صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۱۵ دی ۱۳۹۹
دانشگاه، صنعت، جامعه/ 2 رضایی در گفتگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

رسالت‌ دانشگاه کارآفرین؛ ارتباط مستمر با صنعت و جامعه/ توانمندی‌ علمی دانشگاه‌ها به صنایع اطلاع‌رسانی شود

رئیس اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه یکی از مهم‌ترین رسالت‌های دانشگاه کارآفرین را ارتباط مستمر علمی و پژوهشی با صنعت و جامعه در راستای پیشبرد اهداف علمی و حل مسئله دانست.
کد خبر : 552468

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی دارای وظایف و اهداف مختلفی مانند برنامه‌ریزی و هماهنگی برای انجام بازدیدهای علمی و تحقیقاتی دوره‌ای اعضای هیئت علمی، کارشناسان و دانشجویان از مراکز فنی و صنعتی کشور، برنامه‌ریزی برای برگزاری سمینار، مجامع و نمایشگاه‌های علمی و فنی با همکاری صنایع و واحدهای دانشگاهی، ایجاد زمینه تبادل اطلاعات علمی و فنی بین دانشگاه و واحدهای صنعتی اعم از کتاب، نشریه و ...، بررسی مشکلات خاص بخش صنعت و ارائه طرح‌ها و پروژه‌های کاربردی برای رفع آن و ارسال گزارش به حوزه مشکلات پژوهشی هستند.


برنامه‌ریزی لازم برای اخذ بورسیه و فرصت‌های مطالعاتی از واحدهای صنعتی و تولیدی برای اعضای هیئت علمی و کارشناسان، هماهنگی و ارتباط مستمر با دفاتر ارتباط با صنعت سایر واحدهای دانشگاهی و نیز سازمان مرکزی، برنامه‌ریزی و ایجاد هماهنگی با مراکز واحدهای صنعتی برای تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز، شناسایی و ارزیابی دقیق واحدها و مراکز صنعتی و تماس مستمر با آنها برای تخصیص سهمیه و امکانات موجود برای اعزام کارآموزان، برنامه‌ریزی برای برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت علمی کاربردی برای تأمین نیروی متخصص مورد نیاز صنعت و جامعه و عقد تفاهم‌نامه همکاری با مراکز مختلف برای استفاده مطلوب از توانایی‌های دانشگاه برای اجرای طرح‌های تحقیقاتی و تبادل اسناد، مدارک و اعضای هیئت علمی و استفاده از تجهیزات تحقیقاتی مشترک و ... از دیگر وظایف و اهداف دفاتر ارتباط با صنعت و جامعه در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی است.




بیشتر بخوانید:


از قراردادهای میلیاردی با صنعت تا کسب بیشترین درآمد برای دانشگاه




خبرنگار خبرگزاری آنا به‌منظور بررسی بهتر و دقیق‌تر فعالیت‌ها، اقدامات و دستاوردهای این دفاتر در شماره دوم از پرونده «دانشگاه، صنعت، جامعه» با محسن رضایی رئیس اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفتگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت دانشگاه را تشریح کنید.


رضایی: همکاری با سازمان‌ها، مراکز، صنایع و شهرک‌های صنعتی برای ساماندهی کارآموزی دانشجویان، ارتباط با مراکز پژوهشی، دستگاه‌های اجرایی، سازمان‌های دولتی و غیردولتی و صنایع برای گرفتن اولویت‌های تحقیقاتی و پژوهشی آنها، برگزاری جلسات و نشست‌های مشترک با سازمان‌ها، نهادها، صنعت و مراکز پژوهشی به‌منظور ارتباط بیشتر با دانشگاه و انعقاد تفاهمنامه همکاری، بررسی، پیگیری و عقد قراردادهای برون‌دانشگاهی و انجام پروژه‌های صنعتی، پژوهشی با صنعت و جامعه، شناسایی علایق و تمایلات دانشجویان در زمینه اشتغال و معرفی به مراکز آموزشی و فنی‌وحرفه‌ای برای آموزش و برگزاری دوره‌های آموزشی، سخنرانی‌های علمی-تخصصی، همایش‌های کارآفرینی، برگزاری نمایشگاه‌های دستاوردهای فناورانه؛ ازجمله وظایف و اهداف این اداره است.


آنا: برنامه‌های دانشگاه متبوع شما در حوزه ارتباط با صنایع چگونه و با چه اهدافی ترسیم شده‌اند؟


رضایی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در راستای ارتباط با صنایع در دو سال اخیر جلسات مختلفی با سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان فنی‌وحرفه‌ای، خانه صنعت کرمانشاه، شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب و ... داشته که منجر به انعقاد چند تفاهم‌نامه همکاری و اخذ چند طرح برون‌دانشگاهی با توجه به دستورالعمل راه‌اندازی مراکز مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی از سوی سازمان فنی‌وحرفه‌ای کشور به‌منظور توانمندسازی دانشجویان برای کسب آمادگی لازم برای ورود به بازار کار شده است.


درآمد 20 درصدی دانشگاه آزاد اسلامی از طرح‌های اجرایی ارتباط با صنعت


دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه نیز به راه‌اندازی این مرکز اقدام کرده و آماده برگزاری دوره‌های آموزشی مهارت‌آموزی و توانمندسازی دانشجویان با رویکرد اشتغال بوده که متأسفانه با شیوع بیماری کرونا و حضور نداشتن دانشجو در دانشگاه، این طرح فعلاً مسکوت مانده است و به محض فراهم‌شدن زمینه، اقدام بعدی انجام خواهد شد.


هدف کلی این دفتر ارتباط مستمر با صنعت و جامعه است تا علاوه بر کمک به حل مسائل صنعت و جلب اعتماد آنها در راستای مهارت‌آموزی دانشجویان با رویکرد اشتغال بکوشد و بتواند اولویت‌های پژوهشی صنایع به‌منظور انعقاد طرح‌های برون‌دانشگاهی اعضای هیئت علمی را به‌دست آورد.


آنا: اولویت طرح‌های ارتباط با صنعت و انعقاد قراردادهای برون‌دانشگاهی چیست؟


رضایی: دفتر ارتباط با صنعت پس از دریافت اولویت‌های پژوهشی و تحقیقاتی سازمان‌ها و ارگان‌های صنعتی، دولتی و غیردولتی، آنها را بررسی و به اعضای هیئت علمی مربوط اعلام کرده است. هیئت علمی در آن زمینه پروپوزال را نوشته و به دفتر ارتباط با صنعت ارسال می‌کند و سپس دانشگاه این پروپوزال را به کارفرما برای بررسی تحویل و درصورت پذیرفته‌شدن به انعقاد قرارداد بین دانشگاه و سازمان اقدام می‌کند.


در قراردادهای برون‌دانشگاهی، 20 درصد درآمد طرح به حساب دانشگاه و مابقی به حساب مجری طرح (هیئت علمی) واریز می‌شود.


آنا: نگرش فعالان بخش صنعت به ارتباط با دانشگاه به‌ویژه دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟


رضایی: در سال‌های گذشته با توجه به بی‌اعتمادی بخش صنعت به مراکز علمی و دانشگاهی، فعالان این بخش نگرش مثبتی به دانشگاه‌ها ازجمله دانشگاه آزاد اسلامی نداشتند؛ اما با توجه به ارتباط نزدیک، دوستانه و مستمر دانشگاه آزاد اسلامی با این مراکز به‌ویژه شرکت شهرک‌های صنعتی و خانه صنعت، دانشگاه توانسته است این نگرش را تغییر داده و اعتماد آنها را جلب کند.


در آخرین جلسه‌ای که حوزه معاونت پژوهشی دانشگاه با این ارگان‌ها داشته است، علاوه‌ بر پیگیری انعقاد تفاهم‌نامه مقرر شد دفتری در شهرک‌های صنعتی بیستون به‌منظور ارتباط مستمر علمی با صنعت و جامعه در راستای پیشبرد اهداف علمی و حل مسئله صنعت و جامعه در اختیار دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه قرار دهند.


آنا: نگاه مسئله‌محوری و حل‌المسائلی در ارتباط با صنایع و بخش‌های فعال جامعه چه جایگاهی دارد؟


رضایی: یکی از مهم‌ترین رسالت‌های دانشگاه کارآفرین ارتباط مستمر علمی و پژوهشی با صنعت و جامعه در راستای پیشبرد اهداف علمی و حل مسئله صنعت و جامعه است. در همین راستا لازم است دانشگاه به‌عنوان یک نهاد علمی، پژوهشی و فناوری تمام توان خود را در راستای آموزش متخصصان و رفع نیازهای جامعه به کار گیرد و پاسخگوی مسائل صنعتی آنها باشد.


انعقاد قرارداد سه طرح برون‌دانشگاهی به مبلغ 2.47 میلیارد ریال


آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد متبوع شما در ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است؟ فعالیت‌های شاخص را برشمارید؟


رضایی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با وجود کاهش ارتباط حضوری و به‌دلیل شیوع بیماری کرونا توانسته است در این مدت اقدامات خوبی را به سرانجام رساند که از مهم‌ترین آنها می‌توان انعقاد قرارداد سه طرح برون‌دانشگاهی به مبلغ  2 میلیارد و 470 میلیون ریال و انعقاد قرارداد دو طرح مشترک و نیز انعقاد سه تفاهم‌نامه همکاری با ارگان‌های مختلف را نام برد.


