صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۳۵ - ۲۵ فروردين ۱۴۰۰
شرحی بر 31 سال تلاش علمی فرهنگی؛

دانشگاه آزاد اسلامی کاشمر مسیر موفقیت را چگونه طی کرد؟/ از فعالیت در فضای استیجاری تا تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان

سی و یکمین سال فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر با آغاز سال ۱۴۰۰ مصادف است. دانشگاهی که ثابت کرد می‌توان با نقشه راه، باعث تحول و پیشرفت در هر منطقه شد.
کد خبر : 573901

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- حمیدرضا بی‌تقصیر؛ بیست و پنجم فروردین سالروز راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر است. سال ۱۳۶۹ پیگیری هیئت مؤسس این واحد دانشگاهی به نتیجه رسید و از نیمه نخست دهه شصت راه‌اندازی این واحد دانشگاهی در دستور کار علاقه‌مندان به توسعه و پیشرفت این خطه کهن خراسان بزرگ قرار داشت. در نهایت نماینده این دیار در مجلس سوم موفق شد مجوز راه‌اندازی این واحد دانشگاهی را با همکاری هیئت مؤسس اخذ کند. بسیج درخور تحسینی در آن دوره برای آغاز فعالیت این واحد دانشگاهی در منطقه رقم خورد.


قبوض کمک به راه‌اندازی دانشگاه در میان متقاضیان مشتاق توزیع شد. با تلاش فرماندار وقت، جمعی از افراد نیک‌اندیش و بعضی مراکز حقوقی به تهیه ملزومات و تجهیزاتی برای راه‌اندازی این واحد دانشگاهی در فضایی استیجاری اقدام کردند. تدارک پذیرش دانشجو از فروردین تا پاییز همان سال ادامه داشت و در نهایت فعالیت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در شهرستان کاشمر با پذیرش ۴۴ دانشجو در رشته کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی از بهمن ۱۳۶۹ آغاز شد.


آن روزها یکی از دانش‌آموختگان دانشگاه امام صادق(ع) راهبری این واحد دانشگاهی را بر عهده داشت. محمد رمضانپور جراحت جنگ و عملیات تروریستی منافقان را بر تن داشت. وی در کسوت نیروی بومی با نزدیک به ۱۰ سال مدیریت این واحد دانشگاهی توانست با کمک کارکنان و استادان، نقشه راهی برای پیشرفت دانشگاه ترسیم کند. سال‌های آغازین فعالیت این واحد دانشگاهی، جمعی از معلمان و صاحبان مدارک تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به‌عنوان حق‌التدریس با این دانشگاه همکاری داشتند.


رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر به بیش از 70 رشته افزایش یافت


چند نیروی ارزشی به‌عنوان کارمند با مجموعه همکاری داشتند. کلاس‌ها در مدارس، آن هم در شیفت عصر برگزار می‌شد. تعامل بین‌بخشی خوبی میان دانشگاه و ارکان مدیریتی شهرستان برقرار بود. زمینی به وسعت ۱۶ هکتار در جوار مجموعه سیاحتی زیارتی سید مرتضی(ع) در جوار بولواری مشجر برای ساخت فضاهای آموزشی اختصاص یافت. همزمان موضوع گسترش رشته‌ها با جدیت دنبال می‌شد به نحوی که مهر ۱۳۷۰ رشته‌هایی مانند مهندسی علوم دامی، عمران و پرستاری در این واحد دانشگاهی راه‌اندازی شدند.


راه‌اندازی رشته مهندسی علوم دامی، باعث شد تا دانشگاه مزرعه‌ای بزرگ با یک واحد پرورش گاو شیری تهیه و تجهیز کند. در این مقطع بیش از هشت ساختمان برای خوابگاه، آزمایشگاه، کلاس درس، امور اداری و استادسرا در اجاره دانشگاه بود. دانشگاه در همین دوره در بخش مدارس سما فعالیت خود را آغاز کرد و توانست با اخذ زمین در یکی از بهترین نقاط شهر موفق به ساخت نخستین آموزشگاه شود. سال ۱۳۷۴ پروژه ساختمان آموزشی با ۶ هزار و ۴۰۰ مترمربع زیربنا در سایت دانشگاه به بهره‌برداری رسید.


نیمه دوم دهه  ۷۰ را باید بازه اوج‌گیری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر بدانیم. رشته‌های یازده‌گانه به بیش از ۳۰ رشته افزایش یافت. در این مقطع پروژه‌های عمرانی این واحد دانشگاهی از قبیل؛ سلف‌سرویس، مجتمع ورزشی، خوابگاه، فضای اداری، نانوایی، آزمایشگاه‌ها، استادسرا، مجتمع فرهنگی و انواع کارگاه‌ها کلنگ‌زنی شد. مقاطع تحصیلی افزایش یافت. مزرعه آموزشی دانشگاه با جدیت بیشتری فعالیت داشت. در دهه ۸۰ شاهد درخشش دانش‌آموختگان این دانشگاه در عرصه‌های مدیریتی مختلف شهرستان و استان خراسان بودیم.


این درخشش اکنون ادامه دارد. در این دهه رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر به بیش از 70 رشته افزایش یافت. دانشجویان از مقطع کاردانی پیوسته تا دکتری در این واحد دانشگاهی مشغول به تحصیل هستند. در دهه ۹۰ دانشگاه به عنصر پژوهش توجه بیشتری داشت. راه‌اندازی مرکز رشد و پیگیری طرح‌های پژوهشی برون‌سازمانی از این منظر قابل توجه است. دهه ۹۰ دوره توجه بیشتر به تعامل گسترده با ارکان مدیریتی شهرستان در حوزه‌های مختلف از پژوهش تا مسائل فرهنگی بود.


درخشش در حوزه تجاری‌سازی و رونق شرکت‌های دانش‌بنیان


در این راه شاهد همکاری‌های مختلفی در مسائل ورزشی، فرهنگی هستیم. کاهش جمعیت دانشجویی و متعاقب آن کمبود درآمد، باعث شد موضوع ایجاد شرکت دانش‌بنیان، تقویت مزرعه تحقیقاتی، تولید تخم‌مرغ، ایجاد مرکز مشاوره، انجام پروژه‌های برون‌دانشگاهی برای مراکزی مانند شهرداری و توجه به انواع ایده‌ها برای ایجاد منابع درآمدی جدید در دستور کار قرار بگیرد و این همه در حالی است که همچنان موضوع گسترش رشته‌ها به‌ویژه در مقاطع عالی در دستور کار قرار دارد.


سی و یکمین سال فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر با آغاز سال ۱۴۰۰ مصادف است. این واحد دانشگاهی در آخرین سال قرن چهارده هجری شمسی به تبعیت از خانواده دانشگاه آزاد اسلامی، ثابت کرد که می‌توان با نقشه راه، باعث تحول و پیشرفت در هر منطقه شد. نفس وجود این واحد دانشگاهی در ۳۰ سال گذشته باعث رونق اقتصادی کاشمر و گردش مالی ناشی از وجود این واحد دانشگاهی باعث رونق بانکداری در این شهرستان شد. بسیاری از مشاغل به تبعیت از حضور دانشجویان ایجاد و یا حیاتی تازه یافتند.


حضور دانشجویان غیربومی باعث رونق صنعت حمل‌ونقل برون‌شهری و درون‌شهری شد. برخی وام گرفتند و خوابگاه‌سازی کردند. تأثیرات فرهنگی حضور دانشجویان غیرقابل انکار است. ضرورت توجه به پرکردن اوقات فراغت دانشجویان باعث گسترش فضاهای مرتبط شده و این همه در حالی است که واحد دانشگاهی کاشمر کارنامه نابی در تربیت نزدیک به ۱۸ هزار دانش‌آموخته در مقطع کاردانی تا دکتری دارد. این نیروهای انسانی در جای‌جای شهرستان و استان و کشور منشأ اثر هستند.


 بسیاری از مدیران ارشد و لایه میانی شهرستان و استان دانش‌آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر هستند. تأثیر ادامه تحصیل افراد بومی در این واحد دانشگاهی از منظر عاطفی برای خانواده‌ها بسیار زیاد است. در دهه ۷۰ تا ۸۰ شاهد حضور گسترده دانشجویان غیربومی بودیم؛ البته از دهه ۸۰ جمعیت دانشجویان بومی افزایش یافت. در عصر کرونا این اقبال بیشتر شد به نحوی که اکنون دانشجویان غیربومی بیشتر در مقاطع ارشد و دکتری مشغول به تحصیل بوده و مدارس سما فعالیت درخشانی دارند.


سما با فعالیت آموزشگاه فنی و حرفه‌ای خود توانسته بخشی از تأمین نیروی انسانی جامعه در مقطع کاردانی را تأمین کند. افق‌های فراروی توسعه فعالیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر بسیار روشن است. همچنان شاهد تعامل مثبت دانشگاه با ارکان مدیریتی شهرستان و تأثیرگذاری مثبت دانشگاه در ابعاد مختلف شهرستان هستیم. دانشگاه بر آن است تا در حوزه تجاری‌سازی فعالیت‌های علمی خود خوش بدرخشد و شاهد رونق انواع شرکت‌های دانش‌بنیان باشد. فعالیت مرکز رشد این واحد دانشگاهی از این منظر درخور تأمل است.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر