اثر چرخه انتخابات ریاست جمهوری بر عملکرد بورس اوراق بهادار تهران | اصولگرایان یا اصلاحطلبان؟
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، سید محمدعلی متقی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مالی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با راهنمایی و هدایت رضا غلامی جمکرانی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم و مشاوره مسعود صالحی رزوه، «اثر چرخه انتخابات ریاست جمهوری بر عملکرد بورس اوراق بهادار تهران» را در پایاننامه کارشناسی ارشد خود مورد بررسی قرار داد.
رضا غلامی جمکرانی، استاد راهنمای کارشناسی ارشد دانشجوی واحد قم در گفتوگو با خبرنگار آنا در قم از این پایاننامه به عنوان پایاننامهای تأثیرگذار در افزایش سطح آگاهی مردم برای حضور حداکثری در انتخابات نام برد و در تشریح چکیده این تحقیق اظهار کرد: در تحقیقی که با عنوان «بررسی تأثیر چرخه انتخابات ریاست جمهوری بر عملکرد بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی (۱۳۹۶-۱۳۸۸) همزمان با روی کار آمدن دولتهای دهم و یازدهم» انجام شد، دنبال پاسخ به این پرسش بودیم که انتخابات ریاست جمهوری و نوع حزب سیاسی حاکم تأثیر معناداری بر نوسانات بازدهی بورس اوراق بهادار تهران دارد یا خیر؟
رشد بازده در سال اول دوره ریاست جمهوری، بیش از رشد آن در سال چهارم است و اثر روی کارآمدن حزب اصلاحطلب بر مسند ریاستجمهوری بر بازده کل بورس اوراق بهادار تهران، منفی است.معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی استان قم افزود: نوسان قیمت فرآیندی طبیعی است که در نتیجه تغییر انتظارات سرمایهگذار به وجود میآید و منجر به ایجاد الگوهای دورهای و چرخشی میشود. انواع بسیاری از چرخهها وجود دارند که با نوسانات شدید در قیمت سهام توأم هستند و از لحاظ تاریخی بازار سهام بهعنوان حساسترین شاخص چرخه کسب و کار نقش داشته و یکی از تأثیرگذارترین متغیرها در شاخصهای نمایانگر پیشروی اقتصادی دولتهاست.
غلبه سیاست بر چرخه انتخابات ریاست جمهوری
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بیان کرد: ۶ الگوی دورهای جالب درخور توجه وجود دارد که یکی از آنها چرخه KITCHIN یا انتخابات ریاست جمهوری است. چرخه انتخابات ریاست جمهوری نوعی از چرخههای تجاری سیاسی هستند که در آن عامل سیاسی و به عبارتی دقیقتر انتخابات عامل وقوع سیکلهای اقتصادی است، بههمین دلیل سیکلهای تجاری و سیاسی به سیکلهای اقتصادی اشاره دارد که بنا به دلایل انتخاباتی حادث میشوند.
غلامی جمکرانی تبیین کرد: اساس استدلال در سیکل تجاری سیاسی آن است که سیاستمداران حاکم در زمانهای نزدیک به انتخابات، سیاستهای اقتصادی را برمیگزینند که با ایجاد رونق اقتصادی شانس آنها را برای انتخاب مجددشان افزایش میدهد؛ اما پس از انتخابات، آنها با اتخاذ سیاستهای رکود اقتصادی تلاش میکنند ثبات را دوباره بر اقتصاد حاکم کنند.
معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم یادآور شد: «نورد هاوس» و «مکرا» بهعنوان نخستین نظریهپردازان سیکلهای تجاری و سیاسی فرصتطلبانه تلاش کردند تا سازوکارهایی را توضیح دهند که از طریق آن سیاستمداران منتخب قادر به جلب نظر رأیدهندگان میشدند بهطوریکه آنها فرض بنیادینشان را براساس «منحنی فیلیپس» صورتبندی کردند و براساس منحنی فیلیپس یک رابطه معکوس میان تورم و بیکاری وجود داشت.
استاد راهنمای پایاننامه «اثر چرخه انتخابات ریاست جمهوری بر عملکرد بورس اوراق بهادار تهران» افزود: از منظر منحنی فیلیپس، نوعی «دوآلیسم» یعنی یا تورم بالا و نرخ بیکاری پایین یا تورم پایین و نرخ بیکاری بالا بر سیاستگذاری کلان اقتصادی حاکم بود و براساس این منحنی از آنجا که تورم ناشی از تقاضای بالا و بیکاری و تقاضای پایین بود، جمع دو حالت بیکاری پایین با تورم پایین ناممکن مینمود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم متذکر شد: انتخاب اینکه کدام یک از این دو حالت بر اقتصاد کشور حاکم باشد، بستگی به این دارد که کدام حزب در دوره ریاست جمهوری حاکم باشد، به عبارت دیگر اصلیترین استدلال سیکل تجاری سیاسی حزبی آن است که احزاب سیاسی درباره اینکه کدام یک از آلترناتیوهای دوگانه جهتگیری اقتصاد کلان را تعیین کنند با هم اختلاف دیدگاه دارند.
بررسی اثر سالهای ریاستجمهوری بر بازده شاخص کل «تدپیکس»
معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی استان قم گفت: بهعنوان مثال «تافت» استدلال میکند احزاب راست عموماً از نرخ پایین تورم، مالیات کم، بودجه متوازن و پایین دولت حمایت میکنند؛ اما همزمان با تعدیل شکافهای درآمدی مخالفت میکنند و در اغلب موارد بیکاری بالا را بر تورم بالا ترجیح میدهند و احزاب چپ برعکس از تعدیل شکافهای درآمدی، بیکاری پایین، بودجه بالای دولت حمایت میکنند و افزایش نرخ تورم را بهمنظور کاهش بیکاری میپذیرند (تافت، ۱۹۷۸).
غلامی جمکرانی افزود: تحقیقات نشان داده که قیمتهای سهام آمریکا تقریباً از یک چرخه چهارساله انتخابات ریاست جمهوری پیروی میکند، به اینصورت که قیمت سهام در نیمه اول دولت پایین میآید و در سال دوم به پایینترین سطح خود میرسد، در طول نیمه دوم ریاستجمهوری افزایش مییابد و در سال سوم یا چهارم به اوج خود میرسد و این روند ادواری از ریاست جمهوری لیندون جانسون تا ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش برای بخش بیشتری از ۱۰ دولت گذشته وجود داشته است، بهخصوص زمانی که متصدی دولت یک جمهوریخواه بوده است.
وی بیان کرد: در پژوهشی که در دوره دولتهای دهم و یازدهم انجام دادیم (۱۳۸۸-۱۳۹۶)، سعی بر این بود که به بررسی اثر سالهای ریاستجمهوری بر بازده شاخص کل تدپیکس (شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران) و اثر جناحهای سیاسی حاکم بر بازده شاخص کل بازده نقدی و قیمت اوراق بهادار تهران پرداخته شود.
رشد بازده در سال نخست دوره ریاست جمهوری، بیش از رشد آن در سال چهارم است و یافتهها نشان داد که اثر روی کارآمدن حزب اصولگرایان بر مسند ریاستجمهوری بازده کل بورس اوراق بهادار تهران را مثبت کرده است.عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بیان کرد: دادههای تحقیق از منابع معتبری مانند سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، وزارت اقتصاد و دارایی کشور به وسیله نرمافزار اقتصادسنجی EViews تجزیه و تحلیل شدند و نتیجه به دست آمده حاکی است که در زمان دولت نهم به ریاستجمهوری محمود احمدینژاد منتسب به حزب اصولگرا اثر سال بر چرخه ریاستجمهوری اثر معنادار دارد.
غلامی جمکرانی بیان کرد: میزان رشد بازده سهام بورس تهران در نخستین سال ریاستجمهوری (سالی که در آن انتخابات برگزار شده) بیشترین اثرپذیری را به خود اختصاص داده و در سال چهارم که به انتخابات نزدیک میشود، مجدداً روند افزایشی و مثبت پیدا میکند.
وی یادآور شد: رشد بازده در سال نخست دوره ریاست جمهوری، بیش از رشد آن در سال چهارم است و یافتهها نشان داد که اثر روی کارآمدن حزب اصولگرایان بر مسند ریاستجمهوری بازده کل بورس اوراق بهادار تهران را مثبت کرده است.
معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی استان قم اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده در زمان روی کارآمدن دولت دهم به ریاست حسن روحانی منتسب به جناح اصلاحطلب اثر سال بر چرخه ریاستجمهوری اثر معنادار دارد، بهطوریکه بازده سهام بورس تهران در نخستین سال ریاست جمهوری(سالی که در آن انتخابات برگزار شده) بیشترین اثرپذیری را به خود اختصاص داده، سپس ضرایب تا سال سوم سیر نزولی پیدا کرده و در نهایت سال چهارم که به انتخابات نزدیک میشود، دوباره روند افزایشی پیدا میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بیان کرد: رشد بازده در سال اول دوره ریاست جمهوری، بیش از رشد آن در سال چهارم است و اثر روی کارآمدن حزب اصلاحطلب بر مسند ریاستجمهوری بر بازده کل بورس اوراق بهادار تهران، منفی است.
غلامی جمکرانی تأکید کرد: بهرهگیری از نتایج این پژوهش میتواند سرمایهگذاران را در اتخاذ تصمیمهای بههنگام برای کسب بیشترین بازده از سرمایهگذاریها یاری کند.
گفتوگو از حسین غمخوار سرایدشتی
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/پ
انتهای پیام/