سیدضیاء با فریدون مجلسی به کتاب فروشی هنوز میآیند
به گزارش گروه فرهنگی آنا به نقل از روابطعمومی این کتابفروشی، سید ضیاءالدین طباطبایی (سیاستمدار ایرانی و نخست وزیر ایران) در تابستان ۱۲۶۸ شمسی در شیراز متولد شد. پدرش سید علی آقا یزدی از خطبای مشهور عهد مظفری است که در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه به حوزهی علمیهی نجف رفت. او در پی درخواست مظفرالدین میرزای ولیعهد از میرزای شیرازی به منظور اعزام یکی از روحانیون حوزه برای زعامت دینی هموطنان به ایران بازگشت.
ارتباط سید ضیاء با وثوق الدوله و خصوصیات او توجه انگلیسیها را به وی جلب کرده بود، باعث شد او به کمیته آهن که به کوشش سازمان جاسوسی انگلیس جهت حفظ منافع انگلیس در ایران و انجام کودتا تشکیل شده بود، راه یابد.
او در راس این سازمان سری که متشکل از رجال مختلف ایرانی و انگلیسی بود، قرار گرفت و رابط جلسات آن با وزیر مختار انگلیس و دیگر عوامل اطلاعاتی انگلیس در تهران بود. با فراهم شدن شرایط، انگلستان با انتخاب سید ضیاء به عنوان چهره سیاسی و رضا خان به عنوان چهره نظامی، کودتای خود در ایران را عملی ساخت. بدین صورت که با عزل فرمانده روسی قزاقها توسط احمد شاه، مشیرالدوله استعفا کرد و ریاست قزاقها را انگلیسیها بر عهده گرفته و فرماندهی آن را بر عهده رضاخان گذاردند.
طبق برنامه قبلی با همکاری رضاخان و سید ضیاء، نیروهای قزاق از قزوین به تهران آمده و کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ شکل میگیرد. در ستاد مشترک «ضیاء ـ رضا» حکم دستگیری ۶۰ نفر از افراد با گرایشهای مختلف؛ از جمله سید حسن مدرس تا صارم الدوله صادر میشود. روز چهارم کودتا، رضاخان با لقب سردار سپه، ریاست قزاق و سید ضیاء نیز حکم نخست وزیری خود را از احمد شاه قاجار نیز دریافت میکنند
سید ضیاء پس از تشکیل کابینه خود در اسفند ۱۲۹۹ با اقداماتی، همچون لغو قرارداد ۱۹۱۹ که خود از طرفداران آن بود، سعی نمود مقبولیتی در بین مردم برای خود کسب نماید. کابینه او به عنوان یک دولت انقلابی، اصلاحات اقتصادی، فرهنگی و تشکیل ارتشی نیرومند را در رأس برنامههای خود قرار داد. اما به علت دستگیری بسیاری از مخالفان، کابینه او به کابینه سیاه مشهور شد.
نشست «سید ضیاء، عامل انگلیس؟» ساعت ۱۸ روز سه شنبه اول دی ماه در کتاب فروشی هنوز واقع درخیابان کریم خان زند، بین ایرانشهر و ماهشهر، شماره ۱۳۴، طبقه دوم برگزار میشود. شرکت در این نشست برای علاقهمندان آزاد است.
کتاب فروشی هنوز همه روزه تا ساعت ۱۱ شب میزبان مخاطبانش است.
انتهای پیام/