نسل جوان حق دارد تاریخ کشورش را بداند/ برای نقشهای تاریخی باید وسواس به خرج داد
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا - سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی نگاهی ویژه دارد به تاریخ معاصر ایران و به طور مشخص، بازه زمانی بر سر کار آمدن دودمان پهلوی تا پیروزی انقلاب اسلامی. در این سریال، بازیگران بسیاری حضور دارند که عبدالرضا اکبری یکی از آنهاست. این بازیگر پیشکسوت و مجرب ایفاگر نقش سرلشکر فضل الله زاهدی در سریال معمای شاه است. زاهدی یکی از صحنه گردانان اصلی کودتای ۲۸ مرداد و اولین نخست وزیر دوران پس از کودتا است.
اکبری حضور در سریال معمای شاه را یک تجربه متفاوت و ماندگار برای خود ذکر میکند. او تاکید میکند که برای شناخت کافی از شخصیت و زندگی سیاسی زاهدی، تقریباً تمام کتابهای موجود درباره او را خوانده و تمام تصاویر و فیلمهای در دسترس را تماشا کرده است. این بازیگر خاطرنشان میکند همیشه تمایل داشته که در سریالهای تاریخی بازی کند چرا که این کارها عموماً با استقبال مخاطبان مواجه و ماندگار میشوند.
سریال «معمای شاه» این شبها و همزمان با سالروز فرار شاه از ایران و نزدیک شدن به دهه فجر انقلاب اسلامی به روی آنتن آی فیلم ۲ و عربی است تا مخاطبان فارسی زبان افغان و تاجیک و عرب زبان این شبکهها به تماشای اثر محمدرضا ورزی بنشیند و با تاریخ معاصر ایران بیشتر آشنا شوند.
به همین بهانه و همزمان با 26 دی سالروز فرار شاه از ایران، گفتگویی داشتهایم با عبدالرضا اکبری، بازیگر نقش سرلشکر فضل الله زاهدی در این سریال که در ادامه آمده است.
آنا: شما در سریال معمای شاه ایفاگر نقش سرلشکر فضل الله زاهدی، یکی از مهرههای اصلی کودتای ۲۸ مرداد هستید. خودتان چقدر شناخت نسبت به این شخصیت داشتید؟
اکبری: آن چه در معمای شاه میبینیم مربوط به دوران کودتا و نخست وزیری زاهدی است و به مقاطع دیگر زندگی او پرداخته نمیشود. فضل الله زاهدی یکی از شخصیت های تاثیرگذار و بحث برانگیز تاریخ معاصر ایران است و نقشش در کودتای ۲۸ مرداد و بازگرداندن محمدرضا پهلوی به سلطنت بر کسی پوشیده نیست. شناخت من از این شخصیت تاریخی هم در همین حد بود و آن چه که در موردش شنیده و خوانده بودم.
آنا: پس از جدی شدن حضورتان در سریال معمای شاه چه راهکارهایی را برای شناخت بیشتر و عمیق زاهدی به کار گرفتید؟
اکبری: تقریباً هر کتابی را که درباره زاهدی در بازار موجود بود تهیه و مطالعه کردم. همچنین فیلم هایی را که از او وجود داشت هم دیدم، به خصوص سخنرانیاش پس از کودتا و رسیدن به پست نخست وزیری را. آقای ورزی هم یک سری منابع در اختیار من گذاشتند که درباره زاهدی بود.
تقریباً هر کتابی را که درباره زاهدی در بازار موجود بود تهیه و مطالعه کردم. همچنین فیلم هایی را که از او وجود داشت هم دیدم، به خصوص سخنرانیاش پس از کودتا.
چرا اکبری در «معمای شاه» نقش امام را بازی نکرد؟
آنا: شما در فیلم «فرزند صبح» نقش امام(ره) را بازی کرده بودید. آیا این نقش در معمای شاه هم به شما پیشنهاد شد؟
اکبری: صحبتهایی شد اما در نهایت به مرحله عمل نرسید. از آن جا که فیلم فرزند صبح هنوز اکران نشده بود و هر لحظه امکان اکرانش وجود داشت، نمیخواستند نقش تکرار شود.
آنا: از حضور و بازی در سریال معمای شاه راضی هستید؟
اکبری: بله، رضایت کامل دارم. بازی در سریال معمای شاه یک تجربه متفاوت و ماندگار برایم بود. همکاری با عوامل این سریال به خصوص آقای ورزی هم خیلی عالی بود. تعامل خیلی خوبی داشتیم. ایشان دست بازیگر را باز میگذارد و محدودش نمی کند.
آنا: به حضور در آثار تاریخی چقدر علاقه دارید؟ در کارنامه بازیگری تان فیلمها و سریالهای تاریخی کمتر دیده میشود.
اکبری: خودم همیشه تمایل داشتهام که در کارهای تاریخی بازی کنم. معمولاً این نوع آثار با استقبال خیلی خوب بینندگان مواجه میشوند و نقشهای تاریخی هم برای بازیگر، یک مزیت و اعتبار است. البته فیلم و سریال تاریخی هم بازی کردهام، مثل «فرزند صبح» و «پهلوانان نمیمیرند».
خودم علاقه خاصی به این آثار دارم با اینکه سختیهای خاص خودش را هم دارد. بازی در کارهای تاریخی از این نظر دشوار است که مخاطب از کاراکتر یک پیش زمینه فکری دارد و مثل نقشهای دیگر نیست که همه چیز تخیلی باشد. طبیعی است که برای ایفای چنین نقشهایی باید وسواس و دقت بیشتری به خرج داد و طوری بازی کرد که برای مردم باورپذیر و قابل قبول باشد.
بازی در کارهای تاریخی از این نظر دشوار است که مخاطب از کاراکتر یک پیش زمینه فکری دارد و مثل نقشهای دیگر نیست که همه چیز تخیلی باشد.
آنا: به عنوان یک بازیگر باتجربه چه عواملی را در موفقیت یک فیلم یا سریال تاریخی دخیل میدانید؟
اکبری: فکر میکنم در فضاسازیها باید خیلی دقت شود و همه چیز شبیه واقعیات تاریخی باشد. شخصیتها هم باید به آنچه در تاریخ آمده است نزدیک باشند و برای مخاطب باورپذیر به نظر برسند. البته ساخت سریال تاریخی هم واقعاً دشوار است و آدم خودش را میخواهد. ساخت لوکیشنها و تهیه لباس و وسایل اصلاً کار آسانی نیست.
آنا: به نظر شما سریال معمای شاه چه نقاط قوت و تمایزی دارد؟
اکبری: معمای شاه به تاریخ معاصر پرداخته است و به نظرم، همین موضوع نقطه تمایز اصلی این سریال به شمار میرود. این سریال تلاش دارد تا مقطعی حساس از تاریخ معاصر ایران را روایت کند و به تصویر بکشد که به نظرم خیلی ارزشمند است. نسل جوان ما حق دارد بداند که در تاریخ کشورش چه گذشته است. هدف سریال هایی مثل معمای شاه علاوه بر سرگرم کردن مخاطب، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی هم هست. ساخت چنین سریال هایی باعث میشود که بیننده در مورد تاریخ کشورش حساس شود و کسب اطلاع کند و اصلاً خودش به دنبال مطالعه و تحقیق برود.
آنا: در شرایط امروز ساخت سریال هایی مانند معمای شاه را چقدر لازم میدانید؟
اکبری: نسلهای پس از انقلاب حق دارند واقعیات تاریخی را بدانند و یکی از بهترین و جذاب ترین روشها برای این منظور، ساخت سریال و فیلم است. اگر یک سریال تاریخی به شکل اصولی و درست ساخته شود، هم میتواند مخاطب را سرگرم کند و هم آموزههای خوبی را درباره تاریخ کشورش به او منتقل کند.
آنا: مخاطب آی فیلم هستید؟
اکبری: بله، تمام فیلمها و سریالهای مدنظرم را از آی فیلم دنبال میکنم. همین چند وقت پیش سریال «بیگانه با خود» کار آقای بیات را که ندیده بودم از آی فیلم تماشا کردم.
اگر یک سریال تاریخی به شکل اصولی و درست ساخته شود، هم میتواند مخاطب را سرگرم کند و هم آموزههای خوبی را درباره تاریخ کشورش به او منتقل کند.
آنا: به نظرتان سریال معمای شاه می تواند برای مخاطبان افغان و تاجیک و عرب زبان هم جذاب باشد؟
اکبری: بله، به خاطر این که سریال معمای شاه داستان و روایتهای تاریخی زیادی دارد و در ضمن از جنبههای بیوگرافی و سرگرم کننده هم برخوردار است.
آنا: این روزها مشغول چه کاری هستید؟
اکبری: در سریال «بچه مهندس۴» به کارگردانی آقای کاوری کار میکنم.
انتهای پیام/4139/
انتهای پیام/