صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۹ - ۰۱ بهمن ۱۳۹۹

دلیلی آلودگی هوای تهران در زمستان هر سال چیست؟

با وجودی‌که هر ساله دلایل مختلفی در ارتباط با هوای کلانشهرها از جمله تهران مطرح می‌شود اما شاید بتوان عامل اصلی آن را پدیده‌ای هواشناسی با نام اینورژن دانست که در آن امکان تهویه هوا میسر نمی‌شود.
کد خبر : 558024

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، هر ساله هوای کلانشهرها از جمله تهران دچار آلودگی می‌شود که در مواردی شدت این آلودگی شهرها را به حدی است که شهرها به مرز تعطیلی می‌رسد.


بعضاً عوامل مختلفی به‌عنوان علت آلودگی هوا شناخته می‌شود که از مهم‌ترین این موارد می‌توان به سوازنده شدن مازوت در نیروگاه‌ها، تردد خودروهای فرسوده در شهر و یا خودروهای بی‌کیفیت می‌توان اشاره کرد.


با وجود این شاید بتوان علت اصلی آلایندگی هوا را عدم امکان جابجایی و پخش شدن آلاینده‌ها عنوان کرد که به آن پدیده وارونگی (اینورژن) شناخته می‌شود.


حال این پدیده اینورژن چیست؟


در حالت عادی و از لحاظ فیزیکی، هوای گرم به سمت بالا و هوای سرد به دلیل سنگینی به سمت پایین حرکت می کند. در اوایل روز و هنگام طلوع خورشید لایه‌های زمین به دلیل برخورد اشعه‌های نور خورشید گرم‌تر از لایه های زیرین می‌شود.


با شروع روز و آغاز فعالیت‌های انسانی و مصرف سوخت دمای هوای سطح زمین زیاد می‌شود. این هوای گرم هنگام صعود و حرکت به سمت بالا یا هنگام جا به جایی به وسیله باد با لایه‌ای هم دما از هوا که توسط تابش خورشید در طبقات فوقانی جو تشکیل شده برخورد کرده و این مانع صعود و تبادل هوا می‌شود که نتیجه آن تشکیل یک سطح پوششی بالای شهر است که با گذشت زمان و افزایش فعالیت‌های انسانی و به دلیل حبس هوا در زیر این لایه مواد آلاینده تولید شده در سطح زمین باقی مانده و بالا نمی‌روند.


هیچ کدام از آلاینده‌ها در به وجود آمدن چنین پدیده‌ای دخیل نیستند و فقط وضعیت جوی است که آن را بوجود می آورد. به‌عبارتی دمای هوای محیط در لایه تروپسفر معمولاً با ارتفاع کاهش می‌یابد ولی با وجود این گاهی اوقات در لایه مزبور درجه حرارت با ارتفاع افزایش نشان می‌دهد که به این وضعیت اینورژن یا وارونگی دما گفته می‌شود.


وارونگی دما گاهی از سطح زمین به طرف بالا دیده می‌شود که آن را اینورژن سطح زمین می‌گویند و گاهی در لایه‌ای بالاتر از سطح زمین دیده می‌شود که آن را وارونگی سطوح فوقانی می‌خوانند. هرچند نقش انسان در آلوده کردن جو مؤثر است اما طبیعت نیز گاهی اوقات با پدیده اینورژن در تشدید موضوع دخالت دارد زیرا هنگامی که این پدیده اتفاق می‌افتد هوای سرد و آلوده به دلیل سنگینی بیشتر در سطح پایین و هوای گرم در ارتفاع بالا قرار می‌گیرد و لذا جو حالت پایدار به خود گرفته و امکان مخلوط شدن و تهویه هوا میسر نمی‌شود.


انتهای پیام/4105


انتهای پیام/

برچسب ها: آلودگی هوا
ارسال نظر