صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۱۸ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۰

مبارزه با بیابان‌زایی و بحران کم‌آبی/ کشت کاکتوس توسعه داده می‌شود

معاونت علمی و فناوری با هدف اجرای برنامه‌های پیشگیری از بحران کم‌آبی و فرسایش خاک درصدد برآمده است تا کشت کاکتوس را توسعه دهد.
کد خبر : 575593

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، حسین بخشی- کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری با هدف اجرای برنامه‌های پیشگیری از بحران کم‌آبی، کاهش فرسایش خاک و تولید محصولات در شرایط خشک درصدد برآمده است تا کشت کاکتوس را توسعه دهد.


کاکتوس به عنوان یکی از راه‌های کسب درآمد و اشتغال‌زایی در مناطق گرم و خشک که با بحران کم آبی روبه‌رو هستند عمل می‌کند. پد این گیاه که با اعمال شیوه های مدیریتی تا ۲۰۰ تن در هکتار قابلیت برداشت دارد یکی از گزینه های بسیار مناسب برای تعلیف و تامین آب مورد نیاز دام است.


کارگروه تخصصی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای توسعه کشت این محصول کاربردی در کشور اقدام به اجرای ۳ طرح آزمایشی در ۳ استان بوشهر، سیستان و بلوچستان و مازندران کرده است. طرح‌هایی با تمرکز بر کشت ۲ گونه کاکتوس اپونتیا ایندیکا و اپونتیا استریکتا با هدف تثبیت شن، تأمین علوفه دام، اشتغال‌زایی و تهیه محصولات تجاری با ارزش افزوده مانند مکمل‌های غذایی، نوشیدنی‌ها و سایر محصولات.


گونه نوپال کاکتوس در برنامه‌های محیط زیستی برای جلوگیری از فرسایش خاک و مبارزه با بیابان‌زایی و حفظ مراتع مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاهان دارای سازگاری بالایی هستند و حتی در خاک‌های شدیداً آسیب‌دیده بی‌ثبات، نواحی بدون بارندگی که برای گونه‌های دیگر نامناسب است رشد می‌کنند. مزیت این محصول برای کشت صنعتی این است که تولید سریع دارد و برداشت اول، دو الی سه ماه بعد از کشت انجام می‌شود.


اجرای این طرح‌های آزمایشی مزایایی چون «تدوین دانش فنی روش های کاشت، داشت و توسعه کاکتوس»، «شناسایی اقلیم‌ها و مناطق مستعد و با پتانسیل در کشور برای کاشت»، «شناسایی محصولات فرآوری شده حاصل از کشت کاکتوس و انجام آزمایشات مختلف برای تعیین ارزش غذایی کاکتوس به عنوان غذای دام»، «کاهش خوراک دام و خروج ارز از کشور»، «امکان سنجی تولید سایر محصولات فرآوری شده با توجه به شرایط، اولویت و نیاز کشور» دارد.


گزینه‌های متنوعی برای استفاده از بخش‌های مختلف کاکتوس اپونتیا(پد، میوه و بذر) و فرآوری آنها به انواع مختلف محصولات وجود دارد. برخی از آنها محصولات تهیه شده از میوه این کاکتوس است که به شکل مربا، ژله و نوشیدنی درآمده است. محصولات ترشی و نمکی آن نیز عمدتاً از پالپ‌های میوه یا پدها به دست می‌آیند که به شکل پودر، قرص و کپسول برای مصارف دارویی و مکمل‌های غذایی مصرف می شوند. از بذر یا دانه‌های میوه این گیاه نیز روغنی با خواص عالی قابل تولید است.


انتهای پیام/۴۱۱۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر