پولهای بلوکهشده ایران حتی با سفر نخستوزیر کرهجنوبی آزاد نمیشود/ تکاپوی سئول برای بازگشت به بازار کشورمان
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، چونگ سیه کیون، نخستوزیر کرهجنوبی امروز به تهران میآید تا در سفری دوروزه با مقامهای ارشد کشورمان دیدار و درباره موضوعات مهم دوجانبه گفتوگو کند. این سفر در حالی انجام میشود که روابط تهران و سئول بعد از ۶ دهه، در سردترین وضعیت خود قرار گرفته که ناشی از عملکرد ضعیف دولت کرهجنوبی در چهار سال گذشته در قبال ایران است. سطح مناسبات تجاری ایران و کرهجنوبی که روزگاری تا ۱۲ میلیارد دلار در سال افزایش یافته بود، اکنون بدون چشمانداز بهبود روابط، نزدیک به صفر است.
مدتها بود بعد از خروج آمریکا از برجام، کرهجنوبی تصور میکرد جمهوری اسلامی ایران قادر نیست در برابر فشار حداکثری مقاومت و حتی این فشار را به دیگر کشورهای طرف معامله خود منتقل کند. کرهایها که در سالهای نهچندان دور روابط خوبی با ایران داشتند، بعد از تغییر دولت در سئول و روی کار آمدن جریانی وابسته به آمریکا، زیر بلیت واشنگتن رفتند و در جریان تحریم ایران، داراییهای کشورمان را نزد خود بلوکه کردند.
آنها در زمینه آزادسازی ۷ میلیارد دلار پولهای بلوکهشده کشورمان نزد خود کارشکنیهای زیادی کردند و نهایت پیشنهاد آنها این بود که از وون (واحد پول کرهجنوبی) در خرید کالاها و محصولات غیر کرهجنوبی استفاده کنیم و باید پول به دلار و سپس به هر ارز دیگری تبدیل شود. طبعاً این خطر وجود دارد در صورت جابهجایی پول، از سوی آمریکا مصادره شود. علاوه بر این، با نفوذی که آمریکا در سیستم بانکی کرهجنوبی دارد، اجازه جابهجایی پولها را حتی به کشور میزبان نمیدهد. در ادامه موضوع پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل متحد پیش آمد که گفته میشود کرهجنوبی با پرداخت حق عضویت ایران طبق سازوکار خاص خود موافقت کرده است.
علاوه بر بلوکه کردن میلیاردها دلار اموال ایران در بانکهای کرهجنوبی که در راستای منافع آمریکا زمینههای زیر فشار قرار گرفتن مردم کشورمان را فراهم کرده است، سئول شرکتهای دولتی و خصوصی فعال در ایران را خارج کرد و حتی در سه سال گذشته اقدامات تحریکآمیز نظامی انجام داد.
تغییر دولت در آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن که تغییراتی ظاهری را در تعامل با ایران به وجود آورده است، باعث شد تا در یک سال اخیر سئول برای جلب توجه ایران به تکاپو بیفتد و هیئتهایی را حتی در سطوح عالی به تهران اعزام کنند که آخرین هیئت امروز به ریاست نخستوزیر کرهجنوبی به ایران میآید. در سالهای اخیر هر زمان ایران برای حل مشکل پولهای بلوکه شده پیشنهادی ارائه کرده بود، کرهایها آدرس آمریکا را میدادند و حال به تکاپو افتادهاند تا همزمان با تعاملات برجام که ظاهراً گشایشی در روابط ایران و آمریکا به وجود آمده است، خود را از مظان اتهام تبرئه کنند.
برنامه رایزنیهای نخستوزیر کرهجنوبی در تهران
نخستوزیر کرهجنوبی که دو سال بهعنوان رهبر حزب حاکم و همچنین مدتی رئیس پارلمان این کشور بود، پیشتر سابقه سفر به تهران را در کارنامه خود داشته است. وی مرداد ماه ۱۳۹۶ بهعنوان رئیس وقت پارلمان کرهجنوبی برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی به تهران سفر کرده و همچنین در دوران ریاست علی لاریجانی بر مجلس شورای اسلامی، میزبان وی در سئول بوده است. بهطور کلی چونگ سیه کیون تعامل خوبی با ایران دارد و به نظر میآید علت سفر وی به تهران و موافقت جمهوری اسلامی با آن، همین تعامل مثبت وی با ایران باشد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در تشریح برنامه سفر نخستوزیر کرهجنوبی به تهران گفت: وی در این سفر دو روزه با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری دیدار و گفتوگو می کند.
ایران از کرهجنوبی برنامه دقیق برای آزادسازی پولهای بلوکهشده میخواهد
گفته میشود ایران به کرهجنوبی اطلاع داده است تنها در یک صورت میتوان به نتیجه مثبت در گفتوگوها با نخستوزیر کرهجنوبی امیدوار بود و آن، این است که سئول باید برنامهای جامع و دقیق برای بازپرداخت اموال بلوکهشده ایران در دورهای مشخص و با تضمین در زمینه اینکه داراییها بهوسیله دولت آمریکا به بهانه تحریمها توقیف نمیشود، ارائه کند.
با وجود این، یک منبع آگاه به خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا خبر داده تاکنون سئول از ارائه برنامهای دقیق برای آزاد کردن داراییهای بلوکهشده ایران خودداری کرده است.
سئول ارادهای برای آزادی اموال بلوکهشده ایران ندارد
این منبع افزود: تهران احساس میکند در طرف کرهجنوبی هیچ ارادهای برای آزاد کردن داراییهای ایران وجود ندارد و سئول می خواهد تا زمان رفع کامل تحریمها بهوسیله آمریکا زمان بخرد. ایران در یک سال گذشته پیشنهادهایی ازجمله ایجاد خط اعتباری بهوسیله دولت کرهجنوبی را مطرح کرده است که بتوانیم با استفاده از پول ملی کرهجنوبی نیازمندیهای خود را از خارج از کره خریداری و بهوسیله این خط اعتباری هزینه آن را پرداخت کنیم، اما کرهایها تاکنون این پیشنهاد را نپذیرفتهاند.
بیشتر بخوانید:
وی عنوان کرد: پیشنهاد دیگر ایران به کرهجنوبی استفاده از داراییهای ایران در این کشور برای استفاده در کانال بشردوستانه سوئیس بود. پیشنهادی که با مانع آمریکا مواجه شده است، زیرا کرهایها اعلام کردهاند برای واریز داراییها به کانال بشردوستانه سوئیس به تبدیل آن به دلار مجبور هستند و تضمینی وجود ندارد در مرحله تبدیل به دلار، این پولها بهوسیله دولت آمریکا توقیف شود.
این منبع آگاه تأکید کرد: دولت کرهجنوبی نتوانسته است در دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا (OFAC) برای تبدیل داراییهای ایران به دلار مجوز دریافت کند. علاوه بر این، تلاش کشورمان برای استفاده از ۵۵ میلیون دلار از داراییهایش در کرهجنوبی برای پیشپرداخت خرید واکسن سبد کوواکس سازمان بهداشت جهانی نیز به در بسته خورده است، زیرا سئول در مرحله گرفتن تأییدیه از دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، نتوانست از واشنگتن چراغ سبز یا تضمینی برای توقیف نشدن این پولها دریافت کند.
پیشنهاد ایران؛ راهحل ایرانی-کرهای
به گزارش آنا، با روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، دولتمردان کرهجنوبی که از شدت ناخرسندی ایران از رفتارهای سالهای اخیرشان بهویژه در دوران تحریم آمریکا خبر دارند، به تکاپو افتادهاند با رایزنیهای دیپلماتیک و البته دادن وعدههای توخالی، نظر ایران را به بهبود روابط جلب کنند.
هدف آنها این است که بتوانند در فرصت مناسب پس از رفع تحریمهای آمریکا وارد بازار بسیار پرمنفعت ایران شوند و خلأ سالهای دوری از بازار مطمئن کالاهایشان در غرب آسیا را جبران کنند؛ غافل از اینکه مسئولان ایرانی دیگر به سئول اعتمادی ندارند و این را به اطلاع آنها نیز رساندهاند. نباید از نظر دور داشت افکار عمومی کشورمان بعد از خروج شرکتهای کرهای از بازار ایران، همزمان با آغاز تحریمها، به کرهجنوبی بسیار بدبین شدهاند. طبق اظهارات برخی از مقامهای ایرانی، حتی اگر تحریمها نیز رفع شوند، فرش قرمز برای شرکتها و تولیدکنندگان کالاهای کرهای در کشورمان پهن نمیشود.
یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار آنا گفت: تهران در مذاکرات خود با کرهجنوبی اعلام کرده شرط ازسرگیری روابط دو کشور انتقال فناوری و تولید محصولت کرهای در داخل کشور است و ایران دیگر به بازار فروش کالاهای مصرفی سئول تبدیل نخواهد شد.
روز جمعه سعید عمرانی، معاون قضایی دادستان کل کشور نیز با تأیید این رویکرد ایران، گفت: شرکتهای سامسونگ و الجی در وضعیت دشوار تحریم مردم ایران را تنها گذاشتند و اجازه ورود دوباره آنها به ایران را نمیدهیم.
کرهایها سعی میکنند برای حل مشکلات در روابط دو کشور آدرس آمریکا را بدهند، ولی مقامهای ایرانی در مذاکرات با طرفهای کرهای اعلام کردهاند برای حل مشکلات در روابط دو کشور نباید به دولت آمریکا تکیه کرد. مقامهای ایرانی از کرهجنوبی خواستهاند بهدنبال راهکار کرهای- ایرانی برای حل مشکل بهرهمندی ایران از داراییهایش در کره باشد، زیرا بعد از سه سال تلاش بیهوده، راهکار کرهای- آمریکایی بینتیجه است. طبعاً با آدرسی که سئول به ایران میدهد و برای آزادی اموال مشروع خود باید با آمریکا مواجه شوند، هرگونه اقدام کره جنوبی برای بهبود روابط با ایران بیثمر است و نباید انتظار داشت بعد از سفر نخستوزیر کرهجنوبی به تهران اتفاق خاصی در زمینه آزادی اموال بلوکهشده ایران در کره رخ دهد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/