سرو غذای گرم در کاهش شیوع کرونا در عراق تأثیر داشته است؟/ تأکید بغداد بر حفظ پروتکلهای بهداشتی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، آمارهای رسمی ارائه شده از میزان شیوع کرونا در عراق نشان میدهند با وجود اینکه درظاهر پروتکلهای بهداشتی مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی رعایت نمیشوند و آن را میتوان در مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی این کشور دریافت، ولی آمار شیوع کرونا در این کشور به نسبت جمعیت، آمار کمتری است.
گرچه به آمارهای کرونا در کشورهای مختلف غربی و عربی همواره ایراداتی وارد بوده و گزارشهایی درباره کاهشی جلوه دادن یا بیان نکردن آمار واقعی منتشر شده است، اما این باور وجود داشت و دارد که آمار عراق متفاوت از دیگر آمارهاست.
از منظر دینی، بسیاری تلاش میکنند آمار این کشور را بهدلیل شرایط خاص مذهبی پایینتر و در حد صفر جلوه دهند، ولی گزارشهای رسمی چنین موضوعی را تأیید نمیکند. اوج این موضوع در ماجرای موسوم به «سفید شدن کربلا از کرونا» مشهود بود. کاربری عربزبان با بازنشر تصویری از شبکه ماهوارهای «الغدیر»، خبر خالی شدن مرکز پزشکی شهرک «سیدالاوصیا» در کربلا را از بیماران مبتلا به کرونا منتشر کرد که ترجمه بدون دقت مطلب از منابع معتبر عراقی باعث شد این شائبه به وجود آید شهر کربلا از کرونا سفید شده است.
با بررسی بیانیه رسمی منتشرشده در این زمینه از سوی مرکز بهداشت کربلا میتوان دریافت موارد ابتلا به کرونا با وجود کاهش، همچنان وجود دارد و این شهر بهطور کامل از موارد ابتلا به کووید-۱۹ مصون نشده ببود.
رابطه سرو غذاهای با طبع گرم و ابتلا به کرونا
اینکه آیا گرما و غذاهای گرم بر شدت شیوع کرونا تأثیر دارد یا ندارد، تنها فرضیهای است که گزارش مستند و مستدلی را نمیتوان برایش یافت. سازمان بهداشت جهانی زمستان سال گذشته و اوایل شیوع کرونا مدعی بود گرما میتواند شیوع کرونا را متوقف کند، ولی در عمل چنین فرایندی رخ نداد.
میتوان بهعنوان یک نظریه مطرح کرد که گرما میتواند عامل کم تأثیر شدن شیوع کرونا باشد.
چند ماه پیش رسانههای عراقی با استناد به فرضیه طبخ غذای گرم و تأثیر آن بر کاهش شیوع کرونا، موضوع استفاده از فلفل در غذاها را مطرح کردند و بهدلیل اینکه بسیاری از غذاهای آماده عراقی طبع تند دارند و در بعضی از آنها نیز از فلفل استفاده میشود، مدعی شده بودند استفاده از این نوع غذاها میتواند در کاهش شیوع کرونا تأثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید:
ماجرای سفید شدن کربلا از بیماران کرونایی چیست؟
پاسخی که سازمان بهداشت جهانی به این فرضیه داد، از خود موضوع جذابتر بود؛ در گزارش سازمان بهداشت جهانی آمده بود فلفل میتواند طعم غذاها را بهتر کند و بر ذائقه انسانها تأثیر مطبوعی بگذارد، ولی نمیتوان آن را عاملی برای جلوگیری از شیوع کرونا دانست و همچنان زدن ماسک، شستن دستها و فاصلهگذاری اجتماعی بهعنوان عوامل اصلی مقابله با کرونا به همه کشورها توصیه میشود.
موضوعی که میتواند فرضیه طبخ غذای گرم و تأثیر آن بر کرونا را تحت تأثیر قرار دهد و منتفی کند، شدت گرفتن شیوع کرونا در کشورهای آفریقایی از سویی و نیز شیوع گسترده کرونا در کشور هند است که از غذاهای با طبع گرم و با ادویهجات تند استفاده میکنند.
در هر صورت تاکنون تحقیقاتی علمی و منسجم مبنی بر تأثیر خوراکیها و غذاها با طبعی سرد یا گرم بر کرونا انجام نشده و این موضوع بیشتر به وضعیت بدنی افراد بستگی دارد. با وجود این، مقامهای سازمان جهانی بهداشت تأکید کردهاند پختن مواد غذایی به کشته شدن ویروس منجر میشود.
«ماریا ون کرکوو»، یکی از مقامهای سازمان جهانی بهداشت گفت: حتی اگر ویروس از غذا منتقل شود، میتوان قبل از خوردن آن را با پختوپز یا گرم کردن از بین برد. هیچ شواهدی وجود ندارد که ویروس بتواند از غذا پخش شود و سازمان بهداشت جهانی دستورالعملهای خود را در این ارتباط تغییر نداده است.
حساسیت عراق به موضوع افزایش آمار شیوع کرونا
موضوعی که میتواند بهعنوان گزینه اصلی در زمینه مقابله با شیوع کرونا در عراق تلقی کرد، حساسیت بالای مسئولان این کشور به وضعیت بهداشت و درمان و مقابله با شیوع ویروس کووید-19 است؛ بهطوریکه با افزایش آمار شیوع کرونا به حد خاصی، بلافاصله مرزهای این کشور بسته میشود و دولت منع ترددهای ویژهای را در شهرها و نقاط مختلف با آمار بالا اعمال میکند.
بهعنوان نمونه چند هفته پیش و پس از افزایش غیرمنتظره آمار شیوع کرونا، وزارت بهداشت درخواست منع تردد و محدودیتهای خاصی کرد که باعث شد آمار شیوع کرونا تا حد زیادی کاهش یابد. وزارت بهداشت عراق روز شنبه در گزارش خود از نتیجه فاصلهگذاری اجتماعی و محدودیتهای اعمالشده در بغداد و دیگر نقاط این کشور اعلام کرد شمار مبتلایان به کرونا در این کشور تنها ۸۳۶ نفر دیگر افزایش یافته و این کمترین میزان افزایش کرونا در ماههای اخیر بوده است. همچنین طبق گزارش روزانه اعلامشده، از میان ۳۵ هزار مورد مبتلا تنها ۱۲ نفر فوت کردند.
این در حالی است که در مورد مشابه پنجشنبه هفته گذشته تنها هفت نفر در این کشور بر اثر ابتلا به کرونا فوت کرده بودند و آمار مبتلایان تنها یکهزار و ۱۰۰ نفر بیشتر از مبتلایان روز چهارشنبه بود.
البته نمیتوان از تأثیر عوامل دیگر نیز بهراحتی گذشت، ازجمله اینکه دولت عراق دستور داد فستفودها، رستورانها و مکانهای اجتماعی ازجمله سالنهای آمفی تئاتر بسته شوند و مرزهای زمینی و هوایی این کشور با کشورهای همسایه بسته شده است. بغداد همچنین تمامی پروازها از و به انگلیس را ممنوع اعلام کرده است.
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/