صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۱۳ دی ۱۳۹۹
گزارش آنا؛

سیاست در قاموس سردار سلیمانی چه مفهومی داشت؟/ از دشمن‌شناسی تا تأکید شفاف بر مواضع انقلابی

سردار سلیمانی افزون بر حضور بی‌بدیل در کارزارهای محور مقاومت، نقش درس‌آموزی در عرصه سیاست نیز داشت که نیازمند بازخوانی و واکاوی است.
کد خبر : 553275

گروه سیاسی خبرگزاری آنا - حسین ارجلو؛ سردار آسمانی، حاج قاسم سلیمانی نه‌تنها فرماندهی بی‌بدیل در عرصه کارزار با دشمنان و تروریست‌های اجاره‌ای محور عبری، غربی، عربی بود، بلکه سیره و منش او الهام‌بخش عرصه سیاست نیز به شمار می‌آید. او افزون بر اینکه با سیاستمداران داخلی تعامل داشت، یکی از ارکان دیپلماسی انقلابی نیز بود. به تعبیر رهبر حکیم انقلاب؛ «شهید سلیمانی عزیز ما در عرصه دیپلماسی و بین‌المللی و مانند این‌ها، در منطقه یک فعالیت شگفت‌آوری داشت؛ یعنی واقعاً حالا هنوز دوستان و برادران مؤمن و ملت عزیز ایران از سعه و گستره کار شهید سلیمانی مطلع نیستند؛ از یک‌چیزهایی [مثل این] که در مثلاً فلان جبهه بوده و حضور داشته آگاهند؛ ریزه‌کاری‌های کار او خیلی بیش از این حرف‌ها است که حالا شاید ان‌شاءالله در آینده این ریزه‌کاری‌ها به‌تدریج آشکار بشود.» (31 خرداد 99 به مناسبت چهلمین سالگرد آغاز دفاع مقدس)


دیپلماسی انقلابی در جهت تقویت محور مقاومت


سردار سلیمانی در همه خطوط مقاومت برای یاری‌رساندن مستشاری و عملیاتی به ارکان این جبهه اعم از حماس و جهاد اسلامی تا حزب‌الله لبنان، حشد الشعبی و بسیج مردمی سوریه همواره مشغول مذاکره دیپلماتیک بود و اعتلای این محور در حقیقت، محصول رایزنی‌های مداوم او با دولتمردان ازجمله پوتین و بشار اسد و نظامیان محسوب می‌شود. تعریف او از مذاکره، «نتیجه‌محور» بود و اگر احتمال می‌داد که گفتگو با یک مقام ارشد، شاکله مقاومت را تضعیف می‌کند هرگز زیر بار مذاکره نمی‌رفت. این سلوک، دقیقاً مغایر با رفتار کسانی است که دم از خط‌مشی او می‌زنند اما درعین‌حال، به نتیجه پالوده خوردن با دشمن قدار و پیمان‌شکنی که حزب‌الله و حماس را تروریست می‌نامد، خوش‌بین هستند.


اعتقاد راسخ به گفتمان اسلام سیاسی


وصیت‌نامه شهید سلیمانی، منظومه‌ای سراسر حکمت و عبرت برای حراست از کیان جمهوری اسلامی است؛ مانیفستی درس‌آموز از تعهد مؤمنانه برای حراست از سرحدات انقلاب. پای درس مکتب سردار، دفاع از نظام با قتال در راستای قرآن و بیت‌الله الحرام یکسان است.




بیشتر بخوانید:


فهم عمیق، حاصل مطالعات گسترده میدانی حاج قاسم بود




او مدل اسلام انقلابی – سیاسی را تهدیدی بزرگ برای منافع استکبار و نظام سلطه می‌دانست و حفظ آن را از اوجب واجبات برمی‌شمرد؛ «وصیت می‌کنم اسلام را در این برهه که تداعی یافته در انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی است، تنها نگذارید. دفاع از اسلام نیازمند هوشمندی و توجه خاص است. در مسائل سیاسی آنجا که بحث اسلام، جمهوری اسلامی، مقدسات و ولایت‌فقیه مطرح می‌شود، این‌ها رنگ خدا هستند؛ رنگ خدا را بر هر رنگی ترجیح دهید.»


تنقیح و تعریف ناب از دشمن‌شناسی


دشمن‌شناسی و تمیز دادن دوست از دشمن بر مبنای مؤلفه‌های انقلابی، یکی از ترجیع‌بندهای همیشگی او بود. هشدار باش سردار درباره برجام‌های سه‌ضلعی، پیام‌هایی روشن به شخصیت‌هایی ارسال کرد که در پی کم‌رنگ کردن خصومت دشمن و تکرار خسارت برجام در حوزه موشکی و منطقه‌ای بودند. فرمانده شهید سپاه قدس در مهرماه ۹۵ در یادواره شهدای ملایر صراحتاً اعلام کرد: «در خط مقدم جنگ با دشمن، نباید دو صدا بلند شود و کسانی بگویند دشمن نیست، دوست است. خوارج، محصول ترویج همین نگاه بودند. اگر صاحب‌منصبانی آدرس غلط دادند و در جامعه دوصدایی در مقابل دشمن درست کردند، مرتکب خیانت شده‌اند. کوچه دادن به دشمن، بدترین نوع خیانت است. ترویج فهم غلط از دشمن، حساسیت جامعه را از بین بردن و سرد کردن، در درون آن تفرقه درست کردن، خیانت است.»


وی همچنین در ۹ اسفند ۹۷ در مراسم گرامیداشت ۶۵۰۰ شهید استان کرمان تصریح کرد: «برای دشمن، این برجام، سه‌ضلعی است نه یک ضلعی. اوباما فکر می‌کرد به‌مرورزمان به دو ضلع دیگر می‌رسد، اما آدم عجولی که آمده، اصرار دارد به‌سرعت برسد و تصورش این بود که می‌رسد...هدف این است که این قدرت ناب اسلامی در برجام ۲ خشکانده شود. اگر العیاذ بالله ما رفتیم و در برجام ۲ شرکت کردیم، به همین تمام می‌شود؟ نه، برجام اصلی در داخل ایران است. تلاش آن‌ها به اینجا منتهی نخواهد شد و برجام سه هم خواهند داشت، چون دشمنان معتقدند که چشمه باید خشکانده شود و این چشمه، ایران است.»


ارتباط با چهره‌های سیاسی توأم با مواضع شفاف انقلابی 


سردار سلیمانی شخصیتی خونگرم بود که پس از شهادتش، روایت‌های مختلفی از ارتباط او با چهره‌های دولتی ازجمله محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور بیان شده است. جهانگیری به‌تازگی از رایزنی با سردار سلیمانی برای حل برخی اختلافات سیاسی سخن گفته است. فارغ از پرداختن به این موضوع که چرا این سخنان پس از شهادت فرمانده آسمانی سپاه قدس منتشر می‌شود و چه هدفی در پس آن نهفته است، تردیدی نیست که او در کنار حفظ ارتباط با شخصیت‌های سیاسی، تأکید شفافی بر مواضع انقلاب و فصل الخطاب بودن ولایت‌فقیه داشت.


به‌بیان‌دیگر، سیره رفتار شهید سلیمانی مدلی برای سیاستمدارانی است که خود را در جبهه انقلاب می‌دانند اما از بیان مواضع صریح نظام در کارزارهای سیاسی داخلی و بین‌المللی ابا دارند و مصلحت‌اندیشی می‌کنند. از این رو، تقلیل سلوک سیاسی او به اینکه با همه مماشات می‌کرد و اهل تسامح و تساهل بود، به دور از امانت‌داری است و رجوع به روایت جدید معاون اول رئیس‌جمهور نیز حاکی از اصرار او به محکمات نظام و انقلاب است.


سکان‌دار انقلاب اسلامی در بیان این خصیصه بارز فرمودند: «رفیق خوب و عزیز و خوشبخت ما شهید سلیمانی، هم شجاع و هم با تدبیر بود. صرف شجاعت نبود. برخی شجاعت دارند ولی تدبیر و عقل لازم را برای شجاعت ندارند. برخی اهل تدبیر هستند ولی دل و جگر لازم برای اجرای آن تدبیر را ندارند. این شجاعت و تدبیر توأمان فقط در میدان نظامی هم نبود، بلکه در میدان سیاست هم همین‌طور بود. بنده بارها به دوستانی که در عرصه سیاسی فعال هستند می‌گفتم که رفتار و کارهای او را مورد توجه داشته باشند.» (18 دی 98)


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر