صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۰۱ - ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
لزوم توجه به تورم تولیدکننده برق بر میزان مصرف؛

قیمت خرید برق از نیروگاه‌ها کارشناسی شده نیست

شاخص قیمت تولیدکننده برق نشان‌دهنده مبلغ دریافت شده توسط تولیدکننده از خریدار است که ملاک محاسبه آن در مورد برق، اطلاعات بازار عمده‌فروشی برق است.
کد خبر : 581300

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا،  مرکز ملی آمار تورم تولید کننده برق را در سال ۹۹ منتشر کرده و در آن به چند نکته مهم اشاره داشته است. اما تورم تولید کننده در این بخش چیست و چه تاثیری را بر مصرف جامعه می گذارد؟


شاخص قیمت تولیدکننده برق نشان‌دهنده مبلغ دریافت شده توسط تولیدکننده از خریدار است که ملاک محاسبه آن در مورد برق، اطلاعات بازار عمده‌فروشی برق است. در واقع تورم بخش تولیدکننده برق به معنای تغییرات قیمت تولید برق در نیروگاه ها و به تبع آن خرید برق در شرکت‌های نیازمند انرژی است.  در محاسبات تورمی تغییرات شاخص قیمت مصرف‌کننده در هر بخش در مقایسه با این رقم در موقعیت مشابه خود در سال قبل را تورم نقطه به نقطه می‌گویند.


ساعات مصرفی برق را در دسته‌بندی‌ها در سه بخش قرار می‌دهند. در ساعت کم بار تعرفه قیمتی در کمترین حد خود قرار داشته و مصرف نیز در سطوح پایین‌تری است. در مقابل ساعت اوج بار تعریف می‌شود که تعرفه قیمتی در بالاترین حد خود بوده و مصرف نیز در سطوح بالاتری ثبت می‌شود.


در این بین ساعت میان بار قیمتی بینابین دو بازه بالارا خواهد داشت.


بنابر گزارش منتشر شده مرکز آمار تورم فصلی در زمستان ۹۹ در هر سه بخش مصرفی به بالاترین حد خود در مقایسه با تمام فصول دهه ۹۰ رسیده است. در این میان نیز ساعات میانی مصرف با ثبت تورمی ۷۰ درصدی بالاترین گرانی را به ثبت رسانده است.  


این متغیر برای ساعت کم بار ۵۲ درصد و برای ساعت اوج بار در حد ۵۴.۶ درصد به ثبت رسیده است.


روند فصلی این متغیر از ابتدای دهه ۹۰ تا کنون نشان می دهد که در تابستان ۹۵ تورم فصلی تا منفی ۲۵ درصد نیز کاهش پیدا کرده اما پس از آن دوباره روندی صعودی به خود گرفت تا این که در زمستان امسال به بالاترین حد خود رسیده است.


تورم تولیدکننده در هر بخش همواره نقش پیشران را در تورم مصرف‌کننده همان بخش دارد. چرا که تغییرات در قیمت تولید در هر کالایی نهایتا به بالارفتن هزینه‌ها در همان کالا منجر خواهد شد.


به این ترتیب، هر چند روند قیمت‌های خرید برق از نیروگاه‌ها در بازار برق بعد از پنج سال که در مقایسه با سایر بخش‌ها بعضا معکوس نیز بوده است بالاخره توانسته همسو با سایر بخش‌ها حرکت کند، اما به‌دلیل پنج سال ثبات نرخ آمادگی و عدم افزایش سقف قیمت پیشنهادی انرژی، هنوز قیمت خرید برق از نیروگاه‌ها در بازار برق از وضعیت مناسبی به نسبت بازار سایر تولیدات برخوردار نیست.  


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر