صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۰۲ - ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۰
یادداشت/ حجت‌الاسلام والمسلمین محمد شریفانی؛

حق مشارکت مردم در امور دولت و نظام

در یک دولت و حکومت زمانی مردم به درستی از حقوقشان بهره می‌یابند که امکان مشارکتشان به طور واقعی فراهم باشد.
کد خبر : 576682

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، به بهانه انتخابات نکاتی از زبان امیرالمومنین (ع) جهت روشنگری و بهره‌برداری تقدیم می‌شود. در یک دولت و حکومت زمانی مردم به درستی از حقوقشان بهره می‌یابند که امکان مشارکتشان به طور واقعی فراهم باشد و بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و اداره حکومت نقش داشته باشند و در نحوه کار زمامداران نظارت کنند و نظر دهند و به نظرشان توجه شود.


امیر مؤمنان علی (ع) بر این بود که همگان در حکومت مشارکت کنند و نقش داشته باشند، چنان‌که به مردم خویش فرموده است «وَ لَیْسَ امْرُؤٌ ـ وَ إِنْ عَظُمَتْ فِی الْحَقِّ مَنْزِلَتُهُ، وَ تَقَدَّمَتْ فِی الدِّینِ فَضِیلَتُهُ ـ بِفَوْقِ أَنْ یُعَانَ عَلَی مَا حَمَّلَهُ اللهُ مِنْ حَقِّهِ. وَ لَا امْرُؤٌ ـ وَ إِنْ صَغَّرَتْهُ النُّفُوسُ وَ اقْتَحَمَتْهُ الْعُیُونُ ـ بِدُونِ أَنْ یُعِینَ عَلَی ذَلِکَ أَوْ یُعَانَ عَلَیْهِ» و هیچ‌کس ـ هرچند جایگاهش در حقّ بسی بزرگ بود و برتری او در دین بسی پیش‌تر از دیگران باشد ـ بالاتر از آن نیست که در گزاردن حقی که خداوند برعهد او گذاشته است از یاری دیگران بی‌نیاز باشد و هیچ‌کس ـ هرچند مردمان او را کوچک شمارند و در دیده آنان بی‌مقدار به حساب آید ـ خُردتر از آن نیست که نتواند دیگران را در گزاردن حقّ یاری دهد یا نخواهد که بر انجام دادن وظیفه او را یاری دهند. (خطبه ۲۱۶ نهج‌البلاغه)


وظیفه اساسی دولت


از وظایف اساسی زمامداران حکومت و دولت این است که زمینه‌سازی برای مشارکت عموم مردم به‌خصوص نخبگان در امور دولت و توسعه کشور را فراهم کنند، به‌گونه‌ای که هیچکس از مشارکت محروم نشود و هیچ‌کس خود را بی‌نیاز از آن نخواند. امام علی(ع) خود در این زمینه تلاش می‌کرد و راه را بر همگان می‌گشود تا هرکس به تناسب خود مشارکت کند. وی در این باره فرموده است: «فَلَا تَکُفُّوا عَنْ مَقَالَةٍ بِحَقٍّ، أَوْ مَشُورَه بِعَدْلٍ» پس، ازگفتاری به حقّ، یا رایزنی به دادگری بازنایستید.


حکومت‌ها هرقدر هم که تلاش کنند و در انجام دادن وظایف خود خالصانه عمل کنند، بدون کمک و مشارکت عموم مردم به اهداف خود نمی‌رسند. آنچه این امر را محقق می‌کند، مشارکت و همیاری واقعی و به تمام معنای حکومت و مردم است.


*مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی


انتهای پیام/۴۱۱۸/

انتهای پیام/

ارسال نظر