صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۲۲ تير ۱۴۰۰
مهدویان‌پور در گفت‌وگو با آنا عنوان کرد؛

کم‌کاری رسانه‌ها در ارائه چهره موفق زن مسلمان ایرانی | چهره‌های برتر حوزه زنان شناسایی می‌شوند

نخستین آسیب و چالش جدی در حوزه زنان افزایش سن ازدواج استمسئول دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با تأکید بر اینکه رسانه‌های دیداری و شنیداری در ارائه چهره موفق زن مسلمان ایرانی کم‌کار بوده‌اند، گفت:دانشگاه درصدد است مشکلات و دغدغه‌های بانوان در محیط کار و خانواده را حل‌ کند.
کد خبر : 593863

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ دانشگاه آزاد اسلامی دفتر امور زنان و خانواده را ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاض‌بخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه به‌عنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه با هدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایه‌های ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.


دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئله‌شناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و مورد نیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال می‌کند و در چشم‌اندازی ۵ ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزه‌های اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایه‌گذاری کرده و بر همین اساس به‌دنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را به‌عنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.


نفیسه فیاض‌بخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور هم سال گذشته به‌منظور برداشتن گام‌های مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان استان‌های دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.




بیشتر بخوانید:


قانون‌های نانوشته؛ چالشی در مسیر حوزه زنان و خانواده


تجمل‌گرایی از مصائب امروز خانواده‌های ایرانی است


۶ آسیب اساسی حوزه زنان و خانواده


نبود خودباوری و اعتمادبه‌نفس مقابل مسئولیت‌های اجتماعی در زنان




خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا به‌منظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استان‌ها و تشریح ظرفیت‌ها و فعالیت‌های حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفت‌وگو کرده است که در این سلسله گفت‌وگوها و در این شماره گفت‌وگو با صدیقه مهدویان‌پور مسئول دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر را می‌خوانیم.


آنا: آسیب‌ها و چالش‌های حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


مهدویان‌پور: نخستین آسیب و چالش در حوزه زنان بالارفتن سن ازدواج است که می‌تواند ناشی از تغییر سبک زندگی، بحران اقتصادی الگوپذیری نامناسب اجتماعی و بالابودن توقعات در زنان و بانوان در گزینش و انتخاب همسر باشد.


دفتر امور زنان و خانواده با ایجاد دانشگاه حامی مادر سعی در ارائه خدمات و امکانات بیشتر به دانشجویان، استادان و کارمندان مادر دارد.دومین آسیب ناتوانی اصولی و صحیح در حل بحران‌ها و آسیب‌های زندگی زناشویی و افزایش رفتارهای فرازناشویی بوده که به دنبال آن طلاق عاطفی و اجتماعی، تک سرپرستی کودکان و معضلات تربیت فرزندان را می‌توان نام برد.


شناخت نداشتن زنان از ارزش خود در اجتماع و رعایت نشدن قوانین مربوط به حضور اجتماعی آنان و مشکلات اشتغال چالش‌های دیگری است که زنان و خانواده با آن مواجه هستند و این حوزه را تهدید می‌کند.


آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟


مهدویان‌پور: برخی از راهکارها شامل اصلاح قوانین فعلی در راستای حمایت از مشارکت زنان و حل معضلات زنان و خانواده با به‌کارگیری توان نخبگان دانشگاهی کشور در قالب پروژه‌های تحقیقاتی و واکاوی مشکلات و راه‌های برون‌رفت آنان می‌شود.


برخی دیگر از راهکارها مربوط به ظرفیت‌ رسانه‌های دیداری و شنیداری کشور مانند معرفی الگوهای موفق زنان، آموزش مهارت‌های زندگی بر اساس نظام اعتقادی دینی، بیان ارزشمندی زنان و ایجاد عزم ملی در راستای ایجاد ازدواج آسان است.


شناسایی چهره‌های برتر در حوزه زنان


راهکارهایی دیگر برای حل معضلات حوزه رنان و خانواده مانند ارائه آموزش‌ها و مهارت در راستای تبیین شاخص‌ خانواده ایرانی اسلامی، مهارت‌های زندگی، آموزش مهارت‌های تحکیم خانواده، فرزندپروری، برگزاری کارگاه‌های کارآفرینی و اشتغال‌زایی، کمتر کردن ساعات اشتغال بانوان برای رسیدگی آنان به امور علمی، رسیدگی به امور خانواده، تربیت کودکان و ایجاد بستر آرامش برای زنان شاغل در راستای کمک به ایفای نقش‌ آنان در خانه و محیط کار به خود آموزش عالی مربوط است.


آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده در استان بوشهر و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.


مهدویان‌پور: امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با همکاری حوزه ریاست دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر درصدد اجرای برنامه‌های بلندمدت مانند طرح راه‌اندازی واحد دانشگاه‌های حامی مادر، طرح مدیریت کشوری تعالی درس خانواده، طرح میان‌مدت راه‌اندازی مهدکودک در واحدهای دانشگاهی به نام «خانه فرشتگان» و طرح کوتاه‌مدت مانند آموزش مهارت‌های زندگی، آموزش سبک زندگی اسلامی ایرانی، برگزاری کارگاه‌های سلامت روان، آموزش مهارت افزایی و اشتغال‌زایی برای دانشجویان، استادان و همکاران به‌ویژه بانوان است.


آنا: برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده استان بوشهر را برشمارید.


مهدویان‌پور: زنان استان بوشهر در همه زمینه‌های علمی و پژوهشی و اقتصادی... در رونق این استان نقش ارزنده‌ای دارند و وجود دانشگاه آزاد اسلامی باعث بالابردن سطح علمی استان به‌ویژه در حوزه زنان و خانواده شده است.


دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر با دادن بها و ارزش به زنان و سپردن نقش‌های متعددی در اداره امور از توانایی علمی و مهارت‌های آنان در این امور بهره جسته و دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه درصدد شناسایی چهره‌های برتر علمی اقتصادی فرهنگی و هنری... در حوزه زنان و شناسایی مشکلات و نیازهای آنان در حل مشکلات و معضلات امور بانوان و خانواده بوده و به دنبال آن برنامه‌ریزی برای تقویت مشارکت و بالابردن مهارت‌های لازم را در صدر امور خود پیگیری می‌کند.


آنا: رویکردهای مدنظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟



مهدویان‌پور: با توجه به نقش اثرگذار زنان در خانواده، جامعه و آموزش عالی، دفتر امور زنان و خانواده رویکردهای خوب و مفیدی را آغاز کرده که طرح‌هایی مانند طرح تعامل خانواده و دانشگاه که به دنبال احیای روابط خانواده و جوانان دانشجو بوده و طرح تعالی درس خانواده که به دنبال افزایش مهارت‌های زندگی است، ارائه کرده و با ایجاد دانشگاه حامی مادر سعی در ارائه خدمات و امکانات بیشتر به دانشجویان، استادان و کارمندان مادر دارد. علاوه بر آن این دفتر با گنجاندن موضوع مشاوره گام مؤثری در حل مشکلات دانشجویان برداشته است.


آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟


مهدویان‌پور: درس دانش خانواده با هدف آموزش تربیت و ارائه راهکار به موضوعات زنان و خانواده مانند مشکلات ازدواج و روابط همسران و تربیت کودک می‌پردازد؛ اگرچه وجود این درس کاملاً ضروری بوده است؛ اما کافی به نظر نمی‌رسد؛ زیرا مسائل و مشکلات زنان و خانواده فراتر از یک درس دو واحدی و با توجه به ظرفیت رفاقت استادان و دانشجویان در خلال این درس و ایجاد زمینه مشاوره بین استادان و دانشجو می‌تواند نقش مؤثری در حل مسائل پیش روی جوانان را ایفا کند.


بالندگی دانش‌آموختگان خانم در زمینه‌های علمی


لازم است استادان درس دانش خانواده به دوره‌های آموزشی مشاوره مجهز شوند و تعداد ساعات اختصاصی به این درس با توجه به حجم عظیم مشکلات و نیاز به آموزش‌های متعدد مهارتی افزایش یابد.


آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟


مهدویان‌پور: گستردگی جغرافیایی دانشگاه آزاد اسلامی در همه استان‌های کشور بی‌نظیر است. این مهم را به افزایش سطح علمی این دانشگاه اضافه کنید که خود بستری‌ را ایجاد کرده که زنان در حیطه‌های علمی و شغلی به سطوح بالایی دست یابند و از مهارت‌های کارآمد برخوردار باشند. استادان و دانش‌آموختگان خانم دانشگاه آزاد اسلامی به بالندگی در زمینه‌های علمی، تحقیقی و پژوهشی و اجرایی دست یافته‌اند.


فضای مجازی می‌تواند محل مناسبی برای آموزش‌ها، فراگیری مهارت‌ها و ایجاد اشتغال‌زایی و پر کردن اوقات فراغت به شکل مطلوب باشد.در واقع نخستین رسالت امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی این بود که برای بانوان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی اعم از دانشجو، کارمند و استاد استعدادیابی و ظرفیت‌یابی کرده و در جاهای مختلف این ظرفیت‌ها را به کار گرفته و با اعتماد به توانایی بانوان در تصدی امور با آنان همکاری کند. علاوه بر آن دانشگاه آزاد اسلامی درصدد آن است که مشکلات و دغدغه‌های بانوان در محیط کار و خانواده حل‌وفصل کند؛ زیرا این دو حوزه بر هم تأثیرگذار هستند و سلامت روانی بانوان و خانواده را به دنبال خواهند داشت.


آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده و هست؟


مهدویان‌پور: امروزه بسیاری از بانوان میزان قابل توجهی از اوقات روزانه خود را صرف حضور و فعالیت در فضای مجازی به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی می‌کنند. این مسئله با آنکه باعث شده زنان در خانواده از بسیاری از امور روزمره و ملزومات زندگی واقعی بازبمانند، تأثیراتی بر نحوه تفکر، رفتار، اطلاعات و فعالیت‌های آنها نیز نهاده است؛ البته این تأثیر می‌تواند تأثیری منفی و مثبت باشد.


می‌توان گفت تأثیرات مثبت این امر بستگی به نوع نگرش و نوع استفاده بانوان دارد که لزوم آموزش را در این زمینه ضروری می‌سازد. فضای مجازی می‌تواند محل مناسبی برای آموزش‌ها، فراگیری مهارت‌ها و ایجاد اشتغال‌زایی و پر کردن اوقات فراغت به شکل مطلوب باشد.


آنا: و کلام آخر....


مهدویان‌پور: با تشکر از حوزه ریاست دانشگاه آزاد اسلامی بوشهر که یاور برنامه‌های اجرایی بوده‌ باید یادآوری کنم ضروری است برنامه‌ریزان، قانون‌گذاران و مجریان نگاه ویژه‌ای به امور زنان و خانواده داشته باشند؛ اگرچه طبق قانون اساسی از متولیان امور خواسته‌شده که کرامت و ارزش انسانی زنان پاس داشته شود؛ اما می‌بینیم هنوز شخصیت و جایگاه زنان به جایگاه مطلوبی در عرصه‌های مهم فرهنگی و اجتماعی که درخور آنان باشد، نرسیده است به‌ عنوان نمونه حضور زنان در عرصه خانواده که محل بروز و ظهور جایگاه آنان است، دچار تعصب و جهالت برخی از مردانی است که هیچ بهره‌ای از اخلاق اسلامی نبرده‌اند.


در عرصه اجتماعی بسیاری از زنان سرپرست خانوار نیازمند حمایت‌های یبیشتر هستند. گاهی دیده می‌شود این بانوان به مشاغل سخت و طاقت‌فرسا یا مشاغلی که تناسبی با شأن انسانی آنان ندارد، روی می‌آورند. بسیاری از زنان و دختران جوان که محصول دستگاه‌های آموزشی و رسانه‌های تبلیغی هستند فقط به عرضه جاذبه‌های فیزیکی خود برای جلب‌توجه مردان روی آورده‌اند که باید جایگاه و مقام و منزلت زنانه توسط این رسانه‌ها فرهنگ‌سازی شود.


علاوه بر این رسانه‌های دیداری و شنیداری تاکنون از ارائه چهره موفق از زن مسلمان ایرانی عاجز بوده‌اند و در سریال‌ها و فیلم‌هایی که ارائه می‌کنند فقط به ارائه چهره‌ای کلیشه‌ای و منفعل زنان می‌پردازند؛ بنابراین شایسته است متولیان این امور به مباحث حوزه زنان بیش‌ازپیش توجه کنند؛ زیرا متولی امور بانوان فقط دانشگاه‌ها نیستند و همکاری همه برنامه‌ریزان، سیاستمداران، قانون‌گذاران و مجریان را در همه دستگاه‌ها می‌طلبد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر