صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۱۳ فروردين ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

توسعه اقتصاد در کشور با خانه‌های خلاق میسر می‌شود/ شکل‌گیری زیست‌بوم خلاق به همت جوانان ایرانی

ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه صنایع خلاق و نرم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامه‌های ویژه‌ای برای توسعه زیست‌بوم خلاق و شکل‌گیری اقتصاد خلاق در کشور دارد که این هدف تنها با همت جوانان ایرانی محقق می‌شود.
کد خبر : 571873

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بیش از یک دهه از تصویب قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گذرد.طی ۱۰ سال گذشته جایگاه و نقش شرکت‌های دانش‌بنیان  در کشور ثابت شد. نقش‌آفرینی دانش‌بنیان‌ها در حوزه‌های مختلف با حمایت‌های ویژه مقام معظم رهبری رونق گرفت که اثرات آن به وضوح در کشور دیده می‌شود. در سال ۱۳۹۲ تنها ۵۵ شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود داشت اما در حال حاضر بیش از ۵ هزار و ۷۰۰ شرکت دانش‌بنیان در ایران فعالیت می‌کنند. 


با شیوع ویروس کرونا در کشور نیاز به محصولاتی چون ماسک، ضدعفونی‌کننده دست و سطوح، ونتیلاتور و تجهزات پزشکی به طور قابل‌توجهی افزایش یافت. در این میان برخی سودجویان نیز با احتکار این کالاهای ضروری قصد افزایش قیمت و به دست گرفتن کنترل بازار را داشتند. با این حال شرکت‌های دانش‌بنیان در سراسر کشور دست به کار شده و شروع به تولید، طراحی و ساخت محصولات مورد نیاز جامعه کردند تا کمبودی در کشور وجود نداشته باشد.


چه خدماتی به شرکت‌های دانش‌بنیان داده می‌شود؟


۱۱۰ خدمت تخصصی به شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌شود که مهم‌ترین آنها معافیت مالی، معافیت حقوق گمرکی، دریافت جواز تأسیس و پروانه بهره‌برداری، معافیت از حق بیمه تأمین اجتماعی و نظام وظیفه به شمار می‌رود. تاکنون یک هزار و ۲۰۹ شرکت دانش‌بنیان از معافیت مالیاتی، ۶۲۶ شرکت دانش‌بنیان از معافیت گمرکی، ۸۵۰ شرکت دانش‌بنیان از دریافت جواز تأسیس و پروانه بهره‌برداری، ۲ هزار و ۶۰۰ شرکت دانش‌بنیان از تسهیلات نظام وظیفه و بیش از یک هزار و ۶۰۰ شرکت از معافیت حق بیمه تأمین اجتماعی استفاده کرده‌اند. تخمین زده می‌شود درآمد شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۹۸ حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بدین‌ترتیب درآمد این شرکت‌ها در سال ۹۹ نیز حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود.


ایجاد اقتصاد دانش‌بنیان و خلاق در ایران


یکی از روش‌های نوین کسب و کار در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت‌های خلاق هستند که به پیشرفت و توسعه اقتصاد کمک شایانی می‌کنند. صنایع حوزه خلاق و نرم در جهان ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان درآمدزایی دارند، اسباب‌بازی، مد و لباس، فیلم، عکاسی، رسانه‌های دیداری و شنیداری، گیم و اسباب‌بازی از جمله زیرمجموعه‌های این حوزه به شمار می‌روند. نبود زیست‌بوم و زنجیره تبدیل ایده به محصول و محصول به ثروت در کشور یکی از چالش‌های صنعت فرهنگی و خلاق است.


به گفته پرویز کرمی؛ ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه صنایع خلاق و نرم  دو وظیفه عمده برعهده دارد. وظیفه اول کمک به شکل‌گیری اقتصاد دانش‌بنیان و اقتصاد خلاق در کشور از طریق گفتمان‌سازی و فرهنگ‌سازی است و وظیفه دوم نیز شکل‌دهی زیست‌بوم حوزه صنایع نرم، فرهنگی و خلاق در کشور از طریق ایجاد، تأسیس و حمایت از شرکت‌های خلاق است. خانه‌های خلاق پلتفرم اصلی برای توسعه زیست‌بوم خلاق و نرم به شمار می‌روند.


معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تسهیل و شکل‌دهی زیست‌بوم فناوری دو مسیر اصلی تعیین کرده که شامل توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و توسعه زیست‌بوم و شرکت‌های خلاق در کشور می‌شود. پس از بررسی چالش‌ها و مشکلات این حوزه، برنامه‌های ویژه‌ای برای توسعه زیست‌بوم خلاق و نرم در کشور طراحی شد. برا مثال ۹۶ مبادی برای ورود شرکت‌ها به حوزه خلاق و نرم ایجاد شده که شامل شتاب‌دهنده‌ها، تسهیل‌گران، ستادهای توسعه معاونت علمی، جشنواره فجر، سرمایه‌گذاران، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها می‌شود.


دانش‌بنیان سطح سه چیست؟


در ابتدا شرکت‌های دانش‌بنیان به دو نوع سطح یک و سطح دو تقسیم می‌شدند که این دسته بندی براساس سه معیار اصلی مشخص می‌شد. تولید نمونه آزمایشگاهی، تولید کالایی با سطح فناوری بالا یا متوسط رو به بالا و انجام طراحی روی کالا (کسب دانش فنی) یا خدمت براساس تحقیق و توسعه سه معیار اصلی در ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان به شمار می‌روند. پس از بررسی ظرفیت‌ها و شرایط شرکت‌های دانش‌بنیان در مناطق مختلف کشور، تصمیم بر این شد که سطح سومی نیز برای شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته شود. این امر به شرکت‌های فعال در صنایع نرم، خلاق و نوآور اجازه می‌دهد از خدمات و تسهیلات دانش‌بنیان استفاده کنند.


فعالیت یک هزار و ۹۶ شرکت خلاق در کشور


در حال حاضر ۹ کارخانه نوآوری در کشور تأسیس شده که علاوه‌بر ایجاد زنجیره تولید و شکل‌گیری زیست‌بوم صنایع نرم خلاق به اشتغال‌زایی در حوزه علوم انسانی، فرهنگ و هنر نیز کمک کرده است. نقش خانه‌های خلاق نیز مشابه کارخانه نوآوری است. این خانه‌ها نه‌تنها به پرورش صنایع فرهنگی و خلاق کمک می‌کنند بلکه باعث ایجاد و شکل‌گیری اقتصاد خلاق در کشور می‌شوند.  یک هزار و ۹۶ شرکت خلاق در کشور وجود دارد که از این میان ۵۶۷ شرکت در حوزه دیجیتال، ۱۴۱ شرکت در حوزه بازی، اسباب‌بازی و سرگرمی، ۱۰۴ شرکت در حوزه رسانه دیداری و شنیداری، ۹۵ شرکت در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ۴۶ شرکت در حوزه گیاهان دارویی و ۵۵ شرکت در حوزه طراحی و معماری فعالیت دارند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/


انتهای پیام/

ارسال نظر