مسیر پر پیچ و خم پارلمان تا اتاق شیشهای/ آیا شفافیت میراث مجلس یازدهم خواهد بود؟
به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، در روزهای نخست مجلس یازدهم طرح شفافیت آرای نمایندگان با ۱۷۰ امضا تقدیم هیئت رئیسه شد و پس از آن این طرح در کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس نهایی و در جلسه ١۵ بهمن ماه سال جاری نیز در نوبت بررسی صحن علنی قرار گرفت که با بیمهری نمایندگان توفیق نیافته و رد شد.
هدف از این طرح این بود که آرای نمایندگان در مجلس به همراه آمار حضور و غیاب در جلسه ها، میزان مرخصیها، مأموریتها، سفرها و به عبارتی تمام شئون نمایندگی و دیگر فعالیتهای آنان به صورت شفاف به اطلاع جامعه برسد هر چند که گویا کسی از نمایندگان با شفاف شدن امور مشکلی نداشته اما با توجه به اینکه تصویب این طرح به دو سوم آرا نمایندگان نیاز داشت نتوانست مصوبه مجلس را دریافت کند که در این رابطه علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس و عضو کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس در گفتگو با آنا، گفت: علت مخالفت برخی نمایندگان با طرح شفافیت آراء این بود که این طرح به دنبال شفاف سازی نظام تقنین است در حالی که طرح مذکور به دنبال توسعه بحث شفافیت در سایر ارکان نظام نیست و در حال حاضر آراء نمایندگان را مدنظر قرار داده است.
مجلس در پی ایجاد شفافیت برای خود و دولت است
وی ادامه داد: نظام تقنین شامل مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان نیز میشود و از آنجایی که مجلس طبق قانون اساسی نمیتواند در مورد شورای نگهبان و مجمع تشخیص مانند خود و دولت قانونگذاری کند این اشتباه در خصوص طرح مذکور صورت گرفته است.
طرح شفافیت آرا در کمیسیون تدوین آیین نامه مجلس ماهها مورد کار کارشناسی قرار گرفت تا به محض ارجاع به صحن بتواند نمایندگان را با خود همراه کند، طرح مذکور مشتمل بر ۱۰ ماده است که هرچند به طرح شفافیت آرا مشهور شده اما تقریبا تمام شئون و فعالیت نمایندگان مجلس و حتی روند قانون گذاری را نیز شفاف خواهد کرد.
ایده تدوین طرح شفافیت آرا به تجارب موفق جهانی درباره شفافیت و با عنایت به اینکه عملکرد و رای وکیل نمیتواند از موکل پنهان باشد در مجلس یازدهم پرورش داده شد و به زعم بسیاری از نمایندگان این طرح میتواند روزنههایی نفوذ و فساد را مسدود کرده و به معنای واقعی مجلس را به فرموده معمار انقلاب در خصوص اینکه « مجلس در رأس امور است» نزدیک کند در این رابطه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی چندی پیش در صفحه خود در فضای مجازی با اشاره به اهمیت طرح شفافیت آرا نوشت: اولین نفری بودم که این طرح را امضا کردهام؛ که این نشان میدهد مجلس یازدهم در موضوع شفافیت جدی بوده و در این خصوص با مجالس قبلی تفاوتی آشکار دارد.
شفافیت آرا در مجالس دنیا
تقریبا تمامی کشورهای پیشرفته از شفافیت در مذاکرات و جلسات مجلس برخوردار هستند به گونهای که ایالات متحده آمریکا، هم جلسات مجلس سنا و هم جلسات مجلس عوام و بهعبارتی دیگر جلسات کنگره را علاوهبر پخش مستقیم تلویزیونی و آنلاین بر بستر وب، در وبسایت این مجالس نیز بارگذاری میکند.
مذاکرات پارلمانهای انگلستان (مجلس نمایندگان یا مجلس عوام و مجلس لردها) بهصورت مستقیم از شبکههای تلویزیونی پخش میشود. علاوهبر آن مشروح مذاکرات در مجلس نمایندگان انگلستان همراه با جزئیات آرا به تفکیک نمایندگان، در ساعت 6 صبح اولین روز کاری بعد از جلسه مجلس منتشر میشود و ازطریق وبسایت پارلمان در اختیار عموم قرار میگیرد و پارلمان اروپا را در این رابطه میتوان یکی از سرآمدترین پارلمانها در امر شفافیت خواند، تا آنجا که بیشترین سطح دسترسی مردم به آنچه در پارلمان اتفاق میافتد را در پارلمان اروپا شاهد هستیم.
شفافیت رفتارهای سیاسی نمایندگان را واقعی میکند
حضور موکلان مردم در اتاقی شیشهای مطالبه دیرینه بسیاری بوده تا به این ترتیب مجلس بتواند علاوه بر فسادستیزی با هر مفسدهای مقابله کند در این رابطه وحید جلالزاده نماینده مردم ارومیه در مجلس میگوید: شخصا معتقدم که این طرح مهم در واقعی کردن رفتارهای سیاسی نمایندگان نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
وقتی نمایندهای بداند رای او قابل رویت و بررسی برای همه مردم بوده و به عبارتی ملاک سنجش او خواهد شد قطعا از حضور در صحن و شرکت در رأیگیری بدون علم به موضوع خودداری خواهد کرد که این خود بنای مجلس انقلابی و به دنبال پیشرفت را فراهم خواهد کرد در این رابطه بهروز محبینجم آبادی نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آنا، با بیان اینکه ریشه مفاسد در کشور به عدم شفافیت برمیگردد،گفت: با تصویب و اجرای طرح شفافیت از سوی مجلس باید همه ارکان کشور درگیر شفافیت شده و از ابهام دور شوند.
وی با تاکید بر اینکه فضای سیاسی خاص بر کشور اجرای شفافیت در تمام شئون را سخت کرده است، افزود: دلیل عقبنشینی برخی از تصویب یا اجرای طرح شفافیت آرا این است که مقبولیت آنها شاید کاهش یابد.
با توجه به شعارهای نمایندگان مجلس یازدهم در خصوص اینکه مجلس انقلابی با هیچ کسی تعارف نداشته و در خصوص مطالبات مردم از هیچ اقدامی کوتاه نخواهد آمد حال باید دید شفافیت در این مجلس به نتیجه خواهد رسید یا مانند هزاران طرح بیسرانجام مانند توپ فوتبال به مجلس دیگر و مجالس بعدی به میراث خواهد رسید.
انتهای پیام/۴١۵١/
انتهای پیام/