پشت پرده صف های مرغ
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، درحالیکه جهاد کشاورزی استان بهعنوان متولی تولید مرغ مدعی است که در حوزه تولید کمبودی در استان نداریم و مشکلات موجود مربوط به حوزه توزیع و بیمسئولیتیها در این حوزه است، سازمان صمت بهعنوان متولی توزیع مشکل را مربوط به حوزه پیش از توزیع میداند. بااینحال، افزایش 4500 تومانی قیمت مرغ، صف خرید این محصول را کمی کوتاه کرد ،هرچند افزایش سرانه مصرف این محصول به دلیل گرانی گوشت قرمز در چند ماه گذشته را نمیتوان نادیده گرفت.
نابسامانی بازار مرغ از شهریور سال گذشته شروع شد و در ابتدا شاهد افزایش دو برابری قیمت این محصول در بازار بودیم. نبود نهاده دامی دولتی در بازار و رضایت نداشتن مرغداران، میزان جوجه ریزی را در کشور و بهتبع آن در استان کاهش داد. دولت نیز بارها با سهمیهبندی نهاده دامی و تعیین قیمت و تشدید نظارتها سعی در کنترل بازار و قیمت مرغ داشت اما این تلاشها به سرانجام نرسید.
ستاد تنظیم بازار استان برای مدیریت بازار این محصول، مرغداران را موظف کرد که بخشی از تولید خود را بر اساس قیمت مصوب 20 هزار و 400 تومان به مردم عرضه کنند اما این تصمیم که باعث به وجود آمدن مرغ دونرخی در بازار شد، تنها خروجی آن ایجاد صفهای طولانی مردم برای خرید مرغ باقیمت مصوب دولتی بود.
کشتارگاهها و مرغداران برای جبران ضرر فروش مرغ 20 هزار و 400 تومانی به فروش مرغ بهصورت قطعهبندی با دو برابر قیمت مصوب اقدام کردند اما ستاد تنظیم بازار کشور در اواخر بهمن سال گذشته برای ساماندهی بازار مرغ ،فروش این محصول بهصورت قطعهبندی را ممنوع اعلام کرد.درنتیجه این مصوبه یخچالهای فروشگاههای پروتئینی خالی از مرغ شد، ابتدا تصور بر این بود که میزان جوجه ریزی در استان کاهش یافته است اما سازمان جهاد کشاورزی استان در بهمن ماه از جوجه ریزی 5/9میلیون قطعهای در استان خبر داد و اعلام کرد: در نیمه دوم اسفند مرغ موردنیاز بازار استان کاملاً تأمین خواهد شد.
با توجه به اینکه فروش مرغ بهصورت قطعهبندی و خارج از قیمت مصوب در استان ممنوع اعلام شد، مردم برای خرید این محصول مجبور شدند به فروشگاههای معدود تعیینشده در شهر مشهد مراجعه کنند و این مسئله به تشکیل صفهای طولانی خرید مرغ در بازار مشهد منجر شد.
با توجه به این که حجم جوجه ریزی در بهمن ماه، بنا بر اذعان مدیران سازمان جهاد کشاورزی استان 5/2 میلیون قطعه مازاد بر نیاز بازار استان بود و مدیریت توزیع گوشت مرغ بهطور کامل در اختیار زنجیرههای منتخب قرار گرفت و عرضه تنها باقیمت مصوب و در مراکز منتخب انجام میشد ،انتظار میرفت که مازاد تولید باعث مازاد عرضه و درنتیجه متعادل شدن بازار مرغ در ایام نوروز شود اما این اتفاق رخ نداد. درنهایت به رغم این که رئیسجمهور وعده داده بود تا پایان دولت، افزایش قیمتی در کالاهای اساسی رخ ندهد اما در پایان تعطیلات نوروزی قرارگاه سامان دهی مرغ کشور، قیمت این محصول را 22 درصد افزایش داد و قیمت هر کیلو مرغ گرم از 20400 به 24900 تومان رسید، قابلتأمل آن که رئیس این قرارگاه ،وزیر جهاد کشاورزی است.
بعدازاین افزایش قیمت 4500 تومانی، جهاد کشاورزی اعلام کرد بازار به آرامش خواهد رسید ، به طوری که روز دوشنبه خاوازی وزیر جهاد کشاورزی گفت: طی بازدید هایی که از مراکز توزیع مرغ داشته ام، مشکل حل شده و مردم هم خوشحال بوده اند! این اظهارات در حالی مطرح می شود که طی دو روز گذشته مشاهدات میدانی خبرنگار ما حاکی از آن بود که صفهای خرید مرغ در بازار مشهد اگرچه کمتر شده اما همچنان وجود دارد. سؤال این جاست که اگر تولید مازاد وجود داشت ،چرا نیاز بازار تأمین نشد؟ چرا بعدازاین افزایش قیمت بناست بازار مرغ آرامش پیدا کند؟
رئیس هیئتمدیره اتحادیه سراسری صنعت مرغداری کشور در تحلیل این مسئله در گفت وگو با خراسان رضوی میگوید: اگرچه قیمت مصوب فعلی موجب آرامش بازار خواهد شد و مرغداران از آن رضایت دارند اما این آرامش مقطعی خواهد بود.
مرغهای کموزن!
حسین فاطمی میگوید: جهاد کشاورزی اعلام کرده در اسفندماه حدود 125 میلیون قطعه جوجه ریزی در کشور انجامشده است، پس چرا نیاز بازار تأمین نشد؟ این میزان جوجه ریزی در طول چند سال گذشته بیسابقه بوده است. در شرایطی که مرغ کشور همیشه با 90 میلیون قطعه جوجه ریزی در ماه تأمین میشود، چرا 30 میلیون مازاد جوجه ریزی نیاز را پوشش نداد؟ دلیلش مشخص است؛ اینها میخواهند ذائقه مردم را تغییر دهند به همین دلیل وزن مرغها را کاهش دادهاند.
وی توضیح میدهد: هم اکنون بخش عمده جوجه ریزی انجامشده مربوط به مرغ نژاد «آرین» است، بازدهی این نژاد 30 درصد کمتر از نژاد «راس» است که تا پیشازاین جوجه ریزی میشد. وزن مرغ نژاد آرین حدود 9/1 کیلوگرم است اما نژاد راس حدود 5/2 کیلوگرم است. به همین دلیل است که حجم بالای جوجه ریزی پاسخ گوی نیاز وزنی بازار نبوده است، یعنی 125 میلیون قطعه جوجه ریزی نژاد آرین، 237 میلیون کیلو مرغ را در دوره 45 روزه به بازار عرضه میکند اما نژاد راس در بدترین حالت بیش از 275 میلیون کیلو مرغ را به بازار عرضه میکند.
رئیس هیئتمدیره اتحادیه سراسری صنعت مرغداری کشور میگوید: علاوه بر این جهاد کشاورزی تنها برای دوره 42 روزه نهاده در اختیار مرغدار میگذاشت و در این مدتزمان وزن مرغ در نهایت به 7/1 کیلوگرم میرسید، مرغدار برای تکمیل دوره 45 روزه مجبور بود نهاده موردنیاز سه روز خود را از بازار آزاد تهیه کند. زمانی که جهاد متوجه کاهش وزن مرغ شد، اعلام کرد تا 45 روز هم نهاده را تأمین میکند اما این تصمیمات و خطاهای مدیریتی به چه قیمتی برای مردم و مرغدار تمام شد؟ الآن جهاد کشاورزی کوتاه آمده است و میگوید که دوره مرغ تا 50 روز مجاز است. ما به دولت اعلام کرده بودیم الآن زمان مناسبی برای تغییر ذائقه مردم و کاهش وزن مرغ نیست اما کسی گوش شنوا نداشت.
قیمت جوجه 2 برابر شد، مرغ ثابت ماند
فاطمی میافزاید: دولت قیمت هر کیلو مرغ را 20400 تومان مصوب و قیمت جوجه یکروزه را 2800 تومان تعیین میکند، اما در همین بازه زمانی یک ماه گذشته دولت قیمت جوجه یکروزه را به 4200 تومان تغییر داد ولی قیمت مرغ ثابت ماند. نتیجه این رفتار دولت، افزایش هزینه تولید مرغ برای مرغدار است زیرا با هر هزار تومان گرانتر شدن جوجه یکروزه هزینه تولید مرغ 500 تومان افزایش می یابد اما دولت بیتوجه به این مسئله به مرغدار فشار آورد که قیمت مرغ را افزایش ندهد به بهانه این که میخواهد از سفره مردم حمایت کند. اگر هدف دولت این است چرا اجازه داد قیمت جوجه یکروزه دو برابر شود؟ دلیلش مشخص است ،بخش عمده تولید جوجه یکروزه در اختیار یکنهاد خاص،بنیاد کوثر است.
نهادهای که 20 روزه تحویل میشود
وی میگوید: دولت اعلام میکند که نهاده دامی را ظرف یک هفته به مرغدار تحویل میدهد، اما این حرف خلاف واقع است زیرا امروز که مرغدار در سامانه بازارگاه ثبتنام و پول نهاده دامی را کامل پرداخت میکند ،بین 20 تا 40 روز زمان میبرد که نهاده به دستش برسد، در این مدت مرغدار نهاده دامی موردنیاز را از کجا تأمین کند؟ با چه هزینهای؟ آیا دولت پاسخ گوست؟
پیشتر از این( چهاردهم فروردین) رئیس سازمان جهاد کشاورزی مدعی شده بود که دلیل صفهای طولانی مرغ در مشهد کمبود تولید نیست بلکه به شبکه توزیع بازمیگردد. اما آیا این موضوع صحت دارد؟
مرغ تحویلی نیمی از نیاز را پوشش میدهد
معاون امور بازرگانی سازمان صمت استان بهعنوان متولی اصلی توزیع مرغ در استان دراینباره به خراسان رضوی میگوید: نیاز گوشت مرغ در بازار استان حدود 550 تن بهصورت روزانه است که این میزان در بازههای زمانی مانند ایام نوروز و مناسبتهای خاص مانند ماه رمضان به 600 تن هم میرسد. از این میزان ،نیاز بازار مشهد روزانه حدود 300 تا 330 تن است. اما در بازه زمانی ماه گذشته روزانه تنها 380 تن مرغ بهطور متوسط در کشتارگاههای استان کشتار و تحویل مرکز ثامن میشد تا در میان زنجیرههای توزیع فروشگاهی عرضه شود و به دست مصرفکننده برسد.
علی غفوری مقدم میافزاید: از این حجم( 380 تن) تنها 180 تن به بازار مشهد میرسید که نیمی از نیاز این شهر را تأمین میکرد، بقیه به صورت سهمیه ای بین شهرستان های استان توزیع می شد. در چنین شرایطی، به رغم این که ما حدود 600 واحد صنفی فروش مرغ در مشهد داریم اما باید به هر واحد حداقل 500 کیلو مرغ بهصورت روزانه تحویل میدادیم و طبیعی بود که نتوانیم همه 600 واحد را پوشش دهیم چون میزان ورودی گوشت ما کم بود، درنتیجه ما شاهد ایجاد صفهای طولانی شهروندان برای خرید این محصول بودیم که این مسئله در کل کشور عمومیت داشته است.
مرغداران مرغ را نمیدهند
وی دلیل کمبود عرضه مرغ به کشتارگاهها را چند مسئله میداند و توضیح میدهد: ابتدا این که، ما در بحث تحویل مرغ زنده به کشتارگاهها باقیمت مصوب 14400 تومان از سوی مرغداران با مشکل مواجه بودیم زیرا مرغدار میگفت فروش مرغ زنده با این قیمت بههیچعنوان برای او صرفه ندارد. دوم این که ،بازار مرغ استان تحت تأثیر بازار تهران و مرغداریهای استان مازندران است زیرا بخشی از گوشت مرغ استان از زنجیره تولید استان مازندران تأمین میشد اما به دلیل این که میزان تقاضا در تهران به شدت افزایش یافته بود ،عملاً مرغی از این استان به مشهد نمیآمد و علاوه بر این برخی استانها قیمت مصوب مرغ را رعایت نمیکردند و طبیعی بود که مرغدارها محصول خود را به این استانها می فروختند به همین دلیل استان خراسان رضوی و مشهد با کمبود عرضه مرغ زنده مواجه شده بود.
