صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۸ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
به بهانه عقب‌نشینی بیت‌کوین؛

ارز دیجیتال؛ دارایی بدون پشتوانه!

پدیده رمزارز، زمین بازی جدیدی برای ثروتمندانجدیدترین تحولات قیمتی در بازار رمزارزها نشان می‌دهد، بیت‌کوین با گذر از قله ۶۴ هزار و ۸۰۰ دلاری در اواخر فروردین‌ماه، اکنون در محدوده ۳۸ هزار دلاری مورد معامله قرار می‌گیرد.
کد خبر : 583231

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا؛ یکی از تاریخی‌ترین ریزش‌های بورس تهران در سال ۱۳۹۹ که پس لرزه‌های آن همچنان ادامه دارد و تجربه‌ای تلخ را برای سهام‌داران جدیدالورود رقم زد، با رشد خیره کننده و دسته جمعی قیمت‌ها در بازار رمزارز متقارن شد. از این‌رو، برخی از رسانه‌ها استقبال اخیر ایرانیان از استخراج و بازار ارزهای مجازی را ناشی از جلب توجه این بازار برای سهام‌داران زیان‌دیده قلمداد کرده‌اند. با این زنگ خطر که شاید کمتر کسی از چالش‌ها و مخاطرات اساسی این بازار آگاهی داشته باشد!


از جمله اساسی‌ترین این چالش‌ها نوسان شدید قیمتی در این بازار است؛ به گونه‌ای که ریزش حدود ۸۳ درصدی بیت‌کوین در ۲ مقطع (سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ ) نشان‌داد، نمی‌توان هیچ کف قیمتی برای این دارایی بدون پشتوانه متصور شد. دیگر چالش اساسی وابسته بودن و نوسان‌پذیر بودن آن مطابق تصویر شماره ۱ بر پایه‌ توئیت‌های سرمایه‌گذاران و مالکان سهم عمده‌ای از انواع ارزهای مجازی مانند ایلان ماسک مؤسس تسلا است که اثرپذیری بالای این دارایی را از عوامل بیرونی نشان‌ می‌دهد.



 بازدهی، حجم، قیمت و تعداد معاملات در هر دقیقه در خصوص اثر توییت ایلان ماسک (منبع: مقاله Lennart Ante )


جدیدترین تحولات قیمتی در بازار رمزارزها نشان می‌دهد، بیت‌کوین با گذر از قله ۶۴ هزار و ۸۰۰ دلاری در اواخر فروردین‌ماه، به زیر ۴۰ هزار دلار نزول کرد و اکنون در محدوده ۳۸ هزار دلاری مورد معامله قرار می‌گیرد. کارشناسان و رسانه‌های تخصصی حوزه رمزارز، شائبه مهندسی بازار از سوی سرمایه‌گذاران و نوسان‌گیری از سرمایه‌گذاران خرد را پررنگ‌تر از همیشه ارزیابی می‌کنند.


تمرکز کلاهبرداری بر بستر ارزهای مجازی!


مخاطره دیگر رمزارزها برای سرمایه‌گذاران، شیوع انواع و اقسام کلاهبرداری‌ها در بستر غیرشفاف آن است. به گفته رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا یکی از این موارد فیشینگ صرافی‌ها و نرم‌افزارهای متعدد جعلی است، در فیشینگ سایت جعلی و واقعی ظاهری مشابه دارند و صرفا بخش کوچکی از آدرس آن‌ها متفاوت است. اتفاقی که در این مورد می‌افتد، قرارگرفتن سایت‌های جعلی در اختیار عموم بوده است و به طریقی نام کاربری و حساب بانکی مشترکان را در اختیار کلاهبرداران قرار می‌دهند.


در همین زمینه، اخیراً موضوع دستگیری سینا استوی، مدیرعامل صرافی کریپتولند و فعال حوزه ارزهای مجازی حاشیه‌ساز و البته برای برخی متعاملان این بازار، چالش برانگیز شد.


بعد از انتشار خبر دستگیری اعضای توکن غیر قانونی و بدون پشتوانه BRG، انجمن بلاکچین ایران و سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور و انجمن فین‌تک بیانیه‌ای رسمی منتشر کردند. در این بیانیه اعلام شده، مدیر این مجموعه بر خلاف آنچه ادعا شده، عضو هیچ یک از تشکل‌های صنفی و علمی نبوده و انجمن بلاکچین ایران بارها نسبت به این موضوع هشدار داده است.


در همین رابطه، مدیر عامل انجمن بلاکچین ایران با بیان اینکه بیش از ۶ ماه است درباره رمز ارز BRG به سرمایه‌گذاران هشدار داده‌ایم، عنوان کرد: سرمایه گذاری در حوزه رمز ارزها بسیار پرخطر است و روزانه پروژه‌های متعددی به مردم معرفی می‌شود که اکثریت آنها پشتوانه علمی و عملیاتی ضعیفی داشته و بعد از مدتی سرمایه مردم از بین می‌رود.


از طرف دیگر در موردی مشابه سرهنگ جهانشیری، رئیس پلیس فتای استان خراسان رضوی بیان کرد: در بررسی‌های به‌عمل‌آمده مشخص شد، سودجویان فضای سایبری با ارسال لینک فیشینگ به دارندگان کیف پول رمزارز پیشنهاد می‌دهند با ثبت موجودی حساب در سایت‌های اعلامی علاوه بر حفظ رمز ارز خود از ضریب سود دوره‌ای نیز بهره‌مند گردند و با همین ترفند با سرقت اطلاعات کاربر به موجودی حساب وی دست یافته‌اند.


رمزارز؛ دارایی بدون پشتوانه!


مورد دیگری که در خصوص رمزارزها می‌توان به آن اشاره کرد، شاید از بقیه موارد اشاره شده از اهمیت بالاتری برخوردار باشد تفاوت آن با بازار سهام و مشتقات می‌باشد. بدین معنا که سهام در حقیقت اوراق بهاداری است که به پشتوانه وجود یک شرکت در بورس عرضه می‌گردد و این ورقه سهم دارای مفهومی به نام ارزش ذاتی می‌باشد و سهم مورد نظر با وجود افت و خیزهای بسیاری که در قیمتش اتفاق می‌افتد، همواره به پشتوانه وجود شرکت مورد اشاره ارزش خود را حفظ می‌کند. یک مقایسه ساده مابین موارد فوق‌الذکر و رمزارزها نشان دهنده این است که رمزارزها فاقد هرگونه ارزش ذاتی می‌باشد و همین مورد خود نشان از پر ریسک بودن سرمایه‌گذاری در این بازارها می‌باشد.


گفتنی است، رمزارزها را هیچ دولتی پشتیبانی نمی‌کند و حتی برخی دولت‌ها نیز سیاست‌هایی ضد آن‌ها اتخاذ کرده‌اند. از آن جمله می‌توان به یکی از بزرگترین بانک‌های جهان یعنی HSBC اشاره نمود که در حال حاضر هرگونه انتقال از بسترهای مبادلات رمزارزی را به حساب مشتریان خود مسدود کرده است. نمونه‌ دیگر اینکه تاکنون هیچ کشوری به صورت رسمی، بیت‌کوین (شناخته‌شده‌ترین رمزارز) را به‌عنوان پول و ابزار پرداخت به رسمیت نشناخته است.


بر اساس آنچه مطرح شد و مکرر در رسانه‌ها بر آن تأکید شده، ریسک سرمایه‌گذاری در بازار رمزارز به مراتب بیشتر از سایر بازارها است. فقدان پشتوانه، نبود زیرساخت حقوقی و قانونی برای پیگیری حقوق کاربران و نیز اثرپذیری ارزش انواع ارزهای مجازی از سیاست‌های اقتصادی دولت‌ها و کنش‌های ثروتمندان عامل هشدارهای متعدد کارشناسان اقتصادی نسبت به تبعات تمرکز بر این بازار پیچیده و پرریسک شده است.


انتهای پیام/۴۱۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر