صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۲۷ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۰
بی‌توجهی به نگاه علمی در مدیریت کرونا؛

وقتی زور «سیاست» بر «علمی‌گرایی» ستاد ملی مقابله با کرونا می‌چربد

حتی نگاه منصفانه به روند مدیریتی ستاد مقابله با کرونا طی یک سال اخیر هم دلیلی برای دادن امتیاز بالا به نحوه مدیریت اعضای این ستاد نیست؛ آیا بهتر نیست این ستاد در کنار ترکیب کنونی خود اعضایی با هویت علمی ارزنده‌تر جذب کند؟
کد خبر : 580253

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری آنا، بسیاری از منتقدان با این درک که کشور بیش از یک سال است در بحرانی جهانی کرونا قرار دارد، با مدیریت ستاد مقابله با کرونا مدارا می‌کنند. مدیرانی که به قضاوت جراید و کارشناسان باید بیشتر توجه کرده و به نظرات کارشناسان بهتر عمل می‌کردند. البته مدیریت کشور در شرایط  پیش‌بینی‌ناپذیر کرونا دشوار بوده، اما شایسته نیست  که مدیران ستاد بخواهند از هم گسیخته‌تر از هر آنچه که شیوع کووید-۱۹ بر ما تحمیل می‌کند، امور را اداره کنند. به نظر می‌آید این مدیریت مضمحل به آن دلیل است که کارشناسان بهداشت و درمان در این ستاد امتیاز کمتری دارند. همانطور که وزیر بهداشت هم گفته است گویا آنها می‌خواهند تصمیمات را خودشان اخذ کنند و به وزارت بهداشت ابلاغ کنند.  


انضباط فکری ستاد مقابله با کرونا


البته انتظار می‌رود مدیران به نظم تمسک کنند نه آنکه با گفته‌های متناقض خود و مداخله دادن مباحثی با حساسیت‌ کمتر در روند تصمیمات مربوط به کرونا، جامعه را بیشتر در تهییج و ترس فرو ببرند.


مقام معظم رهبری در مورخ ۲۵ فروردین سال جاری در خطابه‌ محفل انس با قرآن کریم فرمودند: «این آمارهای تلخ و تکان‌دهنده، بایستی همه‌ ما را -هم مسئولان را، هم آحاد مردم را- هشیار کند، بیدار کند و توجّه بکنیم؛ با بیماری شوخی نکنیم. بایستی مسئولان به طور قاطع کاری که باید انجام بدهند، انجام بدهند؛ یعنی این حدودی که لازم است و متخصّصان و کارشناسان مسئله -پزشکان و مسئولین امور بهداشت و درمان و مانند اینها- مشخّص می‌کنند، بر طبق گفته‌ی آنها عمل بشود؛ یعنی تلخیِ هر عارضه‌ دیگری را شما فرض کنید، از عارضه‌ شیوع این بیماری کمتر است؛ چون شیوع بیماری، هم بیماری است، هم بیکاری است، هم مشکل معیشت است، هم جان ‌باختن و داغ عزیزان است؛ یعنی اصلاً همه‌ برنامه‌های کشور تحت تأثیر این بیماری قرار دارد.» این بیانات ایشان نشان می‌دهد توجه به موضوعات علمی باید سرلوحه اقدامات و تصمیم‌گیری مدیران ستاد باشد.


مدیریت ناقابل با وجود قدرتمندترین رجال کشور


نکته قابل تأمل حدودی است که باید توسط متخصّصان و کارشناسان مسئله، پزشکان و مسئولان امور بهداشت و درمان مشخص شود و مدیران باید بر طبق آن عمل کنند که متأسفانه این اتفاق نمی‌افتد. از این رو نوک پیکان مداد ما به سوی ستاد مقابله با کرونا و نه وزارت بهداشت است.


چرا که منصفانه باید گفت وزارت بهداشت از یک ماه قبل از ورود کرونا به کشور در تکاپوی آماده‌سازی خود برای مقابله با کرونا بود و در این مهم کمتر جز به رسالت پزشکی خود به حواشی می پرداخت، حداقل درک قابل اتکاتری از شیوع بیماری و مقابله با آن داشت که متکی به داده‌های علمی در بضاعت بشر بود. تا آنکه ستاد مقابله با کرونا شکل گرفت و استشمام می‌کردیم که چقدر مدیریت کرونا دستخوش مسائلی کم‌اهمیت‌تر از شیوع یک ویروس کشنده می‌شود و انگار حواشی می‌پذیرد.


در واقع ستاد مقابله با کرونا که مدیریت قابلی از خود نشان نداده، شامل وزرای کشور، راه و شهرسازی، آموزش و پرورش، علوم، میراث فرهنگی و صنایع دستی و فرماندهان نظامی و انتظامی کشور، دادستان کل کشور، شورای نگهبان، رؤسای سازمان برنامه و بودجه و از این قبیل است. یعنی این ستاد به اتکای خود قدرت نظامی و اقتصادی کشور را در قبضه دارد اما دریغ از یک متخصص برجسته پزشک یا ویروس‌شناس که بتوانند مردان کشوری و لشکری را نسبت به ماهیت یک ویروس مطلع یا حساس کند.


کمیته علمی در چنگال کمیته سیّاس


اگرچه ستاد ملی مقابله با کرونا در کنار خود کمیته علمی را هم شکل داده ‌است که شامل برجستگان فنون پزشکی و دانش میکروب‌شناسی کشور است، اما تا آنجا که اصحاب رسانه با این افراد ارتباط دارند و ما مصاحبه‌های متداولی با ایشان داشته‌ایم، باید بگویم که اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا رضایت آنها را در توجه به توصیه‌های علمی جلب نکرده‌اند و این شکوه را از اعضای کمیته علمی می‌شنویم که اگر آن تصمیم را ستاد اخذ می‌کرد یا اگر فلان تصمیم درست اجرایی می‌شد، وضع چنان که هست نبود. و باید بگوییم که اگرچه دکتر ایرج حریرچی، دبیر ستاد، یک پزشک ورزیده هستند، اما ایشان در نهایت یک مرد سیاست محسوب می‌شوند و لازم است افرادی که عمر خود را وقف دانش کردند در ستاد مقابله با کرونا شنیده شوند.


مسئله‌ای که شاید برای اعضای ستاد مقابله با کرونا گنگ باشد، اهمیت شیوع یک بیماری کشنده است که بر تمامی ساحات نظام زندگی بشری سایه می‌اندازد. در این شرایط قاطعیت حکومت و رفتار عالمانه تصمیم‌گیرندگان جامعه را مصون نگاه می‌دارد. شاید ستاد مقابله با کرونا هرگز نتواند قاطعیت لازم را از خود نشان دهند اما می‌تواند با مشورت با اصحاب علم پزشکی از حد فاجعه‌آمیز بودن این اتفاق باخبر شود. آنوقت حداقل تصمیمات مجدانه‌تر انجام می‌گیرند.


مردم تنها می‌خواهند زنده از کرونا عبور کنند


شاید ستاد مقابله با کرونا بداند که قوانین مربوط به اجتناب از سفر برای کسب جریمه ریالی وضع نشده است، بلکه وضع شده است تا تماس انسان‌ها را قطع کنند. یا شاید از این تجربیات آگاه شوند که جمعیت‌های متعددی در تاریخ پزشکی در ۲۴ ساعت یا ۴۸ ساعت واکسینه شده‌اند، پس چرا شما واکسیناسیون پرستاران خود را دو ماه طول داده‌اید؟ و مواردی از این قبیل که در حوصله این مقاله نیست.


و در پایان باید اشاره کنیم که آنچه ما می‌خواهیم تصمیم علمی و اجرای مدبرانه و قاطع است. ما می‌خواهیم پزشکان، پرستاران، سالمندان و مردم بیشتری زنده بمانند. زمان اجرای واکسیناسیون اطناب غیرعقلانی نداشته باشد. واکسن‌ها عادلانه پخش شوند و نه اینکه کادر درمان مانده باشد آن وقت شایعات چپاول واکسن‌ها از فلان استان و شهرداری برسد. و خلاصه آنکه، کسی نمی‌خواهد افتخارات دعوی یا واقعی هیچ ستاد یا تشکیلاتی را سلب کند، بلکه همه می‌خواهند از گذرگاه یک ویروس کشنده زنده عبور کنند.


انتهای پیام/۴۱۶۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر