صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۶ تير ۱۴۰۰
در لبنان چه می‌گذرد؟

آتشی که فرانسه و حریری به دامن عروس خاورمیانه انداختند

کاخ الیزه؛ شریک دزد و رفیق قافلهسعد حریری که به ناتوانی خود در تشکیل کابینه دولت لبنان اعتراف کرد علاوه بر لبنان تابعیت فرانسه و عربستان را هم دارد و شاید همین وابستگی به خارج بود که مانع پیوندش با رئیس‌جمهور و دیگر احزاب مردمی لبنان شد و بن‌بست سیاسی و اقتصادی کشور را شدیدتر کرد.
کد خبر : 595036

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سعد حریری که از هشت ماه پیش به‌وسیله میشل عون مأمور تشکیل کابینه شده بود با انصراف از این وظیفه آتش بن‌بست سیاسی در این کشور را بیشتر شعله‌ور کرد.


حریری برای اعلام انصراف خود به دیدار عون در کاخ بعبدا رفت و سپس در جمع خبرنگاران مدعی شد: من از تشکیل کابینه انصراف می‌دهم. عون خواستار اصلاحاتی شده بود که فکر می‌کرد اساسی هستند. وی به من گفت که ما نمی‌توانیم به یک فهم مشترک برسیم و تنها از خدا می‌خواهم که به این کشور رحم کند. لازم به ذکر است که عون در واکنش به گفته‌های حریری گفت: وی قبل از دیدار با من تصمیم خود را برای انصراف گرفته بود.


در ابتدا بهتر است اندکی بیشتر در خصوص سعد حریری بدانیم تا تصمیمات نادرست سیاسی وی را بهتر متوجه شویم. این سیاستمدار ۵۱ سال که تابعیت فرانسه و عربستان را نیز دارد از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ و نیز از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ نخست‌وزیر لبنان بود. وی از سال ۲۰۰۷ حزب المستقبل لبنان را رهبری می‌کند. برخی وی را قدرتمندترین فرد در ائتلاف ۱۴ مارس می‌دانند. وی و اعضای کابینه‌اش در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۹ به دلیل اعتراضات مردمی استعفا دادند اما بار دیگر در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۰ به سمت نخست‌وزیری گمارده شد اما تا ۱۵ جولای ۲۰۲۱ نتوانست تشکیل کابینه دهد.



انفجار مهیب بندر بیروت


لبنان نزدیک به دو سال است که با مشکلات شدیدی درزمینهٔ مدیریت سیاسی و اقتصادی کشور دست‌وپنجه نرم می‌کند. در این میان ناتوانی سعد حریری برای اعلام اعضای کابینه خود که ریشه در دخالت‌های خارجی و نگاه به بیرون خود حریری دارد هرروز بر این مشکلات ‌افزود.


ناگفته نماند بسیاری از مقامات و جریان‌های سیاسی در این کشور عزم خود را جزم کردند تا با معرفی حریری گره از مشکلات مردم بگشایند اما از جایی که حریری بر خواسته‌های خود و حامیان خارجی‌اش اصرار داشت نتوانست درنهایت با دیگر احزاب و افکار داخلی کنار بیاید.



حزب‌الله و جنبش امل لبنان به دلیل مصالح این کشور از حریری برای تشکیل کابینه لبنان حمایت کردند، ولی به‌رغم این موضوع وی از هر فرصتی استفاده کرد که مشکلات را به‌گونه‌ای به نفوذ حزب‌الله ربط دهد



جالب اینجاست که حریری توپ را به زمین حریف می‌اندازد و مدعی است که اصل مشکل از سوی وی، حزبش یا حامیان منطقه‌ای و بین‌المللی‌اش نیست.


ماه گذشته حریری در مصاحبه با تلویزیون الجدید لبنان اظهار داشته بود که وزرایش را بر اساس تخصصشان و توانایی در محقق ساختن اصلاحات اقتصادی انتخاب کرده بود اما انتخاب عون این مشخصه را نداشت. حریری در این مصاحبه تصریح کرد: من در سال ۲۰۱۹ به دلیل اینکه می‌خواستم کابینه‌ای متشکل از متخصص‌ها داشته باشم استعفا دادم و نیز اگر ما دولتی با مشخصات دلخواه عون تشکیل می‌دادیم کشور را نمی‌توانستیم از این مخمصه نجات دهیم. وی سپس مدعی شد: مشکل اصلی این کشور میشل عون است که با حزب‌الله متحد است و حزب‌الله نیز به‌نوبه خود از عون محافظت می‌کند. این معادله موجود در کشور ما لبنان است و اگر کسی نتواند آن را ببیند، کور است.


شعله‌ور شدن آتش فتنه


همین اظهارات تحریک‌آمیز حریری و انصرافش بود که باعث شد از روز پنجشنبه، طرفداران وی در حزب المستقبل به خیابان‌ها بیایند و با سوزاندن لاستیک و سطل‌های زباله در چندین منطقه اطراف بیروت جاده‌ها را مسدود کنند تا جبهه مقابل را بیشتر تحت‌فشار قرار دهند. ده‌ها معترض در بیروت وقتی در حال آسیب زدن به اموال عمومی بودند با پلیس ضد شورش لبنان درگیر شدند. بزرگراه‌های اصلی جنوب پایتخت نیز هدف حمله حامیان حریری قرار گرفتند. راه‌های شهر شمالی طرابلس و شهر جنوبی سور نیز مسدود شدند.


همین اقدام حریری و حامیانش باعث شد که ارزش برابری یک دلار آمریکا به ۲۱ هزار لیر لبنان برسد که نشان از سقوط ارزش ارز این کشور دارد. حتی قبل از این قضایا هم نرخ رشد تورم مواد غذایی در کشور به ۴۰۰ درصد رسیده بود و حالا نیمی از مردم کشور زیرخط فقر هستند. حال با این تصمیم حریری اوضاع از گذشته وخیم‌تر شده است. از زمان جنگی داخلی لبنان در خلال سال‌های ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ به بعد یک چنین بحران اقتصادی در کشور بی‌سابقه بوده است.




بیشتر بخوانید:


میشل عون: سعد الحریری از پیش تصمیم به استعفا گرفته بود


واکنش آمریکا به تحولات اخیر لبنان؛ لبنان ما را مأیوس کرد




انفجار مهیب تابستان سال گذشته در بندر بیروت که بیش از ۱۰ میلیارد دلار به بزرگ‌ترین بندر لبنان زیان وارد کرد هم مزید بر علت شد و یک هفته پس‌ازآن انفجار بود که دولت موقت حسن دیاب مجبور به استعفا شد.


علاوه بر انفجار در بندر بیروت، فساد اداری و مالی در این کشور، تحریم‌های آمریکا و شیوع بیماری کرونا شرایط را سخت‌تر کردند.


بهتر است بدانیم که مطابق قانون اساسی لبنان نخست‌وزیر این کشور باید از میان مسلمانان سنی انتخاب شود، بااین‌حال احزاب شیعی مهمی همچون حزب‌الله و جنبش امل لبنان به دلیل مصالح این کشور از وی برای تشکیل کابینه لبنان حمایت کردند، ولی به‌رغم این موضوع حریری از هر فرصتی استفاده کرده که مشکلات را به‌گونه‌ای به نفوذ حزب‌الله ربط دهد.


البته در اردیبهشت‌ماه سال جاری عون گزارشی از ناسازگاری و ناتوانی حریری به پالمان این کشور ارائه داد و تأکید کرد که ناتوانی حریری برای تشکیل کابینه امکان غلبه بر مشکلات را از بین برده است. احزاب سیاسی این کشور ازجمله جریان آزاد ملی لبنان به ریاست جبران باسیل نیز از عملکرد نادرست حریری ابراز نگرانی کرده بودند. نبیه بری رئیس مجلس این کشور با اشاره به تعلل حریری در تشکیل کابینه خواستار نجات لبنان از فروپاشی و سرعت بخشیدن به تشکیل دولت شده بود. بری در واکنش به نگاه به بیرون حریری اعلام کرده بود که مشکل تشکیل دولت یک موضوع کاملاً داخلی است و باید موانع موجود بر سر راه این امر از میان برداشته شود.


اتحاد ملی و اعتماد به مقاومت راهکارهای اصلی نجات لبنان


ناتوانی حریری در تشکیل کابینه لبنان فقط داد احزاب مقاومت، ملی و شخصیت‌های جریان هشت مارس این کشور در نیاورده بود بلکه برخی از احزاب جریان غرب‌گرای ۱۴ مارس نیز از وی به‌شدت ناراضی بودند. به‌عنوان‌مثال ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی‌خواه هم خواستار استعفای حریری از تشکیل کابینه شد. سمیر جعجع رئیس حزب نیروهای لبنانی که هم‌پیمان سابق حریری بود از وی روی گردانیده بود. به‌هرحال نزد همه احزاب و نگرش‌ها در لبنان و حتی در منطقه روشن شده بود که حریری بیش‌ازحد وابسته به فرانسه است و تنها راه نجات کشور را اجرای طرح اصلاحات اقتصادی پاریس می‌داند.



احزاب غرب‌گرا ازجمله المستقبل با نگاه به خارج از یک‌سو دست غرب را در تهدید و تحریم ملت لبنان باز گذاشته‌اند و از سوی دیگر میدان را برای سازشکاران منطقه‌ای تا با قول کمک مالی بخواهند لبنان را به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی ترغیب کنند



ماجرا به پس از انفجار مهیب تابستان گذشته بندر بیروت بازمی‌گردد وقتی امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه در سفری به لبنان طرحی برای اصلاحات اقتصادی و نجات این کشور از بحران ارائه داد. ماکرون در این طرح بر ضرورت توجه فوری به چهار بخش کمک انسان دوستانه به‌منظور واکنش در مقابل شیوع بیماری کرونا، بازسازی زیرساخت‌ها به دنبال انفجار بندر بیروت، اصلاحات سیاسی و اقتصادی در لبنان و برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در این کشور تأکید کرد. این طرح همچنین خواستار پیشرفت در مذاکرات صندوق بین‌المللی پول و نظارت سازمان ملل بر کمک‌های انسان دوستانه جهانی به لبنان و تحقیقات مستقل درباره علت انفجار در بندر بیروت است.


بی‌گمان دخالت‌های آمریکا، عربستان و فرانسه و نگاه غیر ملی حریری موجب تشکیل نشدن دولت لبنان شد.


چندی پیش کمبود سوخت در لبنان باعث شده بود که در مقابل همه پمپ‌بنزین‌ها صفوف طولانی خودروها شکل بگیرد. به‌منظور کاستن از مشکلات مردم سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان گفت که لبنان می‌تواند از ایران یا دیگر کشورهای دوست مشتقات نفتی به‌ویژه سوخت بنزین و مازوت وارد کند.


وی در همین حال به کسانی که می‌گویند اگر از ایران بنزین و مازوت وارد کنیم، لبنان با تحریم‌های آمریکا مواجه می‌شود، گفت که همه مدعی قدرت، آرامش و رفاه لبنان و لبنانی‌ها هستند، خیلی خوب پیشنهاد ما واردکردن مشتقات نفتی از ایران است که با ما دوست است، ما با سوریه و عراق هم دوست هستیم و از این طریق می‌توانیم منافع لبنان و ملت لبنان را تأمین کنیم، حالا شما هم با آمریکا، فرانسه، اروپا، سعودی و کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس دوست هستید و از این دوستی برای تأمین منافع لبنان و لبنانی‌ها استفاده کنید.



جایگاه مردمی سید حسن نصرالله در لبنان


در این میان که حزب‌الله به فکر مشکلات مردم لبنان بود اتحادیه اروپا اعلام کرد که مقامات لبنانی که از شکل گرفتن دولت جدید در لبنان جلوگیری می‌کنند را تحریم خواهد کرد. به نظر می‌رسد که احزاب غرب‌گرا ازجمله المستقبل به رهبری سعد حریری با نگاه به خارج از یک‌سو دست اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده آمریکا را در تهدید و تحریم ملت لبنان باز گذاشته‌اند و از سوی دیگر میدان را برای سازشکاران منطقه‌ای تا با قول کمک مالی بخواهند لبنان را به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی ترغیب کنند در غیر این صورت استدلال حریری از داشتن کابینه‌ای متخصص تنها بهانه‌ای بود تا وی بدون توجه به توان محور مقاومت با فراغ خاطر همه همسویان غرب‌گرا و سازش‌کار را به کابینه راه داده و به‌صورت قانونی اهدافی را محقق کند که تأمین کننده منافع غربی‌ها، حکام سازش‌کار عرب و رژیم صهیونیستی است.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر