صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۶ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۰

آژیر قرمز کووید ۱۴۰۰

مرگ‌های هولناک کرونایی و آمارهای حزن‌آور مربوط به ابتلاها و بستری‌های کرونایی بازهم در حال تکرار است.
کد خبر : 572718

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مسؤولان بهداشتی و درمانی ۱۰ استان کشور از اوضاع وخیم کرونایی این روزها می‌گویند. مرگ‌های هولناک کرونایی و آمارهای حزن‌آور مربوط به ابتلاها و بستری‌های کرونایی بازهم در حال تکرار است. گرچه مرگ‌های روزانه هنوز به عدد ترسناک ۲۰۰ و بالاتر نرسیده ولی تاریخ دوباره تکرار شده و گذشته بار دیگر پیش چشم‌مان ایستاده است.


با این‌که این گذشته چندان دور نبود ولی هیچ‌کسی - نه مردم و نه مسؤولان- از آن درس نگرفتند و ما حالا یک بار دیگر به وضعیت زمستان ۹۹ نزدیک شده‌ایم،‌ حتی با وضع و حالی بدتر؛ با ابتلای روزانه بیش از ۱۱هزار نفر به کرونا، مرگ‌های سه‌رقمی روزانه و آمار چهاررقمی بیماران بدحال بستری در بخش‌های مراقبت ویژه که هر روز بزرگ‌تر می‌شود. ۱۰ مسؤول بهداشتی و درمانی در استان‌های عمدتا بحرانی کشور دراین‌باره اظهار نظر کرده‌اند و هر ۱۰ نفر نسبت به روزهای تیره‌ای که پیش‌رویمان خواهد بود هشدار داده‌اند؛ روزهایی که البته امید است با به خود آمدن مردم و مسؤولان با کشندگی کمتری همراه باشد.


افزایش ۱۰۳درصدی بستری‌ها



عباس موسوی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران



متاسفانه بیماری کرونا در استان مازندران با شیب تند رو به افزایش است و تعداد مبتلایان در ۱۵روز نخست فروردین، دو برابر شده و فقط در۲۴ ساعت گذشته ۲۴۴بیمارجدید در بیمارستان‌های استان بستری شدند. در روز اول فروردین ۴۴۱بیمار به‌علت ابتلا به کرونا در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بستری شدند و این آمار در ۱۵فروردین به ۸۹۴ بیمار رسید که افزایش ۴۵۳بیمار بستری با رشد ۱۰۳درصدی در عرض ۱۵روز زنگ خطر جدی است. غالب بیماران به ویروس جهش‌یافته انگلیسی مبتلا می‌شوند که سرعت شیوع آن بسیار بالاست و افراد کم‌سن و سال را نیز بیش از نوع معمولی درگیر می‌کند.

 خوشبختانه تا امروز حدود ۹۰درصد از کادر درمان مازندران واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند اما چه سود که سفرهای نوروزی آزادانه انجام شد.  ما این روزها با موج جدید بیماری مواجه‌ایم. اما اگر در یک‌هفته تا ۱۰روز آینده پروتکل‌ها و محدودیت‌ها را به‌طور جدی رعایت کنیم، می‌توانیم امیدوار باشیم شدت موج چهارم را کم کنیم. اما اگر مردم با همان شیوه دو هفته اخیر عمل کنند روزهای بدی در پیش خواهیم داشت.




درگیر با ویروس جهش‌یافته



نوید دانایی، رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان

 در حال حاضر شهرستان‌های شاهرود، دامغان و سمنان به لحاظ شیوع کرونا در وضعیت نارنجی و بقیه شهرستان‌های استان در وضعیت زرد هستند. اکنون شدت افزایش بیماری نسبت به سایر استان‌ها چندان زیاد نیست ولی تعداد بیماران در حال افزایش است. خوشبختانه از لحاظ ابتلای کودکان هنوز اتفاق خاصی رخ نداده و همه چیز مثل قبل است. اکنون هیچ کودکی در استان سمنان بر اثر کرونا در بیمارستان بستری نیست و از ابتدای شیوع این بیماری تا به حال نیز تنها سه کودک با تست مثبت کرونا فوت کرده‌اند.



با این حال سرعت افزایش تعداد بیماران در پیک چهارم نسبت به پیک‌های قبلی بیشتر است و این حقیقت را نمی‌توان انکار کرد، زیرا در پیک‌های قبلی اگر آمارها ظرف یک هفته تکان محسوسی را تجربه می‌کرد اکنون در عرض سه تا چهار روز تعداد بیماران افرایش می‌یابد که این نشان‌دهنده احتمال درگیری با ویروس جهش‌یافته است. اما این‌که چرا پیک چهارم کرونا در کشور در حال شکل‌گیری است باید گفت دورهمی‌ها، نزدن ماسک، ساده‌انگاری و خستگی مردم از رعایت پروتکل‌ها باعث شده تا دوباره به روال قبل برگردیم. البته سفرهای نوروزی هم در این میان بی‌تاثیر نبوده  و امیدوارم ستاد ملی مقابله با کرونا به گونه‌ای تصمیم بگیرد تا به زودی این بیماری کنترل شود.



از تجربیات گذشته درس نگرفتیم

 


حسین فرشیدی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

 وضعیت استان هرمزگان بسیار خطرناک است و بیشتر شهرستان‌های استان هم‌اکنون در وضعیت نارنجی قرار دارند. افزایش موارد ابتلا و بستری در هرمزگان به‌صورت روزانه اتفاق می‌افتد و آمار مرگ و میرها نیز به‌وضوح در حال افزایش است.درهفته دوم تعطیلات نوروزی تعداد قربانیان کرونا نسبت به هفته اول افزایش سه برابری را تجربه کرد.  در استان هرمزگان در نیمه اول اسفند حدود ۱۳ هزار تست کرونا از افراد مشکوک گرفته شد و در نیمه اول فروردین این عدد به ۱۰ هزار تست کاهش یافت ولی با وجود کاهش تست‌ها، موارد مثبت کرونا افزایش یافت که این نگران‌کننده است.‌


همچنین در نیمه دوم اسفند ماه ۱۵نفر در هرمزگان بر اثر کرونا جان باختند که این آمار در نیمه اول فروردین با رشدی ۳۳درصدی مواجه شد.  این آمارها نشان می‌دهد که متاسفانه در زمان تعطیلات، چشم‌ها را روی تجربیات گذشته می‌بندیم، راه سفر را باز می‌گذاریم و مدیریت لازم را انجام نمی‌دهیم و همیشه هم از همین نقطه ضربه می‌خوریم.  تجربه به ما نشان داده که بعد از هر تعطیلی و انجام مسافرت‌ها، پیک بیماری و افزایش مرگ و میر و ابتلاها اتفاق می‌افتد ولی مشکل این است که ستاد ملی مقابله با کرونا به نظرات کارشناسی وزارت بهداشت توجه نمی‌کند. 


یکی از نگرانی‌های بخش بهداشت و درمان هرمزگان ورود کرونای انگلیسی از استان‌ها و کشورهای همسایه بود که با انجام سفرهای نوروزی و مسافرت‌های خارجی، ویروس انگلیسی به‌صورت گسترده در استان پخش شد. این درحالی است که از یک‌سو واکسن کرونا با تعداد اندک در اختیار شبکه بهداشت هرمزگان قرار می‌گیرد و از سوی دیگر در کشورهای همسایه کنترل خوبی بر کرونا انجام نمی‌شود به‌طوری که مواردی داشتیم اشخاصی از کشورهای همسایه وارد هرمزگان شده بودند و ادعای تزریق واکسن هم داشتند اما نتیجه تست کرونای آنها مثبت شد و به این طریق ویروس جهش‌یافته را به کشورمان آوردند.‌



شتاب انفجاری کرونا



آرش نجیمی، سخنگوی علوم پزشکی اصفهان

 پیش از تعطیلات پایان سال و آغاز روزهای تعطیل نوروز، شرایط اصفهان با شیبی ملایم شروع به بهترشدن کرده بود، به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌کردیم با آمدن تعطیلات، تغییرات اساسی در تعداد مبتلایان به کرونا در استان رخ دهد. اکنون این پیش‌بینی محقق شده و موارد ابتلا به کرونا در اصفهان به صورت تصاعدی در حال افزایش است وتغییراتی که به لحاظ بیماران شناسایی‌شده و بستری‌های مورد نیاز به ICUرخ‌داده، نشان‌دهنده شتاب وحشتناک و انفجاری کرونا است. استان اصفهان پیش از تعطیلات با حدود ۴۰۰ بیمار بستری وارد سال ۱۴۰۰ شد ولی اکنون بالای هزار بیمار بستری داریم که افزایش سه‌برابری را نشان می‌دهد. 


همچنین تعداد تست‌های مثبت از ۱۰ تا ۱۳درصد به بیش از ۴۰درصد افزایش یافته و چهار برابر بیشتر از قبل تعطیلات شده؛ حتی در دو سه روز گذشته بیمارانی که نیازمند مراقبت‌های ویژه بودند تقریبا دوبرابر شدند و تعدادشان ازحدود ۸۰ نفر به ۱۵۰نفر رسیده است.


در روزهای اخیر تعداد فوتی‌های کرونا نیز افزایش یافته که نشان می‌دهد با شیبی بسیار تندتر از موج‌های گذشته در استان اصفهان مواجهیم. در استان ما هیچ شهری به رنگ آبی نیست و همه شهرستان‌ها در وضعیت نارنجی یا رو به قرمز هستند که این تغییر رنگ‌ها به‌سرعت در حال تغییرند. به نظر می‌رسد موج جدید کرونا در استان از نوع درگیری با ویروس انگلیسی است.



افزایش بستری کودکان از ۳ به ۱۰ درصد



نادر توکلی، معاون درمان ستاد فرماندهی مدیریت کرونای تهران

 از تاریخ دهم فروردین ماه، شیب آمار کرونای شهر تهران افزایشی شد. تعداد بستری‌ها از ۳۰۰ به ۶۰۰ نفر و تعداد مراجعان سرپایی هم به بالای ۴۵۰۰ نفر رسید. درصد ابتلای کودکان تهرانی هم در خیز جدید بالا رفته است؛ آن‌قدر که در تابستان سال گذشته میزان بستری کودکان زیر ۱۰ سال حدود ۳‌درصد بود اما امروز بین ۸ تا ۱۰‌درصد از کودکان زیر ۱۰سال که علائم گوارشی دارند، بستری می‌شوند.



نکته واضح این است که شدت سرایت در بین مردم تهران بسیار بالا و درگیری‌ها عمدتا به شکل خانوادگی است. می‌توان گفت که با توجه به نوع رفتاری که ویروس در مبتلایان جدید از خودش نشان می‌دهد، با احتمال بالایی نشان‌دهنده ویروس جهش‌یافته است.  با این حال خوشبختانه ما کمبودی از نظر تجهیزات نداریم اما باید تمهیداتی برای افزایش تخت در روزهای آتی که احتمالا آمار مبتلایان و بستری‌ها بالا می‌رود، بیندیشیم. یکی از این تمهیدات این است که بیمارستان‌های مرکز کرونا، اعمال غیراورژانس را کم کنند و آنها را به بیمارستان‌های غیرکرونایی منتقل کنند.



سفرها باعث خیز دوباره کرونا شد



شهرام حبیب‌زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

 استان اردبیل این روزها به لحاظ شیوع کرونا زردرنگ است و به‌جز شهرستان گرمی، هیچ نقطه آبی ندارد. این موضوع باعث شده تا آمار مراجعان سرپایی و موارد بستری در استان حتی نسبت به هفته اول فروردین افزایش قابل توجه داشته باشد که ۱۹ بستری در روز سوم فروردین در ازای ۵۱ بستری در روز ۱۴ فروردین مؤید این مساله است.



من کاملا مخالف انجام سفرهای نوروزی بودم چون تجربه موج‌های اول، دوم و سوم نشان داده بود هر زمان که مردم اقدام به مسافرت، برگزاری مراسم و دورهمی می‌کنند به سبب رعایت نشدن موازین بهداشتی به‌ویژه فاصله‌گذاری اجتماعی وارد موج بعدی می‌شویم. سفرهای اخیر به‌شدت باعث خیز بیماری شده که افزایش تعداد موارد بستری و مراجعان سرپایی، گواه این ادعاست.



کرونا روی دور تند



محمد جمالیان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک

 طبق آخرین رنگ‌بندی کرونایی، شهرستان اراک در استان مرکزی قرمز و شهرستان‌های ساوه، زرندیه، آشتیان و خمین در وضعیت نارنجی و بقیه در وضعیت زرد قرار دارند، اما وضعیت بسیار شکننده است و احتمال این‌که دلیجان نارنجی و خمین و ساوه قرمز شود خیلی زیاد است.


اکنون پیک و شیب افزایشی کرونا در استان مرکزی بسیار تند است و پیش‌بینی ما این است که اگر همه در رعایت محدودیت‌ها همکاری نکنیم بضاعت درمانی استان پاسخگوی این موج نخواهد بود. همان‌طور که مشاهده می‌کنید در روزهای قبل از عید، آمار فوتی‌ها روزانه به ۷۰ تا ۸۰ نفر می‌رسید. اما اکنون آمار فوتی‌ها به نزدیک ۲۰۰نفر رسیده است. آمار بستری‌ها هم نسبت به روزهای قبل از عید دو برابر شده و این هفته آمار بستری‌ها حتما شیب تندتری پیدا می‌کند.



بستری‌ها ۱۰ برابر بیشتر شده است



 جمیل صادقی‌فر ، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایلام

 وضعیت کرونا در استان ایلام بحرانی است و اکنون شهرستان‌های دهلران و آبدانان در وضعیت قرمز، شهرستان‌های ایلام، چرداول، دره شهر و ایوان در وضعیت نارنجی و بقیه شهرها در وضعیت زرد قرار دارند.  در واقع استان ایلام بعد ازخوزستان دومین استانی بود که رسما وارد پیک چهارم کرونا شد؛ پس غیرمنتظره نیست اگر بگوییم میزان ابتلاها و بستری‌ها در استان بسیار نگران‌کننده است.  قبل از تعطیلات عید وضعیت ایلام مناسب‌تر بود ولی تعطیلات دو هفته‌ای، شرایط را ۱۸۰ درجه تغییر داد. درماه اسفند تعداد فوتی‌های ناشی از کرونا در استان درمجموع پنج نفر بود ولی در نیمه اول فروردین این آمار دو برابر شد.  میزان بستری‌ها هم بیش از ده برابر شده و در حالی که در اسفند ماه روزانه پنج تا شش نفر بستری جدید داشتیم اکنون تنها در یک روز بیش از ۶۰ نفر بستری می‌شوند.


   استان ایلام جزو استان‌هایی است که تعداد قابل توجهی از موارد بستری، مبتلا به ویروس جهش یافته بودند. درحال حاضر ما دیگر تست ویروس جهش یافته را انجام نمی‌دهیم، همانطور که دیگر در هیچ جای کشور این تست انجام نمی‌شود چون اکثر استان‌ها درگیر ویروس جهش‌یافته انگلیسی هستند. در این میان چون یکی از ویژگی‌های ویروس جهش‌یافته انگلیسی درگیر کردن افراد کم و سن و سال است، تعداد مبتلایان زیر ۱۰ سال نیز در استان بیشتر شده که این بسیار خطرناک است.


ما اکنون وارد پیک چهارم شده‌ایم و با وضعیتی که پیش می‌رویم این پیک بسیار نگران‌کننده است، به‌ویژه این‌که به نظر می‌رسد یک نوع بی‌خیالی و عادی‌انگاری افسارگسیخته در جامعه وجود دارد درحالی که وقتی ویروس جهش می‌یابد درستش این است که رفتار بهداشتی ما هم جهش‌یافته شود. خوشبختانه در این شرایط سخت، کمبودهایمان حساس و حیاتی نیست اما به‌هر حال در مراکزی که دور از مرکز استان هستند به دستگاه‌هایی مانند الکتروشوک و مانیتورینگ نیاز داریم. همچنین در استان‌های مرزی همچون ایلام به آزمایشگاه‌های مرزی و قرنطینه نیازمندیم، مخصوصا در مرز مهران که ورودی و خروجی‌های زیادی دارد.‌


وضعیت مهران فعلا مناسب است و حداقل در محدوده نارنجی قرار نگرفته ولی ما به‌شدت نگران مهران هستیم که با توجه به افزایش بستری‌ها احتمالا به سمت وضعیت نارنجی می‌رود. همچنین نگران شهرستان دهلران هستیم که همجوار با عراق و خوزستان است، به‌ویژه این‌که اولین مورد کرونای جهش یافته در استان ایلام مربوط به شهرستان دهلران و فردی بود که برای دندانپزشکی به یکی از شهرستان‌های استان خوزستان مراجعه کرده بود و باعث انتقال بیماری به بسیاری از دهلرانی‌ها شد.



 بیمار شدن ظرف ۲۴ ساعت



مجید شیرانی فرادنبه، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

 در روزهای اخیر در استان چهارمحال و بختیاری بیش از  ۸۳ هزار تست کرونا از افراد مشکوک گرفته شده، این درحالی است که مطمئنیم تعداد مبتلایان واقعی به کرونا بیشتر از افراد شناسایی شده است. خوشبختانه تعداد فوتی‌های ناشی از کرونا در استان نسبت به قبل کمتر شده ولی ابتلاها و بستری‌ها سیر صعودی دارد و آمارها از افزایش سه‌برابری مراجعات سرپایی و ۵/۲ برابری موارد بستری حکایت دارد. در این مدت گرچه موردی از فوت کودکان براثر کرونا ثبت نشده ولی دو کودک زیر پنج سال به این بیماری مبتلا شده‌اند.


  همه اینها نشان می‌دهد که اوضاع استان خوب نیست و پیک چهارم، خیزشی چشمگیر دارد به طوری که قدرت سرایت از هفت تا هشت روز به کمتر از ۲۴ ساعت رسیده و به‌شدت خطرناک‌تر از قبل است.


اکنون مهم‌ترین چالش استان، کمبود فضای فیزیکی خصوصا در شهرستان‌های شهرکرد و بروجن است که مجبور شده‌ایم بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها را به بیماران کرونایی اختصاص دهیم. 


به نظر می‌رسد برای مقابله با این وضع مردم و مسوولان باید دست به دست هم داده و عزمی ملی و جدی برای کنترل شرایط داشته باشند به‌ویژه این‌که امروز بزرگ‌ترین مشکل در ارتباط با شیوع ویروس کرونا ساده‌انگاری برخی مردم و بعضی مسوولان است که امیدوارم به خود بیایند.  من با سفرهای نوروزی مطلقا مخالف بودم و این موضوع را در ستاد مقابله با کرونای استان نیز مطرح کردم، ولی متاسفانه از استان‌های مختلف،



مسافران زیادی به چهارمحال و بختیاری سفر کردند که در برخی موارد منجر به برخورد نیروی انتظامی با متخلفان شد.



شرایط‌مان بحرانی است

 مریم کوشکی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان


 در حال حاضر شهرستان‌های خرم‌آباد، بروجرد، ازنا، الیگودرز، سلسله و دلفان در وضعیت قرمز قرار دارند و سایر شهرستان‌های لرستان نارنجی هستند. با این تفاسیر در شرایط خوبی قرار نداریم و شرایط‌مان بحرانی است. میانگین فعلی ابتلا در لرستان نسبت به قبل از تعطیلات نوروز تقریبا دو برابر شده که علت عمده آن رعایت نشدن پروتکل‌های بهداشتی از سوی مردم، ازدحام در بازارهای شب عید، دید و بازدیدهای نوروزی، حضور مسافران یا افراد بومی شاغل در سایر استان‌ها در لرستان و برگزاری مراسم پرازدحام عروسی و عزا بوده است.این درحالی است که با توجه به گردش کرونای جهش‌یافته در استان، آمار ابتلای کودکان نیز بیشتر شده است.



اینها نشان می‌دهد که پیک چهارم کرونا به‌وضوح در لرستان شکل گرفته؛ پیکی که مهم‌ترین تفاوتش با پیک‌های قبلی، انتشار فوق‌العاده سریع آن است. ما انتظار داریم در این پیک آمار ابتلا، بستری و بالطبع فوتی‌ها بیشتر شود.  البته ما پیش‌بینی‌های لازم را برای مدیریت این پیک انجام داده ایم، اما اگر افزایش آمار با شیب فعلی ادامه داشته باشد ممکن است از بابت تخت‌های بستری، کیت‌های نمونه‌برداری و حتی نیروهای شیفت با کمبود مواجه شویم.

منبع: روزنامه جام‌جم


انتهای پیام/

انتهای پیام/

برچسب ها: واکسن کرونا
ارسال نظر