فضاپیمای چینی به دنبال کشف معمای «ماده تاریک»
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وبسایت DAMPE، سازمان فضایی چین اخیرا موفق شد فضاپیما (ماهواره) DAMPE یا «جستوجوگر ذرات ماده تاریک» را در مدار زمین قرار دهد. این ماهواره که از نوع geosynchronous (ثابت نسبت به زمین) است، در مدار 500 کیلومتری تثبیتشده و تلسکوپ خود را به سوی گوشه کائنات نشانه گرفته است.
ماده تاریک نام بخشی از فضاست که بنابر برخی تئوریهای ستارهشناسی در گوشههای فضای نامتناهی متمرکز شده است و هنوز هیچ نظریه یکسانی در توضیح چیستی آن وجود ندارد چون بخش نادیدنی فضا محسوب میشود.
این ماده آنقدر کمانرژی است که هیچ نوری از ذرات آن ساطع نمیشود و ستارهشناسان معتقدند این ماده از «ذرات ضعیف در حال حرکت» تشکیل شده است که باید با استفاده از گامای انرژی بالا برای آشکارسازی آنها استفاده کرد.
DAMPE یک تلسکوپ فضایی قدرتمند است که توانایی آشکارسازی با استفاده از انرژی اشعه گاما، تشعشعات کیهانی و الکترونها را دارد و قرار است قفل شناخت ماده تاریک را بشکند.
از آنجا که این تلسکوپ قدرتمندترین کاوشگر موجود در فضا در زمینه آشکارسازی ماده تاریک است، برآورد میشود دادههای دریافتی از آن راه را برای رسیدن به یک نظریه جامع درباره این ماده هموار سازد.
پروفسور فنییژونگ، یکی از اعضای تیم این پروژه، درباره نحوه عمل این کاووشگر گفت: «از آنجایی که DAMPE توانایی آشکارسازی گاما با انرژیهای بالا و اشعه کیهانی را دارد، قرار است به بررسی نحوه واپاشی ماده تاریک بپردازد».
از آنجایی که اجزاء تشکیل دهنده ماده تاریک بسیار کمانرژی هستند، کیهانشناسان برای مطالعه آنها باید از اشعه گاما با انرژی بالا استفاده کنند که در واقع موجب خنثی شدن این ذرات و نابودی ماده تاریک میشود.
برآورد میشود باتوجه به فاصلههای بسیار دور، نتیجه این پژوهش و نخستین تلاشهای کاووشگر DAMPE چند سال بعد در اختیار ستارهشناسان قرار گیرد.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/