صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۲۰ - ۰۴ خرداد ۱۴۰۰
استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران:

«مذاکرات وین» تعیین تکلیفی برای دولت و دولت‌های آینده ایران است

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران مذاکرات وین را تعیین تکلیفی برای دولت و دولت‌های آینده ایران دانست.
کد خبر : 583782

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از دولت‌آباد، صادق کوشکی در سلسله نشست‌های دولت جوان حزب‌اللهی که به‌صورت برخط در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت‌آباد برگزار می‌شود با بیان اینکه آنچه مذاکرات وین ممکن است برجای بگذارد، گفت: برای فهم این موضوع باید به متن اصلی برجام برویم و این‌که چه ویژگی‌هایی داشت و چرا مذاکرات وین به‌عنوان مکمل مقوله برجام مطرح شد و چالش‌های آن برای دولت آینده چه خواهد بود.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران افزود: در برجام دو محدودیت برای کشور ما اعمال‌شده بود که مورد نخست محدودیت‌های زمانی و دوم بازرسی‌های خاص و ویژه بود. بر اساس این محدودیت‌های زمانی دولت ایران تعهد کرده بود که در بازه‌های زمانی ۱۰،هشت، ۱۵، ۲۵ سال و نامحدود فعالیت‌های هسته‌ای خود را متوقف کند.


کوشکی ادامه داد: در عمل محدودیت‌های زمانی طوری طراحی‌شده بود که ایران نتواند پاسخگوی نیازهای خود به برق هسته‌ای، تولید میله سوخت برای رسیدن به برق هسته‌ای و یا رفع نیازهای خود با استفاده از این عرصه مانند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد برای مصارف پزشکی و بسیاری موارد دیگر باشد.


وی با تأکید بر بازرسی‌ها گفت: بازرسی‌ها بر دو نوع است، یک بازرسی عادی وجود دارد که بر اساس پادمان و NPT انجام می‌شود و مورد پذیرش کشورهاست و ضوابط خیلی خاصی دارد که در آن دست بازرسان آژانس خیلی باز نیست؛ اما دسته دوم بازرسی‌هایی است که توسط پروتکل الحاقی انجام می‌شود و تعداد کمتری از کشورها آن را پذیرفته‌اند و بازرسی‌ها سنگین‌تر و اختیارات بازرسان بیشتر است.


این استاد دانشگاه اظهار کرد: بر اساس متن برجام روش سومی برای بازرسی به کشور ما تحمیل‌شده که تقریباً در دنیا نمونه ندارد، سنگین‌ترین نظام بازرسی بر تأسیسات هسته‌ای در برجام برای کشور ما پیش‌بینی‌شده که هم میزان اختیارات بازرسان و هم الزام دولت ایران برای همکاری با بازرسان بالا و دست بازرسان بسیار باز گذاشته‌شده است.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران بیان کرد: در آن مقطع ترکیب برجام عبارت بود از آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و فرانسوی‌ها به‌عنوان عضو دائم شورای امنیت و آلمان، روسیه و چین. در مقطعی که برجام پیگیری می‌شد از سال ۹۲ تا ۹۵ روسیه و چین متمایل به‌طرف غربی بودند و می‌خواستند محدودیت‌های هسته‌ای علیه ایران اجرا شود؛ اما از سال ۹۵ به بعد کم‌کم حالت خنثی پیدا کردند و از آن‌طرف بعد از خروج آمریکا از برجام عملاً اهرم فشار برجام علیه کشور ما نقطه‌ ضعف خود را دید.


کوشکی مطرح کرد: در عین این‌که ما در برجام بودیم این امکان را پیدا کردیم و موفق شدیم برای رفع محدودیت‌ها و رفع نیازها در حوزه هسته‌ای گام‌هایی برداریم، غنی‌سازی ۶۰ درصد را آغاز و سانتریفیوژهای نسل جدید را نصب کردیم که بازدهی خیلی بیشتری دارند و فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای خودمان را انجام می‌دادیم و مصوبه مجلس هم که قرار بود از بهمن اجرا شود، بازرسی‌های ما را به حد عادی برمی‌گرداند یعنی درواقع ما از زیر دو فشار برجامی خودمان را نجات دادیم و این حرکتی برای رفع نیازمندی‌های کشور و جبران عقب‌ماندگی‌ها بود.


وی ادامه داد: این موضوع برای غربی‌ها قابل‌تحمل نبود و در اینجا بحث مذاکرات وین شکل گرفت که رهبر معظم انقلاب سرفصل‌هایی برای مذاکرات وین تعیین کردند، این‌که آمریکایی‌ها باید همه تحریم‌های اعمال‌شده علیه ایران را لغو کنند و دولت ایران و مقامات ایرانی بررسی کنند که آیا این تحریم‌ها در عمل لغو شده است یا خیر.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران گفت: اخبار رسانه‌های خارجی در مورد مذاکرات وین به‌صراحت تأکید دارد به این‌که آمریکایی‌ها قرار نیست هیچ امتیازی به ایران بدهند و هیچ تحریمی قرار نیست لغو شود و اصل این است که ایران تعهدات برجامی خود را اجرا کند.


کوشکی یادآور شد: یعنی ایران تمام غنی‌سازی که انجام داده رقیق و اکسید و سانتریفوژها را حذف کند و نظام بازرسی‌ها که هنوز متأسفانه هم وجود دارد را بپذیرد، دولت سه ماه مهلت خواست از مجلس و روز سوم خرداد مهلت تمام شد و جالب است دولت دوباره مهلت خواسته است.


وی گفت: اگر مذاکرات وین به نتیجه برسد دولت آینده دوباره با محدودیت‌های سخت و شدید برجامی مواجه می‌شود و زمینه را آماده می‌کند برای این‌که به‌جای حل‌وفصل مشکلات کشور درگیر حل مشکل برجام باشد، دولت‌های غربی هم این را پنهان نکرده‌اند که با هرگونه رشد صنعتی، علمی و تلاش برای حل مشکلات مخالف هستند و تحریم‌ها هم برای همین صورت گرفته است.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران افزود: نکته دیگر این است که آنچه در وین صورت می‌گیرد مذاکراتی است برای احیای برجام و بازگردان آمریکا به آن و در چنین حالتی دولت اعلام کرده مذاکرات چیز جدیدی نیست و بازگشت به همان برجام است و به همین خاطر هم لازم نیست مصوبه مجلس را داشته باشد.


کوشکی مطرح کرد: نکته بعدی این‌که چون با اختیارات رئیس‌جمهور دارد صورت می‌گیرد اگر آمریکا به برجام برگردد دولت آیند باید از آن تبعیت کند و اگر تعهدات عمل نشود با بازگشت آمریکا به برجام مکانیزم فشار ماشه را مطرح می‌کنند.


استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران گفت: مذاکرات وین عملاً تعیین تکلیفی برای دولت و دولت‌های آینده ایران است، یعنی دولت فعلی تعهداتی را می‌دهد که دولت آینده فارغ از این‌که چه کسی باشد، ناگزیر است بپذیرد. نخستین تبعات بازگشت آمریکا به برجام این است که مجدداً زنجیر برجام برپای دولت ایران سنگینی می‌کند و فشارهای ناشی از برجام با حضور آمریکا تشدید می‌شود و عملاً دولت آینده راه بسیار سختی را در پیش دارد که با وجود چنین زنجیرها و فشارهایی برای حل مشکلات کشور اقدام کند و برنامه‌های خود را پیش ببرد.


به گزارش آنا، سلسله نشست‌های دولت جوان حزب‌اللهی با همکاری بسیج اساتید استان اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت‌آباد به‌صورت هفتگی در سامانه همایش‌ها و کنفرانس‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت‌آباد برگزار می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر