صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۸ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۹
در گفتگوی تفصیلی آنا با صالحی میشانی مطرح شد؛

کارآفرینی که با 3 شعار بزرگ‌ترین تولیدکننده شترمرغ شد/ از حکاکی روی پوست تخم شترمرغ تا تولید کیف، کفش و پالتو

نخستین و بزرگ‌ترین تولیدکننده شترمرغ کشور با بیان اینکه 3 شعار را در دستور کار قرار داده و در ذهنم حکاکی کرده‌ام، گفت: معتقدم اولین‌ها مهم نیستند؛ بلکه بهترین‌ها همواره شایسته هستند.
کد خبر : 555352

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ نخستین مزرعه تولید شترمرغ سال 1838 میلادی در آفریقای جنوبی ایجاد و پرورش این پرنده به‌صورت تجاری، سال 1860 میلادی و به‌منظور تولید پَر آغاز شد.


از آن زمان به بعد مزارع پرورش شترمرغ در سایر کشورها به‌ویژه در مصر، استرالیا، نیوزلند، آمریکا و آرژانتین توسعه یافت.




بیشتر بخوانید:


عبور از سرنوشت تلخ حیوانات آزمایشگاهی با ایده «جاودان‌سازی بافت‌های جانوری»


رویش طلای سرخ در محیط‌های فاقد خاک با تکنیک هواکشت


از تولید داروی استنشاقی تا ایده‌پردازی در حوزه آزمایشگاهی


مدرسه مهارتی دانش‌آموزان نخبه راه‌اندازی می‌شود




سال 1913 میلادی تعداد کل شترمرغ‌ها به یک میلیون قطعه افزایش یافت؛ اما همزمان با آغاز جنگ جهانی اول و دوم، بازار پَر شترمرغ کم‌رونق و تولید آن غیر اقتصادی شد. تعداد مزارع هم به‌طور معنی‌داری کاهش یافت؛ اما صنعت پرورش شترمرغ در مقیاس کوچک‌تر در آفریقای‌جنوبی به حیات خود ادامه داد.



در دهه 1970 میلادی با افزایش اقبال عمومی برای گوشت، پوست و تخم شترمرغ این صنعت آغاز به رشد کرد و سال 1986 میلادی قبل از آغاز تحریم‌های اقتصادی علیه آفریقای جنوبی، این کشور حدود 90 هزار جلد پوست شترمرغ به ایالات متحده آمریکا صادر کرد.


این موضوع موجب شد که پرورش شترمرغ به‌عنوان یک فعالیت اقتصادی جذاب مطرح شود و زمینه صادرات تعدادی شترمرغ در آمریکا و اروپا فراهم و در برخی از کشورهای اروپایی و آمریکا، تعدادی مزارع پرورش شترمرغ ایجاد شد.


اکنون صنعت شترمرغ در اروپا و آمریکا تا حدود زیادی در مرحله اصلاح نژاد قرار دارد و کمتر به مسائل تجاری آن توجه می‌شود. تعدادی از جوجه شترمرغ‌های تولیدی توسط مراکز تحقیقاتی که در محیط مصنوعی و در دستگاه جوجه‌کشی تولید شده و به زارعان، کشاورزان و مرتع‌دارانی که قصد ورود به این صنعت را دارند، فروخته می‌شود.


تاریخچه پرورش شترمرغ در ایران


در این راستا، ایران در حوزه صنعت شترمرغ جزء کشورهایی است که با عنوان «گروه آغازگر مرحله تولید» شناخته می‌شوند و در نقطه تولید قرار دارند.


پرورش شترمرغ در ایران به سال 2010 برمی‌گردد و نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که پرورش شترمرغ به‌عنوان یک صنعت سودآور مورد توجه است.


این صنعت در ایران آینده درخشانی دارد، دلیل این موضوع نیز منابع طبیعی و مراتع به‌عنوان ثروت خدادادی است که بستر لازم را برای حیات شترمرغ مهیا می‌کند.


همانطور که می‌دانیم یونجه، علف، غلات، شکوفه‌ها، تخم علف‌ها، دانه‌ها و جوانه‌های سبز، میوه و گیاهان دانه‌دار غذای اصلی شترمرغ را تشکیل می‌دهند و مواد مغذی در بدن شترمرغ جذب می‌شود؛ چراکه غذا به مدت 42 ساعت در معده این پرنده گردش می‌کند.


شوربختانه سال‌های گذشته روند تولید علوفه مراتع در کشور رو به نزول گذاشته و افزایش فشار به مراتع، فرسایش خاک، هدررفت روان آب سطحی و تعداد وقوع سیل سالانه بر شدت این نزول افزوده است.


مزارع اصلی تولید شترمرغ در استان تهران، سمنان مرکزی و مازندران است؛ مزارع کوچک‌تری در سایر استان‌ها از جمله اصفهان، شیراز، زاهدان و همدان وجود دارد.



با توجه به موقعیت جغرافیایی، ایران جزء مناطق نیمه‌خشک و خشک محسوب می‌شود و به واسطه وجود شرایط کوهستانی، نوسان درجه حرارت در مناطق مختلف گرمسیری و سردسیری 40 درج سانتیگراد است.


علی صالحی میشانی فارغ‌التحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان از جمله نخبگانی است که در حوزه پرورش دام دارای تجربیات زیادی است و به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین پرورش‌دهنده شترمرغ در کشور توانسته با دو دهه فعالیت، شعارهای «هرگز تسلیم نشو حتی اگر تسلیم شده‌ای»، «اگر شکست خوردی خواسته‌هایت را ارتقا بده» و «هر روز یک آغاز جدید است» را در عمل به ثمر برساند.


دانشجویی که از عمران به کارآفرینی رسید!


خبرنگار آنا در همین زمینه گفتگویی را با صالحی میشانی به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین پرورش‌دهنده در صنعت شترمرغ کشور ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: ابتدا خود را معرفی کنید و بگویید در چه دانشگاهی تحصیل کرده‌اید؟


صالحی میشانی: علی صالحی میشانی نخستین و بزرگ‌ترین پرورش‌دهنده شترمرغ در کشور هستم و  با توجه به دو دهه فعالیت در این صنعت توانسته‌ام به این مهم دست پیدا کنم. هرچند معتقدم اولین‌ها مهم نیستند؛ بلکه بهترین‌ها همواره شایسته هستند.


سه شعار را در دستور کار قرار داده و در ذهنم حکاکی کرده‌ام. نخست، هرگز تسلیم نشو حتی اگر تسلیم شده‌ای، دوم اگر شکست خوردی خواسته‌هایت را ارتقا بده و سوم هر روز یک آغاز جدید است.


سال 1380 تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان‌ آغاز کردم و همزمان با توجه به علاقه و تحقیقات در زمینه صنعت شترمرغ از طریق اینترنت موفق به اخذ مجوز از سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان شدم.


پیش از این مجوز پرورش شترمرغ فقط برای استان تهران صادر می‌شد و سایر استان‌ها اجازه فعالیت نداشتند؛ اما با پیگیری‌های مکرر موفق به اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی شدم.


آنا: چه شد که به کارآفرینی روی آوردید و چرا پرورش شترمرغ را برای ادامه مسیر شغلی خود برگزیدید؟


صالحی میشانی: با اعتقاد و اعتماد به ارتباط صنعت و دانشگاه و ارتباط مستقیم با استادان گروه کشاورزی، علوم دامی و مدیران گروه و معاون وقت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان‌(خوراسگان) نوشتن مقالات  در نشریات مختلف کشور با موضوعات متفاوت درباره صفر تا صد راه‌اندازی مزارع تولید و پرورش شترمرغ، نحوه نگهداری در مقاطع مختلف، بالانس جیره در سنین مختلف، طراحی و فضاهای «باز و بسته» و دستگاه‌های جوجه‌کشی را آغاز و به‌عنوان تخصصی‌ترین کار در مزرعه، اطلاعات جامع و کاملی با سلسله مقالات مختلف ارائه کردم.


از  آنجا که محصولات شترمرغ بسیار متنوع است، وارد زنجیره تولید شدم، به‌طوری‌که به‌عنوان نخستین شرکت با محصولات چرم شترمرغ در کشور تولید انواع کیف، کفش و پالتو در طرح‌های زنانه و مردانه به شکل‌های متنوع را آغاز کردم.


آموزش پرورش شترمرغ در دوره‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت


با حکاکی و نقاشی روی پوسته تخم شترمرغ و به‌کارگیری پَر این پرنده برای «داستر» و اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو برای «سیب سلامت» و «کرم و روغن شترمرغ» به‌عنوان نخستین فرد فعالیت خود را با شرکت در نمایشگاه‌های مختلف نیز گسترش دادم.


از سوی دیگر با توزیع گوشت شترمرغ زنجیره تولیدی‌ام را با برند خود کامل و به‌عنوان کارآفرین نمونه انتخاب و از طریق صداوسیمای استان اصفهان و شبکه خبر، فرهنگ استفاده از گوشت شترمرغ و محصولات دیگر را ارائه کردم و برای نخستین‌بار در کشور آموزش پرورش شترمرغ در دوره‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت را آغاز کردم.


آنا: طراحی مزرعه را شخصی انجام می‌دادید؟


صالحی میشانی: بله. با توجه به تجربیات و تحصیلات آکادمیک خود طراحی مزرعه را به‌طور شخصی انجام دادم و پلان‌ها و فضاهای آن براساس نیاز کشور بوده است.



این فضاها با تغییرات جزئی امروز نقشه راه و الگو در استان‌های مختلف کشور بوده و با تکمیل زنجیره تولید کنار فعالیت‌های کشوری در زمینه تولیدات مزرعه، صادرات و ارزآوری در کشور فعالیت‌هایی داشته‌ام.


آنا: کدام استان‌ها را برای پرورش شترمرغ مناسب دیدید؟


صالحی میشانی: برای نخستین‌بار در استان چهارمحال بختیاری به‌عنوان سردترین نقطه کشور و خوزستان (شهر اهواز) در زمره گرم‌ترین نقطه کشور به تحقیق و راه‌اندازی مزارع پرورش شترمرغ اقدام کردم.


با این تحقیقات روند پرورش شترمرغ در کشور اوج گرفت و اکنون می‌توان با قاطعیت گفت که پرورش این پرنده در ایران رو به توسعه است و بسیاری از مردم از ورود و سرمایه‌گذاری در این بخش استقبال کرده‌اند.


مسیر تحقق «طرح پویش» در پرورش شترمرغ باز است؟


مزارع اصلی تولید شترمرغ در استان تهران، سمنان مرکزی و مازندران است؛ مزارع کوچک‌تری نیز در سایر استان‌ها ازجمله اصفهان، شیراز، زاهدان و همدان وجود دارد که مناسب پرورش شترمرغ است.


آنا: چگونه از رشته عمران به سمت پرورش شترمرغ گرایش پیدا کردید؟


صالحی میشانی: به‌دلیل کمبودی که در این حوزه احساس کردم به این سمت گرایش یافتم. در دهه نخست فعالیتم با راه‌اندازی نخستین تشکل استانی «اصفهان» در حوزه پرورش شترمرغ به‌عنوان عضو هیئت مؤسس، نماینده تشکل، عضو هئیت‌ مدیره (یک دوره) و سپس  به اتفاق آرا به‌عنوان  مدیرعامل در دو دوره فعالیت کردم و تحصیلات خود را در رشته عمران ادامه دادم و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه آزاد اسلامی برای ادامه تحصیل انتخاب کردم؛ هرچند این فرصت را نیز داشتم که در دانشگاه دولتی مقطع دکتری را به سرانجام برسانم.


آنا: پس در کنار تحصیل (رشته عمران) شانس خود را برای پرورش شترمرغ آزمایش کردید، به چه دلیل؟


صالحی میشانی: دقیقاً. با توجه به سوابق علمی، تولیدی، تخصصی و تجربی در کشور و بخش خصوصی از سال 96 به‌عنوان مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی و عضو کمیسیون صدور مجوزها در این وزارتخانه مشغول به کار شدم و همزمان در دانشگاه نیز تدریس می‌کنم.


آنا: آیا تاکنون در مورد طرح اشتغال همزمان با تحصیل دانشجویان در صنعت و تولید(طرح پویش) چیزی شنیده‌اید؟


صالحی میشانی: با طرح پویش آشنایی کامل دارم؛ هرچند برای کامل شدن نیاز به رفع نواقص آن وجود دارد.


موضوع ارتباط صنعت و دانشگاه حلقه گمشده پیشرفت کشور است و تا زمانی که این ارتباط به معنای واقعی صورت نگیرد، خروجی دانشگاه‌ها مطلوب نخواهد بود.


آنا: آینده صنعت شترمرغ را در ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟


صالحی میشانی:  پرورش شترمرغ محلی برای ورود سرمایه‌های سرگردان بوده است و با توجه به ضریب تبدیلی مناسب محصولات این صنعت می‌توانیم کشور را از واردات گوشت قرمز بی‌نیاز کرده و زمینه اشتغالزایی را فراهم کنیم.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر