مردم در تفکیک زباله مسئولیتپذیر نیستند/ طرح کاپ تا پایان دوره پنجم مدیریت شهری به پایان نمیرسد
فرزاد کلانتری در گفتگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در ارتباط با طرح «کاپ» سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران اظهار کرد: طرح «کاپ» (کاهش پسماند) از قبل از کرونا آغاز شد اما بهدلیل شیوع کرونا چند ماهی متوقف شد. این طرح با سایر طرحها همچون تفکیک از مبدأ که در دورههای قبل از آن سخن بهمیان میآمد متفاوت است و تنها بخش کوچکی از این طرح کاپ است.
وی تصریح کرد: طرح کاپ همه مواردی را که در نهایت به محل دفن ما میرود (آرادکوه) مدنظر دارد، مثلاً در این طرح بخشی را بهعنوان مخزنگذاری و تفکیک از مبدأ در نظر گرفتیم. ما در ابتدا بهمنظور ساماندهی این امر از حدود یک هزار و 100 ساختمانی را که در اختیار شهرداری تهران بود، آغاز کردیم و تفکیک از مبدأ را به خود کارمندان آموزش داده و این مخزنگذاریها انجام و اجرا شده و سپس به سراغ ساختمانهای اداری رفتهایم.
بیش از 80 درصد ساختمانهای اداری شهر تهران مخزنگذاری شده است
مجری طرح کاپ سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران ادامه داد: با توجه به مصوبهای که در استانداری دریافت کردیم و ابلاغ شد تمام ساختمانهای اداری استان با طرح کاپ همکاری کنند، که آموزش و اطلاعرسانی در آنها در حال انجام است. بیش از 80 درصد ساختمانهای اداری شهر تهران تاکنون آموزش داده شدهاند و مخزنگذاری شده است.
کلانتری در ارتباط با روند پیشرفت طرح کاپ در بین مناطق و عموم مردم نیز گفت: بسیاری از مناطق شهر تهران در حال آموزش و اطلاعرسانی است. مناطق شهر تهران فازبندی شده بهعنوان نمونه ناحیه 4 منطقه 6 و یا ناحیه یک منطقه 8 در فرآیند آموزش قرار دارند.
وی اذعان کرد: فرآیند اجرای طرح کاپ زمانبر است و نمیتوان گفت بهدلیل اینکه دوره شورای شهر تا چند ماه آینده به اتمام میرسد ما هم باید این طرح را به اتمام برسانیم؛ امکان چنین چیزی وجود ندارد که ما کل شهر تهران را مخزن بدهیم چون مردم ما در طول بازه زمانی 20 ساله عادت کردهاند تا زبالههایشان را در مخازنی که سرکوچهها گذاشتهاند بیندازند و هر ساعتی که میخواستند زبالههایشان را در آن میانداختند.
مردم در بحث تفکیک زباله مسئولیتپذیر نبودهاند
مجری طرح کاپ با اشاره به این مطلب که مردم در گذشته در بحث تفکیک و مدیریت زباله مسئولیتپذیر نبوده و مشارکتی نداشتند، بیان کرد: پیادهسازی این طرح باید گامبهگام جلو برود و آموزش و فرهنگسازی بهتدریج انجام شود. برخی از نواحی مناطق که طرح در حال اجرا است مخزنگذاریها انجام شده و ساعت جمعآوری پسماند هم در آنها متفاوت است و بین 3 الی 4 روز (2 روز جمعآوری زباله تر و 2 روز هم خشک) در هفته خواهد بود.
کلانتری افزود: در هر جای دنیا که بروید مشاهده خواهید کرد که مدیریت پسماند بر همین اصول است و هر زمانی هم که قصد داشته باشید چنین طرحی را اجرا کنید، باید از همین جا آغاز کنید. این طرح در اینجا به اتمام نخواهد رسید و پس از تفکیک پسماند تر از خشک در مرحله بعد به سراغ تفکیک پسماند تر خواهیم رفت.
پسماندهای حجیم در صنایع چوب قابل استفاده است
وی در خصوص روند اجرای طرح کاپ در پسماندهای حجیم هم عنوان کرد: قبلاً این نوع پسماندها همچون مبلمانهای فرسوده منازل و یا سرشاخهها به یکباره به محل دفن میرفت ولی ما در حال حاضر برای همه اینها برنامه داریم؛ مرکزی را ایجاد کردیم که همه مناطق وظیفه دارند سرشاخههایشان را به آنجا آورده که در این مکان آنها به چیپس تبدیل شده که میتواند برای صنایع چوب مورد استفاده قرار گیرد. مجموع این اقدامات به کاهش ورودی پسماند به آرادکوه خواهد شد.
مجری طرح کاپ سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در ارتباط با اجرای این طرح در پسماندهای الکترونیک نیز گفت: در گذشته مردم این نوع پسماندها را هم در مخازن سر کوچهها میریختند که امروز این پسماندها بهصورت جداگانه از طریق غرفههایی که در مناطق مختلف طراحی شده دریافت میشود. نحوه تحویل این نوع پسماندها از طریق آموزشهای چهرهبهچهره و مجازی در حال انجام است.
کاهش شیرابه عامل مهمی در کاهش آلودگی آبهای زیرزمینی است
کلانتری تصریح کرد: با چنین اقدامی آلودگیهای بسیار زیادی همچون سرب و جیوه دیگر که به مرکز دفن ما وارد میشود، جلوگیری میکند.
وی افزود: ما در طرح کاپ پسماندها را دستهبندی کرده و برای جمعآوری همه اینها برنامه داریم.
مجری طرح کاپ در خصوص مدیریت شیرابههای پسماند هم بیان کرد: از معضلات اصلی مدیریت پسماند شیرابه است که بخش زیادی از آبهای زیرزمینی را آلوده میکند اما با توجه به آموزشهای لازم در بحث شیرابهگیری، تحدید و کمحجمسازی زبالهها از جمله آموزشهایی است که به مردم در این طرح ارائه میشود.
100 تن پسماند میادین میوه و ترهبار خوراک دام میشود
کلانتری با اشاره به این مطلب که در گذشته پسماندهای تری که در میادین میوه و ترهبار بود مستقیم و در بین سایر زبالهها به مراکز دفن میآمد که در حال حاضر دیگر بخش عمدهای از آن مخلوط نمیشوند که بین 80 تا 100 تن پسماند میادین میوه و ترهبار برای خوراک دام و تهیه کمپوست فرستاده میشود و از این نوع زباله دیگر چیزی برای مراکز دفن نخواهد رفت. که این موضوع باعث میشود سطح بالایی از شیرابه را در محل دفن نداشته باشیم.
وی در بحث آموزش و اینکه بعضاً آموزشها محسوس نیست، گفت: در مناطقی که این طرح در حال انجام است آموزشها بیشتر چهرهبهچهره است تا مردم با جزئیات در جریان روند اجرای این طرح و نقش خودشان در حفظ سلامت شهر آگاه شوند و بهطور روزمره در 22 منطقه شهرداری در حال انجام است، هر چند آموزشهای عمومی هم در حال انجام است و چندین بزرگراه، عرشههای پل و تابلوها به این موضوع اختصاص داده میشود.
مجری طرح کاپ ادامه داد: در حال حاضر برنامهای با عنوان کاپینگ را در نظر گرفتهایم که در 100 قسمت هر روز از شبکه دو پخش خواهد شد. در برخی از فیلمهایی که ساخته میشود به طرح کاپ و جزئیات اجرای آن هم اشاره شود.
اجرای کامل طرح کاپ نیازمند بازه زمانی 4 ساله است
کلانتری در ارتباط با زمان لازم برای اجرای صددرصدی طرح کاپ هم بیان کرد: با توجه به باریک بودن برخی از کوچهها پیشبینی میشود، این طرح در 70 الی 80 درصد شهر تهران به مرحله اجرا درآید که براساس برنامه سالانه 25 درصد پیشرفت خواهد داشت که در نهایت این برنامه در بازه 4 ساله بهطور سراسری به مرحله اجرا در خواهد آمد؛ این در مورد مخازن است ولی پسماندهای حجیم و الکترونیک تا دو ماه آینده تکمیل خواهد شد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا طرح کاپ فرآیند اجرای طرح جامع پسماند را هم پوشش خواهد داد، گفت: طرح کاپ زیرمجموعه طرح جامع پسماند است و هدف آن هم این است که در آرادکوه دریافت پسماند کمتری داشته باشیم؛ کما اینکه پسماندهای ما در همین طرح هم کاهش پیدا کرده است بهطوریکه در آرادکوه روزانه 5 هزار تن زباله داریم که تا پیش از اجرای طرح کاپ میزان ورودی زباله تقریباً بین 8 الی 8 هزار و 500 تن زباله بود.
مجری طرح کاپ سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران اذعان کرد: با وجود شرایط کرونایی و افزایش استفاده از اقلام یکبارمصرف همچون ماسک، دستکش، لیوان یکبارمصرف و ... از آغاز اجرای طرح کاپ از کاهش پسماند در شهر تهران مواجه بودهایم.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/