مزایای طرح اشتغال توأم با تحصیل برای دانشجویان


راه‌اندازی مرکز مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی با همکاری سازمان فنی‌وحرفه‌ای به سرانجام رسیده و در ایام شیوع بیماری کرونا با هماهنگی دانشکده علوم پزشکی به ساخت و تهیه الکل اقدام کرده‌ایم.


آنا: ارزیابی شما از طرح پویش اشتغال توام با تحصیل چیست و چه‌قدر در هموار کردن راه ارتباط با صنعت راهگشاست؟


رضایی: در بازار کار، فضای کسب و کار پویا و نیاز به سرمایه‌های انسانی خلاق و ماهر از یک‌طرف و مشکلات جامعه در زمینه اشتغال به‌ویژه اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاه از سوی دیگر، لزوم مهارت‌های شغلی و کارآفرینی را دوچندان کرده است.


سال‌های اخیر تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی رشد چشمگیری داشته است که متأسفانه مهارت کافی برای اشتغال و جذب در بازار کار و صنعت را ندارند؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد با طرح اشتغال توأم با تحصیل علاوه‌ بر افزایش امید و انگیزه لازم، دانشجو همزمان با آموزش نظری و تئوری می‌تواند با کسب مهارت لازم به‌صورت عملی هم وارد بازار کار شود.


آنا: دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت و جامعه واحد کرمانشاه چه بوده و برنامه‌های پیش رو چیست؟


رضایی: دو طرح مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی و اداره کل ورزش و جوانان استان و سازمان صنعت و معدن و تجارت کرمانشاه منعقد شده است. انعقاد قرارداد چهار تفاهم‌نامه همکاری با دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان کرمانشاه، ستاد پلیس راهور، سازمان فنی و حرفه‌ای و اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان از دستاوردهای این اداره است.


انعقاد قرارداد سه طرح برون‌دانشگاهی با ارگان‌های مختلف، راه‌اندازی مرکز مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای استان کرمانشاه، ساخت و تهیه الکل با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، برگزاری مراسم هفته پژوهش به‌صورت وبینار و دعوت از سخنران برای برگزاری این مراسم و صدور معرفینامه کارآموزی توسط دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه به ادارات، سازمان‌ها، شرکت و کارخانه‌های مختلف به‌منظور گذراندن واحد کارآموزی دانشجویان (دانشجویان معرفی‌شده در دو سال اخیر هزار و 200 نفر هستند) از دیگر دستاوردهای این اداره است.


آنا: چالش‌های ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه را چه چیزهایی می‌دانید و راهکارتان چیست؟


رضایی: یکی از موانع توسعه ارتباط دانشگاه و صنعت، ضعف اطلاع‌رسانی درباره توانمندی‌های علمی دانشگاه‌هاست. دانشگاه‌ها لازم است دانش تولیدشده را مستندسازی و با روش‌های مناسب اطلاع‌رسانی کنند. امروزه دانش نیز مانند سایر کالاها باید با روش‌های مناسب به بازار عرضه شود تا توجه متقاضیان را جلب کند.


بعضی از صنایع نیز توان نیازسنجی آموزشی و پژوهشی ندارند؛ بنابراین بعضاً نبود ارتباط به‌دلیل بی‌نیازی نیست، بلکه به دلیل عدم تشخیص نیاز است. یکی از کارکردهای مهم واحدهای تحقیق و توسعه در صنعت، تحلیل آسیب‌ها و مشکلات موجود و مستندسازی آنها و سپس سفارش کار به دانشگاه‌هاست.


اصولاً نظام آموزشی عالی کشور ضعف‌هایی دارد که نتوانسته یا نمی‌تواند نیروی انسانی با قابلیت‌های بالا تربیت کند. کاستی شدید یا نبود تحقیقات کاربردی در دانشگاه‌ها و مطرح‌نبودن موضوعات مورد نیاز صنایع داخلی، به‌طور غیرمستقیم موجب می‌شود آموزش‌های داده‌شده به دور از روحیه ارتباط صنعت با دانشگاه باشد؛ بنابراین دانشجویانی که تربیت می‌شوند و پا به عرصه صنعت می‌گذارند، با صنعت ناآشنا هستند.


متأسفانه نیروهایی که در دانشگاه تربیت می‌شوند، در حین تحصیل به دور از مسائل صنعتی هستند و پس از فراغت از تحصیل نیز مستعدترین آنها بدون کسب تجربه صنعتی برای تدریس در دانشگاه‌ها مشغول به کار می‌شوند.


انتهای پیام/4103/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر