عزم جدی برای برگزاری المپیک توکیو وجود دارد اما باید منتظر باشیم/ کمیته ملی المپیک در انتخابات فدراسیون فوتبال ورود نمیکند/ تعویق رأی دادگاه CAS در مورد جودو نگرانکننده نیست
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، فرزانه شریفی؛ با شیوع ویروس کرونا برای نخستین بار در ادوار المپیک، این رقابتها که قرار بود در مردادماه سال گذشته برگزار شود به تعویق افتاد و حالا قرار است در مردادماه سال 1400 شاهد برگزاری این مسابقات باشیم، هر چند که ویروس منحوس کرونا همچنان در جهان تاخت و تاز میکند و برگزاری مسابقات المپیک در سال آینده را هم به اما و اگر کشانده است، اما کمیته بینالمللی المپیک با اطمینان از برگزاری مسابقات المپیک صحبت میکند.البته نظرسنجیهایی که در کشور ژاپن صورت گرفته، نشان میدهد 80 درصد مردم این کشور موافق برگزاری مسابقات المپیک توکیو نیستند، اما رئیس کمیته بینالمللی المپیک بارها به ورزشکاران المپیکی در رشتههای مختلف پیام داده که خود را برای میدان المپیک آماده کنید.
کاروان ورزشی ایران در بازیهای المپیک هم این روزها سخت در تلاش است؛ برخی ورزشکاران که سهمیه المپیک را از آن خود کردند در حال تمرین برای میدان المپیک هستند و برخی که هنوز موفق به کسب سهمیه نشدند هم در تلاش هستند تا در لیست اعزامی کاروان ورزشی ایران به مقصد توکیو قرار بگیرند. با کیکاووس سعیدی، دبیرکل کمیته ملی المپیک در خصوص آخرین وضعیت ورزشکاران المپیکی، برنامههای کمیته ملی المپیک و برگزاری این رقابتها صحبت کردیم که به شرح زیر است:
آنا: شانس المپیکی شدن واترپلوی ایران با معرفی قزاقستان و ژاپن از دست رفت و کمیته ملی المپیک هم به این موضوع ورود کرد، چقدر میتوانیم امیدوار باشیم؟
سعیدی: این موضوع بستگی به فدراسیون جهانی شنا دارد، رئیس فدراسیون شنا تمام تلاش خود را برای تحقق این موضوع به کار گرفت و از تمام ابزارهای مدیریتی و ارتباطاتی استفاده کرد. کمیته ملی المپیک هم همگام با فدراسیون شنا و در جهت حمایت از آنها برای راهیابی به المپیک مکاتباتی انجام داد، اما شرایط را باید درک کنیم. در حال حاضر شیوع ویروس کرونا بسیاری از تصمیمات را تحتالشعاع قرار داده و عدم برگزاری مسابقات کسب سهمیه المپیک شاید تنها راه حل فینا باشد. به همین خاطر آنها تصمیم گرفتند سهمیه المپیک را به کشور میزبان (ژاپن) و قهرمان آسیا ( قزاقستان) اختصاص دهند. قطعاً اگر انتخابی برگزار میشد ورزشکاران ما با روحیه و شجاعت که دارند نتیجه خوبی کسب میکردند، اما این فرصت از دست رفت. این تصمیم هم از سوی مرجع بینالمللی این رشته گرفته شده است و ما هم باید به آن احترام بگذاریم. هر چند هنوز اندکی بارقهای امید وجود دارد اما تصمیم قطعی فعلاً حضور این دو کشور (ژاپن و قزاقستان) در المپیک است.
آنا: کاروان ایران تاکنون 52 سهمیه کسب کرده پیشبینی شما از سهمیههای باقیمانده چه تعداد است و با توجه به شرایط فعلی شکل کسب سهمیهها به چه صورت خواهد بود؟
سعیدی: تا به الان 57 درصد سهمیههای المپیک در کل دنیا کسب شده است و 43 درصد باقی مانده است. به خاطر شیوع ویروس کرونا مسابقات کسب سهمیه در برخی از رشتهها برگزار نشده است، به عنوان مثال مسابقات ژیمناستیک به میزبانی کشور باکو لغو شد. کشتی بخت اول در کسب سهمیه و مدال المپیک است، بنابراین کمیته ملی المپیک هم تلاش حداکثری را برای حمایت از این رشته به کار گرفته است، بهطوری که تاکنون سه برابر مصوبه بودجه به فدراسیون کشتی پرداخت شده است. البته مسئولان فدراسیون و همچنین کادر فنی این اطمینان را دادند که روحیه و شرایط فنی کشتیگیران بسیار خوب است و امیدواری زیادی برای کسب سهمیه المپیک وجود دارد، اما به هر حال باید منتظر برگزاری مسابقات ماند که این موضوع هم به فدراسیونهای جهانی بستگی دارد. تاکنون IOC هیچ صحبتی در این خصوص مطرح نکرده است.
در وزنهبرداری ما دو شانس داریم و فدراسیون هم در تلاش است که وزنهبرداران در شرایط خوبی قرار بگیرند تا بتوانند امتیازات لازم را کسب کنند. در این رشته برای کسب سهمیه و مدال المپیک ناامید نیستیم. در مسابقات قهرمانی آسیا در ازبکستان و کلمبیا وزنهبرداران شانس برای کسب سهمیه دارند. در مجموع ایران تاکنون 52 سهمیه المپیک کسب کرده است، البته پیشبینیها بین 60 تا 70 سهمیه بود که اگر شرایط عادی بود و مسابقات برگزار میشد، اما هماکنون با شیوع ویروس کرونا بسیاری از مسابقات تحتالشعاع قرار گرفته است. در مسابقات المپیک ریو ایران 63 سهمیه کسب کرده بود، در المپیک لندن هم 53 سهمیه داشتیم. خوشبختانه نسبت به ادوار گذشته الان وضعیت خوبی داریم با توجه به اینکه بیش از نیمی از سهمیههای در دنیا گرفته شده است، کاروان ورزشی ایران وضعیت خوبی دارد. امیدواریم در سایر رشتهها سهمیه کسب کنیم.
آنا: در این دوره از المپیک سهمیه وایلدکارت تعلق میگیرد؟
سعیدی: سهمیه وایلدکارت نسبت به گذشته شرایط آن سختتر شده است، معمولاً این سهمیه به کشورهایی داده میشود که بضاعت فنی پایینتری دارند یا از امکانات لازم برخوردار نیستند. سهمیه وایلدکارت بیشتر جنبه تشویقی دارد و برای کشورهایی که یا قهرمان ندارند یا تعداد آنها محدود است در نظر گرفته میشود، در واقع سهیمه وایلدکارت فرصت حضور در المپیک را به برخی از کشورها میدهد، اما به کشوری مثل ایران که مدالآور است و قهرمان دارد، این سهمیه تعلق نمیگیرد، مگر اینکه یکی از سناریوهای IOC این باشد که کرونا همچنان در جهان حاکم باشد، مسابقات کسب سهمیه هم برگزار نشود؛ آن وقت IOC براساس رنکینگ و جایگاه امتیازها سهمیه وایلدکارت بدهد که در این شرایط به نام ورزشکار نیست بلکه به کشور تعلق میگیرد. تا به امروز هیچ یک از فدراسیونهای جهانی در خصوص لغو مسابقات گزینشی تصمیمی نگرفتهاند و حتی برخی فدراسیونها تقویم سال 2021 میلادی را هم اعلام کردند.
آنا: بحث واکسن به ورزشکاران ایرانی برای حضور در دهکده المپیک توکیو به چه صورت خواهد بود؟
سعیدی: کمیته ملی المپیک از هر مسیر قانونی که شرایط دریافت واکسن فراهم شود، از طریق مراجع داخلی کشور مثل وزارت بهداشت و درمان پیگیری میکند. البته IOC هم قول همه نوع همکاری به کشورها از جمله ارسال واکسن یا پرداخت هزینه واﮐﺳﯾﻧﺎﺳﯾون را داده است. ورزشکاران و تمامی عوامل اجرایی کاروانهای ورزشی با واﮐﺳﯾﻧﺎﺳﯾون در دهکده المپیک حضور پیدا کنند اما این موضوع اجباری نیست اما ترجیحاً تأکید بر این است که واکسن زده شود.
آنا: در مورد نوع واکسنی که به ورزشکاران ایرانی تزریق میشود صحبتی مطرح شده است؟
سعیدی: در خصوص نوع واکسن تابع مقررات کشور هستیم و مسئولان باید آن را ارزیابی کنند. در جلسهای که در ستاد عالی بازیها با وزیر ورزش و جوانان داشتیم این پیشنهاد داده شد که وزارت ورزش و جوانان برای تهیه 500 واکسن درخواست بدهد که اتفاقاً مورد موافقت وزیر ورزش و جوانان هم قرار گرفت، اما باید مراحل قانونی آن طی شود و طبق مجوزها و استانداردها پیش بروند. کمیته بینالمللی المپیک و سازمان بهداشت جهانی در خصوص واکسن با یکدیگر همکاری لازم را دارند و فکر نمیکنم در مورد واکسن مشکلی به وجود بیاید.
آنا: این روزها گمانهزنی در خصوص تعویق دوباره المپیک توکیو است، با توجه به شرایط فعلی منتظر برگزاری المپیک باشیم؟
سعیدی: براساس آخرین رصدی که در کمیته بینالمللی المپیک صورت گرفته است، فعلاً عزم به برگزاری مسابقات است و حتی در مورد تعویق یا لغو مسابقات هم صحبتی به میان نیامده است. در حال حاضر ویروس کرونا در بسیاری از کشورها مهار شده است. در بهمن ماه سال گذشته زمانی که در اجلاس دبیران کل آسیای میانه در نورسلطان قزاقستان شرکت کردم، بسیاری از کشورهای آسیایی اردوهای خود را آغاز کرده بودند. در بعضی از کشورها شرایط خوب است؛ خدا را شکر در کشور ما هم شرایط خوب شده است، اما بعضی از کشورها همچنان درگیر ویروس کرونا هستند؛ بنابراین باید همچنان منتظر باشیم تا طبق آخرین سیاست و تصمیمهای IOC پیش برویم، اما کمیته ملی المپیک ایران بنا را به برگزاری مسابقات المپیک گذاشته و مسیر حرکت در همین راستاست.
آنا: IOC در خصوص برگزاری المپیک دچار بلاتکلیفی شده است؟!
سعیدی: به اعتقاد من در شرایط فعلی ممکن است تردیدهای وجود داشته باشد اما بلاتکلیفی وجود ندارد. طبق اعلام IOC بازیهای المپیک برگزار خواهد شد بنابراین تکلیف روشن است، دولت ژاپن هم تمهیدات کامل را در نظر گرفته است. اما چند سناریو از سوی IOC تعریف شده است؛ یکی اینکه با واکسن بازیهای المپیک برگزار شود که در آن صورت مشکلی به وجود نمیآید و شرایط مهیا است، سناریو دوم اینکه کلا تا زمان برگزاری مسابقات، کرونا از بین رفته باشد. سناریو سوم کمی بدبینانه است و آن اینکه ویروس کرونا وجود داشته باشد و واکسن هم در اختیار نباشد، در این شرایط بازیهای المپیک بدون حضور تماشاگران برگزار خواهد شد.
ورزشکاران هم زودتر از 5 روز وارد توکیو نمیشوند؛ تست از آنها گرفته میشود، در دهکده هم روزانه تنها 50 درصد ورزشکاران حضور داشته باشند، تمامی این تمهیدات را کمیته بینالمللی المپیک پیشبینی کرده و برای هر کدام یک سناریو تعریف کرده است، پس ما الان بلاتکلیفی نداریم، اما ممکن است تردیدهایی وجود داشته باشد چرا که طبق نظرسنجی که از مردم توکیو انجام شده 80 درصد آنها به عدم برگزاری مسابقات المپیک رأی دادهاند و نگرانیهایی برای آنها به وجود آمده که البته طبیعی است و حتی این نگرانی و دغدغه در بین ورزشکاران ما هم وجود دارد، اما با این حال ورزشکاران با جدیت تمام در اردوها حضور دارند و تمرین میکنند.
آنا: در فصل بودجه هستیم و فکر میکنید بودجه پیشنهادی کمیته ملی المپیک در لایحه بودجه برای 1400 تا چه اندازه محقق میشود و چه رایزنیهایی باید صورت بگیرد؟
سعیدی: بودجه پیشنهادی کمیته ملی المپیک در لایحه بودجه برای سال آینده 157میلیارد تومان است. خوشبختانه با حمایت دولت و سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و فراکسیون ورزش بودجه ورزش کشور با افزایش مطلوبی مواجه شده است و در کمیسیونها هم نتیجهبخش بوده، امیدوارم در صحن علنی به تصویب برسد تا براساس آن توزیع بین فدراسیونها انجام شود. اما این نکته قابل توجه است که از سال 1400 بودجه براساس شاخص اعتبارات توزیع میشود و به صورت امتیازی است. به این صورت که براساس هفت شاخص (از جمله شانس مدالآوری در المپیک، مقایسه با ادوار گذشته، بازیهای آسیایی و ... ) به فدراسیون مورد نظر امتیاز داده میشود و بودجه متوازن خواهد بود. توزیع آن براساس عدالتمحوری است و براساس چانهزنی نیست، البته کمیته ملی المپیک بودجهای مشخصی برای فدراسیونهای المپیکی کنار خواهد گذاشت که به صورت مجزا پرداخت میکند.
ما در موضوع بودجه مرهون زحمات صالحیامیری هستیم که شخصاً برای این موضوع وقت میگذارد و تمام تلاش خود را به کار میگیرد. در ابتدای آذرماه کمیته ملی المپیک 58 درصد تخصیص بودجه را گرفته بود، اما 100 درصد پول فدراسیونهای ورزشی را پرداخت کرد. علاوه بر آن حدود 15 میلیارد هم کمکهای جداگانه به رشتههای المپیکی و آسیایی اختصاص داده شد. یک مرحله حقوق به ورزشکاران و مربیان پرداخت شد، تاکنون سه مرحله هم بورسیه ورزشکاران پرداخت شده است.
درواقع کمیته ملی المپیک تاکنون 55 درصد کل بودجه را در فدراسیونهای ورزشی هزینه کرده است، هر چند که تمام بودجه کمیته ملی المپیک در راستای ورزش قهرمانی است. هزینههای مربوط به حقوق مربیان، تجهیزات آکادمی، بازسازی خوابگاه، تأسیسات و کارهای پشتیبانی در راستای ورزش قهرمانی است که در اختیار فدراسیونهای ورزشی قرار میگیرد. امکانات کمیته ملی المپیک از جمله اسکان، خوابگاه، سالنهای تمرینی و تخصصی، تستها، امکانات تخصصی آکادمی مثل فیزیوتراپی، آبدرمانی، سالنهای همایش به صورت رایگان در اختیار فدراسیونهاست.
آنا: در مجمع عمومی کمیته ملی المپیک برخی روسای فدراسیونها به بودجه و نحو توزیع آن اعتراض داشتند.
سعیدی: رئیس کمیته ملی المپیک یک دیدگاه دارد مبنی بر اینکه فدراسیونهای ورزشی محور ورزش قهرمانی هستند و در هر شرایطی باید مورد حمایت قرار بگیرند. در ادوار المپیک از سال 1948 که اولین دوره حضور کاروان ورزشی ایران بوده است، 11 مدال کشتی، 9 مدال وزنهبرداری و 2 مدال تکواندو کسب شده است که مجموع آنها 22 مدال است، البته دوومیدانی هم در سال 2012 موفق به کسب یک مدال نقره شد. در واقع سه رشته (کشتی، وزنهبرداری و تکواندو) بار اصلی مدالآوری در المپیک را بر دوش کشیدند. وقتی رشته کشتی بیشترین مدال را در ادوار المپیک کسب کرده، نمیتوان این رشتهها را حمایت نکرد. رشته وزنهبرداری در المپیک توکیو تنها دو شانس دارد که نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است و باید مورد حمایت قرار بگیرد تا بتواند به سهمیه و پس از آن مدال برسد.
آنا: انتخابات فدراسیون فوتبال در پیش است و یک شکافی هم بین کمیته ملی المپیک و فدراسیون فوتبال برای حضور در انتخابات به وجود آمد، آیا کمیته ملی المپیک در انتخابات بهعنوان ناظر حضور دارد و از نامزد خاصی حمایت میکند؟
سعیدی: کمیته ملی المپیک تاکنون در انتخابات هیچکدام از فدراسیونهای ورزشی ورود نکرده و نخواهد کرد. در واقع کمیته ملی المپیک نه تنها در انتخابات فدراسیونهای ورزشی ورود نمیکند بلکه حتی در امور فدراسیونها هم مداخله نمیکند. وقتی حمید استیلی بهعنوان سرمربی تیم امید انتخاب شد، تمام صحبت بر سر این بود که چرا اطلاعرسانی و هماهنگی با کمیته ملی المپیک صورت نگرفته است و هیچگونه مخالفتی در کار نبود و تنها صحبت بر سر نوع اطلاعرسانی بود. کمیته ملی المپیک از رشتههای المپیکی حمایت میکند و باید در جریان قرار بگیرد. نقش کمیته ملی المپیک حمایتی و نظارتی است، فدراسیونها باید منطبق بر قوانین بینالمللی و منشور المپیک پیش بروند و هر تخلفی صورت بگیرد کمیته ملی المپیک باید پاسخگو باشد.
-در مورد انتخابات فدراسیون فوتبال و حذف کمیته از اساسنامه فدراسیون فوتبال هم صحبتهای زیادی مطرح شد اما باید تأکید کنم که کمیته ملی المپیک به هیچعنوان بهدنبال حق رأی در فدراسیون فوتبال نبوده است، اما شأن نظارت کمیته ملی المپیک ارجحیت دارد و باید به این موضوع توجه میشد. در واقع کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش باید عضو ناظر انتخابات باشند و حتی اینفانتینیو هم در ایمیلی که به کمیته ملی المپیک ارسال کرد این موضوع را به صراحت بیان کرد که کمیته ملی المپیک بهعنوان ناظر در انتخابات حضور پیدا کند، اما در اساسنامه فدراسیون فوتبال کمیته ملی المپیک بهعنوان ناظر حضور ندارد.
-بحث هم بر سر حق رأی نبود بلکه هدف حفظ شأن کمیته ملی المپیک بهعنوان نقش نهاد نظارتی بود؛ چون کمیته ملی المپیک باید مجامع را طبق قوانین بینالمللی و منشور المپیک رصد کند و هر اتفاقی در فدراسیونهای ورزشی بیفتد، کمیته ملی المپیک باید به IOC پاسخگو باشد. در انتخابات فدراسیون فوتبال هم وزارت ورزش بهعنوان نقش ناظر حضور دارد، اما کمیته ملی المپیک حذف شده است و اساسنامه هم مورد تأیید فیفا قرار گرفته است.
آنا: یک سال و پنجماه از تعلیق فدراسیون جودو میگذرد و رأی دادگاه CAS دو بار به تعویق افتاد، این تعلل نگرانکننده است؟
سعیدی: به نظرم تعویق دوباره در صدور رأی دادگاه CAS نمیتواند نگرانکننده باشد. اگر دادگاه حکمیت ورزش با این فرض که به تحقیقات میدانی، شهودی، و مستندات بیشتری برای صدور رأی نیاز دارد تا بتواند رأی عادلانه صادر کند، این به نفع ماست و نباید نگران باشیم، امیدواریم که در نهایت رأی صادر شده به نفع جودوی ایران باشد. تیم هیئت اعزامی دفاعیات خوبی در دادگاه CAS انجام داد، لایحه خوبی توسط وکیل فدراسیون نوشته شد، اقدامات قانونی و لازم هم صورت گرفت. به نظر میرسد موضوعی علیه ایران وجود ندارد اما باید منتظر رأی دادگاه باشیم.
انتهای پیام/4057/پ
انتهای پیام/