صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۶ - ۲۲ آذر ۱۳۹۴

اعتراض اروپا به دلارهای مشکوک عربستان

برای یافتن ریشه حملات تروریستی که این روزها اروپا و آمریکا را به وحشت انداخته است، باید نحوه سازماندهی جریان‌ها و گروه‌های سلفی را بررسی کرد که بیشترشان از عربستان سعودی تغذیه مالی و ایدئولوژیک می‌شوند.
کد خبر : 55238

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، حملات تروریستی که طی یک ماه گذشته در پاریس و سن برناردینو به وقوع پیوست، بار دیگر سلفی‌گری و وهابیتی را که عربستان مبلغ اصلی آن است، در کانون انتقادها قرار داد. برخی از تحلیلگران در اروپا و آمریکا از سیاست ریاض در تبلیغ و پشتیبانی مالی این ایدئولوژی که چنین حوادث تروریستی را رقم زد، انتقاد می‌کنند.


در همین راستا سیگمار گابریل، معاون صدراعظم آلمان، چند روز پیش در گفت‌وگو با روزنامه بیلد ضمن ابزار نگرانی در مورد اینکه عربستان در حال پشتیبانی مالی از مساجد وهابی در سراسر جهان است، هشدار داد: ما باید به‌وضوح این پیام را به سعودی‌ها برسانیم که دوران این‌گونه اقدامات به پایان رسیده است.


تعدادی از مهاجمان حوادث پاریس در منطقه مولن‌بک در بلژیک بزرگ‌شده بودند؛ منطقه‌ای که روزنامه انگلیسی گاردین از آن به‌عنوان «مرکز جهادی‌های اروپا» یاد کرد. حال تعدادی از کارشناسان بر این باورند که می‌توان بین این افراد و آموزه‌های سلفی عربستان ارتباطی مشخص پیدا کرد. بنا به گزارشی که چند روز پیش در روزنامه واشنگتن‌پست منتشر شد، عربستان و قطر از اوایل دهه 70 میلادی شروع به سرمایه‌گذاری و ساخت مساجدی با آموزه‌های وهابی‌گری در بلژیک کردند.


مسجد بزرگ بروکسل که تاثیرگذارترین مسجد در پایتخت اتحادیه اروپا به‌حساب می‌آید، در سال 1967 به ملک فیصل هدیه داده شد. بنا به اعلام منابع خبری، مرکز فرهنگی این مسجد از چند سال بعد به تشویق آموزه‌های وهابی‌گری پرداخت و در همین راستا بیش از 600 مبلغ سلفی در مراکز وابسته به آن مستقر شدند. در همین راستا، جورج دالماگن، نماینده سابق پارلمان بلژیک اظهار داشت که تاثیر شدید این سلفی‌ها باعث شده است تا بلژیک این روزها به مرکز تروریست‌ها تبدیل شود.


پس از حملات چند ماه گذشته در پاریس نیز، دولت فرانسه به‌عنوان بخشی از برنامه‌های خود برای مقابله با جریان‌های سلفی، درصدد بستن منابع مالی مساجدی برآمد که به عربستان و قطر وابسته هستند. پس از حملات ماه گذشته نیز، تعدادی از این مساجد بسته شدند و گفته می‌شود وزارت کشور فرانسه قصد دارد بین 100 تا 160 مسجد را به اتهام تبلیغ تعالیم تکفیری و سلفی ببندد. نیروهای پلیس همچنین اخیرا خانه دو نفر از امامان جماعت مسجد ژنو (بزرگ‌ترین مسجد سوئیس) را مورد تفتیش قرار دادند. این مسجد در سال 1978 توسط یکی از شاهزادگان سعودی افتتاح شد و بنا به اعلام منابع خبری سوئیس، همچنان با ریاض ارتباط نزدیکی دارد.


در این میان، مخالفان دیوید کامرون، نخست‌وزیر محافظه‌کار انگلیس، نیز از وی به دلیل داشتن ارتباطات دوستانه با ریاض انتقاد می‌کنند. در همین باره، کن لیوینگستون، شهردار سابق لندن، چند روز پیش در اظهارنظری گفت: تقریبا تمام شخصیت‌ها و جریان‌های سلفی توسط سعودی‌ها و قطری‌ها حمایت می‌شوند. حتی در کشور کوچک ایسلند نیز رئیس‌جمهوری این کشور به دلیل اختصاص 1 میلیون دلار از طرف عربستان به پروژه یک مسجد، از سعودی‌ها انتقاد کرد. البته نکته مهم این است که وی نسبت به این موضوع اطلاع داشت اما تنها پس از وقوع حملات ماه گذشته پاریس، نسبت به آن انتقاد کرد.


پس از حملات چند ماه گذشته در پاریس نیز، دولت فرانسه به‌عنوان بخشی از برنامه‌های خود برای مقابله با جریان‌های سلفی، درصدد بستن منابع مالی مساجدی برآمد که به عربستان و قطر وابسته هستند.

همین جریان را می‌توان در حملات تروریستی سن برناردینو در ایالت کالیفرنیا آمریکا نیز مشاهده کرد. در ابتدا برخی از منابع خبری به‌اشتباه اعلام کردند که یکی از مهاجمان قطری بوده است. سپس رویترز فاش کرد که تشفین مالک (یکی از عاملان اصلی این حمله تروریستی) مدتی را در عربستان گذرانده بود و سپس به زادگاهش در پاکستان بازگشت. برخی از نزدیکان وی در گفت‌وگو با واشنگتن‌پست گفتند: «وی پس از بازگشت از عربستان، دیگر هیچ علاقه‌ای به درس نداشت و در مقابل هر روز به مجتمع آموزشی می‌رفت که تعالیم وهابیت را تبلیغ می‌کرد». در این میان منابع سعودی هیچ اظهارنظری در مورد مدت حضور مالک در این کشور نکرده‌اند. بنا به گفته برادر مالک حتی سعودی‌ها خانواده آنها را تهدید کرده‌اند که با رسانه‌ها صحبت نکنند.


فرح پاندیت، مشاور سابق رئیس‌جمهور آمریکا، در جوامع مسلمانان چند روز پیش در مقاله‌ای در نیویورک‌تایمز به این موضوع اشاره کرد که در زمان حضور در آن سمت به 80 کشور سفر کرده بود و در این سفرها توانست به‌خوبی تاثیر پول‌های سعودی در گسترش تفکر وهابیت و سلفی‌گری را مشاهده کند.


بر همین اساس، تحلیلگران بر این باورند که کشورهای غربی باید عربستان را ترغیب کنند تا در کنار متوقف کردن گسترش این تعالیم خطرناک، زندانیان سیاسی را آزاد کند که تنها جرم و اتهامشان بالا بردن صدای انتقادشان از وضع موجود در عربستان است.


نکته دیگری که انتقاد غربی‌ها را به همراه داشته این است که ریاض از زمان آغاز به کار ائتلاف بین‌المللی علیه داعش در سال 2014، اقدامی موثری علیه تروریست‌ها انجام نداده است. آنها انتظار دارند ریاض با همان علاقه‌ای که تفکرات سلفی‌گری را در فراتر از مرزهای خود گسترش می‌دهد، با تروریست‌ها مبارزه کند؛ اقدامی که تاکنون به‌صورت جدی انجام نشده است و نشانه‌هایی از وقوع آن در آینده نیز دیده نمی‌شود.



انتهای پیام/

برچسب ها: حملات پاریس
ارسال نظر