تبدیل آب شور به آب شیرین با دستگاه ایرانی/ فناوری نانو به داد بحران کمآبی میرسد
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، یکی از مشکلات اصلی جهان امروز بحران کمآبی است. بهرهبرداری نادرست و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی باعث افزایش میزان نمک محلول در آب شده است. توسعه روشهای نوین و بهصرفه برای تصفیه آبهای منابع موجود یکی از راههای مقابله با بحران کمآبی است. در حال حاضر روشهای نوینی برای تصفیه آب شور در جهان وجود دارد، در این روشها شوری آب رفع شده و میتوان از آن در مصارف کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
تصفیه پساب پالایشگاهی و رفع سختی آب/ محققان دانشگاه آزاد نانوجاذب معدنی میسازند
حال یک شرکت دانشبنیان ایرانی نیز موفق به توسعه نوعی دستگاه تصفیه برای تبدیل آب شور به آب شیرین شده است. فعالیت این شرکت بر تصفیه آب متمرکز است و تاکنون دستگاههای مختلفی در حوزه تصفیه آب و پساب بومیسازی کرده است. این شرکت کار خود را با ساخت و بومیسازی دستگاه تصفیه آب آشامیدنی شروع کرده و با توجه به نیاز صنعت و با استفاده از فناوریهای روز دنیا اقدام به طراحی و بومیسازی دستگاههای تصفیه در حوزههای دیگر کرده است. یکی از این حوزهها تصفیه آب شور و آب دریاست که به فناوری رفع شور نیز مشهور است.
وقتی فناوری به کمک روشهای سنتی میآید
به گفته بهاره کاویانی مدیرعامل این شرکت دانشبنیان؛ «با استفاده از فناوریهای نوین مانند نانو میتوان مشکلات روشهای سنتی را برطرف کرد. فناوریهای نوین عیب روشهای سنتی را پیدا کرده و راهی برای رفع آنها ارائه میدهند. مواد شیمیایی مصرفی، برق مصرفی سیستمها و پساب از جمله مشکلات کلیدی حوزه آب به شمار میروند. اگر فناوریای بتواند این سه مشکل را حل کند، نهتنها بهبود قابلتوجهی در حوزه آب حاصل میشود بلکه باعث استفاده بهتر از منابع آبی میشود.»
بیشتر بخوانید:
بومیسازی مولد میکرو نانو حباب/ تلاش محققان برای حفظ مایه حیات
با کاهش مصرف مواد شیمیایی مورد نیاز برای تصفیه آب، هزینهها به طور قابلتوجهی کم میشود. کاهش برق مصرفی سیستمهای مورد استفاده در روند تصفیه آب نیز نهتنها باعث صرفهجویی در مصرف انرژی میشود بلکه هزینهها را نیز کاهش میدهد. پساب حاصل از تصفیه بزرگترین چالش به شمار میرود. وقتی راندمان روش تصفیه بالا میرود، پساب کمتری تولید میشود، بنابراین مقدار آب بیشتری بازیافت شده و به چرخه تولید برمیگردد، از سوی دیگر نیز از هدررفت آب نیز جلوگیری میشود. با بهکارگیری از فناوریهای نوین میتوان مقدار بیشتری از آبهای شور را تصفیه کرده و در مصارف مختلف استفاده کرد.
ساخت دستگاهی منطبق با نیازهای داخلی
سالهاست که از دستگاه تصفیه آب شور به آب شیرین در آمریکا و کشورهای اروپایی استفاده میشود؛ اما این فناوری در ایران روشی نوین به شمار میرود. این دستگاه در کشورهای دیگر به مرور زمان اصلاح شده و بهبود یافته است، برای مثال انرژی مصرفی نمونههای اولیه این دستگاه تصفیه بسیار بالا بود و به همین صنایع تمایلی برای استفاده از آن نداشتند؛ اما این مشکلات در نمونههای بعدی برطرف شد و در حال حاضر بسیاری از صنایع از دستگاه تصفیه آب شور به آب شیرین استفاده میکنند.
دستگاه تصفیه آب شور به آب شیرین ایرانساخت با الهام از نمونه خارجی ساخته شده و درواقع مدلی اصلاحشده و بهبودیافته است. درواقع این دستگاه منطبق با نیازها و محدودیتهای داخلی بومیسازی شده است. این شرکت دانشبنیان اولین و تنها شرکت داخلی تولیدکننده دستگاه تصفیه آب شور به آب شیرین است. این دستگاه از نظر کیفیت ساخت و عملکرد با نمونههای خارجی رقابت میکند. دستگاه تصفیه آب شور این شرکت دانشبنیان در مناطق کویری و استانهای جنوبی کشور مانند خوزستان و هرمزگان استفاده میشود. این دستگاه ظرفیتهای مختلفی دارد و میتوان از آن در مناطق با شرایط جوی مختلف استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
دستگاه ایرانی تصفیه پساب برای پاکی هوا/ با این محصول کرونا را نفس نمیکشید!
مواد شیمیایی بهسازی آب تولید میشود
از سیستم تصفیه آب شور به آب شیرین میتوان در شرایط مختلف استفاده کرد. طراحی این دستگاه بنا به کاربرد تغییر میکند. طراحی دستگاههای تصفیه آب شور براساس میزان نمک آب ورودی و میزان نمک آب خروجی انجام میشود. هرچه شوری آب خروجی کمتر شود، راندمان دستگاه بالاتر است. اسمز معکوس یکی از روشهای سنتی برای تصفیه آب شور است که میزان هدررفت آب در آن ۵۰ درصد است که مقدار زیادی به شمار میرود و در مناطق کمآب و خشک قابلقبول نیست. غشای دستگاه تصفیه آب شور به آب شیرین ایرانساخت با استفاده از فناوری نانو طراحی و ساخته شده، در بدترین حالت ۲۵ درصد و در بهترین حالت سه درصد هدررفت دارد.
مشکلات معرفی فناوری نوین به صنعت سنتی
به گفته کاویانی؛ «شرکتهای فناور در حوزه بازاریابی برای محصولات نوین با مشکلات بسیاری مواجه هستند. صنعت کشور سنتی است و بسیاری از حوزهها به روشهای جدید اعتماد ندارد و در برابر نوآوری مقاومت میکنند. از سوی دیگر تمامی دستگاهها و روشهای موجود در صنعت سنتی است و هر گونه ایجاد تغییر در این پروسه برای صنعتگران پرخطر به شمار میرود. در حوزه آب کمبودهای بسیاری وجود دارد و درصورتیکه ثابت شود روش یا دستگاه جدید از نظر اقتصادی بهصرفهتر و از لحاظ عملکردی بهتر است، صنایع از آن استقبال میکنند.»
بسیاری از سازمانهای دولتی نیز تمایلی به استفاده از فناوریهای نوین ندارند. این شرکت دانشبنیان با تلاش بسیار و چندساله موفق به تشویق وزارت نیرو از روشهای نوین شده است. حال استفاده از فناوریها و نوآوریها نیز وارد مناقصات وزارت نیرو شده و شرکتهای فناور نیز میتوانند در آن شرکت کنند. این همکاری تنها در حوزه تصفیه آب شور نیست و شامل حوزههای مختلف مانند تصفیه نیترات از آب آشامیدنی نیز میشود.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/