صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

حقایقی درباره راه شیری/ سن ستارگان، رازهای کهکشان را لو داد!

تحقیقات جدید، بهترین شواهد را در مورد زمان چگونگی شکل‌گیری کهکشان راه شیری اولیه، از جمله ادغام با کهکشان اقماری‌مان ارائه داده است. محققان با استفاده از روش‌های نسبتاً جدید نجومی توانسته‌اند دقیق‌ترین سن ممکن را برای حدود صد نمونه ستاره غول سرخ در کهکشان شناسایی کنند.
کد خبر : 582597

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تحقیقات جدید، بهترین شواهد را در مورد زمان چگونگی شکل‌گیری کهکشان راه شیری اولیه، از جمله ادغام با کهکشان اقماری‌مان ارائه داده است. محققان با استفاده از روش‌های نسبتاً جدید نجومی توانسته‌اند دقیق‌ترین سن ممکن را برای حدود صد نمونه ستاره غول سرخ در کهکشان شناسایی کنند.


کهکشان راه شیری، کهکشانی متشکل از میلیاردها ستاره است که در یک آسمان صاف و تاریک به صورت نوار شیری رنگی دیده می‌شود. اگرچه هیچ عکسی از راه شیری گرفته نشده است(زیرا تا به حال هیچ فضاپیمایی از آن خارج نشده است که بتواند عکسی را برای‌مان ارسال کند.) اما با توجه به ستارگان دور و نزدیک و محل قرارگیری زمین و تصویری که از آن در آسمان شب می‌بینیم، چنین تخمینی در مورد ساختار این کهکشان زده می‌شود. جالب است که بدانید بیش از ۹۰ درصد از جرم کهکشان راه شیری، ماده تاریک است که برای تلسکوپ‌ها قابل رصد نیست و هیچ نوعی از تابش الکترومغناطیسی را جذب یا دفع نمی‌کند.


تحقیقات جدید زمان ادغام با کهکشان اقماری را مشخص می‌کند


تحقیقات جدید، بهترین شواهد را در مورد زمان چگونگی شکل‌گیری اولیه کهکشان راه شیری از جمله ادغام آن با کهکشان اقماری اصلی را ارائه داده است.


محققان با استفاده از روش‌های نسبتاً جدید در نجوم توانستند دقیق‌ترین سن ممکن را برای حدود صد ستاره غول سرخ در کهکشان شناسایی کنند.


محققان با این داده‌ها و اطلاعات دیگر موفق شدند نشان دهند در هنگام ادغام کهکشان راه شیری با یک کهکشان اقماری در مدارش معروف به گایا-انسلادوس(Gaia-Enceladus)، حدود ۱۰ میلیارد سال پیش چه اتفاقی افتاده است.



نتایج این تحقیقات به‌تازگی در مجله «نیچر استرونومی» منتشر شده است.


فیورنزو وینچنزو(Fiorenzo Vincenzo)، یکی از نویسندگان این تحقیق و یکی از همکاران مرکز کیهان‌شناسی و فیزیک ریزگردها از دانشگاه ایالتی اوهایو می‌گوید: «شواهد ما نشان می‌دهد پیش از اینکه ادغام رخ دهد، تعداد زیادی از ستارگان کهکشان راه شیری تشکیل داده بود.»


جوزفینا مونتالبان(Josefina Montalban) از دانشکده فیزیک و نجوم در دانشگاه بیرمنگام در انگلستان که هدایت این پروژه را برعهده داشته است می‌گوید: «تصور می‌شود که رویداد ادغام کهکشان راه شیری با کهکشان اقماری در مدارش، یکی از مهمترین رویدادها در تاریخ کهکشان راه شیری است و شکل و قالب آن را نشان می‌دهد.»


محققان با محاسبه سن ستاره‌ها توانستند برای اولین بار تشخیص دهند که ستاره‌های گایا-انسلادوس نسبت به اکثریت ستاره‌هایی که در داخل کهکشان راه شیری متولد شده‌اند دارای سن مشابه یا کمی جوان‌تر هستند.


وینچنزو می‌گوید: ادغام خشن بین دو کهکشان به هر حال اوضاع را متزلزل می‌کند. نتایج نشان داد که این ادغام مدار ستاره‌های موجود در کهکشان را تغییر داد و آنها را از مرکز خارج کرد. اگر حرکات ستارگان را با رقص مقایسه کنیم، ستارگان گایا-انسلادوس سابق متفاوت از ستارگانی که در کهکشان راه شیری متولد شده‌اند حرکت می‌کنند.» او حتی پا را از این فراتر می‌گذارد و می‌گوید این ستاره‌ها حتی لباس متفاوتی به تن کرده‌اند زیرا ترکیبات شیمیایی متفاوتی از ستاره‌هایی که در داخل کهکشان راه شیری متولد شده‌اند دارند.


روش‌شناسی این تحقیق به چه صورت بود؟


محققان از چندین رویکرد و منبع داده مختلف برای انجام مطالعات خود استفاده کردند. یکی از روش‌های محققان برای دستیابی به سن دقیق ستاره‌ها استفاده از اخترلرزه‌شناسی(asteroseismology) بود، یک رشته نسبتاً جدید که ساختار داخلی ستاره‌ها را کاوش می‌کند.


ماتیو ورارد(Mathieu Vrard)، همکار تحقیقاتی اداره نجوم ایالت اوهایو می‌گوید: «ستاره‌شناسان به نوسانات ستاره‌ها و امواج صوتی که در فضای داخلی آنها موج می‌زند توجه کردند.»


ورارد می‌گوید: «این کار به ما امکان داد سن دقیق ستاره‌ها را به دست آوریم، سنی که در تعیین تقویم زمانی وقایع اولیه کهکشان راه شیری حائز اهمیت است.»



در این مطالعه همچنین از یک نظرسنجی طیفی به نام APOGEE استفاده شده است که ترکیب شیمیایی ستارگان را فراهم می‌کند و روش دیگری برای تعیین سن ستارگان است.


مونتالبان می‌گوید: «ما توانایی بالای اخترلرزه‌شناسی را در ترکیب با طیف سنجی در تعیین قدمت ستاره‌ها نشان داده ایم.» به گفته محققان، این مطالعه فقط اولین قدم در مسیر شناسایی بیشتر کهکشان راه شیری با استفاده از اخترلرزه‌شناسی است.


وینچنزو می‌گوید: «ما اکنون قصد داریم این رویکرد را در نمونه‌ستاره‌های بزرگ‌تر اعمال کنیم و حتی ویژگی‌های ظریف‌تر و طیف فرکانسی وسیع‌تری را نیز در بر بگیریم. این امر در نهایت منجر به دید بسیار واضح‌تری از تاریخ شکل‌گیری کهکشان راه شیری و تکامل آن خواهد شد و یک جدول زمانی کامل را نسبت به چگونگی توسعه کهکشان ما ایجاد خواهد کرد.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: کهکشان راه شیری
ارسال نظر