صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی:

در مقابل زلزله آمادگی ما بالا نیست

مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی گفت: باید هر کار می‌توانیم برای آماده شدن هرچه بیشتر در مقابل زلزله انجام دهیم. البته آمادگی برای چنین چیزی جنبه‌های متفاوتی دارد که هرکدام شامل بخش‌هایی می‌شود
کد خبر : 551944

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا در گفتگوی امروز 7 دی‌ماه، در برنامه صبحگاهی در انتهای الوند، درباره زلزله اردیبهشت‌ماه و زلزله‌های اخیر تهران با  مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی صحبت شد و او دراین‌باره گفت: بعد از زلزله اردیبهشت‌ماه و زلزله‌های اخیر تهران و حتی زلزله‌ای که همین هفته اتفاق افتاد که تعداد زلزله‌های تهران به 76 زلزله رسیده که اغلب در قطعه شرقی گسل مشاء اتفاق افتادند، این آمار نشان می‌دهد که این قطعه فعالیت بالایی را از خود نشان داده است و می‌تواند برای تهران خطراتی ایجاد کند. باید در نظر داشته باشیم که وقتی زلزله‌ای به بزرگی 5 ریشتر در اردیبهشت‌ماه اتفاق افتاد و بخش‌های مختلف تهران آن را حس کردند، همچنین دو نفر از هم‌وطنانمان جانشان را از دست دادند، حالا اگر این گسل، زلزله بزرگ‌تری ایجاد کند، باوجود فاصله 50 کیلومتری از تهران آیا همچنان می‌تواند آسیب‌های بیشتری به تهران و شهرهای دیگر استان تهران وارد کند؟


 مسئله دیگر این است که چون گسل جنوب البرز فعالیت بالایی دارد و توان زلزله زایی به قدرت 7 ریشتر دارد و با توجه به سوابقش، باید گفت هرچند در عمل هیچ‌کس ازلحاظ قریب‌الوقوع بودن نمی‌تواند زمانی اعلام کند، اما ازآنجایی‌که احتمال چنین اتفاقی همیشه وجود دارد، عقل حکم می‌کند آن را قابل وقوع در نظر بگیریم.


همچنین باید هر کار می‌توانیم برای آماده شدن هرچه بیشتر در مقابل زلزله انجام دهیم. البته آمادگی برای چنین چیزی جنبه‌های متفاوتی دارد که هرکدام شامل بخش‌هایی می‌شود، البته در تهران هنوز مطالعاتی انجام‌نشده که همه جنبه‌ها را شامل شود، هرچند ما از یک دهه اخیر 10 الی 20 درصد در بحث تاب‌آوری و آماده‌سازی رشد کرده‌ایم اما میزان آمادگی ما بالا نیست.


 در مورد آتش‌فشان دماوند شواهدی وجود دارد که اتاق گدازه آن فعال است. این میزان فعالیت با شواهد مختلفی از میزان بخار و گازی که خارج می‌شود و گاهی لرزه‌های فیزیکی باعث می‌شود که باعث می‌گردد به‌عنوان مجموعه‌ای فعال از آن انتظار اتفاقات بیشتری داشته باشیم؛ اما آتش‌فشان دماوند بر روی گسل‌های اطرافش نیز تأثیر می‌گذارد، یعنی اگر به حرکت گسل‌های اطراف دماوند توجه کنید اتفاقاً یکی از آن‌ها گسل مشاء است که از محدوده اتاق گرمای آتش‌فشان دماوند در می‌شود. با توجه به اینکه شیب گسل مشاء به سمت شمال است، بعضی همکاران ما معتقدند که فعالیت‌های اتاق گدازه موجب می‌شود فشار بروی گسل به حداقل رسیده و باکم شدن تنش قائم بر روی گسل مشاء لغزش‌هایی اتفاق بیفتد و درنتیجه زلزله رخ دهد.


درواقع این کارشناسان فعالیت‌های دماوند را بر روی گسل مشا مؤثر می‌دانند اما اینکه چه تأثیری بر روی آتش‌فشان دماوند می‌گذارد، هرچند ازلحاظ تئوری قابل‌طرح است اما کاری بر روی آن انجام‌نشده است.


برنامه در انتهای الوند به تهیه‌کنندگی امیرحسین آذر، کارگردانی مسعود مرعشی و با اجرای نجمه جودکی، حامد مهربانی و مجید یحیایی از حدود ساعت 7:20 صبح از شنبه تا چهارشنبه روی آنتن شبکه دوسیما می‌رود.


انتهای پیام/4127


انتهای پیام/

برچسب ها: زلزله
ارسال نظر