صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۸ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۰

علت افزایش قیمت تخم مرغ چیست؟

بازی دولت با مرغ و تخم‌مرغ‌ پایانی نداردداستان گرانی‌های مرغ و تخم‌ مرغ در دولت دوازدهم گویا تمامی ندارد و علی‌رغم هشدار کارشناسان و تولید کنندگان این صنعت در ماه‌های گذشته شاهد بی‌توجهی دولت برای تنظیم این بازار هستیم.
کد خبر : 586700

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، داستان گرانی‌های مرغ و تخم‌مرغ در دولت دوازدهم گویا تمامی ندارد. به طوری که هر بار مسئولان یکی از این دو را به دلایل و بهانه‌های مختلف بالا و پایین می‌برند تا همچنان خانواده‌ها را در تهیه این محصول که در رأس هرم سبد غذایی خانوار قرار دارد، دچار مشکل کنند.


آن‌طور که پیداست بازی دولت با مرغ و تخم‌مرغ‌ پایانی ندارد. یک بار به دلیل کمبود نهاده‌ها، یکبار به دلیل عدم جوجه‌ریزی، بار دیگر به‌خاطر عدم توانایی دولت در مدیریت بازار نهاده‌ها، و این بار به دلیل کشتار مرغ‌های مولد و تخصیص ندادن نهاده به برخی از مرغداران تنها بخشی از عواملی است که دولت تمایل به ادامه این بازی دارد.


ناصر نبی‌پور با اشاره به افزایش قیمت تخم‌مرغ می‌گوید هم‌اکنون قیمت هر کیلوگرم تخم‌مرغ درب مرغداری بین ۱۵ هزار و ۲۰۰ تا ۱۵ هزار و ۳۰۰ تومان است.


وی با اشاره به اینکه حدود ۳ ماه و نیم نرخ تخم‌مرغ زیر قیمت مصوب بود و تولیدکنندگان به‌شدت زیان کردند، می‌افزاید وقتی قیمت تخم‌مرغ پایین بود هیچکس یاد تولیدکننده نمی‌افتاد؛ اما الان که قیمت بالا رفته، به طور مداوم تماس می‌گیرند و ما را بازخواست می‌کنند.


به گفته نبی‌پور دلایل این گرانی این است که دولت به مرغ‌های با سن بالای ۹۰ هفته نهاده نمی‌دهد و با توجه به شرایط تولید و بازار نهاده، تولیدکنندگان نیز مرغ‌های بالای ۹۰ هفته را به کشتارگاه می‌فرستند ضمن اینکه به دلیل شرایط تولید و زیان شدید تولیدکنندگان، آنان مرغ‌های با سن کمتر و حدود ۸۵ هفته را نیز به کشتارگاه فرستادند و فقط در اردیبهشت ماه ۲ تا ۲.۵ میلیون قطعه مرغ به کشتارگاه رفت که موجب کاهش تولید شده است.


وی معتقد است همچنین میزان جوجه‌ریزی طی ۵ ماه اخیر (دی، بهمن، اسفند و فروردین و اردیبهشت ماه) نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۸ تا ۹ میلیون قطعه کاهش یافته است.


این در حالی است که تولیدکنندگان تخم‌مرغ در ماه‌های گذشته هشدار داده بودند که اگر دولت حمایت نکند داستان مرغ برای تخم‌مرغ هم تکرار خواهد شد، منظور آنها این بود که قیمت تخم‌مرغ به شدت افزایش می‌یابد. همچنین تولیدکنندگان به دولت پیشنهاد دادند که تعرفه صادرات برداشته شود یا خرید تضمینی انجام شود یا اینکه دولت به مرغداران اجازه ذخیره تخم‌مرغ در سردخانه‌ها را بدهد. که متاسفانه دولت برای جلوگیری از گرانی تخم‌مرغ علی‌رغم هشدارهای کارشناسان هیچ اقدامی را انجام نداد تا امروز شاهد گرانی این محصول در سبد خانوار باشیم.


چرا تخم‌مرغ کیلویی عرضه نمی‌شود؟


از سوی دیگر سؤالی که مطرح می‌شود این است که چرا تخم‌مرغ در خرده‌فروشی‌ها کیلویی خرید و فروش نمی‌شود. درحالی که عرضه تخم‌مرغ در بازار عمده فروشان به صورت کیلویی مبادله می‌شود تفاوت سایز تخم‌مرغ در هر شانه آن قدر محسوس است که ممکن است خریدار را از خرید آن منصرف کند. از سوی دیگر تخم‌ مرغ‌هایی که در فروشگاه‌ها به صورت بسته‌بندی عرضه می‌شود همه در یک سایز و قابل قبول با قیمتی به مراتب بیشتر از خرده‌فروشی‌ها عرضه ‌می‌شود.


با این حال اگر مسئولان این اتحادیه و ستاد تنظیم بازار نگران مردم در جهت تنظیم قیمت این محصول هستند، ابتدا ضروری است که در نحوه عرضه آن در خرده‌فروشی‌ها تجدید نظر کرده و بر مبنای همان فروش کیلویی که در عمده فروشی‌ها صورت می‌گیرد، در خرده‌فروشی‌ها هم به همین صورت عرضه شود.


گزارش از علیرضا غفاری


انتهای پیام/۴۱۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر