مشارکت مستقیم و غیرمستقیم در ترور سردار سلیمانی مستوجب مسئولیت کیفری است
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیب زاده در نشست هفتگی خود پاسخگوی سؤالات خبرنگاران داخلی و خارجی است.
خطیبزاده گفت: ظریف به زودی بنا به دعوت سوریه به دمشق سفر خواهد کرد. نشستهای کارشناسی وین نیز در حال انجام است.
وی درباره حمله به سرکنسولگری ایران به کربلا نیز گفت: متأسفانه عدهای به سرکنسولگری ایران تعرض کردند که ما از ابتدا در ارتباط بودیم و پلیس عراق نیز برخورد کرد. امیدواریم دولت عراق به تعهدات خود با کمال دقت عمل کند. دیشب یادداشت اعتراض خود را به سفارت عراق در تهران دادیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گزارش اخیر یاهو نیوز در مورد دست داشتن اقلیم کردستان عراق در ترور فرمانده شهید سپاه قدس نیز گفت: مسیر پیگیری شهادت سردار سلیمانی از مسیر قضایی و مجاری خود در حال انجام است و معتقدیم هرکس مستقیم و غیرمستقیم در ترور نقش داشته باشد مسئولیت کیفری و جزایی دارد و نهادهای مربوطه پیگیر هستند.
وی در پاسخ به خبرگزاری آنا مبنی بر اینکه آیا چرخش مواضع اخیر عربستان ظاهری و قشری نیست و این کشور چقدر برای بهبود روابط با ایران جدی است گفت: تنشزدایی در منطقه خلیج فارس به نفع دو ملت است و امیدواریم با تغییر فضا از سوی عربستان به مفاهمهای در منطقه برسیم و گفتوگوهای خود را دنبال کنیم.
خطیب زاده در خصوص گزارشهای یک منبع آگاه از مذاکرات وین تأکید کرد: ما در وزارت امور خارجه منبع آگاه نداریم و همه بدانند مواضع ما صریح و نشانهدار است و این بازیهای رسانهای نباید دنبال شود. مدیریت انتظارات دو سو دارد و به دوستان میگویم باید این انتظارات در بحث هستهای دنبال شود. بحث امنیت ملی است و فرادستگاهی دنبال میشود و رسانهها در این راستا اقدام خواهند کرد.
واکنش به انفجار کابل
وی درباره اقدام تروریستی اخیر در کابل گفت: اتفاقات افغانستان را از نزدیک پیگیری میکنیم و نگران برخی تحولات هستیم. با تسلیت به خانواده قربانیان این حمله وحشیانه به این مدرسه و همدردی با دولت و مردم افغانستان، فکر میکنیم زمان آن رسیده است که از فضای برادری استفاده شود و در مقابل این تفکر افراطی و گروههای داعشی و تکفیری همه متحد شوند و یکپارچه عمل کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی برای افغانستان آینده باثبات آرزو کرد و گفت: صلح و ثبات از مسیر گفتوگوهای اصیل میان گروههای افغانستانی و دولت افغانستان اتفاق میافتد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: دولت بایدن باید تصمیم بگیرد که همچنان میخواهد دل درگرو میراث شکستخورده فشار حداکثری داشته باشد یا به تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام برگردد.
وی گفت: بازگشت آمریکا به برجام کاملاً به خود آمریکا برمیگردد و 100 درصد آن بر اساس اراده و اقدام آمریکا خواهد بود. منتظریم این اقدام را ببینیم و راستیآزمایی کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره خبر منتشرشده مبنی بر توقیف کشتی حامل سلاح در دریای عرب و ادعای ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکایی مبنی بر اینکه این کشتی متعلق به ایران بوده است، گفت: ایران تنها حضور دیپلماتیک در یمن دارد و این گزارشها بههیچوجه درست نیست.
با آمریکا بر سر رفع تحریمها اختلاف جدی داریم
وی درباره اظهارات عراقچی مبنی بر آمادگی آمریکاییها برای رفع بخش بزرگی از تحریمها و اینکه این کدام بخش از تحریمها را شامل میشود؟ گفت: این سیالیت و جزئیات اجازه نمیدهد در فضای عمومی وارد اعلان شویم، زیرا گفتوگوها در حال جریان است و هر روز به نتیجه متفاوتی میرسد. آمریکا در چارچوب تعهداتش بخش عمدهای از آن چیزی که باید انجام دهد و ما قطعاً لازم و ضروری و الزامآور میدانیم قبول کرده است.
خطیبزاده افزود: آنچه آمریکا قبول نکرده، گفتهایم آنهایی است که برای از میان بردن برجام بوده است. اختلافات جدی در این حوزه داریم و هم با کمیسیون در حال گفتوگو هستیم و هم تهران در حال بررسی این موضوع است. گزارشها در تهران بررسی و هر روز مواضع به اطلاع تیم مذاکراتی میرسد و آنها کارها را پیگیری میکنند.
خطیبزاده درباره اسدالله اسدی، دیپلمات بازداشتشده ایران در بلژیک گفت: بازداشت وی از همان ابتدا غیرقانونی و نقض کنوانسیون وین برای مصونیتهای دیپلماتیک بود. حکم صادره دادگاه ازنظر ما هیچ مشروعیتی ندارد و به رسمیت شناخته نمیشود. هر چه زودتر اسدی باید از حقوق دیپلماتیک خود برخوردار شود و اتفاق جدیدی نیفتاده و به جهت اینکه این حکم فاقد مشروعیت بوده، اسدی و وکیلش اعتراضی به این حکم ندارد و دولت بلژیک موضع ایران را میداند.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره اینکه فایل صوتی ظریف باعث شده است روسیه و چین هم پشت تیم مذاکرهکننده ما را خراب و خالی کنند، گفت: ذوالنوری نظرات شخصی خود را بیان میکند و این نظرات زاویه جدی با آنچه در وین در جریان است، دارد.
وی درباره سفر ظریف به امارات نیز بیان کرد: با امارات روابط دیپلماتیک داریم و یکی از شرکای اصلی تجاری ما در منطقه است و در یک سال گذشته گفتوگوهای متعددی میان دو کشور برقرار بوده و سفر ظریف در دستور کار بوده و موقعی فضا مهیا شود، این سفر را انجام خواهد داد.
سخنگوی ظریف نیستم
درباره نامزدی ظریف در انتخابات ریاست جمهوری گفت: من سخنگوی وزارت امور خارجه هستم و درباره موضوعات شخصی نظر نمیدهم و ایشان نظر خود را مطرح کردهاند.
وی گفت: ما برجام پلاس را نمیپذیریم. اینکه دولت آمریکا در سیاست داخلی خود از چه مسیری رفع مؤثر تحریمها را انجام میدهد موضوع ما نیست. موضوع ما این است که رفع مؤثر تحریمها را ببینیم و راستیآزمایی کنیم و بعد ما اقدامات جبرانی خود را متوقف خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه مشکل اصلی حال حاضر در مذاکرات وین چیست؟ عنوان کرد: آمریکا باید تصمیمی را در واشنگتن بگیرد و یک تصمیم سیاسی است که دولت بایدن باید بگیرد که به برجام متعهد باشد یا از میراث تحریمهای ترامپ دفاع کند. این تصمیم سیاسی است و منتظر هستیم دولت بایدن بگیرد و تعهد خود را اعلام کند. در حوزههای فنی چون باید دقیق باشیم گفتوگوها از سختی خاص خود برخوردار است.
وی افزود: مسیر بسیار قابلتوجهی در تفاهم و توافق برداشتهشده و ازنظر ما آنچه باقیمانده هم میتواند سهل یا سخت باشد. سخت خواهد بود اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را در واشنگتن نگیرد.
واکنش به سدسازی کردستان عراق بر روی رودخانه زاب
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره نشست روز گذشته کمیسیون امنیت ملی با ظریف و اظهارات برخی نمایندگان درباره استیضاح وی گفت: جلسه دیروز مبتنی بر سؤالات نمایندگان درباره فایل صوتی و مذاکرات وین بود و ظریف نیز پاسخ داد. بیش از این گمانهزنیهایی است که عنوان میشود و مجلس از همه حقوق خود برخوردار است.
وی درباره مذاکرات ایران و عربستان و تداوم آن بیان کرد: هدف این گفتوگوها هم موضوعات دوجانبه و هم منطقهای است و درباره جزئیات آن در فضای عمومی صحبت نمیشود. باید منتظر نتیجه باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گزارش منتشرشده مبنی بر اینکه منطقه کردستان عراق اقدام به سدسازی در رودخانه زاب کرده است، گفت: موضوع آب بیش از اینکه به موضوع منازعه در منطقه ما شود باید به موضوع همکاری تبدیل شود.
وی افزود: در موضوع عراق دولت مرکزی عراق طرف حساب ایران است و همواره گفتوگوهایی شده است و درباره همکاریهای آبی گفتوگوهای جدی داشتیم و گفتوگوهای جدی با همه کشورهای همسایه بوده و همچنان ادامه دارد و البته مسئولیت مستقیمی را وزارت نیروی ایران دارد و درگیر این موضوعات هستند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/