صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۳۰ - ۰۹ دی ۱۳۹۹
دفتر وکالت آنا/29

آیا فرزند حق شکایت از والدین را دارد؟

اگرچه شکایت فرزند از پدر و مادر متعارف به نظر نمی‎‌رسد اما قانون‌گذار با هدف حمایت از خانواده چنین حقی را برای فرزندان در نظر گرفته است.
کد خبر : 552299

به گزارش خبرنگار حوزه قضایی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، همزمان با به دنیا آمدن فرزند حقوق و تکالیفی نظیر پرداخت نفقه، فراهم کردن فضای مناسب جهت رشد فرزند و مواردی از این قبیل برعهده پدر و مادر قرار می‌گیرد که در صورت کوتاهی والدین در انجام این تکالیف، فرزند حق شکایت دارد.


یکی از وظایف پدر در برابر فرزند پرداخت نفقه است.در شرع و قانون سن معینی برای نفقه فرزندان در نظر گرفته نشده است. اما عرفا تا زمانی که فرزند دارای شغل و درآمد مشخص نباشد، پدر نسبت به پرداخت نفقه مسئولیت دارد.


البته در نفقه فرزند دختر و پسر تفاوتی نیز وجود دارد. بر اساس ماده 48 قانون حمایت از خانواده برای نفقه فرزند دختر، تا زمانی که او ازدواج نکرده یا شغلی پیدا نکرده، پرداخت همه مخارج و نفقات وی به عهده پدرش است.


بنابراین اگر دختری حتی به سن بالایی هم برسد و دارای استقلال مالی نباشد یا ازدواج نکرده باشد می‌تواند نفقه خود را از پدر بخواهد. در مورد نفقه پسران، برخی معتقدند که به محض حلول سن رشد، نفقه فرزند پسر قطع شده و پدر تکلیف شرعی در قبال وی ندارد.


اما با توجه به وضعیت خاص اجتماعی و اقتصادی اکثریت اقشار جامعه، صرف رسیدن به سن رشد نمی‌تواند موجب اثبات استقلال و عدم نیاز مادی فرزند پسر به پدر باشد، جوان در دوران خدمت سربازی و در صورت ورود به مراکز تحصیلی عالی و دانشگاهی نیز نیاز به حمایت مالی خانواده بخصوص پدر داشته و دادگاه با احراز شرایط قانونی برای این گونه فرزندان نیز ممکن است نفقه‌ای در نظر بگیرد.


به این ترتیب فرزند بالغ در صورت عدم پرداخت نفقه از طرف پدر می‌تواند شخصاً برای پیگیری و درخواست نفقه، اقدام کند. در نهایت با ثبت شکایت فرزند از پدر بابت نفقه در مراجع قضایی، روند رسیدگی به پرونده آغاز می‌شود.


یکی دیگر از مواردی که فرزند براساس آن می‌تواند نزد دادگاه علیه والدین خود طرح دعوی کند، موارد مربوط به خشونت خانگی است. بر اساس قوانین ایران، پدر و مادر حق تنبیه فرزندان خود را دارند اما این تنبیه نباید از حدود عرف خارج شود. برای مثال، داغ کردن فرزند یا محروم کردن او از غذا، مواردی است که از لحاظ قانونی، جرم بوده و قابل پیگیری است.


علاوه بر این، در صورت کتک زدن فرزند توسط والدین یا فحاشی و توهین، امکان پیگیری و شکایت از طریق مراجع دادگستری وجود دارد. چرا که این کارها ذاتا جرم بوده و قانونگذار آنها را قابل پیگرد می‌داند. معمولا در این موارد، جرم و مجازات ضرب و شتم عمدی ثابت می‌شود.


در مجموع ارتباط خونی و خانوادگی پدر و مادر با فرزندان، مانع پیگیری حق و حقوق قانونی آنها نیست و در صورت پایمال شدن این حقوق، امکان شکایت فرزند از پدر و مادر وجود دارد.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر