صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

چرا قیمت موز سر به فلک کشید؟/ واردات موز معطل صدور مجوز صادرات سیب

در این گزارش به بررسی افزایش قیمت موز به حدود 60 هزار تومان در هر کیلو می‌پردازیم.
کد خبر : 561059

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، از گرانی‌های کالاهای اساسی که بگذریم گویا این بار افزایش قیمت، میوه "موز" را در میوه فروشی‌های تهران نشانه گرفته است.


طبق بررسی‌ها و مشاهدات میدانی قیمت موز هم اکنون در خرده فروشی‌های سطح شهر تهران به حدود کیلویی 45 تا 60 هزار تومان رسیده است، اگر بخواهیم روند تغییرات قیمتی این میوه را به درستی مقایسه کنیم باید عقب گردی به مدت مشابه سال گذشته داشته باشیم که قیمت این میوه در دی ماه 98 کیلویی حدود 14 هزار تومان بود بنابراین در می‌یابیم که موز از سال گذشته تاکنون بیش از 4 برابر گران‌تر شده است.


حال سوال اینجاست که دلیل افزایش 4برابری قیمت موز در طی یکسال چیست؟


واردات موز معطل صدور مجوز صادرات سیب


جلال محمودزاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه موز به میزان کافی در داخل تولید نمی‌شود، می‌گوید موز مورد نیاز کشور به صورت واردات و در قبال صادرات سیب انجام می‌شد اما مدتی است که مجوز این اقدام از سوی نهادهای ذی ربط انجام نشده و به همین دلیل شاهد گرانی موز در بازار هستیم.


به گفته وی به اندازه کافی سیب‌های تولیدکنندگان در سردخانه ها انبار شده و از این جهت مشکلی وجود ندارد.


محمودزاده به تقاضای میوه موز در فصل بهار و به ویژه تعطیلات نوروز 1400 اشاره کرد و می‌افزاید دولت باید بی‌توجهی خود به صادرات محصولات کشاورزی و غیرنفتی را کنار گذاشته و با تسریع در صادرات سیب به واردات موز اقدام کند.


وی می‌گوید از آنجایی که میزان درآمد تعرفه‌ای دولت در زمینه صدور مجوز صادرات سیب در قبال واردات موز برای صادرکنندگان، کاهش می‌یابد، دولت اقدام به صدور این مجوز نکرده است.


نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس معتقد است صادرات سیب در قبال واردات موز قیمت این محصول را در کشور کاهش می‌دهد. اخیرا نیز مسئولان گمرک از توقف 47 کامیون موز در مرز بازرگان به دلیل ممنوعیت واردات موز از اردیبهشت امسال و عدم صادرات سیب در قبال وارادات موز خبر دادند.


انحصار واردات دلیل گرانی موز


 پیشتر (دی 99) که قیمت موز به 45 هزار تومان رسیده بود مصطفی دارایی‌ نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران در این باره گفته‌ بود که توقف ثبت سفارش واردات موز به دلیل محدودیت‌های منابع ارزی و انحصار وادرات موز که گویا تنها در دست 5 نفر است منجر به افزایش قیمت این میوه شده است.


به گفته وی تنها راهکار دائمی جلوگیری از افزایش قیمت موز رفع انحصار در واردات آن است که با ایجاد رانت برای افرادی خاص منجر به پُر شدن جیب آنها و خالی شدن جیب مصرف کننده شده است.


بازار داغ خرید و فروش مجوز ثبت سفارش موز در بنادر


سید رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی که در آذر ماه قیمت موز به 30 هزار تومان در هر کیلو رسیده بود در باره گرانی این میوه گفته بود که علت اصلی گرانی موز در این است که واردات آن در دست تاجر اصلی نیست.


به گفته وی ممنوعیت ثبت سفارش موز و اعطای مجوز وادرات آن تنها به افرادی خاص باعث شده است تا صاحبان مجوز واردات، آن را با قیمتی بالاتر به فعالان این بازار بفروشند از اینرو بازار فروش این محصول در بنادر توسط دلالان و واسطه‌ها رونق گرفته است تا آنجا که مجوز واردات هر کیلو موز بین 800 تا 850 تومان فروخته می‌شود و این هزینه در هیچ جا ثبت نمی‌شود.


نورانی می‌افزاید فروش مجوز ثبت سفارش‌ها از اسفند 98 توسط دلالان شروع شده و موضوع تازه‌ای نیست، کسی هم بر فعالیت این افراد و این چرخه نظارت نمی‌کند.


وی با تاکید بر اینکه قیمت موز هیچ ارتباطی با نرخ دلار ندارد، می‌گوید سوال ما این است که مجوز واردات موز در دست چه کسانی است؟ چرا در کشور دلال پرورش می‌دهیم و اگر قرار است کالایی ممنوع شود باید واردات آن نیز ممنوع شود.


نورایی معتقد است افزایش قیمت موز قطعا بر افزایش کاذب قیمت دیگر میوه‌ها هم تاثیر می‌گذارد.


از آنجایی که 99 درصد از تقاضای موز در بازار داخلی از طریق وارات تامین می‌شود و واردات این میوه در انحصار چند نفری است که گاهی به فروش آن می‌پردازند بهتر است سیاست گذار با تشدید نظارت‌ها و یا تغییر رویه در واردات از افزایش کاذب قیمت این میوه و تاثیرگذاری آن بر نرخ سایر میوه‌ها در بازار جلوگیری کند.


انتهای پیام/4133 


انتهای پیام/

ارسال نظر