اما و اگر بر سر درصد افزایش قیمت نان در پایتخت/ آیا قیمت نان گران شده است؟
به گزارش خبرنگار حوزه صنعت و معدن گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، ماجرای دنباله دار گرانیها این بار به "نان" رسیده است، کالایی اساسی که در سفره کوچک خانوار کم درآمد به ویژه سه دهک پایین جامعه نقش پررنگی داشته و قوت غالب مردم است.
موضوع گرانی "نان" دقیقا مشابه سکهای است که 2 روی متفاوت دارد از یک سو پای خانواری در میان است که نان تغذیه اصلی آنهاست و تعدادشان نیز کم نیست و از سوی دیگر افزایش هزینه تمام شده تولید نا نوایان مطرح است بنابراین سیاست گذار باید تدبیری اتخاذ کند که هم تولید کننده متضرر نشود و هم مصرف کننده مورد حمایت قرار بگیرد.
در این گزارش ضمن بررسی آخرین اصلاحات انجام شده بر روی نرخ نان به تشریح چرایی درخواست نانوایان مبنی بر افزایش قیمت نان در طول یکسال میپردازیم.
آخرین تغییرات اعمال شده در نرخ نان
آخرین تغییرات اعمال شده در نرخ نان به مهر ماه سال 98 برمیگردد که به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه نانوایان، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با در خواست اصلاح قیمت نان موافقت کرد و نرخ این کالای اساسی 10 درصد افزایش یافت.
براساس آخرین تغییرات انجام شده در نرخ نان، در نانواییهای دولتی؛ بربری با آرد 830 تومانی به قیمت یک هزار تومان، سنگک با آرد 815 تومانی به قیمت یک هزار و 200 تومان، تافتون با آرد 820 تومانی به قیمت 550 تومان و لواش با آرد 820 تومانی به نرخ 300 تومان عرضه شود.
همچنین در نانواییهایی آزاد پز با آرد یک هزار و 230 تومانی بربری به قیمت یک هزار و 500 تومان، سنگک با آرد یک هزار و 170 تومانی به نرخ یک هزار و 800 تومان، تافتون با آرد یک هزار و 200 تومانی به قیمت 850 تومان و لواش با آرد یک هزار و 200 تومانی به نرخ 450 تومان مصوب و اعلام شد.
در مورد آخرین تغییرات انجام شده درخصوص قیمتهای مصوب نانهای فانتزی که به سال 98 بر می گردد نیز می توان گفت که هر نان باگت 2 هزار تومان، نان ساندویچی هزار و 500 تومان، نان همبرگری هزار و 500 تومان، نان بربری ساده 2 هزار تومان و نان بربری کنجدی 2 هزار و 500 تومان در نانواییهای فانتزی به فروش میرسد.
حالا سوال اینجاست که چرا نانوایان درخواست گرانی نان را دادهاند و سرانجام خواسته آنها چه خواهد شد؟
نرخ نان چرا و چقدر باید افزایش یابد؟
بیژن نوروز مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با بیان اینکه هزینه تولید نان در نانواییها افزایش یافته است، میگوید هرساله شاهد افزایش دستمزد کارگران، اجاره بها، نرخ بیمه، هزینه حمل و نقل، هزینه آب و برق و ... هستیم به عنوان نمونه خمیر مایه به رغم اینکه در بهمن سال 98، 20 درصد افزایش یافته بود مجدد در اردیبهشت امسال نیز حدود 25 درصد گرانتر شده است.
به گفته وی گرچه دولت قیمت آرد و گندم را گران نکرده است اما هزینه تبدیل این آرد و گندم به نان افزایش یافته است و نانوایان در حال زیان هستند.
نوروز مقدم همچنین اعلام کرد که پیشنهاد افزایش 70 درصدی قیمت نان را به استانداری داده است.
یکی از نانوایان پایتخت نیز با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت خمیر مایه نسبت به سالهای گذشته 3 برابر شده است میگوید به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه تولید، پیشنهاد اصلاح نرخ نان در روزهای پایانی سال 98 دستور کار قرار گرفت اما به دلیل شیوع کرونا پیگیری و تحقق این موضوع از دستور کار خارج شد.
این نانوا میافزاید با اینکه در تعدادی از استانها نرخ نان اصلاح شده است اما در تهران فعلا خبری نیست و منتظر اعلام مسئولان هستیم.
علیرضا قاسمی فرزاد مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران با بیان اینکه افزایش نرخ نان در شرایط فعلی حق قانونی و طبیعی نانوایان است، میگوید افزایش قیمت نان باید مطابق با شرایط اقتصادی جامعه پیشنهاد و بررسی شود.
متولی اصلاح نرخ نان کیست؟
قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف استان تهران با بیان اینکه اتحادیه نانوایان تهران پیشنهاد افزایش قیمت نان را ارائه دادهاند، میگوید طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار اتحادیه نانوایان زیر نظر استانداری هر استان است و این موضوع در کمیتهای در حال بررسی است.
به گفته نوده فراهانی اگر در کمیته کارشناسی افزایش قیمت نان تصویب شود بنا بر درصد مصوب شده اصلاح نرخ، قیمتها ابلاغ خواهد شد.
حشمت الله عسگری معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران نیز در این باره میگوید در ابتدا تعرفههای پیشنهای برای نرخ نان توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه شورای اقتصادی کشور مطرح میشود سپس بعد از بحث و تصمیم گیری نهایی در صورت تغییر نرخ نان، قیمتهای نهایی از سوی این شورا به ستاد تنظیم بازار اعلام میشود.
شنیدهها حکایت از موافقت کارگروه استانداری با افزایش 35 درصدی قیمت نان دارد اما هنوز به طور رسمی مراجع ذیربط در این باره اظهار نظری نکردهاند بنابراین باید منتظر ماند.
امید میرود سیاست گذار تدبیری اتخاذ کند که سفره سه دهک پایین درآمدی تهی از نان نشود و نانوایان نیز متضرر نشوند چرا که دیده شده برخی از نانوایان از وزن چانه کم میکنند و یا برخی آرد بیکیفیتی که ضایعات گندم در آن آسیاب شده است، را استفاده میکنند، عدهای دیگر نیز خودشان به بهانه آزادپز قیمت را بالا بردهاند.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/