کرونا مانع از ابراز شور حسینی در «محرم» نشد/ جلوه شعور حسینی در رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در کنار تصمیمات ضدونقیض مسؤلان
به گزارش خبرنگار حوزه دین و آئین گروه فرهنگ خبرگزاری آنا - علی ترابی، پس از آنکه با تذکر رهبر معظم انقلاب مراسم شبهای قدر سال ۱۳۹۹ با حضور جمعیت و رعایت فاصله گذاری اجتماعی به بهترین نحو ممکن برگزار شد، در فاصله سه ماه تا آغاز دهه اول محرم، امیدها به دایر شدن جلسات هیئات مذهبی در این ماه قوت گرفت.
بازگشایی درهای حرم امام رضا یک روز پس از عید فطر
در این میان و در روز عید سعید فطر خبر بازگشایی درهای حرم امام رضا علیه السلام به روی زائران هم منتشر شد، تا توجه به آیینهای مذهبی و اعتقادات دینی در ستاد مبارزه با کرونا قوت بیشتری پیدا کند. برابر اعلام آستان قدس رضوی از روز پنجم خرداد و درست یک روز پس از عید سعید فطر، درهای حرم برای ورود زائران به صحنهای متبرک و فضاهای روباز حرم در حدفاصل یک ساعت پس از طلوع آفتاب تا یک ساعت قبل از غروب آفتاب باز بودند.
گرچه با سپری شدن بیش از ۲ ماه انتظار برای زیارت حرم امام رضا علیه السلام، عاشقان حضرتش با اشتیاق فراوان و رعایت فاصله گذاری اجتماعی به خود را به صحنهای حرم میرساندند، اما فرارسیدن گرمای روزهای منتهی به تابستان و عدم امکان حضور در فضاهای مسقف کار را برای زائران سخت کرده بود.
نمکی: بستن در حرم امام رضا سختترین و غم انگیزترین بخش مدیریت کرونا در کشور بود
تنها یک هفته بعد و در روز یازدهم خرداد ماه ۱۳۹۹ سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی با سفر به مشهد مقدس صحبتهای مهمی را بیان کرد که با تیتر ناگفتههای وزیر بهداشت از بستن در حرم امام رضا علیه السلام در رسانهها بازتاب گستردهای پیدا کرد.
نمکی در این روز، بستن در حرم امام رضا را سخت ترین، غم انگیز و ملال انگیز ترین بخش مدیریت کرونا در کشور قلمداد کرد و درباره ساعت فعالیت حرم امام رضا گفت: امروز که جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا برگزار شد، یکی از دوستان عنوان کرد که زائران امام رضا(ع)، از ساعت بازگشایی روز در صحن حرم مطهر رضوی، ناراحت و ناراضی هستند و وقتی این مطلب را شنیدم، تمام سلول هایم آتش گرفت که من باشم و زائر امام رضا(ع) در آفتاب بسوزد؟ به رییس جمهور گفتم باید به مشهد مقدس سفر کنم تا ببینیم چگونه می توانیم راه را هموار کنیم تا خیالمان راحت باشد که شریک جرم در بیماری و مرگ زائر امام رضا(ع) نیستیم و هم اینکه راه را برای تسهیل زیارت آنها هموار کنیم. بدین ترتیب نمکی با بیان اینکه در ساعت فعالیت حرم دخالتی نمیکنم این وظیفه را بر عهده ستاد مبارزه با کرونای مشهد گذاشت.
هیئات در انتظار تصمیمگیری درست و مناسب برای عزاداری محرم
سپری شدن ایام تابستان در روزهای انتهایی به ماه ذی الحجه رسید و مطابق رسم هر ساله هیئات مذهبی بایستی خود را برای پذیرایی هرچه بهتر از عزاداران سید و سالار شهیدان آماده میکردند. اما مطابق جریانات ماه مبارک رمضان این بار هم بلاتکلیفی و تصمیم گیری درست و به موقع بزرگترین حلقه مفقوده مسولان مبارزه با کرونا بود و این در حالی بود که روز ۲۸ تیر ماه و در فاصله بیش از یک ماه مانده تا آغاز ماه محرم رئیس جمهور از وزیر کشور خواسته بود تا دستورالعمل فعالیت هیئات مذهبی در ماه محرم را برای تصویب در ستاد مبارزه با کرونا آماده کند.
در حالی که رسانههای معاند مدام در حال سمپاشی درباره نقش عزاداری محرم در شیوع ویروس کرونا بودند و از سوی دیگر هیئتیها هم آمادگی خود را برای رعایت سختترین شیوه نامههای بهداشتی اعلام میکردند، همچنان سکوت و حواله دادن به آینده اصلی ترین تصمیم مسولان ستاد مبارزه با کرونا بود؛ تا اینکه در روز ۱۹ تیر ماه و در فاصله ۱۰ روز تا شب اول محرم دستورالعمل مراسم عزاداری محرم ابلاغ شد.
در فاصله ۱۰ روزه تا شب اول محرم دستورالعمل عزاداری بالاخره ابلاغ شد
بر اساس این دستورالعمل که در پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پزشکی منتشر شده بود، مراسم عزاداری ماه محرم صرفا در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله حداقل دو متر از هر طرف و تجمعات حداقلی برگزار می شود، زمان برگزاری مراسم نیز حداکثر باید دو ساعت باشد، جابه جایی هیئت ها، دسته روی و نیز استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه ممنوع است اما برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی (با زنجیرشخصی) در محل مراسم و بدون جا به جایی مجاز است.
از دیگر الزامات این دستورالعمل الزامی بودن زدن ماسک برای تمام حاضران در مراسم بود اما نکته مهم در این دستورالعمل این بود که، برگزاری مراسم نماز جماعت در مساجد حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت و رعایت فاصله گذاری حداقل دو متری از هر طرف و استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی بلامانع است. یعنی برگزاری جلسات در فضاهای سربسته بلامانع است و البته در اعطای مجوزات لازم از سوی سازمان تبلیغات هم مقرر شده بود که جلسات در فضاهایی با سقف بیش از ۶ متر میتوانند فعال باشند.
بر همین منوال و در همین زمان اندک، عاشقان سیدالشهدا علیه السلام تمام تلاش خود را به کار بستند و خیمههای عزای دهه اول محرم را برپا کردند. برنامه ریزیها صورت گرفت و اطلاعیه هم منتشر شد تا پس از ماه رمضانی که سفره مناجات عمومی نداشت، دهه اول محرم بتواند روح و روان مشتاقان اهل بیت را جلا بدهد و جلسات روضه عمومی را میزبانی کند.
ستاد کرونا دستورالعملش را نقض کرد/ عزاداری زیر سقف ممنوع!
در کمال تعجب اما در فاصله ۴۸ ساعت تا آغاز عزاداریها در شب اول محرم، مسولان بهداشت و درمان، دستورالعمل ۸ روز پیش خود را نقض کردند و هرگونه عزاداری در فضای مسقف را ممنوع کردند! علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت روز ۲۸ مردادماه در ارتباط زنده با شبکه خبر با اشاره به نزدیک شدن به ایام عزاداری محرم و صفر اظهار داشت: برای حفظ سلامت عزاداران لازم است در فضای بسته عزاداری نکنیم؛ چرا که در محیط بسته چه با سقف بلند یا کوتاه، امکان گردش ویروس وجود دارد و این به معنای ابتلا به ویروس است.
این صحبتها در حالی بود که بسیاری از هیئات برابر دستورالعمل ابلاغی و در زمان کم عزاداری در محیط حسینه و تکیه را تدارک دیده بودند و حالا تمام تلاشیشان بر باد رفته بود، هر چند که این تلاشها در دستگاه سیدالشهدا قطعا ماجور خواهند بود.
اما این پایان راه نبود، به جز معدود جلساتی که با نمایشی مظلومانه کل هیئت را تعطیل کردند، بسیاری جلسات در ۲۴ ساعت فضای مناسب رو باز پیدا کردند و خیمه عزا را در فضای سرباز برپا کردند. شکوه عزاداری محرم ۱۳۹۹ در پارکها، ورزشگاهها، صحن و حیاط مساجد و امامزادهها دوچندان شد و عزاداری زیر سقف آسمان روزی تمام عاشقان سیدالشهدا شد.
محرم ۱۳۹۹ گرچه شبیه سالهای قبل نبود اما محرمی به یاد ماندنی بود. مردمی که در شرایط سخت کرونایی و روزگار دشوار معیشتی از شور محرم نکاستند، جلوهگاه بینظیری از شعور حسینی در رعایت دستورالعملهای بهداشتی را به نمایش گذاشتند تا حتی الگوی مناسبی از برپایی آئینهای مذهبی در سراسر دنیا باشند.
یک ابتکار زیبا از حاج محمود کریمی
در حالی که جلسات هیئت رایه العباس با مداحی حاج محمود کریمی در گلزار شهدای امامزاده علی اکبر چیذر در سالهای قبل میزبان جمعیتی نزدیک به ۲۰ هزار نفر بود، اما سال ۱۳۹۹ و به دلیل فضای کوچک کوچههای محله چیذر این جلسه تعطیل شد.
اما حاج محمود کریمی با برپایی هیئتی سیار بر پشت یک وانت، خود را به محلههای مختلف تهران رساند و برای مردمی که در خانه مانده بودند مداحی کرد و جلساتی را ترتیب داد که خلوص آن فوق العاده بود. البته حضور حاج محمود کریمی در کنار کورههای آجرپزی و مداحی در بین مردم مناطق کمتر برخوردار جلوهای دو چندان به این ابتکار داده بود. البته این سنت حسنه به سرعت تکثیر شد و برخی مداحان نظیر محمد حسین پویانفر علاوه بر مداحی در جلسات عمومی شبهای دهه اول محرم، صبحها در مقابل خانههای شهدا به مداحی پرداختند.
انتهای پیام/۴۱۳۹/
انتهای پیام/