بهانهتراشی اصلاحطلبان برای تحریم انتخابات/ سبد رأی اصلاحات، خالیتر از همیشه
گروه سیاسی خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ یکی از تاکتیکهای انتخاباتی اصلاحطلبان کنارهگیری و ترک صحنه رقابت است. به این ترتیب که تئوریسینهای این جریان سیاسی به محض دریافت این نتیجه که در انتخابات پیش رو از اقبالی برای پیروزی برخوردار نیستند، حکم به ترک صحنه و در نهایت تحریم انتخابات میدهند. کمااینکه در جریان انتخابات مجلس یازدهم سعید حجاریان چند ماه قبل از انتخابات بر تحریم انتخابات توسط جریان اصلاحطلب تأکید کرد و شعسا (شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان) هم پذیرفت، اما همه احزاب اصلاحطلب از او تبعیت نکردند و در نهایت برخی از احزاب این جریان با دو لیست وارد عرصه شدند.
اما بنابر گفته مصطفی میرسلیم اصلاحطلبان به واسطه عملکرد خود در انتخابات ۹۲ و ۹۶ از حیثیتی نزد افکار عمومی برخوردار نبودند و کارنامه آنها در انتخابات قبلی منجر به شکلگیری بیاعتمادی نسبت به اصلاحطلبان در میان مردم شده بود، در نتیجه همان لیستها هم مورد توجه قرار نگرفتند و اصلاحطلبان انتخابات مجلس یازدهم را واگذار کردند.
ارائه لیستهای انتخاباتی از طرف احزاب اصلاحطلب، آن هم با وجود تأکید شعسا بر تحریم انتخابات گویای اختلاف نظر سران اصلاحطلب در مورد نحوه ورود به یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی بود کمااینکه غلامحسین کرباسچی با اشاره به عملکرد شعسا و استراتژی آن در برابر انتخابات مجلس، کلیت آن را زیر سؤال برد و گفت «شعسا برای انتخابات شکل گرفته بود و بعد اعلام کرد که در انتخابات شرکت نمیکند، پس چرا شکل گرفت؟»
همزمان با اتمام انتخابات اسفند ۹۸، عمر شعسا نیز پایان یافت. به عبارت دیگر بعد از انتخابات مجلس یازدهم هر کدام از چهرههای حاضر در شعسا به بهانههای مختلف، یکی به دلیل کسالت جسمی و دیگری به دلیل دلخوری و گلایه از همفکران، از این نهاد جدا شدند و در نهایت شعسا فروپاشید. اما اصلاحطلبانی که طعم شکست را در انتخابات ۹۸ چشیده بودند، حالا به تکاپو برای حضور در انتخابات ۱۴۰۰ افتادند. سرانجام اصلاحطلبان در بهمن ماه ۹۹ از گعده جدید خود رونمایی کردند و با این حرکت نشان دادند که برای حضور در عرصه رقابت انتخابات ۱۴۰۰ عزم قوی دارند. اما از همان ابتدای شکلگیری نهاد اجماعساز، اعضا نسبت به عملکرد آن مردد بودند، همچنان که دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی به خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا گفت «در خصوص اینکه نهاد اجماع ساز هم به عاقبت شعسا گرفتار خواهد شد یا نه، بستگی به عملکرد آن نهاد دارد.»
این صحبتهای عضو نهاد اجماعساز در مورد روشن نبودن آینده و نوع عملکرد نهاد تازهتأسیس اجماعساز، خبر از آن دارد که ساختار گعده جدید جبهه اصلاحات از استحکام کافی برخوردار نیست و احتمال فروپاشی آن و گرفتار شدن به سرنوشت شعسا، از نهاد اجماعساز دور از ذهن نیست.
بهانهتراشی اصلاحطلبان برای تحریم انتخابات
بعد از شنیده شدن خبر تشکیل نهاد اجماعساز، نوبت به چهرههای اصلاحطلب رسید که هر روز خبر اعلام آمادگی یکی از آنها برای حضور در عرصه رقابت ریاست جمهوری به گوش میرسید، از علی مطهری و مسعود پزشکیان تا مصطفی تاجزاده که احتمال کاندیدا شدنش را رد نکرده است. رفتارهای انتخاباتی اصلاحطلبان و دیدار و گفتوگوی آنها با افرادی نظیر علی لاریجانی و علی مطهری و از طرف دیگر مواردی نظیر تشکیل نهاد اجماعساز با هدف تنظیم برنامههای انتخاباتی و اعلام کاندیداتوری چهرههای خوشخیم، میانهرو و تندروی اصلاحطلب همگی حاکی از آن بود که جبهه اصلاحات در حال آماده شدن برای حضور با قدرت در عرصه انتخابات ریاست جمهوری است.
در این میان نکته قابل توجه اعلام کاندیداتوری چهرههای اصلاحطلبی است که به واسطه اظهارنظرات تندی که داشته و دارند، احراز صلاحیت آنها در هالهای از ابهام قرار دارد، همچنان که برخی از چهرهها نظیر علی مطهری، سابقه ردصلاحیت دارند. البته تعداد دیگری معترف به احراز نشدن صلاحیتشان از طرف شورای نگهبان هستند. شاهد این ادعا اظهارات اخیر محسن رهامی است که گفته با وجود علم به عدم صلاحیتش، اعلام کاندیداتوری کرده است.
گزاره «احراز صلاحیت» یکی از دستاویزهای پرکاربرد جریان اصلاحطلب برای تحریم انتخابات است. همانطور که پیش از این شعسا با تأکید بر «ردصلاحیت گسترده اصلاحطلبان» از حضور در انتخابات استعفا داد. حال با وجود اینکه در مورد احراز صلاحیت، اکثر چهرههای اصلاحطلبی که اعلام کاندیداتوری کردند، شک و شبهه وجود دارد. یکی از اعضای نهاد اجماعساز در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا تلویحاً از احتمال تکرار راهبرد پرکاربرد تحریم انتخابات، توسط اصلاحطلبان خبر میدهد.
جواد امام با تأکید بر اینکه انتخابات باید رقابتی باشد، گفت «نامزدی که مورد اجماع اصلاحطلبان باشد و خصوصیات اصلی و شاخصهایی که برایش تعریف شده و جامعه او را بهعنوان یک کاندیدای اصلاحطلب بشناسند و مورد اقبال جامعه باشد، مورد حمایت نهاد اجماعساز خواهد بود. موارد مذکور در واقع مصوبات مجموعه احزاب اصلاحطلب برای ورود به عرصه انتخابات است. بنابراین اگر این شرایط فراهم نشود، عملاً امکان معرفی نامزد نداریم.» از نظر این چهره اصلاحطلب «نحوه ورود و تأیید صلاحیت کاندیداهای اصلاحطلب تا دقیقه ۹۰ در هالهای از ابهام قرار دارد.»
اصلاحطلبان احساس خطر میکند
هر چند عضو نهاد اجماعساز تأکید کرد که اصلاحطلبان به دنبال تحریم انتخابات نیستند اما دست کشیدن از معرفی نامزد برای انتخابات و در نتیجه عدم حضور جبهه اصلاحات در عرصه رقابت، همان پیامد راهبرد تحریم انتخابات را دارد که در شرایط کنونی با نام دیگری به دنبال اجرایی کردن آن هستند.
اما چرا اصلاحطلبان در شرایطی که کمتر از دو ماه به انتخابات ریاست جمهوری مانده از معرفی نکردن نامزد، سخن به میان میآورند؟ میرسلیم در پاسخ به این پرسش میگوید که در حال حاضر زمام دولت در اختیار اصلاحطلبان است و عملکرد نامناسب دولت به جبهه اصلاحات لطمه زیادی زده است. این چهره اصولگرا شرایط فعلی را به ضرر اصلاحطلبان ارزیابی میکند و یادآور میشود «شرایطی که موجب پیروزی اصولگرایان در انتخابات مجلس یازدهم شد، به صورت حادتری در سال جاری به ضرر اصلاحطلبان ادامه یافته است، بنابراین بیاعتمادی به اصلاحطلبان قطعی است.»
علاوه براین یکی دیگر از چهرههای اصولگرا به سبد خالی از رأی اصلاحطلبان در انتخابات آینده اشاره میکند و میگوید: «اصلاحطلبان بهخوبی میدانند که اگر نامزد هم داشته باشند، به صحنه انتخابات آمده و تبلیغ کنند، باز هم مردم از عملکرد آنها ناراضی هستند و مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فعلی کشور را به سبب مشی غلط اصلاح طلبان میدانند و به آنها رای نخواهند داد.» حمیدرضا ترقی علت رونمایی جبهه اصلاحات از کاندیداهایی که صلاحیت آنها مبهم است، بهصراحت اعلام میکند: «برای اینکه این واقعیت فاش نشود که اصلاحطلبان سرمایه اجتماعی خود را از دست دادهاند از طریق مطرح و معرفی کردن این نوع افراد میخواهند بهانهای برای عدم شرکت در انتخابات داشته باشند.»
خالی شدن سبد رأی اصلاحطلبان از جمله مواردی است که چهرههای شاخص این جریان هم به آن معترف هستند و پذیرش خطا را، راه برگشت آراء میدانند. کمااینکه غلامحسین کرباسچی در این خصوص میگوید: «اگر اصلاحطلبان به صورت شفاف بگویند که این انتقادات به ما وارد است، این قسمتها را کوتاه آمدیم و مواردی را که ایراد داشته مطرح کنند، احتمال پیروزی آنها افزایش پیدا میکند. بههرحال ما اشکالاتی داشتیم چه افرادی که مسئول بودند و چه آنهایی که مسئول نبودند، لذا همه باید اشکالات خود را بگویند.»
درمجموع به عقیده بسیاری از صاحبنظران صحبتهای جواد امام در مورد معرفی نکردن نامزد برای انتخابات آینده از طرف جریان اصلاحطلب کم بیراه نیست و اصلاحطلبان همانند دور قبل بنابر تحریم انتخابات را دارند. به عبارت دیگر اصلاحطلبان با مطرح کردن افرادی نظیر مصطفی تاجزاده که با توجه به مواضع قبلی او درباره سیاست داخلی نظام جمهوری اسلامی، عدم احراز صلاحیتش بعید به نظر نمیرسد، این بار نیز جبهه راه تحریم انتخابات را در پیش گرفته است.
انتهای پیام/۴۱۵۸/پ
انتهای پیام/