صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۱ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۰
دفتر وکالت آنا/۱۰۱

جرم دوستی خارج از عرف با مرد یا زن متأهل چیست؟

یکی از روابط ناسالم اجتماعی، ارتباط زن یا مرد متأهل با جنس مخالف است، دفتر وکالت آنا ابعاد حقوقی این نوع از رابطه را مورد بررسی قرار داده است.
کد خبر : 586909

به گزارش خبرنگار قضایی گروه جامعه خبرگزاری آنا، نگاهی به دوستی‌ها و روابط خارج از عرف بازتابی از قرار گرفتن تعاملات اجتماعی در مسیری متفاوت است که امکان دارد سلامت جامعه را به خطر بیندازد. نمونه‌ای از این روابط، دوستی‌های پنهان مرد یا زن متأهل با جنس مخالف است که به نوعی تهدیدکننده بنیان خانواده محسوب می‌شود.


در مواردی رابطه پنهان و خارج از عرف میان زن یا مرد متأهل با جنس مخالف به رابطه جنسی ختم می‌شود و از آنجا که با توجه به شرع رابطه با جنس مخالف، خارج از قواعد و چارچوب‌های شرع زنا محسوب می‌شود، لذا به کسی که زنا انجام دهد، زناکار می‌گویند. در قانون زناکار به دو دسته زانی، یعنی مرد زناکار، و زانیه یعنی زن زناکار تقسیم می‌شود. در صورتی که زنا به عنف نباشد، یعنی به اجبار و به صورت تجاوز نباشد، هم زن و هم مرد زناکار مجازات می‌شوند و در صورتی که به عنف باشد، فقط مرد مجازات می‌شود.


زناکار در قانون به دو دسته زانی-زانیه محصن و زانی- زانیه غیر محصن تقسیم می‌شود. محصن کسی است که شرایط احصان را داشته باشد. احصان در هریک از مرد و زن به نحو زیر محقق می‌شود:


احصان مرد عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده از طریق قبل با وی در حال بلوغ جماع کرده باشد و هر وقت بخواهد امکان جماع از طریق قبل را با وی داشته باشد.


احصان زن عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده، با او از طریق قبل جماع کرده باشد و امکان جماع از طریق قبل را با شوهر داشته باشد.


مرد یا زنی که زنا کرده باشد اما شرایط احصان را نداشته باشد، زانی - زانیه غیر محصن است. مجازات زانی یا زانیه محصن سنگسار و زانی یا زانیه غیر محصن صد ضربه شلاق است.


مجازات زنا از نوع مجازات‌های حدی است به این معنی که ریشه این مجازات در شرع است. همان طور که گفته شد، زنا، با توجه به این که زناکار چه کسی است و چه شرایطی دارد، به انواع مختلف تقسیم می‌شود که مجازات هر کدام از آن‌ها متفاوت است. مجازات زنا از قرار زیر است :


اعدام


طبق ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، در چهار مورد، مجازات مرد زناکار اعدام است : الف - زنا با محارم نسبی. ب - زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است پ - زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است. ت - زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.


بنابراین در صورتی که مرد با محارم نسبی یا زن پدر خود زنا کند، باید اعدام شود و همچنین مجازات متجاوز، در صورتی که تجاوز او شرایط زنا را داشته باشد، یعنی عمل جماع را انجام داده باشد، اعدام است.


رجم یا سنگسار


در صورتی که زنا از نوع زنای محصنه باشد، زناکار سنگسار می‌شود. زنای محصنه زنایی است که شرایط احصان برای زناکار وجود داشته باشد، یعنی همسر داشته باشد و امکان برقراری رابطه جنسی با همسر خود را داشته باشد اما مرتکب زنا شود.


قانون مجازات اسلامی احصان را این گونه تعریف می کند : احصان در هریک از مرد و زن به نحو زیر محقق می‌ شود:


احصان مرد عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده از طریق قبل با وی در حال بلوغ جماع کرده باشد و هر وقت بخواهد امکان جماع از طریق قبل را با وی داشته باشد. ب - احصان زن عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده، با او از طریق قبل جماع کرده باشد و امکان جماع از طریق قبل را با شوهر داشته باشد.


در صورتی که امکان اجرای مجازات سنگسار نباشد و زنا با شهادت اثبات شده باشد، زناکار اعدام می‌شود.


صد ضربه شلاق


اگر در زنای محصنه یا زنای با محارم، دختر بالغ بوده، یعنی بالای ۹ سال باشد و پسر نابالغ، یعنی زیر ۱۵ سال باشد، دختر به صد ضربه شلاق محکوم می‌شود و حکم زنای فرد نابالغ هم یکی از مجازات‌های تأمینی و تربیتی خواهد بود. همچنانکه در زنا با محارم نسبی و زنای محصنه، چنانچه زانیه بالغ و زانی نابالغ باشد مجازات زانیه فقط صد ضربه شلاق است. البته طبق تبصره ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا محقق است لکن نابالغ مجازات نمی‌شود و حسب مورد به اقدامات تأمینی و تربیتی مقرر در کتاب اول این قانون محکوم می‌شود.


علاوه بر این در صورتی که یک مرد ازدواج کرده باشد اما هنوز با همسر خود، رابطه جنسی برقرار نکرده باشد، به صد ضربه شلاق، تراشیدن سر و تبعید به مدت یک سال قمری محکوم می‌شود.


مجازات زنای غیرمحصنه صد ضربه شلاق است. یعنی اگر یک زن یا مرد مجرد با دیگری زنا کند و یا اگر ازدواج کرده باشد، اما به هر دلیل، امکان برقراری رابطه جنسی با همسرش را نداشته باشد، به صد ضربه شلاق محکوم می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۵۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر