نفیسه فیاضبخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده
؟؟؟
- بسم الله الرحمن الرحیم. صحبتم را در ارتباط با بحث زنان و خانواده از سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 شروع میکنم که ابلاغیه مقام معظم رهبری است که تأکید شده که جامعه ایرانی در افق این چشمانداز باید برخوردار از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصتهای برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده، بدور از فقر، تبعیض و بهرهمند از محیط زیست مطلوب باشد. این آن چیزی است که هم مقام معظم رهبری خواستند هم چشمانداز سیاست کلان نظام را مشخص میکند.
؟؟؟
- با نگاه به مشکلات جدی زنان و خانواده در کشور بود. ما باید اول گروههای مطالعاتی را تشکیل میدادیم که اتفاقاً ابلاغ بنده هم رئیس کارگروه ویژه این امور است. یعنی ابلاغ من نوشته است مشاور فلان و رئیس کارگروه ویژه امور. ما در این ارتباط، گروههای مطالعاتی را تشکیل دادیم. با شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگی-اجتماعی زنان مرتبط بودیم. خیلی تأکید داشتیم دوبارهکاری نکنیم. کارهای پژوهشی آنها و همچنین کارهای پژوهشی که در جاهای دیگر انجام شده، آنها را استفاده کنیم. در خود دفتر ما خیلی کارهای پژوهشی خوبی انجام شده است.
؟؟؟
- باز در سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه در ارتباط با زنان و خانواده باز تأکید شده که بر پایه محورهای سهگانه اقتصاد مقاومتی، پیشتازی در عرصه علم و فناوری، تعالی و مقاومسازی فرهنگی، اینها موارد مرتبط با زنان و خانواده است. فرهنگسازی، ایجاد زمینهها و ترتیبات لازم برای سیاستهای کلی جمعیت، تقویت نهاد خانواده، جایگاه زن، استیفای حقوق شرعی و قانونی خانمها در همه عرصهها و موارد دیگر که میخواهم عرض کنم آن چیزی که از روز اول مورد توجه دفتر امور زنان بود، کار عمیق و عالمانه به دور از هیاهو است.
؟؟؟
- مسئله مهم این است که سیاست مهمی که آقای دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی دنبال میکنند، ما هم در دفتر امور زنان داریم دنبالش میکنیم، مسئلهمحور بودن دانشگاه است. یعنی اینکه دانشگاه باید چالشهای کشور را پیدا کند و مسائل مرتبط با زنان و خانواده؛ و وقتی این مسائل را پیدا کرد، در جهت حل و گشایش آنها گام بردارد. با توجه به اینکه دانشگاه آزاد در تمام استانهای کشور شعبه دارد، بنابراین میتواند قویترین رکن پژوهشی کشور در این خصوص باشد. در ارتباط با زنان و خانواده هم این مسئله مد نظر ما بود که ما باید اولاً غیر از اینکه مسائل زنان اعم از هیئت علمی، کارمندان و دانشجویان در خود دانشگاه مورد توجه جدی قرار بگیرد، ولی در جهت بروندانشگاهی هم خوراک پژوهشی دانشگاه باید حل چالشهای کلان کشور در ارتباط با زنان و خانواده باشد. بنابراین ما یک نگاه دروندانشگاهی داشتیم و یک نگاه بروندانشگاهی.
؟؟؟
- در خصوص نگاه دروندانشگاهی، حفظ و اهمیت دادن به جایگاه خانمها، اعم از کارمندان زن، هیئتعلمی خانم، دانشجویان خانم، مشکلاتشان حل شود، اینها واقعاً مورد توجه ما بود. البته باید توجه داشت که کار دفتر امور زنان، کار اجرایی نیست. ما فقط یک دفتر مشاوره هستیم و باید در حیطه مشاوره کار انجام دهیم. جای طرحهای کلان در ارتباط با زنان و خانواده در دفتر ماست که باید تولید و ابلاغ شود.
؟؟؟
- حالا چون خانم دکتر سوادی احتمالاً برای شما توضیح دادهاند من فقط عنوانش را میگویم: طرح تعالی زن، طرح تعالی درس دانش خانواده که این را خانم دکتر سوادی احتمالاً به شما گفته بودند. به عبارت الاُخری، این طرح، طرح گسترش مراکز مشاوره است در ارتباط با حل مشکلات خانواده و زنان و اینکه هیچگاه دانشجویی که وارد دانشگاه آزاد میشود، رها نیست و از همان ترم یک، یک مرکز مشاوره قوی و یک استاد قوی او را تحت نظر دارد. مهم این است که بودجه خوبی برای این قضیه اختصاص داده شود که الحمدلله کارهای مقدماتی اختصاص این بودجه انجام شده که استاد درس دانش خانواده از همان ترم یک در کنار دانشجو باشد، هم به درس و هم مشاوره دهد، مشکلاتش را حل کند و تا پایان دوره تحصیل در کنار او باشد.
؟؟؟
- ریزهکاریهای این طرح را خانم دکتر سوادی خدمت شما میگویند. طرح تعالی خیلی طرح مهمی است. به عبارتی طرح مدیریت جنسی جوانان است. یعنی واقعاً ما معتقدیم جوانی که از محیط کوچک و غیرمختلط و همجنسی که در مدرسه بود، حالا وارد محیط مختلط دانشگاه میشود با کلی مشکلاتی که بالاخره در این فضاها وجود دارد، دانشجو باید آن آگاهیهای لازم را پیدا کند که إنشاءالله با درس دانش خانواده و راهنمایی و مشاوره توسط استاد این درس، این خلأ برای او جبران شود.
؟؟؟
- ما این طرح را یک کار علمی-پژوهشی در جهت مدیریت جنسی جوانان و گام بزرگی در جهت حل معضلات فرهنگی جوانان میدانیم.
؟؟؟
- یکی از طرحهایی که داشتیم احتمالاً خانم دکتر سوادی خدمتتان توضیح داده باشند، طرح واحدهای حامی مادر است. ما قاطعانه معتقدیم که یک دانشجوی موفق إنشاءالله میتواند یک مادر و یک همسر موفق باشد. بنابراین باید فقط بسترسازیاش در دانشگاه انجام شود. قابل توجه است که شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبات بسیار خوبی در این خصوص داشته. نقشه مهندسی فرهنگی، اسناد بالادستی نظام، سند دانشگاه اسلامی؛ ولی متأسفانه این مصوبات شورای عالی همچنان محجور است و اجرا نشده.
؟؟؟
- إنشاءالله قرار شده که حتی در دفترچه کنکور، واحدهای حامی مادر بیاید و کسانی که در آنجا پذیرفته میشوند بتوانند از حمایتهای مادرانه در این طرح برخوردار شوند، حمایتهایی که باید شامل حال مادران شود.
؟؟؟
- در ارتباط با مسائل خانواده، باز یکی از چالشهای بزرگی که در کشور ما وجود دارد، مسئله آسیبهای اجتماعی است. مقام معظم رهبری فرمودند ما 20 سال از مسئله آسیبهای اجتماعی و حل آنها عقب هستیم. ما این مسائل را باید از 20 سال قبل پیگیری میکردیم و مسئولان باید در ارتباط با آن اقدام جدی میکردند. الحمدلله با پیگیری دفتر ما، مدرسه کار دارد تأسیس میشود. شاید از مهر یا زودتر کارش را شروع کند. الان در هر صورت کارهای مقدماتیاش انجام شده. مدرسه نسبتاً بزرگی است و قرار شده کودکان کار در آنجا درس بخوانند. البته این کار با کمک بنیاد برکت و حمایتهای مالی آنها، ولی حمایتهای مالی از جاهای دیگر میشود مثل بنیاد بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) و احتمالاً شهرداری و سپاه ولی فکر و ایده از طرف دانشگاه آزاد است که دفتر ما هم پیگیر آن بود.
؟؟؟
- نظام موضوعات مرتبط با زنان و خانواده هم باز یکی دیگر از کارهایی بود که دفتر ما خیلی در ارتباط با این اقدام کرد و الحمدلله الان روی سایت است و اساتید علوم انسانی میتوانند نظام موضوعات مرتبط با زنان و خانواده را از روی سایت بردارند.
؟؟؟
- در ارتباط با اشتغال زنان هم دفتر ما روی قضیه مطالعه جدی و جلسات زیادی داشت که دانشگاه بتواند در خدمت ارتقای شغل زنان باشد.
؟؟؟
- ارتقای مشاغل مثبت و تولید و افزایش سطح سهم زنان در تولید کشور باشد.
؟؟؟
- به طور جد دفتر ما سیاست دانشگاه حل مسئله را دارد دنبال میکند و قاطعانه معتقدیم دانشگاه آزاد بهترین مرکز پژوهشی-علمی و دانشگاهی است که میتواند در جهت حل مسئله موفق باشد.
؟؟؟
- در ارتباط با استانها هم الحمدلله نمایندگان ما در تمام استانها مشخص شده و حکم خورده و به آنها ابلاغ شده است. استانها هم در ارتباط با زنان خانواده یک ظرفیتهایی دارند. علاوه بر خود واحد دانشگاهی، خود استان هم یک ظرفیتهایی دارد و غیر از آن یک مشکلات و چالشهایی خودشان دارند، هم از برون و هم از درون. بنابراین یک چالشهای مشترکی است که اینها باید با تبادل نظر، با ارتباط داشتن با همدیگر، با همین جلسات مشترک، ضمن اینکه ما گروه داریم، با اینها حل شود. یکسری هم ظرفیتهای خاص خودشان است. مثلاً استان سیستان و بلوچستان طبیعتاً خیلی متفاوت است مثلاً با استان گیلان یا مازندران یا ایلام یا هرمزگان یا البرز. جلسات مشترکی که با نمایندگان استانیمان داریم، این تبادل نظر خیلی مهم است.
؟؟؟
- اتخاذ روشهای هماهنگ در استانها در این جلسات انجام میشود و دیگر اینکه باید کارهای زیربنایی انجام شود. ضمن اینکه اینها کارگاهها و همایشهای زیادی دارند، در ارتباط با زنان و خانواده، خیلی برنامههای روتینی که همیشه در استانها و مرکز هست انجام میشود اما ما از آنها خواستیم که یکسری اقدامات زیربنایی انجام دهند. حتماً باید شناسایی دقیق از چالشهای مرتبط با زنان و خانواده در استانها انجام شود و باز بهترین کسی که میتواند در این خصوص راهکارهای پیشنهادی داشته باشد، خود استانها هستند به شرطی که کار پژوهشی مرتبط انجام نداده باشند، دیگر نظام موضوعاتشان را به این سمت سوق دهند.
؟؟؟
- اینها یکسری اقداماتی بود که انجام شده اما یکسری کارگاهها و دورههای توانمندسازی هم داشتیم که فکر میکنم خانم دکتر سوادی خدمتتان توضیح دادهاند.
انتهای پیام/