اذعان رهبر اهل سنت به دخالت ریاض و ابوظبی در امور داخلی عراق
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، محمود المشهدانی رئیس اسبق پارلمان و از رهبران سیاسی برجسته اهل سنت عراق برای نخستین بار به دخالت آشکار عربستان سعودی و امارات در شکلبندی سیاسی اهل سنت کشورش اعتراف کرد.
وی در گفتوگو با تلویزیون الاتجاه عراق گفت که عربستان سعودی و امارات در سنوات گذشته در پشت تشکیل گروههای سیاسی اهل سنت تحت رهبری ایاد علاوی در انتخابات عراق بودهاند.
وی ادامه داد که سعودیها و اماراتیها این اعتقاد را داشتند که باید گروههای سیاسی اهل سنت عراق زیر چتر رهبری یک چهره شیعی لیبرال گرد هم آیند و برای همین در طول سنوات گذشته ایاد علاوی بهعنوان این چهره شیعی لیبرال رهبری گروههای سیاسی اهل سنت را در انتخابات عراق بر عهده داشت.
به گفته وی، عربستان سعودی و امارات برخلاف ترکیه و قطر تمایلی به تصدی شخصیتهای اسلامگرا برای رهبری سیاسی اهل سنت در عراق ندارند برای همین همواره دنبال چهرههای لیبرال و حتی فراماسون و از این قبیل چهرهها هستند.
رئیس اسبق پارلمان عراق اضافه کرد شرایط در زمان کنونی بهگونهای شده که اهل سنت عراق دیگر به این دخالتهای خارجی برای تشکیل گروههای انتخاباتی نیازی ندارد.
به اعتقاد وی، شکلبندی گروههای سیاسی در انتخابات بر اساس گرایش به اهل سنت یا شیعه بهخودیخود ایرادی ندارد بلکه مشکل در رفتارهای فرقهگرایانه است که اسباب فتنه مذهبی میشود.
در طول سالهای گذشته همواره گزارشهای مختلفی از نقش و نفوذ وسیع سعودی، امارات، ترکیه و قطر درصحنه سیاسی اهل سنت عراق مطرح بوده اما این نخستین بار است که یکی از رهبران سیاسی اهل سنت عراق به این وضوح به این نقش و نفوذ اعراب در تحولات داخلی اعتراف میکند.
قبلاً برخی از شخصیتهای سیاسی عراق نیز به نقش و دخالت سعودی در امور داخلی عراق اشارهکردهاند که ازجمله این شخصیتهای مهم اهل سنت، خمیس الخنجر رهبر جریان موسوم به پروژه عربی عراق است.
الخنجر در دسامبر سال گذشته وقتی آمریکا اسم او را در فهرست تحریمها گنجاند در اظهاراتی گفت که گنجاندن نامش در فهرست تحریمهای آمریکا به خواست عربستان سعودی صورت گرفته است.
وی درباره علل این اقدام افزود: سعودیها هیچ درک درستی ندارند همهچیز از نظر آنها مرتبط با پول است درحالیکه قضیه ارتباطی به پول ندارد، آنها وقتی دیدند کاندیداهایشان در انتخابات (۲۰۱۸) نتوانستند به پارلمان عراق راه یابند، تصور کردند که من بیشتر از آنها پول هزینه کردهام، آنها هنوز حماقت رویکردی را که دنبال میکنند، درک نکردهاند.
گروههای سیاسی اهل سنت در انتخابات زودهنگام آتی که قرار است دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شود، به سه گروه عمده شامل گروه خمیس الخنجر سرمایهدار و شخصیت سیاسی، محمد الحلبوسی رئیس پارلمان و اسامه النجیفی رئیس اسبق پارلمان تقسیمبندی شدهاند.
برخی رسانههای عربی از خمیس الخنجر بهعنوان بازوی سیاسی قطر، الحلبوسی بهعنوان شخصیت موردحمایت امارات و سعودی و اسامه النجیفی بهعنوان چهره موردعلاقه ترکیه یاد کردهاند.
مشعان الجبوری از شخصیتهای برجسته سیاسی اهل سنت و نزدیک به اسامه النجیفی قبلاً در اظهاراتی گفته بود که الحلبوسی دارای بیشترین حمایت عربی است که بسیاری از ثروتمندان عرب از او حمایت میکنند.
این در حالی است که گفته میشود ایاد علاوی که در طول سالهای گذشته یکی از چهرههای موردعلاقه شیخنشینهای حوزه خلیجفارس بود، در تغییر و تحولهای جدید سیاسی داخلی عراق، جایگاه خود را ازدستداده و برای همین صاحبنظران چندان شانسی را برای او در انتخابات آینده متصور نیستند.
علاوی در طول سالهای گذشته تحت عنوان گروه انتخاباتی الوطنیه (ملیگرا) رهبری جریانهای اهل سنت را بر عهده داشت.
عربستان سعودی و امارات نهتنها در ترکیببندی جریانهای سیاسی اهل سنت نفوذ دارند بلکه به اعتقاد مقتدا صدر رهبر جریان صدر، حامی و پشتیبان شکلگیری اغلب گروههای شبهنظامی اهل سنت نیز هستند.
جدا از همه اینها، عربستان سعودی و امارات بهعنوان حامیان اصلی گروههای تروریستی مانند القاعده (اسامه بنلادن)، توحید و جهاد (ابومصعب الزرقاوی) و داعش (ابوبکر البغدادی) به شمار میروند که بارزترین نمود این حمایت در انفجار پنجشنبه گذشته خودرو بمبگذاریشده در شهرک صدر که تعدادی کشته و زخمی برجای گذاشت، اتفاق افتاد.
درحالیکه رسانه الحدث سعودی اصرار داشت، اتهام نقش داعش را در این انفجار از گروه تروریستی داعش دور کند، داعش در بیانیهای عملاً و بهطور رسمی مسئولیت حمله تروریستی را پذیرفت.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/