صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۴۳ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۰

چرا روزانه چندین بیمار نیازمند پیوند جان می دهند؟

هر سال بیش از ۲ هزار بیمار مرگ مغزی بدون اهدای عضو به خاک سپرده می شوند در حالی که ۲۵ هزار بیمار در فهرست انتظار دریافت عضو هستند و روزانه ۷ تا۱۰ تن از آن ها جان می دهند.
کد خبر : 583130

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، این‎که هر سال هفت‌هزار عضو انسانی قابل‌پیوند خاک می‌شود، چیزی کم از یک فاجعه انسانی بزرگ ندارد؛ فاجعه ‎ای که نتیجه ‎اش مرگ سالانه سه‌هزار بیمار و داغدارشدن خانواده‌هایی است که ماه‌ها در انتظار عضو پیوندی اشک ریختند و خون دل خوردند.  


ما و اسپانیایی‌ها 


مردم اسپانیا همان‌قدر که عاشق فوتبال‌اند و نام تک‌تک بازیکنان لالیگا را می‌دانند، همان اندازه هم با فرهنگ اهدای عضو آشنایی دارند. مردم ما هم مثل اسپانیایی‌ها عاشق فوتبال‌اند و برخلاف آن‎ها، بسیاری از ما هنوز مرگ مغزی را باور نداریم. نتیجه ‎اش این‌که سال‎هاست اسپانیا در فهرست رتبه اول کشورهای اهداکننده عضو است اما در کشور ما هرسال هفت‌هزار عضو پیوندی خاک می‌شود.


البته ما رتبه ۳۱ جهان را داریم که در مقایسه با کشورهای منطقه، مطلوب است و در پیوند کبد هم پیشتاز جهان شده‌ایم، اما همچنان صف انتظار پیوند عضو طولانی است و فوت بیماران نیازمند عضو پیوندی بسیار.


هر روز ۷ تا ۱۰ نفر می‌میرند...


دکتر «کتایون نجفی‌زاده» مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در گفت‎وگو با خراسان به آمارهایی اشاره می‌کند که شوکه‌کننده است:


* هر سال ۵ تا ۸ هزارنفر در کشور دچار مرگ مغزی می‎شوند که نیمی از آن‎ها قابلیت اهدای عضو دارند. یعنی بیش از ۳ هزار فوت‎ شده مرگ مغزی داریم اما متاسفانه فقط خانواده‌های حدود هزار بیمار به اهدای عضو رضایت می‎دهند و دو هزار بیمار مرگ‎ مغزی دیگر، پس از ایست کامل قلب به خاک سپرده می‎شوند.


* هر بیمار مرگ مغزی ۸ عضو قابل اهدا دارد؛ دو کلیه، دو ریه، کبد، قلب، روده و ‌لوزالمعده. این یعنی یک فرد مرگ مغزی می‎تواند به یک تا هشت بیمار، زندگی دوباره ببخشد و نسوج و بافت‎هایش هم می‎تواند یک تا ۵۳ نفر را از معلولیت نجات بدهد. اما با مرگ کامل دوهزار بیمار مرگ مغزی، حداقل هفت‌هزار عضو پیوندی و حیات‌بخش به زیر خاک می‎رود.


* در کشور بیش از ۲۵ هزار بیمار نیازمند عضو پیوندی داریم که متاسفانه روزانه ۷ تا ۱۰ نفر آن‎ها می‎میرند؛ یعنی هرسال حدود ۳ هزار نفر. در حالی که اگر از اعضای پیوندی نیمی از دوهزار فوتی مرگ مغزی زیرخاک‌رفته استفاده می‎شد، دیگر هیچ بیماری در صف دریافت عضو نبود.


مرگی که باید آن را باور کرد


به گفته دکتر نجفی ‎زاده، مهم‎ترین دلیل از بین رفتن اعضای پیوندی در کشور ما، کم ‎اطلاعی بسیاری از مردم درباره مرگ ‎مغزی است. او می‎گوید: با مرگ مغزی بیمار، تمام سلول‎ها و ساقه مغز تخریب می‎شود، با این حال به کمک تنفس مصنوعی، قلب می‎تواند همچنان تپش داشته باشد اما در بهترین شرایط، حداکثر طی دو هفته، تمام سلول‌های بدن می‎میرند.


تعداد اعضای قابل پیوند این بیماران هم به مرور کم می‎شود و اگر در ساعات اولیه امکان پیوند هشت عضو  و نجات هشت بیمار وجود داشته باشد، به مرور تعداد این عضوها کمتر می‏شود و با توقف تپش قلب، دیگر امکان اهدای هیچ عضوی وجود نخواهد داشت.


حتی یک بیمار مرگ مغزی هم احیا نشده است


این صحبت دکتر نجفی‎ زاده هم مهم و قابل‎ توجه است: بسیاری از خانواده ‎های بیماران مرگ‌مغزی آن را با کما اشتباه می‎گیرند و تصور می‎کنند عزیزشان به زندگی برمی‎گردد اما از سال ۱۹۶۴ (۵۷ سال قبل) که مرگ‎ مغزی در جهان شناخته شد، تاکنون حتی یک مورد از این بیماران هم به زندگی برنگشته‎ است.


از جمله تفاوت‎های مرگ مغزی با کما هم این‎که: بیمار مرگ مغزی به هیچ عنوان رفلکس‌های عصبی ساقه مغز را ندارد؛ مثلا نوار مغز او صاف می‎شود، با تاباندن نور مردمک چشم منقبض نمی‌شود، با تحریک اطراف چشم، بیمار پلک نمی‎زند، اگر انتهای گلویش را تحریک کنیم سرفه نمی‎کند و ... .


فقط یک درصد مرگ‎ها


نکته مهم این است که بدانیم فقط یک درصد مرگ‎ها، مرگ مغزی است و ۹۹ درصد دیگر ناشی از توقف عملکرد قلب است. به همین دلیل است که دکتر نجفی‎ زاده می‎گوید: از دست دادن یک عزیز بسیار سخت و دردآور است، اما اگر به این فکر کنیم که عزیز ما جزو یک درصد افرادی است که با مرگ‎ مغزی از دنیا رفته است و مرگش می‎تواند به چندین نفر زندگی هدیه کند، باید این اتفاق را یک موهبت و فرصت بدانیم.


قهرمان‎ سازی کنیم


کاملا قابل درک است که یک خانواده، پس از مرگ‎ مغزی عزیزشان ، تحمل شنیدن درباره اهدای اعضایش را نداشته باشند. پس راه‎ حل چیست؟ به گفته نجفی‎ زاده باید فرهنگ اهدای عضو را آن‎قدر ترویج کنیم که همه با آن آشنا باشند و لازم نباشد در صورت مواجهه با چنین شرایطی، تازه بخواهیم خانواده ‎ها را آگاه کنیم.


همه باید بدانند مرگ‌مغزی بازگشت‎ پذیر نیست اما می‎تواند زندگی‎ بخش باشد. همه باید بدانند بیمار مرگ مغزی و خانواده او که تصمیم به اهدای عضو گرفته ‎اند، قهرمان‎ اند... 


۲ راه ساده برای دریافت کارت اهدای عضو


به گفته نجفی‎ زاده، هرچند در نهایت باید رضایت خانواده فرد فوت‌شده برای اهدای عضو اخذ شود اما دریافت کارت اهدای عضو یک فرهنگ‎سازی مهم در این مسیر است و نشان‎ دهنده رضایت قلبی خود فرد برای انجام این کار. پس چه خوب است که همه ما با شرکت در پویشی ملی، برای دریافت این کارت اقدام کنیم، با ثبت نام در سایت ehdacenter.ir یا ارسال کد ملی به سامانه ۳۴۳۲.


منبع: روزنامه خراسان


انتهای پیام/

انتهای پیام/

برچسب ها: قلب مغز کلیه
ارسال نظر