صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

حذف نیترات از آب آشامیدنی به روش مدرن/ پساب صنعتی با سیستم ایرانی تصفیه می‌شود

محققان ایرانی موفق به طراحی و توسعه سیستم حذف نیترات از آب آشامیدنی و پساب صنعتی شده‌‌اند که روشی نوین، مقرون‌به‌صرفه و موثری در حذف این آلاینده به شمار می‌رود.
کد خبر : 561206

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  نیترات ماده بی‌رنگ و بی‌بویی است که در روند تصفیه معمولی آب و پساب حذف نمی‌شود. اکثر آلاینده‌ها با روش‌های تصفیه رایج حذف می‌شوند اما نیترات در آب یا پساب باقی می‌ماند. آب حاوی نیترات ظاهر شفاف و تمیزی دارد و همین امر کار تصفیه این آلاینده سمی را دشوار می‌کند. در روش اسمز معکوس و تبادل یونی آب حاوی نیترات وارد پساب غلیظ‌تری شده تا نیترات رسوب کند. سپس 30 تا 35 درصد از آب تخلیه شده و نیترات حذف می‌شود.


در روش تصفیه بیولوژیک و بیوالکتروشیمیایی نیترات رسوب نمی‌کند بلکه طی چند واکنش زنجیره‌ای به گاز N2 یا نیتروژن تبدیل می‌شود. نیتروژن گاز خنثی و بی‌اثری است و به راحتی وارد محیط می‌شود. در حال حاضر اکثر سازمان‌ها و شرکت‌ها از روش بیولوژیکی برای تصفیه آب و پساب حاوی نیترات استفاده می‌کنند که روش گران‌قیمتی است. اخیراً یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه تولید مواد شیمیایی های‌تک موفق به توسعه و ساخت سیستم بیوالکتروشیمیایی شده است که نه‌تنها سرعت قابل‌توجهی در حذف نیترات دارد بلکه روش مقرون‌به‌صرفه‌ای برای صنایع به شمار می‌رود.


افزایش 400 درصدی حذف نیترات از پساب 


بیش از هزار کارخانه و شرکت در کشور وجود دارد که با مشکلات حاد نیترات در پساب صنعتی دست و پنجه نرم می‌کنند. اکثر صنایع در کشور از روش‌های بیولوژیکی برای حذف نیترات از پساب‌ها استفاده می‌کنند. با این حال در بسیاری از کشورهای پیشرفته به جای روش بیولوژیکی از روش بیوالکتروشیمیایی استفاده می‌شود. سیستم‌های بیوالکتروشیمیایی با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف، میکروارگانیسم‌های موثر در حذف نیترات را تحریک کرده و سرعت حذف نیترات را تا 400 درصد نسبت به سیستم‌های بیولوژیکی افزایش می‌دهد.


میزان نیترات بالا در برخی منابع آبی تهران و محدوده شهر ری منجر به مسدود شدن آنها شده و تنها در صورت حذف نیترات از این منابع، امکان استفاده مجدد از آنها وجود خواهد داشت. شرکت دانش‌بنیان سازنده سامانه بیوالکتروشیمیایی روش‌های گوناگون حذف نیترات از آب آشامیدنی و پساب‌های صنعتی را بررسی کرده تا موثرترین روش را انتخاب کرده و به صورت صنعتی توسعه دهد.


قابلیت پیاده‌سازی روی سیستم بیولوژیکی


به گفته صائب احمدی مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان سازنده  این سامانه؛  با اعمال تغییرات و اصلاحاتی سیستم بیوالکتروشیمیایی جدیدی ارائه داده شده که قدرت حذف نیترات از آب آشامیدنی و پساب صنعتی آن 400 برابر سیستم‌های معمولی است. این سامانه فاز آزمایشگاهی را پشت سر گذاشته و تأییدیه شرکت تأمین و تصفیه آب و فاضلاب تهران را اخذ کرده است. امکان پیاده‌سازی این سامانه روی سیستم‌های بیولوژیک نیز وجود دارد.


 درواقع اصلاحاتی روی دستگاه تصفیه بیولوژیکی انجام شده و به دستگاه بیوالکتروشیمیایی تبدیل می‌شود. تبدیل سیستم بیولوژیک به بیوالکتروشیمیایی نیز هزینه زیادی ندارد. 70 درصد از دستگاه‌های حذف نیترات در کشور به روش بیولوژیک کار می‌کنند، بنابراین صنایع می‌توانند با هزینه بسیار کمی سیستم را به بیوالکتروشیمیایی تغییر دهند. این سیستم بیوالکتروشیمیایی برای نخستین بار در کشور تولید می‌شود و تاکنون از نمونه‌های خارجی استفاده شده است.


مزیت‌های سیستم بیوالکتروشیمیایی چیست؟


سیستم بیوالکتروشیمیایی سرعت حذف نیترات را تا 400 درصد افزایش می‌دهد و هزینه آن در مقایسه با سیستم بیولوژیکی 40 درصد کمتر است. سرعت سامانه بیوالکتروشیمیایی چهار برابر سیستم بیولوژیکی است که این امر بر کاهش هزینه کلی نیز تأثیر بسزایی می‌گذارد. مهم‌ترین مزیت سامانه بیوالکتروشیمیایی عدم تولید پساب است، درواقع تمام حجم آب تصفیه می‌شود.


هزینه نگهداری سالانه سیستم بیوالکتروشیمیایی کمتر است و تنها سامانه‌ای است که قابلیت پیاده‌سازی و نصب روی سیستم‌های بیولوژیکی را دارد. سامانه بیوالکتروشیمیایی با سرعت پنج متر مکعب در ساعت آب و پساب حاوی نیترات را تصفیه می‌کند. بیش از هزار شرکت و سازمان در کشور به تصفیه صنعتی نیاز دارند و سامانه بیوالکتروشیمیایی می‌تواند راه‌حل مشکل آنها باشد.


امکان استفاده از سیستم بیوالکتروشیمیایی در صنایع شیمیایی نیز وجود دارد که مشکل حذف نیترات از پساب را در مقیاس بالایی تجربه می‌کنند. ایده اولیه این طرح حاصل تز دکتری احمدی بوده و سپس با حمایت ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و پژوهشکده مهندسی و مدیریت آب دانشگاه تربیت مدرس پیش رفته و به بار نشسته است.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر