صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۴۱ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۹

با روی کار آمدن دولت بایدن، زنگ خطر برای سعودی‌ها به صدا درآمده است

در استراتژی کلان ایالات متحده‌ آمریکا، حفاظت از منافع رژیم صهیونیستی فارغ از روی‌کار‌بودن دموکرات‌ها یا جمهوری‌خواهان، جایگاه خاص خود را دارد؛ اما حساب عربستان‌سعودی متفاوت است.
کد خبر : 559741

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، با مرور رخدادهای بعد از انتخاب جو بایدن به‌عنوان رییس‌جمهور آمریکا، از ترور شهید فخری‌زاده با عاملیت صهیونیست‌ها، تا حادثه‌ تروریستی انفجار در بغداد که منابع متعددی دست‌‌داشتن سعودی‌ها در آن را تایید کرده‌اند، نشان از رساندن پیام واضح برای مهمانان جدید کاخ‌سفید است که محور عربی‌-عبری خواستار مداخله و نقش‌آفرینی در هر گفت‌و‌گو و مذاکره‌ احتمالی آمریکا با ایران هستند.


در واقع محوری که طرفدار تمام‌قد فشار حداکثری تیم ترامپ علیه ایران بوده‌اند، با انتخاب بایدن و داغ‌شدن موضوع مذاکره، بارها به وضوح اعلام کرده‌اند که آن‌ها نمی‌توانند صرفا تماشاچی توافق با ایران باشند؛ حتی وزیرخارجه بحرین هم چنین خواسته‌ای را اعلام کرده و این رژیم هم می‌خواهد از این غافله‌ِ‌ زیاده‌خواهی عقب نماند.


هرچند ایران در توافق قبلی با عنوان برجام، بدعهدی عایدش شد و ضرری که از معطل نگه‌‌داشتن مسائل ایران در قید برجام دید اما سعودی‌ها با همراهی رژیم صهیونیستی در قالب زیاده‌خواهی‌های خود و نمایان‌کردن هرچه بیشتر دشمنی‌شان با ایران حتی چنین توافقی را بد تلقی ‌کردند و مدعی‌اند اگر قرار است پرونده‌ بازگشت به برجام باز شود یا برای توافق احتمالی جدیدی عزم‌ها جزم شود و اگر برای ما صندلی پشت میز مذاکره در نظر گرفته نمی‌شود، حداقل باید دستی از ما روی این میز باشد!


در استراتژی کلان ایالات متحده‌ آمریکا، حفاظت از منافع رژیم صهیونیستی فارغ از روی‌کار‌بودن دموکرات‌ها یا جمهوری‌خواهان، جایگاه خاص خود را دارد؛ اما حساب عربستان‌سعودی متفاوت است.
تیم بایدن هر طرح و برنامه‌ای برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره در دستور کار خود داشته باشد، در کنارش تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا حدی که امکان‌پذیر باشد، خواسته‌های تل‌آویو در نظر گرفته شود اما رابطه با سعودی‌ها این‌گونه است که صرفا تا سطحی واشنگتن برای کمک به تامین منافع سعودی گام برمی‌دارد که در راستای برنامه‌های سیاست‌ خارجه خاورمیانه‌ای آمریکا باشد. ریاض به‌خوبی می‌داند دوران شیرین ترامپ برایشان به پایان رسیده و تفاوت در روش برخورد و تعامل دموکرات‌ها برای ولیعهد جوان بی‌دردسر نخواهد بود.
 
یمن؛ چالش دولت بایدن با عربستان


لذا تیم بایدن لازم خواهد دید در بزنگاه‌هایی خط و نشان لازم را برای سعودی بکشد تا بار‌دیگر جایگاه‌شان را یاد‌آوری کند که وزنه‌ فشار و مطالبه‌گری دست چه کسی است. یمن که به استخوانی در گلوی ریاض و باتلاق جنگی آنها تبدیل شده است، یک ابزار کارآمد برای حساب‌کشی‌های کاخ‌سفید از سعودی است. بایدن و کابینه‌اش در همین روزهای اول کار، ماجرای قرار دادن انصارالله یمن در لیست تروریستی که در واپسین روزهای دولت ترامپ اعمال شد را پیش کشیده‌اند. جک سالیوان گزینه‌ بایدن برای مشاور امنیت ملی با این اقدام مخالفت و وزارت‌خارجه آمریکا اعلام کرده بازنگری در آن را بررسی خواهد کرد.


بلینکن در جلسه تایید سنا برای مقام وزارت خارجه در کنار انتقاد از انصارالله یمن اذعان کرد که تروریستی‌نامیدن آنها دستاوردی ندارد. هرچند دلایل حقوق بشری که برای آن بیان شده را نمی‌توان جدی گرفت اما مشخص است که طرح مساله‌ یمن، آن هم به‌گونه‌ای که خوشایند سعودی نیست، بیشتر از هر چیز برای ساکت‌کردن این کشور و عدم‌ایجاد مزاحمت برای تدابیر سیاست‌ خارجی آمریکا در خاورمیانه است.


در همین راستا مقامات سعودی هم به‌ناچار این روزها از مواضع تند پیشین خود عقب‌نشینی می‌کنند. فیصل‌بن‌فرحان، وزیرخارجه عربستان‌سعودی در مصاحبه‌ جدید خود در مورد یمن مدعی شده ما به دنبال آتش‌بس و آغاز فرایند سیاسی هستیم و می‌توانیم با دولت بایدن هماهنگ شویم. هرچند او مانع حل بحران را انصارالله یمن دانسته اما بر کسی عامل محاصره یمن و افزودن گره‌های متعدد بر بحران این کشور پوشیده نیست.
 
پیام انتخاب باب مندرز برای آل‌سعود


پایگاه میدل‌ایست در گزارشی که به روابط عربستان-آمریکا با توجه به ماجرای یمن پرداخته است، اعلام می‌کند که دولت بایدن رابطه‌ با پادشاهی سعودی را بررسی خواهد کرد و ممکن است در همراهی با کارزا‌رهای نظامی با عاملیت سعودی تجدیدنظر شود و همکاری‌ها با توجه به منافع آمریکا مجددا تنظیم شود.


نگرانی محور سعودی صرفا به تغییرات کاخ‌سفید ختم نمی‌شود؛ درنظرگرفتن باب مندرز برای گزینه‌ رییس کمیته روابط‌ خارجی سنای آمریکا به‌عنوان کسی که مخالف سلطنت سعودی و فروش سلاح به عربستان از آن یاد‌می‌شود زنگ خطر دیگری را برای ریاض به صدا درمی‌آورد. مندرز، سناتور نیوجرسی از حامیان اصلی لایحه منع فروش تسلیحات 23میلیارد دلاری به امارات هم بوده که ماه گذشته در سنا مورد تایید قرار نگرفت.


به گزارش میدل‌ایست، باب مندرز از حامیان طرحی بود که در سال 2019 مطرح شد و سعودی را در مقابل مسائلی مانند جنگ یمن و قتل خاشقجی، تحت فشار پاسخگویی قرار‌می‌داد و حتی دارای ‌بندی بود که آنها را ملزم به انسداد اموال و لغو ویزای افرادی که در قتل خاشقجی دست داشتند، می‌کرد.


از سوی دیگر «جاناتان برودر» تحلیلگر مسائل امنیتی و نظامی در وب‌سایت «اسپای‌تاک» نوشت که «کارشناسان آژانس اطلاعاتی مرکزی آمریکا(سی‌آی‌ای) در حال بررسی و ارزیابی گزینه‌های دولت جو بایدن درخصوص چگونگی تعامل با دولت عربستان‌سعودی هستند. از تعدادی کارشناس سابق سازمان سیا که برای ده‌ها سال در غرب آسیا مشغول کار بودند، درخصوص اینکه آیا دولت بایدن از کودتا علیه «محمد بن‌سلمان» حمایت می‌کند یا نه، سوال شده است.»
 
پایان ماه عسل با ترامپ


البته ذکر این موارد نباید باعث این برداشت اشتباه شود که تمایل دموکرات‌ها در اعمال تهدید و فشار علیه سعودی‌ها به دلیل اقدامات تنش‌زایی که داشتند به‌منظور اراده آمریکا مبنی بر برقراری ثبات در منطقه‌ غرب‌آسیاست؛ چه‌بسا اگر عربستان امتیازهای سنگینی به دولت بایدن اعطا کند، آنها هم چشم روی هرآنچه به‌عنوان عامل فشار بر سعودی مطرح است، ببندند و دستاویز‌بودن مسائل حقوق‌بشری برای آمریکا بیش از پیش آشکار شود. مساله‌ دخالت آمریکا در خاورمیانه یک راهبرد در سطح کلان نظام این کشور است که با تغییر دولت‌ها دچار تحول عظیم نخواهد شد.


دست باز سعودی در دوران ترامپ و نگرانی از آغاز دوران بایدن صرفا به تفاوت در روش‌ کار مربوط می‌شود. سعودی‌ها در دوران ترامپ با کمرنگ‌شدن خطوط محدود‌‌‌سازی محور شیخ‌نشینان جنوب خلیج‌فارس ذیل سیاست‌خارجی کاخ سفید، متوهم به نقش‌‌آفرینی فرای گاو‌شیرده شده‌اند اما تحولات پیش روی غرب‌ آسیا می‌تواند بار دیگر آنها را به جایگاه و نقش اصلی‌شان بازگرداند.


منبع: روزنامه صبح‌نو


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر