صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۳۸ - ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
عوامل مستند «سقف‌های معلق» در گفت‌وگو با آنا:

تجربیات دولت گذشته به دلایل سیاسی‌ نادیده گرفته شد

مستند «سقف‌های معلق» روایتی از صدای مردمی که امید داشتن سقفی مطمئن برایشان به آرزو تبدیل شده است.
کد خبر : 580372

محمد نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست داخلی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با تأکید بر اهمیت تجربه نگاری عملکرد دولت تدبیر و امید در حوزه مسکن، اظهار کرد: همواره موضوع مسکن در کشور با موانعی روبه‌رو است و به گفته کارشناسان، باید یک‌میلیون مسکن جدید در سال ساخته شود؛ این در حالی است که در بهترین دوران ساخت‌وساز مسکن مهر در کشور، فقط ۸۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شد.


وی افزود: نیاز است که تجربه مسکن مهر به‌عنوان جدی‌ترین پاسخ دولت برای حل مشکل مسکن بررسی و نقاط ضعف و قوت آن ارزیابی شود؛ در همین راستا با همکاری مجموعه‌های تخصصی از قبیل کارگروه مسکن ایتان، به یک جمع‌بندی در این حوزه رسیدیم.


کارگردان مستند «سقف‌های معلق» در پاسخ به این سؤال که چه تجربه‌ای در برخورد با خانواده‌های آسیب‌دیده در ماجرای مسکن مهر داشته است، گفت: برخی از این افراد آسیب‌دیده، برای مدت‌زمان طولانی در صف انتظار دریافت واحد مسکونی هستند و سابقه انتظار ۱۰ ساله نیز در مالکان این واحدها دیده می‌شود. هم‌اکنون از حدود ۸۰ هزار واحد در حال ساخت مسکن مهر پردیس، حدود ۳۰ هزار واحد آن در حد اسکلت ساختمان باقی‌مانده است و متأسفانه به‌تازگی هم متقاضیان باید مبلغ ۳۱ میلیون تومان به‌عنوان تکمیل آورده، پرداخت کنند.


وی ادامه داد: پیمانکار پروژه موظف است که یک سال پس از تحویل مسکن، سند تک‌برگی و پایان کار ساختمان را مالکان ساختمان ارائه بدهد اما در گفت‌وگویی که ما با صاحبان مسکن مهر انجام دادیم، هنوز این اتفاق نیفتاده است.


این‌ مستندساز در پاسخ به این سؤال که آیا نواقص مسکن مهر مانند نبود امکانات زیرساختی، واقع‌شدن در گسل و عدم وجود دیتا برای ثبت‌نام افراد، دلایل مناسبی برای توقف این پروژه است، گفت: در مستند سقف‌های معلق به‌ دنبال خوب یا بد نشان دادن طرح مسکن مهر نیستیم؛ آنچه مسلم است ما به عرضه مسکن نیازمندیم و هیچ جریانی هم در کشور این را نفی نمی‌کند؛ حتی عباس آخوندی نیز معتقد است که باید برای اقشار ضعیف مسکن اجتماعی ساخته شود البته بعد از سال‌ها وزارت، آخوندی هنوز ماکت پروژه مدنظر خود را رونمایی نکرده است.


نجفی ادامه داد: به گفته ایده پردازان این طرح، حدود ۷۰ درصد از واحدهای مسکن مهر وارد فضای دلالی شد و فقط ۳۰ درصد مستقیماً به مصرف‌کننده رسید؛ ایجاد شبکه دلالی، یکی از عیب‌های بزرگ این طرح است.


این مستندساز تصریح کرد: دیدگاه آخوندی به اقتصاد، لیبرالی است؛ همان‌طور که در فیلم آمده است در دوران بعد از انقلاب و در دوره وزارت سراج‌الدین کازرونی، کشور توانست با توزیع زمین و کمک‌هایی به مردم، وضعیت فاجعه‌بار مسکن را به‌صورت نسبی بهبود بخشد اما با وزارت عباس آخوندی این روند پایان یافت.


وی افزود: حجم عظیم تقاضای مسکن در دهه هشتاد، باعث شد که دولت وقت برای ساخت فوری مسکن، دست به مکان‌یابی عجولانه بزند و اگر در آینده نزدیک راحلی برای این بحث پیدا نشود، کشور مجدداً به همان مشکلات گذشته دچار خواهد شد؛ کارشناسان باور دارند که کشور به یک تا یک و نیم میلیون واحد مسکونی در سال نیاز دارد اما در حال حاضر حدود ۵۰۰ هزار واحد توسط شهرداری‌ها مجوز داده می‌شود.


نجفی در پاسخ به این سؤال که آیا مسکن مهر راهکار مناسبی برای حل بحران کمبود مسکن است، گفت: این طرح بزرگ‌ترین تجربه مدیریت عمرانی در کشور بوده و قطعاً معایبی هم داشته است اما اکنون می‌توان با تکیه برتجربیات گذشته، ایرادات طرح‌های پیش‌رو را حل کرد.


این مستندساز ادامه داد: در شرایط فعلی، تمرکز دولت برای حل مشکلات کشور فقط بر روی مذاکره با غرب است که متأسفانه این سهل‌انگاری باعث از دست رفتن ظرفیت‌های کارآفرینی حول ساخت مسکن شده است.


وی افزود: مسکن مهر، یکی از طرح‌هایی است که کشور می‌تواند با بهره‌گیری از آن در مقابل تحریم‌ها ایستادگی کند و اقتصاد درون‌زا را در کشور تقویت کند.


کارگردان مستند «سقف‌های معلق» در پاسخ به این سؤال که بحران مسکن مهر چه آسیب‌های اجتماعی برای متقاضیان به همراه داشته است، بیان کرد: طلاق‌های زیادی به دلیل بحران مسکن رخ‌داده است و خیلی از افراد پس از اینکه نتوانستند مشکل مسکن خود را حل کنند، قید زندگی مشترک را زده‌اند.


وی در پاسخ به این سؤال که آیا طرح مسکن ملی می‌تواند جایگزین خوبی برای مسکن مهر باشد، تصریح کرد: پس از شش سال توقف، عرضه مجدد مسکن نکته مثبتی است اما متأسفانه در این طرح تعداد قابل‌توجهی مسکن ساخته نمی‌شود و پاسخگوی نیاز جامعه نیست.


نجفی ادامه داد: هیچ‌گاه تقاضای ساخت مسکن در کشور روند نزولی نخواهد داشت و همواره باید به فکر ساخت مسکن باشیم.


کارگردان مستند «سقف‌های معلق» گفت: در برنامه‌های نامزدهای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰، موضوع حل بحران مسکن مطرح است و دولت آینده نیز باید راهکار عملیاتی برای رفع این مشکل در سال‌های آتی داشته باشد.


در ادامه این گفت‌وگو، محمد فریدونی، تهیه‌کننده مستند «سقف‌های معلق» نیز گفت: طرح مسکن مهر باعث شد تا عده‌ای از مردم که دیگر توان تهیه مسکن در شهر را نداشتند، خانه‌دار شدند؛ اما در این دولت، تمام تجربیات دولت قبل به دلیل سیاسی‌کاری‌ها کنار گذاشته شد. این مستند روایتی است، از صدای مردمی که امید داشتن سقفی مطمئن برایشان به آرزو تبدیل شده است.


فریدونی در خصوص روند ساخت این مستند، توضیح داد: به دلیل تداخل پروژه با شیوع کرونا، خیلی از کارشناسان و مسئولین این حوزه در این مستند حضور ندارند؛ به‌طور مثال عباس آخوندی و علی نیکزاد می‌توانستند به بسیاری از سؤالات موجود پاسخ بدهند.


وی ادامه داد: نوشتن فیلم‌نامه این مستند از اردیبهشت سال ۱۳۹۹ آغاز و در خردادماه هم مصاحبه‌ها انجام شد؛ مهم‌ترین چالش ما به دست آوردن تصاویر آرشیوی بود زیرا ارگان‌هایی که آرشیوها را در اختیار دارند، آن را در اختیار مستندسازان نمی‌گذارند.


انتهای پیام/۴۱۶۳/

انتهای پیام/

ارسال نظر