نژاد سبکوزن مرغ مقصر بعدی است؟
معاون سازمان صمت درباره اظهارات جهاد کشاورزی استان مبنی بر مازاد جوجه ریزی در استان نیز میگوید: این مسئله درست است اما به دلیل این که جوجهای که برای جوجه ریزی استفاده میشد، نژاد آرین بود و این نژاد وزن محصول دهی گوشتش کمتر از نژاد قبلی بود ،ما شاهد بودیم که به رغم حجم بالای تعداد مرغها وزن گوشتی واردشده به چرخه کم است. هرچند این اقدام جهاد کشاورزی در استفاده از نژاد بومی در جوجه ریزی کاملاً در جهت خودکفایی و درست بوده است اما وزن این مرغ حدود 7/1تا 8/1 کیلوگرم بود ولی نژاد قبلی بیش از 2/2 کیلوگرم وزن داشت، به همین دلیل ما شاهد کاهش حجم وزنی گوشت مرغ استحصالشده در کشتارگاههای مرغ استان بودیم.
بعد از افزایش قیمت، روند در حال مثبت شدن است
غفوری مقدم درباره افزایش 4500 تومانی قیمت مرغ میگوید: تا پیشازاین ستاد تنظیم بازار قیمت مرغ را تعیین میکرد که ملاحظات خود را داشته است اما اکنونکه قرارگاه سامان دهی مرغ ایجادشده و مدیریت آن را وزیر جهاد بر عهده دارد، ملاحظات تولید هم در نظر گرفتهشده است. بدون شک نمیتوان با اعمال فشار و تشدید نظارتها تولیدکننده و مرغدار را مجبور کرد که با ضرر تولید کنند و نتیجه این عمل کاهش تولید و عرضه خواهد بود. به همین دلیل طی دو روز گذشته توزیع مرغ در بازار استان و مشهد متعادلتر شده است و پیشبینی میشود این رویه ادامهدار باشد و بتوانیم بین همه 600 واحد فروشگاهی مرغ توزیع و نیاز بازار را تأمین کنیم.
تولید بهاندازه کافی است، توزیع مشکل دارد
اما معاون امور دام جهاد کشاورزی بهعنوان متولی حوزه تولیدکننده مرغ استان ، نظری مخالف با معاون سازمان صمت دارد. مجید جعفری در گفت وگو با خراسان رضوی میگوید: میزان کشتار مرغ که بهصورت رسمی در دام پزشکی استان ثبت میشود بیانگر آن است که در این مدت بهطور میانگین بین 270 تا 300 هزار قطعه مرغ کشتار میشد که وزن آنها بهطور میانگین 8/1تا 2 کیلو بوده است، یعنی بهطور میانگین روزانه 540 تن مرغ تحویل کشتارگاهها میشد اما این که بعد از مرحله تحویل، در توزیع مرغ چه اتفاقی رخداده است باید شبکه توزیع صنفی و سازمان صمت توضیح دهند.
وی میگوید: نیاز استان به مرغ گرم بر اساس آخرین برآورد مصرف سرانه که مدیران سازمان صمت هم اعلام کردهاند بهصورت روزانه در نهایت 500 تن است، درحالیکه حجم مرغ کشتار شده (یک شنبهشب) 540 تن بوده است. میزان جوجه ریزی استان در اسفندماه تأمینکننده 16 هزار تن گوشت در ماه بوده است که بهطور متوسط روزانه 540 تن مرغ گرم میشود یعنی 40 تن بیش از نیاز بازار استان.
بهترین وزن مرغ سالم چقدر است؟
معاون جهاد کشاورزی استان درباره جوجه ریزی مرغ نژاد «آرین» بهجای نژاد«راس» و کاهش وزن مرغهای تولیدشده میگوید: این ادعا بههیچعنوان صحیح نیست زیرا در سال 99 کمتر از یکمیلیون قطعه جوجه نژاد«آرین» در استان جوجه ریزی شده است و بخش عمده جوجه ریزی انجامشده نژاد راس و چند نژاد دیگر بوده است و نژاد آرین جوجه ریزی شده بسیار پایینتر از حدی است که بخواهد در بازار تأثیرگذار باشد، علاوه بر این مرغداران 100 درصد نهاده موردنیاز برای دوره 45 روزه را دریافت کردهاند.
این که اعلام میشود نهاده دامی در بازه 20 روزه به مرغدار تحویل داده میشود صحت ندارد زیرا 90 درصد نهاده دامی موردنیاز مرغداران را اداره کل پشتیبانی امور دام متقبل شده بود و در کمتر از یک هفته تحویل مرغدار میشد. انتقادها در مورد نژاد آرین در حالی مطرح می شود که به گفته بسیاری از کارشناسان تغذیه و سلامت، مناسبت ترین وزن مرغ حدود 2/1 تا 8/1 کیلوگرم است تا مرغ در آن وزن تجمع چربی در محوطه شکمی و دانی نداشته باشد.
انتقادهای تند علیه سازمان صمت
جعفری انتقاد خود را متوجه سازمان صمت استان میکند و میگوید: چرا سامانه توزیع اصناف دیر راهاندازی شد ،درحالیکه ما اعلام کردیم برای مدیریت بازار از ابتدای اسفندماه این کار انجام شود. چرا درحالیکه ما در بازار مشهد با کمبود شدید مرغ مواجه بودیم، در برخی شهرستانها مازاد مرغ گرم در یخچال مغازهها مانده بود و دنبال ارسال آن به مشهد بودهاند؟ صمت ،توزیع شهرستانی مرغ را نتوانست درست انجام دهد و برخی شهرستانها دو برابر نیاز خود مرغ برمیداشتند.
توزیعکننده خودش کشتار کن است
وی ادامه می دهد: در این مدت قطعهبندی مرغ انجام میشد و جالب بود روزهایی که مرغ در بازار مشهد پیدا نمیشد، بعد از ظهرها مرغ قطعهبندی در مغازهها عرضه میشد. این مرغ قطعهبندی شده از کجا میآمد؟ به تازگی هم اعلام کردند که مرغ باید در سردخانه ثامن تحویل امور پشتیبانی و بعد در شبکه توزیع شود اما مدیرکل امور پشتیبانی اعتراض میکرد که چرا وقتی 200 تن مرغ تحویلشده است، تنها 100 تن در بازار توزیعشده است؟ سازمان صمت دراینباره مسئولیتی را نپذیرفته است و آن را به اصناف واگذار کرده است ، ادارههای صمت هیچ کاری نکردند و نمایندگان اصناف هم که مرغ را تحویل میگرفتند ،خودشان کشتار کن بودهاند و مغازهدار و عملاً مرغ را کشتار کنها ازایندست به آن دست خود جابه جا میکردند.
وی درباره نیاز بازار استان به گوشت مرغ گرم میگوید: نیاز استان همیشه حدود 480 تن و نیاز شهر مشهد حدود 185 تا 200 تن بهصورت روزانه بوده است. الآن یکباره صمت میگوید ما بیش از 500 تن مرغ نیاز داریم و مشهد 300 تن میخواهد که اینها متأثر از هیجانات است.
تغییر سرانههای مصرف
مدیرکل پشتیبانی امور دام استان نیز درباره این اختلافنظر جهاد کشاورزی با سازمان صمت درباره میزان تولید و توزیع مرغ در بازار استان به خراسان رضوی میگوید: بر اساس آمار سامانه طیور گوشتی «سماصط» سال 99 حدود 83 میلیون قطعه جوجه ریزی در استان انجامشده است که بیانگر تأمین نیاز استان است. درگذشته مصرف سرانه گوشت مرغ استان 23 تا 25 کیلو بوده و الآن اعلامشده به 28 کیلو افزایش یافته که متأثر از افزایش قیمت گوشت قرمز بوده است.
سعادت علی نیا درباره توزیع مرغ در مشهد میگوید: از تاریخ 23 اسفندماه تاکنون بیش از 4 هزار تن مرغ وارد سردخانه ثامن و تحویل نمایندگان صنف گوشت مرغ و ماهی شده است و ( دوشنبه) بیش از 260 تن گوشت مرغ وارد این سردخانه شده است و بناست در شبکه صنفی توزیع شود.
علاوه بر این، از 10 اسفندماه تاکنون حدود 1200 تن مرغ منجمد در بازار توزیعشده که 800 تن آن در مشهد توزیعشده است. وی درباره نیاز واقعی مشهد به مرغ گرم بهصورت روزانه میگوید: اگر سرانه 28 کیلو را برای هر شهروند در نظر بگیریم، نیاز روزانه بازار مشهد به مرغ گرم 230 تن خواهد بود. در سالهای 97 و 98 که بنده متولی امور دام جهاد کشاورزی بودم، میزان جوجه ریزی سالانه حدود 80 میلیون قطعه بوده است. در سالهای 97 و 98 میزان نیاز بازار استان به مرغ گرم 430 تا 440 تن و نیاز بازار مشهد هم حداکثر 200 تن بهصورت روزانه بوده است.
مجوز با کشتار یکی نیست
معاون بازرگانی سازمان صمت در واکنش به انتقادهای معاون جهاد کشاورزی به سازمان صمت به خراسان رضوی میگوید: آن چه جهاد کشاورزی اعلام میکند بر اساس مجوزهای کشتار و برآورد وزن مرغ است اما آن چه مهم است آمار کشتار است، یعنی ممکن است آن چه بر اساس مجوز اعلام میشود ، ازآن چه کشتار میشود خیلی بیشتر باشد. از سویی شبکه توزیع بعد از خروج از کشتارگاهها محسوب میشود و کشتارگاهها در اختیار خود جهاد کشاورزی است. ممکن است کسی مجوز کشتار گرفته و مرغ زنده خود را به کشتارگاه نیاورده باشد و در مسیر دیگری قرارگرفته باشد اما ارقام میزان کشتار گویای مسئله است.
غفوری مقدم درباره نحوه برآورد سرانه مرغ و نیاز روز بازار مرغ مشهد و استان میگوید: بعد از گران شدن گوشت قرمز طی سال گذشته و ماههای اخیر سرانه مصرف گوشت مرغ از 23 کیلو به حدود 30 تا 33 کیلو رسیده است که در استان اجماع روی 30 کیلو برای هر شهروند است. بر این اساس نیاز روزانه استان به گوشت مرغ بین 530 تا 550 تن و این عدد معقول است.
واکنش به انتقادهای جهاد
وی در واکنش به انتقاد معاون جهاد کشاورزی درباره نپذیرفتن مسئولیت و ورود مستقیم به نظارت و توزیع گوشت مرغ در مشهد و شهرستانها میگوید: این انتقادها صحیح نیست و بنده تعجب میکنم، ما با جهاد کشاورزی داریم کار میکنیم، بنده هم اگر بخواهم میتوانم دست بگذارم روی ایرادهای تأمین گوشت و این خیلی بد است. بنده تصور میکنم کسی که این اظهارات را مطرح کرده، از مسئله بیاطلاع بوده است. این حرف کاملاً غیر کارشناسی است که بگوییم سازمان صمت برود مرغ توزیع کند. ما هیچ زمانی این کار را نمیکنیم، ما شبکه توزیع داریم که شبکه صنفی است و همه کالاها را شبکه صنفی ما توزیع میکند، ما سیاستگذار هستیم و نظارت میکنیم.
نظارت بر کشتارگاهها با جهاد است
غفوری مقدم میگوید: اگر مرغ گرم بهاندازه کافی وجود داشت، نیازی به حضور ما نبود، حتماً در فرایند تأمین مشکل وجود دارد که ما این میزان بازرس و ناظر در کشتارگاهها مستقر کردهایم. چون قیمت مرغ مشکل داشت، راههای فرار مرغ هم زیاد شده بود مانند قطعهبندی مرغ، الآن جهاد کشاورزی هم فهمیده که مشکل در قطعهبندی است که آن را ممنوع کرده است، قطعهبندی مرغ کجا اتفاق میافتد؟ کشتارگاهها، نظارت بر کشتارگاهها با چه کسی است؟ جهاد کشاورزی. از کشتارگاه به بعد بر عهده شبکه توزیع است. اگر در کشتارگاهها قطعهبندی انجام میشود، وظیفه جهاد و دام پزشکی است که جلوی آن را بگیرند. تولید مرغ اگر هم مناسب باشد در شبکه توزیع قرار نمیگیرد.
مجلس پرونده تخلف دولت درتنظیم بازار مرغ را قضایی کرد
محمد اکبری - پس از قرائت دو گزارش از تخلفات و نابسامانیهای اخیر در تنظیم بازار مرغ در صحن مجلس، پرونده این تخلفات برای رسیدگی به قوه قضاییه ارسال شد. به گزارش خراسان، کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی که برای استماع گزارش نابسامانی بازار و گرانی مرغ به صحن علنی مجلس فراخوانده شده بود، ضمن اعلام عذرخواهی به نمایندگی از دولت درخصوص وضعیت بازار مرغ، تقلب شرکتهای بستهبندی و صنوف را دلیل اصلی التهابات بازار مرغ دانست. وی خاطرنشان کرد: امروز آمار احتکار و منجمد کردن گوشت مرغ را داریم به طوری که در تهران که حداکثر نیاز روزانهاش به گوشت مرغ یک هزار و ۲۰۰ تن است مشخص شد فقط نزدیک به یک هزار تن در سه شیفت بستهبندی اتفاق افتاده است.
در این جلسه پس از ارائه گزارش کمیسیون کشاورزی مجلس با موضوع گرانی و نابسامانیهای اخیر بازار در صحن علنی مجلس، نمایندگان با ارسال این گزارش به قوه قضاییه به استناد ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس با ۲۰۲ رأی موافق، ۸ رأی مخالف و بدون رأی ممتنع از مجموع ۲۳۸ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند. در گزارش های مجلس، تصمیمات رئیس جمهورو همچنین بانک مرکزی و وزارتخانه های صمت و جهاد کشاورزی به عنوان مقصران التهاب در بازار مرغ معرفی شدهاند.
ساداتی نژاد، رئیس کمیسیون کشاورزی در جریان قرائت گزارش این کمیسیون به مواردی همچون رانت زا بودن ارز ۴۲۰۰ تومانی برای نهادهها اشاره کرد و گفت: یک تریلر نهاده، ۵ میلیارد تومان سود دارد. سهراب گیلانی نماینده شوشتر در این باره در صحن مجلس گفت: سامانه بازارگاه مشکل جدی دارد؛ در حالی که ۵۵ درصد واردات به این سامانه و ۴۵ درصد به بازار آزاد اختصاص یافته است. پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت: در سه سال گذشته ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رانت توزیع شده که دلیل آن نبود نظارت بر فرایندهایی است که در سامانه های تخصصی حوزه اقتصاد و تجارت تعریف شده است.
قالیباف، رئیس مجلس نیز پس از قرائت این گزارش ها گفت: هم اکنون مهلت مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی در سال 98 درباره بند یک ماده 1 قانون تمرکز وظایف بین وزارتخانه های کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت تمام شده و از آن جا که تمدید مجدد آن در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی تصویب نشد، مقرر شد در نخستین جلسه امسال این موضوع تعیین تکلیف شود و وظایف به مسیر قانونی خود بازگردد. وی با بیان این که خواست مجلس، بازگشت وظایف وزارت جهاد کشاورزی به مسیر قانونی است، ادامه داد: وزیران صمت و جهاد کشاورزی نیز با این موضوع موافق هستند، بنابراین با این تصمیم قطعاً نابسامانی موجود پایان می یابد.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/
انتهای پیام/