صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
آنا بررسی می‌کند؛

آیا با لغو تحریم‌ها سهم ایران از بازارهای نفتی باز خواهد گشت؟

فرض بر اینکه تحریم‌ها لغو شود، ایران چگونه باید ظرفیت تولید گذشته نفت خود را برگرداند؟ این موضوع محور این گزارش است.
کد خبر : 582036

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، مذاکرات احیای برجام که در وین در حال برگزاری است در صورت منتهی شدن به بازگشت آمریکا به برجام و لغو تمام و کمال تحریم‌های اعمال شده علیه مردم ایران می‌تواند در رأس امور به از سرگیری صادرات رسمی نفت ایران منجر شود.


طبق گزارش بلومبرگ قبل از خروج دولت ترامپ از برجام میزان صادرات روزانه نفت ایران 2.9 میلیون بشکه در روز بود که بعد از اعمال تحریم ها میزان فروش روزانه نفت به زیر یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.


در حالی طی 2 سال اخیر صادرات نفت ایران روند کاهشی داشته است که ماه‌هاست اخباری در رسانه‌های خارجی  مبنی بر رشد صادرات نفت ایران به چین در حال انتشار است و بلومبرگ نیز در این زمینه اعلام کرده است که از ابتدای سال 2021 تاکنون میزان تولید نفت ایران با افزایش 20 درصدی به 2.4 میلیون بشکه در روز رسیده است.




بیشتر بخوانید:





حال این سوال مطرح است که در صورت لغو تحریم های نفتی در چه بازه زمانی ایران سهم خود را از بازارهای جهانی نفت باز پس خواهد گرفت؟


محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک می گوید: بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی فرآیندی تدریجی است که علت بخشی از این روند تدریجی ریشه در شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضای جهانی نسبت به سوخت دارد.


ایمان ناصری مدیرکل امور خاورمیانه شرکت مشاوره FGE (موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE یک شرکت نظامی -دولتی چینی که وظیفه آن خرید نفت از ایران در دوران تحریم تعریف شده است) می گوید: در صورت بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم های نفتی 3 تا 6 ماه زمان لازم است تا ایران سطح تولید روزانه نفت خود را به 4 میلیون بشکه برساند.


رضا پدیدار، مدیر کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران نیز درباره مدت زمان لازم برای احیای ظرفیت تولید نفت می گوید: از آنجایی که احیای ظرفیت تولید میادین مرهون اقدامات فنی زمانبر است پیش بینی می شود این فرآیند نیازمند مدت زمان 12 ماه تا 15 ماه باشد که در صورت تحقق این موضوع، ایران می تواند میزان تولید روزانه اش را از میادین نفتی به 3.8 میلیون بشکه برساند.


نشریه پلتس Platts نیز نوشته است که میزان فروش نفت ایران در آوریل 2021 (12 فروردین تا 10 اردیبهشت 1400) 800 هزار بشکه در روز بوده است که پیش بینی می شود این رقم در دسامبر امسال (10 آذر تا 10 دی 1400) به 1.4 میلیون بشکه در روز افزایش یابد، همچنین برای افزایش فروش نفت ایران به 2 میلیون بشکه نفت در روز باید تا جولای 2022 منتظر بمانیم.


آینده نفت ایران در بازارهای جهانی


هرچند تحریم های دولت ترامپ به توقف فروش نفت ایران به مشتریان سنتی اش همچون هند، چین، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه منجر شد اما نفت ایران به دلیل سولفور بالا و چگالی سنگین یا متوسط آن که با خوراک بسیاری از پالایشگاه‌های جهان سنخیت دارد می تواند مجدد بر صف های خرید نفت ایران از سوی تمامی پالایشگاه‌ها به ویژه قطب پالایشگاهی آسیا بیفزاید.


همچنین مزیت قیمتی نفت ایران نسبت به نفت مدیترانه ای که با برنت پیوند خورده جذابیت بسیاری برای پالایشگاههای اروپایی همانند فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و یونان خواهد داشت.


نفت ایران در صورت بازگشت به بازارهای جهانی باید با  نفت عربستان، بصره، اورالز روسیه، زکوم امارات، ترکیب نفت عمان، نفت صادراتی کویت، مسا 30 و مری 16 ونزوئلا، ماتای مکزیک رقابت کند.


همچنین میعانات تولید شده در پارس جنوبی باید با میعانات تولیدی نروژ، قطر، آمریکا و استرالیا در بازارهای جهانی رقابت کند.


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر