صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

راهنمایی برای استفاده از تلسکوپ/ آماتورها بشتابید!

آیا تلسکوپ خریداری کرده‌‎اید و خیلی در به کارگیری آن مهارت ندارید؟ در این گزارش درباره کار با تلسکوپ‌ها بیشتر شرح خواهیم داد و پنج نکته را برای دارندگان تلسکوپ برخواهیم شمرد.
کد خبر : 564765

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تلسکوپ ابزاری برای دیدن اجرام آسمانی است. گالیله را مخترع تلسکوپ می‌دانند اما از آن زمان تاکنون تنوع تلسکوپ‌ها افزایش زیادی پیدا کرده است. به طور معمول تلسکوپ‌ها را براساس میزان طول موجِ نوری که تشخیص می‌دهند، دسته‌بندی می‌کنند: الف)تلسکوپ‌های اشعه ایکس که برای رصد طول‌ موج کوتاه‌تر از نور فرابنفش در آن استفاده می‌شود. ب)تلسکوپ‌های فرابنفش(UV)، که از طول‌ موج کوتاه‌تر از نور مرئی استفاده می‌کند؛ ج)تلسکوپ‌های نوری که نور مرئی را جذب می‌کند و در نهایت د)تلسکوپ‌های فروسرخ که از طول‌موج بلندتر از نور مرئی برای رصد آسمان شب بهره می‌برد.


تلسکوپ‌های آماتوری را به طور معمول براساس نسبت کانونی دسته‌بندی می‌کنند که معادل فاصله کانونی موثر عدسی شیئی تقسیم بر قطر دهانه تلسکوپ است. آیا تلسکوپ خریداری کرده‌‎اید و خیلی در به کارگیری آن مهارت ندارید؟ چیزی زیادی از چشمی آن عایدتان نمی‌شود و هنوز با زیبایی‌های آسمان شب مواجه نشده‌اید؟ در این گزارش درباره کار با تلسکوپ‌ها بیشتر شرح خواهیم داد و  پنج نکته را برای دارندگان تلسکوپ برخواهیم شمرد.


تجهیزات خود را بشناسید


آشنایی با مشخصات تلسکوپ‌تان، شما را قادر می‌سازد تا توانایی‌ها و محدودیت‌های آن را بهتر بسنجید. بیشتر تلسکوپ‌ها تصویر خوبی را از ماه به نمایش می‌گذارند اما سایر اجرامی که در منظومه شمسی هستند به سادگی کره ماه، در زاویه دید منجم آماتور قرار نمی‌گیرند. دو ویژگی مهم تلسکوپ، دیافراگم و فاصله کانونی آن است. دیافراگم، قطر لنز یا آینه اصلی است. فاصله کانونی، محلی از لنز یا آینه است است که در آن نور متمرکز می‌شود.



دیافراگم مشخص می‌کند که تلسکوپ‌تان تا چه اندازه قدرت جمع‌آوری نور را دارد و برای مشاهده کدام اجرام نجومی مناسب است. دانستن فاصله کانونی به شما در محاسبه قدرت بزرگ‌نمایی تلسکوپ‌تان نیز کمک می‌کند. فاصله کانونی را معمولاً در کنار لوله تلسکوپ یا کتابچه راهنمای کاربر می‌نویسند.


بزرگ‌نمایی مهم است


در علم نجوم، بزرگ‌نمایی همیشه مهم‌ترین شاخص نیست. زیرا بی‌محابا بزرگ‌نمایی کردن می‌تواند تصویر را مخدوش کند. اما چقدر بزرگ‌نمایی بالا خوب است؟ قاعده کلی ‌به کارگیری میزان بزرگ‌نمایی 35x در هر اینچ دیافراگم است. به عنوان مثال، اگر یک تلسکوپ 2.36 اینچی(چیزی در مایه‌های 60 میلی‌متری) دارید، منظره فضای مقابل‌تان می‌تواند با بزرگ‌نمایی 80x خراب ‌شود.


یک فرمول ساده برای محاسبه بزرگ‌نمایی، فاصله کانونی تلسکوپ(بر حسب میلی‌متر) تقسیم بر فاصله کانونی چشمی(نزدیک‌ترین عدسی تلسکوپ به چشم) است. به عنوان مثال، اگر فاصله کانونی تلسکوپ شما 900 میلی‌متر و چشمی آن 25 میلی‌متر است، بزرگ‌نمایی 36 برابر قابل قبول خواهد بود. اگر از چشمی 10 میلی‌متری استفاده می‌کنید، بزرگ‌نمایی را تا 90 برابر افزایش دهید.  هنگام استفاده از تلسکوپ، از کوچک‌ترین چشمی شروع کنید تا راحت‌تر شیء را پیدا کنید.


از نمایاب استفاده کنید


نمایاب از وسایل جانبی کوچکی است که در کنار لوله چشمی قرار دارد و به یک تلسکوپ مینیاتوری می‌ماند. تلسکوپ‌های جدیدتر با یک رفلكس‌یاب الکترونیکی عرضه می‌شوند، این صفحه پنجره كوچكی است كه نقطه قرمز یا خطوط متقاطع را برای آسان‌ کردن کار منجم روی صفحه آسمان درج می‌کند.


اطمینان حاصل کنید که باتری دستگاه‌تان شارژ است و با لوله تلسکوپ همسو است. استفاده صحیح از منظره‌یاب به شدت کمک می‌کند تا از سردرگمی خارج شوید.



انتظارات واقع‌بینانه داشته باشید


تصاویر زیبایی که به صورت آنلاین در فضای مجازی و در مجلات نجوم مشاهده می‌کنید، محصول عکاسی نجومی بسیار پیشرفته با تلسکوپ‌های فوق‌حرفه‌ای و دوربین‌های بسیار گران‌قیمت هستند که گرفتن آنها هم زمان زیادی طول می‌کشد و هم برای افراد آماتور ممکن نیست. پس قبل از هر چیز انتظار نداشته باشید با تلسکوپ خود چنین تصاویری را مشاهده کنید!


هنگام تماشای ماه و سیارات می‌توان بزرگ‌نمایی را 100 برابر یا بالاتر ببرید زیرا آنها اجرام روشنی در منظومه شمسی هستند. اما اجرام دورتر مانند کهکشان‌ها و سحابی‌های دیگر نسبتاً بزرگ و کم‌نور هستند و به دیافراگم‌های بزرگتری احتیاج دارند.


تلسکوپ‌تان هر اندازه هم حرفه‌ای باشد و یا از قابلیت بزرگ‌نمایی سطح بالا پشتیبانی کند باز هم با ستاره‌ای در آسمان شب  مواجه می‌شوید که شبیه همان ستاره‌های معمولی است و با چشم غیرمسلح نیز می‌توانید آن را رؤیت کنید زیرا بسیار بسیار در فاصله دوری قرار دارد.


لذت نجوم


دفعه بعد که می‌خواهید چیزی را تماشا کنید از طریق سایت‌های نجومی کسب اطلاع کنید که آن شب چه اجرامی را می‌توان در آسمان شب رؤیت کرد. سپس برنامه‌ریزی کنید و بکوشید در محلی که حداقل نور سرگردان است(به عبارت دیگر آسمان تاریک‌تر است)، به دنبال ستارگان باشید.


همچنین سعی کنید هنگام تماشا، به جای اینکه با موبایل خود مشغول شوید یا از عکس^ عکس بگیرید روی مناظر تمرکز کنید. بهتر است مکان رصدی در منطقه‎‌ای هموار و به دور از آلودگی نوری در یک شب صاف باشد.


انتهای پیام/4160


انتهای پیام/

ارسال نظر