل اینکه وزارت صمت اشرافی بر موضوع واردات نهاده‌های دامی و حساسیت آن نداشت، با مشکلاتی مواجه ‌شد».


*مسکن؛ نیازی که تبدیل به آرزو شد


روزنامه وطن امروز در بازخوانی کارنامه ۸ ساله دولت روحانی در بخش مسکن نوشت: «بر اساس داده‌های آماری بانک مرکزی، سال ۹۲ تعداد ۸۳۴ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شد، این در حالی است که تعداد واحدهای مسکونی ساخته شده در سال ۹۴ با کاهش ۲۸۴ هزار واحدی به ۵۴۸ هزار واحد مسکونی رسید. سال ۹۵ نیز تعداد ۳۸۲ هزار واحد مسکونی در کشور تکمیل و ساخته شد و این، یعنی کاهش بیش از ۵۰ درصدی تولید مسکن طی ۳ سال. ماحصل این سوء‌مدیریت، افزایش ۶۵۰ درصدی قیمت مسکن در دولت روحانی بوده است».


دولت مدعی اعتدال با سیاست‌های تورم‌زا قیمت مسکن را بیش از شش برابر و اجاره خانه را چندین برابر افزایش داد و رئیس‌جمهور در روزهای پایانی عمر دولتش مدعی شد که دولت وظیفه‌ای برای ساخت مسکن ندارد!


*اوراق قرضه و بدهی برای دولت آینده


رحیم زارع نماینده مجلس شورای اسلامی از تسویه شدن اصل و سود ۱۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق مالی و اسلامی در سال ۱۴۰۰ خبر می‌دهد. این رقم در حالی است که بودجه سال آینده بدون در نظر گرفتن میزان فروش نفت و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول دولتی، حدود ۳۲۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد، چراکه دولت فعلی و آینده کسری بودجه شدیدی دارد که شیوع کرونا و پیش‌بینی بیکاری بین ۲ تا ۶ میلیون نفر (بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس) نیاز به کمک‌های معیشتی توسط آن‌ها، به این کسری دامن می‌زند.


در طول یک دهه اخیر تحریم‌های خارجی از یک‌سو و برخی خودتحریمی‌های داخلی از سوی دیگر، اوضاع کشور را پیچیده کرده است. کارشناسان معتقدند دولت تدبیر و امید، با در نظر گرفتن پارامترهایی مانند افزایش چندین برابری حجم نقدینگی، کسری بودجه کشور، کاهش ارزش پول ملی و ایجاد بدهی‌های سنگین برای دولت آینده، کار را برای دولت سیزدهم در زمان شروع خود بسیار سخت کرده است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر