صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۳۱ فروردين ۱۴۰۰
در گزارش آنا بخوانید؛

موج‌سواری رژیم صهیونیستی روی حقابه رود اردن با هدف فشار بر امان/ آیا ملک عبدالله از پیمان صلح ۱۹۹۴ با اسرائیل خارج می‌شود؟

به نظر می‌رسد که دولت اردن هاشمی که در منگنه سه‌گانه نارضایتی عمومی، اقدام برای تصاحب قدرت به‌وسیله شاهزاده حمزه و توطئه رژیم صهیونیستی برای کم کردن حقابه رود اردن قرارگرفته است راهی به‌جز پذیرش خواست همگانی در این کشور ندارد.
کد خبر : 576002

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، اکنون ملک عبدالله دوم شاه اردن با اضلاع مثلث فشار بر دولتش ازجمله ناخشنودی مردم از نحوه مدیریت کشور در بحران کرونا، بی‌ثباتی سیاسی در هیئت حاکمه پس از شبه کودتای شاهزاده حمزه و توطئه اسرائیل برای گرفتن امتیاز از امان دست‌به‌گریبان است که البته مورد آخر یعنی اقدامات پیدا و پنهان تل‌آویو علیه امان می‌تواند بر هر دو مورد اول و دوم آن‌چنان تأثیر بگذارد که شاه اردن راهی به‌جز به‌زانو درآمدن برایش باقی نماند.


تابستان داغ پادشاهی هاشمی و تشنگی مردم اردن برای محقق کردن مطالباتشان


روابط اردن و اسرائیل در حال حاضر به چند دلیل در وضعیت خوبی بسر نمی‌برد. به‌عنوان‌مثال پادشاهی هاشمی سال گذشته تلاش کرد که مانع طرح بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل برای الحاق دره رود اردن به خاک سرزمین‌های اشغالی شود که تقریباً ۳۰ درصد خاک کرانه باختری را به خود اختصاص داده است.



صهیونیست‌ها می‌خواهند انتقام مخالفت امان با الحاق دره رود اردن به سرزمین‌های اشغالی را با عدم تخصیص آب بیشتر به اردن بگیرند



در پاسخ به این سیاست ملک عبدالله، رژیم اشغالگر در روند قیمومیت قانونی اردن بر مکان‌های مذهبی در قدس شریف دخالت و سعی کرد که این سرپرستی را از امان بگیرد. از همه مهم‌تر با فرارسیدن تابستان، اسرائیل که در بالادست رود اردن قرار دارد تأمین آب برای اردن را احتمالاً با مشکل روبرو خواهد کرد.



خلاصه اینکه رژیم صهیونیستی دارد از موضوع تأمین آب به‌عنوان اهرم فشار استفاده می‌کند تا دولت امان را وادار کند از مخالفت با طرح الحاق دره رود اردن به سرزمین‌های اشغالی دست بردارد. این اقدام اسرائیل به‌صورت جدی بر نارضایتی در سطح عمومی و نیز در سطح هیئت حاکمه پادشاهی اردن تأثیر گذاشته است.




بیشتر بخوانید:


اما و اگرها پیرامون کودتای اخیر در اردن


نیویورک‌تایمز جزئیات جدیدی را از کودتای اردن منتشر کرد




تصور می‌شد که پیمان صلح سال ۱۹۹۴ بین اردن و رژیم صهیونیستی یک قرارداد دائم، جامع و دربرگیرنده موضوع حقابه بین امان و تل‌آویو باشد. آن قرارداد تخصیص منصفانه آب بین اردن و سرزمین‌های اشغالی از رود اردن و رود یرموک و نیز از آب‌های زیرزمینی دشت وادی عربه به رسمیت شناخته بود.


این تقسیم منصفانه آب باید بر اساس اصول پذیرفته‌شده کمیت و کیفیت بیان‌شده در ضمیمه پیمان صلح صورت می‌گرفت و باید هر دو طرف قرارداد کاملاً به آن متعهد می‌بودند.


 تخصیص آب بیشتر از رود اردن حق امان است نه لطف اسرائیل


در قرارداد قید شده بود که رژیم صهیونیستی باید هرسال ۳۵ میلیون مترمکعب آب از رود اردن را به کشور اردن سرازیر کند. به‌عنوان یکی از خشک‌ترین کشورهای جهان، اردن هاشمی خواستار تخصیص میزان حقابه بیشتری شد. اسرائیل هر زمان که آب دریاچه تیبریاس براثر بارش‌های فصلی پر می‌شد به این خواسته اردن عمل می‌کرد و هر موقع که بارش‌های سالانه کاهش نشان می‌داد به نیازهای اردن اعتنا نمی‌کرد.



شخصیت‌های ملی و سیاستمداران اردنی معتقدند که امان می‌تواند با  خارج شدن از پیمان صلح ۱۹۹۴ با اسرائیل و توقف واردات گاز از اسرائیل گامی مهم در راه احقاق حقوق مردم خود بردارد



علیرغم موافقت مقامات امنیتی و تأمین آب اسرائیل، بنیامین نتانیاهو با اجازه تأمین آب بیشتر برای اردن مخالفت کرد که باعث تنش با اردن شد. اخیراً تذکر آمریکا باعث شد که نتانیاهو سهم بیشتری از آب را به اردن اختصاص دهد.


احتمالاً موافقت اسرائیل برای افزایش سهم آب اردن به این دلیل بوده که بی‌آبی باعث هرج‌ومرج در اردن می‌شد و به نظر می‌رسد که برای رژیم اشغالگر اسرائیل بهتر است که کشوری باثبات در همسایگی خود در ساحل شرقی رود اردن داشته باشد.


عمر سلامه سخنگوی وزارت آب و آبیاری اردن تأیید کرده است که این وزارتخانه موافقت اسرائیل برای درخواست خرید آب بیشتر را به دست آورده بود. وی ادامه داد که دولت به دلیل رسیدن اوضاع بحرانی کمبود آب در تابستان، به این میزان آب اضافی نیاز دارد.





اعتراض مردم اردن به اوضاع معیشتی


بیانیه وی باعث واکنش خشمگینانه مردمی شد که بیشتر آن‌ها اعتقاد داشتند این قرارداد، نقض پیمان صلح سال ۱۹۹۴ است که در آن خریدوفروش آب ذکر نشده بود. واکنش مردم باعث شد که فعالان رسانه‌ای درخواست لغو پیمان صلح را بدهند. آن‌گونه که آنها تأکید کرده‌اند، اردن دارای حق مالکیت بر منابع آب است و این حق به اسرائیل اجازه نمی‌دهد که به فروش آب روی آورد.


شخصیت‌های ملی و سیاستمداران اردنی اعلام کرده‌اند که دولت امان می‌تواند با در پی گرفتن یک موضع محکم و خارج شدن از پیمان صلح ۱۹۹۴ راهکار حل این مشکل را ایجاد کند. بعلاوه امان می‌تواند واردات گاز از اسرائیل را متوقف کند.


آن‌ها خاطرنشان کردند که بحران اخیر مصادف است با دوره حساس و حیاتی در تاریخ اردن و به این معنی است که یک حرکت عاقلانه می‌تواند از فشارهای داخلی بر دولت بکاهد زیرا مخالفت‌ها علیه اوضاع اقتصادی و نارضایتی مردمی در خصوص نحوه مدیریت تبعات شیوع کرونا و نیز فساد اداری گسترده رو به افزایش است. 


این در حالی است که اردن درگیر مشکل دیگری نیز هست. در روز ۱۴ فروردین، بازداشت شاهزاده حمزه بن حسین برادر ناتنی شاه این کشور به همراه ۲۰ نفر دیگر از مقام‌های امنیتی به اتهام کودتا را تأیید کرد. حمزه به دلیل اقداماتی که گفته می‌شد امنیت و ثبات اردن را هدف گرفته است در حبس خانگی به سر می‌بُرد. ملک عبدالله دوم شاه اردن بر اساس خواسته پدرش در سال ۱۹۹۹ شاهزاده حمزه را به‌عنوان ولیعهد معرفی کرد، اما در سال ۲۰۰۴ وی را برکنار و پسرش شاهزاده حسین را به‌عنوان ولیعهد معرفی کرد. بنابراین، کاهش فشار خارجی از رهگذر خروج اتخاذ یک رویکرد قاطع علیه صهیونیست‌ها می‌تواند موضع امان در داخل را نیز مستحکم کند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/

انتهای پیام/

ارسال نظر