دانشمندان هسته مریخ را اندازهگیری کرده و چیزی غیر منتظره یافتهاند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، دانشمندان برای اولین بار طی مأموریت اینسایت (InSight) ناسا موفق شدند هسته یک سیاره دیگر را اندازهگیری کنند. ناسا کشف کرده است که هسته مریخ بسیار بزرگتر از حد انتظار است ابزارهای موجود در فضاپیما به انرژی لرزهای در اعماق سیاره گوش دادهاند. دادهها قطر ۱۸۱۰-۱۸۶۰ کیلومتری هسته را نشان میدهد که این رقم تقریباً معادل نصف اندازهی هسته زمین است. ابعاد محاسبهشده بزرگتر از پیشبینیها است. این مسئله نشان میدهد که چگالی هسته مریخ، احتمالاً به دلیل وجود عناصر سبکتر مانند اکسیژن پایینتر از تخمینهای قبلی است و حجمش بزرگتر است.
اگرچه این اندازهگیریها هنوز در ژورنالی منتشر نشده اما در یک گردهمایی مجازی در کنفرانس علوم اقمار و سیارههای منظوره شمسی گزارش شده است. این یافته میتواند به محققان کمک کند تا در مورد چگونگی تکامل این سیاره بیشتر نظریهپردازی کنند. همچنین پرسشهای درباره شرایط حیات بالقوه این سیاره مطرح میشود.
دیویا پرسواد(Divya Persaud)، منجم در دانشگاهUCL که در این تحقیق دخیل نبوده است میگوید این اندازهگیری با یک لرزهسنج انجام شده است.
«لرزهسنج مانند گوش بسیار حساسی است که سرش را به سطح مریخ میچسباند و به حوادث پر انرژی در فضای درونی آن گوش میدهد. روی زمین، معمولاً لرزهنگاری انجام میشود، آنجا هم همینطور.» InSight صدها رویداد لرزهای را در سال اول مریخ مأموریت خود شناسایی کرده است. وقایع لرزهای در مریخ مانند زمینلرزهها یا برخورد شهاب سنگ به خودی خود برای زمینشناسان هیجانانگیز است اما ضمناً ابزاری مفید به شمار میآیند زیرا مسائل مختلفی را آشکار میکنند. «هنگامی که زلزله روی زمین، انرژی زیادی را آزاد میکند، این امواج انرژی به سرعت در سراسر سیاره حرکت میکنند و انواع مواد مختلف مانند ماگما را آزاد میکنند یا مرزهای بین لایههای مختلف زمین را جابهجا مینمایند.»
دانشمندان میتوانند با اندازهگیری قدرت این سیگنالها و نحوه تعامل آنها با مواد زیر زمین، ساختار داخلی سیاره را تشخیص دهند. تیم InSight از همین روش در مریخ استفاده کردهاند.
این مسئله که هسته مریخ آنچنان که انتظار میرود متراکم نیست مایه تعجب شده است زیرا احتمال میرود به درک جدیدی درباره چگونگی تکامل سیارات و منظومه شمسی منجر شود. دیویا پرسواد میگوید: «هستهها همچنین به ما از انرژی موجود در منظومه شمسی در طول زمان میگویند. اینجا دیگر صرفاً بحث سر مریخ نیست بلکه بحث همه سیارههایی است که در زمانی یکسان اما به طرق بسیار متفاوت از یکدیگر تشکیل شدهاند.»
انتهای پیام/۴۱۶۰/
انتهای پیام/