صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

خاموشی‌ها؛ سوهان اعصاب مردم در روزهای گرم کرونایی/ متهم اصلی کیست؟

در این گزارش به بررسی ابعاد خاموشی‌های خارج از برنامه وزارت نیرو در سراسر کشور می‌پردازیم.
کد خبر : 583410

به گزارش خبرنگار نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، با وجود اینکه هنوز یک ماه به شروع فصل تابستان، گرم‌تر شدن هوا، روشن کردن سیستم‌های سرمایشی و آغاز اعلام جداول خاموشی در سراسر کشور به منظور کنترل مدیریت مصرف مانده؛ اما چند روزی است که به دلیل ناترازی بین تولید و مصرف شاهد خاموشی‌های پراکنده در سراسر کشور هستیم.


اما چه عواملی باعث شده است که امسال برخلاف سال‌های گذشته خاموشی‌ها و اعلام جداول مربوط به آن زودتر از موعد مقرر از سوی وزارت نیرو اعلام شود هرچند خاموشی‌ها ابتدا بدون اطلاع قبلی انجام شد و درنهایت در روز شنبه یکم خرداد ۱۴۰۰ با به اوج رسیدن مصرف برق، اولین خاموشی با برنامه و اطلاع رسانی شده در کشور اجرا شد با این حال برخی از شهروندان از ناهماهنگی موجود در قطعی‌های به‌وجود آمده با آنچه در جداول خاموشی ارائه شده بود ناراضی و گله‌مند بودند.


کم‌بارشی و کاهش ظرفیت تولید نیروگاه برق‌آبی


طبق گزارش سازمان هواشناسی  از ابتدای سال زراعی جاری (مهر ۹۹) تاکنون (۲۲ اردیبهشت)، ۱۱۱.۸ میلی‌متر بارش در کشور دریافت کرده‌ایم این در حالی است که متوسط بلندمدت بارندگی در کشور در این بازه زمانی ۱۸۹.۷ میلی‌متر بوده است، بنابراین حدود ۴۱ درصد کاهش بارش داشته‌ایم.


صادق ضیائیان، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی درباره وضعیت بارش‌ها در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ گفت: عمده بارش‌های کشور در فصول پاییز، زمستان و بخش از بارش‌ها نیز در فروردین ماه انجام می‌شود، بنابراین با احتساب ماه‌های باقی‌مانده از سال آبی جاری یعنی مهر ۱۴۰۰، پیش‌بینی می‌شود بارش قابل توجهی در کشور نداشته باشیم.


وی ادامه داد: به طور معمول سهم بارندگی‌های اردیبهشت ماه کشور از کل بارندگی‌های سال آبی ۸ درصد و  سهم بارندگی‌های خرداد و تابستان نیز هر یک ۳ درصد از کل بارندگی‌های سال آبی است، در خوش‌بینانه‌ترین حالت و با احتمال تحقق ۱۵ درصد فوق به‌عنوان کل سهم بارشی بلندمدت اقلیمی کشور در ماه‌های باقیمانده سال زراعی همچنان با کاهش میزان بارش روبه‌رو خواهیم بود.


مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی بیان کرد: در خوش‌بینانه‌ترین حالت سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ یا در بین ۲ سال کم‌بارش ۵۰ سال اخیر و یا کم‌بارش‌ترین سال ۵۰ سال اخیر خواهد بود.


مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق یکی از دلایل ناترازی ایجاد شده در شبکه برق را کاهش ظرفیت تولید در نیروگاه  برق‌آبی عنوان کرد و گفت: هم‌اکنون به دلیل قرارگیری در موقعیت خشکسالی و کاهش بارندگی امکان تولید ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات از نیروگاه برق‌آبی را از دست داده‌ایم.  


وی همچنین از کاهش ۵۷ درصدی میزان مخازن برق‌آبی نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: این مسئله موجب کاهش تولید می‌شود.  


سخنگوی صنعت برق، ماینینگ‌ها و استخراج رمزارزها را مهمترین و اصلی‌ترین عامل ایجادکننده ناترازی بین تولید و مصرف برق معرفی کرد و گفت: بر اساس بارهای شناسایی شده و برآوردهای انجام‌شده در مانورهای برگزار شده، در حال حاضر بیش از ۲ هزار مگاوات برق در مراکز غیر مجاز استخراج رمزارز در کشور مصرف می‌شود، که این مصارف غیرقانونی به دلیل اتصالات نادرست و افزایش نقطه‌ای مصرف برق باعث آسیب‌دیدگی و حتی سوختن تجهیزات شبکه شده که خاموشی‌هایی را به دنبال دارد.




بیشتر بخوانید: 





وی مصرف برق مراکز مجاز استخراج رمزارز را ۳۰۰ مگاوات اعلام کرد و گفت: در راستای جلوگیری از خاموشی‌ها و حذف فاصله بین تولید و مصرف برای یک دوره چندماهه برق این مراکز را قطع کردیم.


غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع توانیر نیز از جمع‌آوری حدود ۳۷۰ مگاوات از رمزارزهای غیرمجاز در کشور خبر داد.


اظهارات تأمل‌برانگیز مسئولان صنعت برق درباره نسبت دادن قطعی برق به استخراج رمزارزها درحالی عنوان می‌شود که طبق بررسی‌های صورت‌گرفته میزان برق مصرفی برای استخراج رمزارزها کمتر از یک درصد عنوان می‌شود.  با این حال علت اینکه چرا کم‌کاری صورت گرفته توسط وزارت نیرو برای بهینه‌سازی و توسعه شبکه برقی کشور و ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای را رها کرده و موضوعی فرعی را عامل اصلی معرفی می‌کنند امری عجیب به‌نظر می‌رسد.  


خشکسالی و ورود زودهنگام چاه‌های کشاورزی


کاهش بارندگی کشاورزان را برای ادامه فعالیت مجبور به حفر چاه‌های غیر مجاز یا استفاده زودهنگام از چاه‌ها کرده است.


غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع توانیر؛ افزایش دما، استفاده بخش کشاورزی از چاه‌های آب به دلیل خشکسالی، تولید کمتر برق از نیروگاه‌های برق‌آبی و استخراج رمزارزها را دلایل خاموشی‌های امسال اعلام کرد و گفت: تابستان سختی را در پیش داریم.


وی با اشاره به آغاز همکاری بخش صنعت و کشاورزی به منظور جبران بخشی از کمبود موجود در بخش تولید برق، افزود: پارسال ۲۹۴ هزار مشترک صنعتی و کشاورزی با ما همکاری کردند که امسال این رقم به ۳۵۰ هزار رسیده است.


راهکارهای دستوری وزارت نیرو به جای تولید و تامین برق


وزارت نیرو باید ماه‌ها قبل از ورود به فصل تابستان در جهت افزایش تولید برق، جلوگیری از خاموشی‌ها یا به حداقل رساندن قطعی‌های برق تدبیری می‌اندیشید اما گویا متولی برق کشور به جای اینکه همه ساله در جهت افزایش تولید برق قدم بردارد به دنبال اعمال سیاست‌های دستوری است.


مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق می‌گوید: سالیانه ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می‌شود و این موضوع یا با ایجاد نیروگاه جدید و یا با ارتقای توان نیروگاه‌های موجود محقق می‌شود.


وی ادامه داد: ظرفیت جدید سالیانه ایجاد شده در شبکه برق به منظور پاسخگویی به نیاز مشترکان جدید خانگی و صنعت است اما امسال به دلیل مواجه شدن با گرمای زودرس و ورود سیستم‌های گرمایشی به چرخه مصرفی برق و استخراج رمزارزها، فاصله بین تولید و مصرف افزایش یافته است.


غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع توانیر میزان کمبود تولید برق کشور در سال ۱۴۰۰ را ۴ هزار مگاوات اعلام کرد و گفت: دستگاه‌های اجرایی، بانک‌ها و نهادهای عمومی مکلف شدند مصرفشان را در ساعات اداری تا ۵۰ درصد کاهش دهند و در ساعات تعطیل تا ۱۰ درصد مصرف سال قبل را داشته باشند.


وی از امضای تفاهم‌نامه همکاری با دارندگان مولدهای اضطراری به میزان ۷۵۰ مگاوات خبر داد و گفت: می‌توانیم میزان همکاری خود با دارندگان مولدهای اضطراری را به ۱۷۰۰ مگاوات برسانیم، وزارت نفت نیز اعلام آمادگی کرده تا سوخت مورد نیاز آن‌ها را تأمین کند تا تابستان بدون مشکلی داشته باشیم.


طبق اطلاعات به‌دست‌آمده، روز شنبه یکم خرداد ۱۴۰۰ برق وزارت صمت، بانک ملت (مرکزی)،  بنیاد تعاون و سازمان ثبت و اسناد کشور به‌عنوان چهار سازمان دولتی پرمصرف که اقدام به کاهش ۵۰ درصدی مصرف خود نکرده بودند، قطع شد.


همچنین وزارت نیرو ضمن هشدار به استخراج‌کنندگان خانگی رمزارزها از آنها خواست تا هر چه سریعتر نسبت به خاموش کردن ماینرهای خود بپردازند در غیر این صورت پس از شناسایی منازل مذکور علاوه بر ضبط تجهیزات تا تعیین تکلیف نهایی، برق منزل این دسته از مشترکان متخلف نیز قطع خواهد شد.


از دیگر اقدامات وزارت نیرو برای حفظ پایداری شبکه برق،  جلوگیری از بروز خاموشی‌ها و افت ولتاژ در شبکه برق  می‌توان به پاداش ۲۰ میلیون تومانی این وزارتخانه اشاره کرد، پاداش فوق  برای کسانی لحاظ شده است که استخراج‌کنندگان غیرقانونی ارز دیجیتال را معرفی کنند طبق اطلاعیه وزارت نیرو، مشترکان می‌توانند هرگونه فعالیت غیرقانونی و استفاده غیرمجاز از شبکه برق را از طریق مراجعه به سامانه سمات به آدرس https://www.tavanir.org.ir/samaat به اطلاع برسانند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر